Hlavní obsah

Omluvte se, vyzývá Kanada papeže po šokujícím odhalení dětského masového hrobu

Foto: Profimedia.cz

Přeživší pobytu v internátní škole Kamloops v Britské Kolumbii, kde se našla těla 215 dětí. 82letá žena pózuje u pomníku, kde si Kanaďané hrůzné události připomínají.

Reklama

Podle kanadské vlády by se měl Vatikán omluvit za jednání vůči kanadským původním obyvatelům v zemi. Vatikán zatím mlčí. Premiér Justin Trudeau uvedl, že bude-li potřeba, zakročí vůči církvi rázněji.

Článek

Nález masového hrobu s ostatky více než 200 dětí kanadských původních obyvatel dále rezonuje tamní společností. Napříč zemí probíhají vigilie za dětské oběti a připomínkové akce upozorňují na temnou periodu historie země, na které se kromě státu podílela i katolická církev. Solidaritu indiánské komunitě vyjadřují poslanci, hokejové kluby i kulturní instituce. V Torontu došlo k poničení sochy Egertona Ryersona, který je považován za strůjce kanadského systému internátních škol pro převýchovu indiánských dětí, jenž si vyžádal několik tisíc obětí.

Stále větší tlak je také vyvíjený na katolickou církev, aby přijala za své chování odpovědnost. Kanadský premiér Justin Trudeau v pátek na tiskové konferenci uvedl, že „musí“ nést odpovědnost za děsivé dění v internátních školách, které desítky let spadaly pod její správu.

Kromě přijetí odpovědnosti by měla podle Trudeaua církev také uvolnit záznamy o obětech na internátních školách, kam byly děti posílány na převýchovu a staly se tak právoplatnými Kanaďany se západními zvyklostmi tehdejší doby. Německý server Deutsche Welle tyto ústavy označuje za instituce, které měly v dětech „zabít vše indiánské“.

Trudeau také církev varoval, že je vláda připravena „zasáhnout tvrdě“, když jí nedá jinou možnost, aby potřebné materiály, po jejichž vydání volají i příbuzní obětí, vydala.

„Jako katolík jsem hluboce zklamaný z postoje, který katolická církev zaujala nyní i za posledních několik let,“ řekl. Připomněl také, že oficiální omluvu za chování církve vůči domorodým dětem požadoval již při návštěvě Vatikánu v květnu 2017.

Premiér nicméně stále věří, že radikálnější zásah vlády nutný nebude a katolická církev k sebereflexi dospěje sama. „Je to něco, co udělala řada jiných církví. Je to něco, na co všichni ještě čekáme, až to katolická církev udělá,“ uvedl dále.

Po dalším prošetření volají i experti na lidská práva z OSN. Ti vyzývají jak Kanadu, tak katolickou církev, aby úmrtí dětí prošetřily. „Naléhavě žádáme úřady, aby provedly plnohodnotné vyšetřování okolností a odpovědností spojených s úmrtími, včetně forenzních prohlídek ostatků, a přistoupily k identifikaci a registraci pohřešovaných dětí,“ cituje jejich páteční vyjádření Al-Džazíra. Prozkoumány by měly být i bývalé internátní školy, kde mohlo dojít k podezřelým úmrtím, mučení nebo sexuálnímu násilí.

Vatikán zatím na žádost o oficiální omluvu neodpověděl. V roce 2018 nicméně Konference kanadských biskupů uvedla, že se papež za internátní školy omluvit nemůže. Dosud se za své jednání v zemi omluvila Sjednocená církev Kanady, což je druhá největší církev v zemi, anglikánská církev a presbyteriáni. Kanadská vláda, která se na převýchově původních obyvatel také podílela, nabídla zase finanční odškodnění.

Kolem 150 tisíc dětí bylo i násilně umístěno do 139 internátních škol po celé zemi. V nich často docházelo k fyzickému a sexuálnímu zneužívání z řad učitelů a dalšího personálu, kteří se snažili děti co nejvíce oddálit od vlastní kultury a jazyka. Děti měly například zakázáno mluvit svým domorodým jazykem, a pokud tak činily, dostávaly tresty.

Předpokládá se, že tyto převýchovné ústavy si vyžádaly skoro šest tisíc dětských obětí. V nedávno objeveném hrobu, který šokoval kanadskou společnost, byly nejmladší oběti pouhé tři roky. Právě i postoj k domorodým obyvatelům v internátních školách má za následek vysokou míru chudoby, sebevražd, alkoholismu a domácího násilí v těchto komunitách, píše Al-Džazíra.

Reklama

Doporučované