Hlavní obsah

Omluva všemu lidu jednotné lidové Číny

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jindřich Šídlo se vydal před budovu čínské ambasády, aby zde přednesl omluvu jménem lidu.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Po historickém dopise čtyř nejvyšších ústavních představitelů se k omluvám připojujeme i my, prostí obyvatelé České lidové republiky.

Článek

Vážený pane prezidente Si Ťin-pchingu,

vážená paní velvyslankyně Čínské lidové republiky v Praze,

vážený pane Tvrdíku,

slova nemohou vyjádřit naši lítost nad incidentem, který se v minulých dnech odehrál v Praze, kdy se dva ministři demokraticky zvolené vlády svobodné a suverénní země bez dovolení Ústředního výboru Komunistické strany Číny sešli s jakýmsi turistou v oranžovém prostěradle.

Naše země Vám chce i nadále ukazovat svou mile krtečkovskou tvář. Oceňujeme proto moudré stanovisko nejvyšších stranických a státních představitelů Zemana, Štěcha, Hamáčka a Sobotky, kteří Vás, doufejme, dokázali přesvědčit, že žádný předklon není tak hluboký, abychom jej nedokázali provést a zopakovat, kdykoliv o to velvyslankyně Čínské lidové republiky požádá na schůzce s poradcem prezidenta Hynkem Kmoníčkem a klidně i kdykoliv jindy.

V žádném případě to nepovažujeme za zasahování do vnitřních záležitostí České republiky, neboť víme, že právě Vaše země je na takové zasahování velmi citlivá. Dobří přátelé si ale přece mohou říkat i méně příjemné věci - a ujištujeme Vás, že my Vám rozhodně nic nepříjemného říkat nechceme.

České zákony bohužel neumožňují oba členy vlády okamžitě popravit, jak by se to stalo ve Vaší krásné zemi. Stejně tak můžeme jen obtížně vyhovět přání čínské ambasády v Česku, podle níž by bylo alespoň vhodné oba ministry vyloučit z komunistické strany. Bohužel pánové Herman a Bělobrádek nejsou členy komunistické strany, ale strany lidové, protože v Česku jsou zatím povoleny i další politické strany, které mezi s sebou zápolí o mandát občanů ve svobodných volbách.

Tyto deformace, stejně jako ono nešťastné setkání s tzv. dalajlamou, jsou pozůstatkem dědictví temných časů Václava Havla, s nímž se naše země nadále potýká. Ujišťujeme Vás však, že naši nejvyšší straničtí a státní představitelé dělají vše proto, aby byl tzv. Havlův odkaz co nejrychleji zlikvidován. A na základě vlastních zkušeností jistě uznáte, že jsme na této cestě - i s Vaší pomocí - ušli nemalý kus vpřed.

Již jarní návštěva Vašeho prezidenta v Praze naznačila, že stabilizace společnosti po čínském vzoru, jak o ní hovořil prezident Zeman před dvěma lety na návštěvě Vaší země, významně pokročila. Jakkoliv české bezpečnostní složky ještě nedosahují kvalit těch Vašich, museli jste být i Vy potěšeni viditelným zlepšením, které se projevilo ve všudypřítomné drobné šikaně domácího obyvatelstva, pocitem bezpečí a beztrestnosti, kterému se těšily bojůvky Vašich vždy srdečně vítaných turistů operující po celé Praze či třeba preventivním akcím, díky nimž se podařilo předejít - například na pražské FAMU - nežádoucím projevům svobody vyjadřování a mávání prapory neautorizovanými Vaším zastupitelským úřadem.

Věříme, že se příště již nebude opakovat ono nenávistné shromáždění na Hradčanském náměstí, kterému se tentokrát i přes veškerou snahu kancléře Mynáře nepovedlo zabránit. Zcela chápeme Vaše znechucení a velmi pečlivě zvážíme i možnosti vypořádat se s provokatéry po vzoru Náměstí nebeského klidu, pokud se Armádě České republiky podaří zprovoznit alespoň několik svých tanků.

Velmi dobře si uvědomujeme, jak moc je naše zem té Vaší zavázána. Bez Vaší pomoci bychom byli o mnoho chudší - materiálně i duchovně. Jen díky Vašim investicím například vznikl pořad, v němž manželka kancléře prezidentské kanceláře může svobodně vyzpovídat mluvčího prezidentské kanceláře.

Jen díky pomoci a solidaritě všeho čínského lidu mohla Slavia Praha koupit za víc než 30 milionů korun fenomenálního útočníka Gina van Kessela a po pěti zápasech ho posadit na tribunu, což si mohou dovolit opravdu jen velké kluby.

Nejsou to sice ještě ony stovky miliard korun investic, které byly slavnostně oznámeny letos na jaře, my ale stále věříme, že až nám odpustíte tuto ošklivou skvrnu na našich zářivých vztazích, dokážete nám slíbit ještě mnohem, mnohem více.

V nekonečné úctě a s pozdravem velkého předsedy Maa „Revoluce není žádná večerní party”

Lid České republiky

Reklama

Doporučované