Hlavní obsah

Omluvenek z oslav 28. října přibývá. Další pozvánky posílat nebudeme, vzkázal Hrad

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Udílení státních vyznamenání se 28. října nezúčastní řada ministrů.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Andrej Babiš se bude věnovat rodině, na Staroměstském náměstí má probíhat paralelní oslava.

Článek

Řada politiků a významných osobností se nezúčastní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Někdo kvůli tomu, že nebude v Česku, jiný zase, že Jiří Brady nedostane státní vyznamenání.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve Vladislavském sále nebude, protože se chce věnovat své rodině.

„Této události jsem se nezúčastnil ani v letech 2014, 2015 a ani tento rok se nezúčastním, protože děti mají vždy v tomto říjnovém týdnu prázdniny a slíbil jsem jim, že se jim budu věnovat a budu mimo ČR," napsal Seznamu v SMS zprávě Babiš.

Ministr zemědělství Marian Jurečka má jiné důvody. Nepřijde kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi. „Nemám rád silácká gesta a vždy jsem říkal, že 28. říjen není oslava prezidenta, ale založení samostatného československého státu. Ale pohár trpělivosti, politické korektnosti i u mě přetekl," vysvětlil důvody své neúčasti na Hradě ministr Jurečka.

Na Pražský hrad příští týden nedorazí ani ministr kultury Daniel Herman. Ten v pátek přiznal, že ho prezident Miloš Zeman několikrát osobně vyzval, aby zrušil svou plánovanou schůzku s tibetským duchovním dalajlamou.

V opačném případě mu pohrozil, že neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Ministr kultury se přesto s duchovním vůdcem dalajlamou sešel a prezident svůj „slib" dodržel.

Jiří Brady - strýc Daniela Hermana, byl nominován na Řád T. G. Masaryka. Po několika letech strávených v koncentračních táborech se mu totiž při pochodu smrti podařilo uprchnout a později emigrovat až do Kanady. Tam pak pomáhal dalším emigrantům, obhajoval lidská práva a vydával svědectví o hrůzách holocaustu. Tento rok byl tedy nominován na státní ocenění. Po setkání jeho synovce s dalajlamou byl ale ze seznamu nominovaných vyškrtnut.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svém Twitteru znovu odsoudil setkání ministra Hermana s dalajlamou. K počtu omluvenek dodal, že nové pozvánky Hrad v plánu rozesílat nemá. O účast na ceremonii má navíc podle mluvčího každoročně zájem mnoho lidí, kteří prezidentskou kancelář kontaktují.

Svou neúčast na Hradě potvrzují i další osobnosti, někteří si místo toho plánují vlastní happening. Petr Gazdík například připravuje program na organizaci oslav na Staroměstském náměstí.

Reklama

Doporučované