Hlavní obsah

Omyl, dušuje se Microsoft. Symbol čínského masakru byl nepřístupný

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Od masakru na náměstí Nebeského klidu uplynulo 32 let. Peking letos všechny připomínkové akce zrušil. Z cenzury souvisejícího obsahu je obviněná i společnost Microsoft.

Článek

Uživatelé, kteří se snažili v pátek najít ve vyhledávači Bing slavnou fotografii muže stojícího proti tankům, se dopátrali pouze krátké zprávy o „žádných výsledcích“. Lidskoprávní organizace varují, že nemuselo jít pouze o náhodu, jak technologický gigant Microsoft uvádí, ale o plánovanou cenzuru.

Pro Čínu byly každoroční připomínky vojenského zásahu proti demonstratům požadující demokracii nepříjemným tématem. Letos se Pekingu poprvé po třiceti letech podařilo veškeré formální vzpomínkové akce zastavit.

Co se stalo v roce 1989?

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná až tisíce studentů, aktivistů i dalších občanů. Úřady následně pozatýkaly více než 1600 lidí po celé zemi, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi. Oficiální bilanci obětí čínské úřady nikdy nezveřejnily a zmínky o událostech jsou v Číně nadále přísně cenzurovány.

Kromě Číny, která běžně cenzuruje obsah na internetu a sociálních sítích, se tentokrát stejný postup ukázal i v dalších částech světa. Slavná fotografie neznámého muže stojícího proti tankům byla nepřístupná přes Bing vyhledávač Britům, Američanům, Němcům, Francouzům, Švýcarům nebo obyvatelům Singapuru.

Kdo je „Tank Man“ ?

Symbolem mírového odporu se stal muž oblečený v bílé košili s nákupní taškou v ruce („Tank Man“), který se den po masakru postavil v Pekingu do cesty dlouhé koloně tanků a obrněných vozidel. Jeho snímek pořídil americký fotograf Jeff Widener z balkonu nedalekého hotelu. Totožnost muže není doposud známá, stejně jako není známo ani jméno řidiče tanku, který dotyčného odmítl srazit.

Microsoft se nicméně v prohlášení odvolává na „náhodnou lidskou chybu, kterou se snaží aktivně vyřešit“. Ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth to ale vidí jinak a zdůrazňuje, že „je těžké této verzi uvěřit“.

Vyhledávač Bing je jeden z mála zahraničních vyhledávačů, kteří mají v Číně povolení fungovat, informuje britský the Guardian. Společnost se ale musela zavázat, že bude některé citlivé termíny cenzurovat.

Číňanům jsou tak nepřístupné ve vyhledávači termíny jako Dalajláma, odkazující k mezinárodní kritice Číny o nezávislosti Tibetu, Falun Gong představující náboženské myšlenky tamního hnutí či právě náměstí Tchien-an-men připomínající masakr z roku 1989.

Britská BBC poukazuje, že například Chrome, vyhledávač technologického gigantu Google, nabízel při zadání hesla „Tank Man“ výsledků několik.

Ačkoliv Peking oficiálním vzpomínkovým akcím zamezil, svíčky v pátek večer hořely například za okny budovy amerického konzulátu, který se nachází v těsné blízkosti sídla propekingské správkyně Hongkongu Carrie Lamové, a také za okny konzulátu EU. Obě tyto diplomatické mise rovněž zveřejnily fotografie svíček na sociálních sítích.

Davy lidí se také v pátek večer poklidně shromáždily v okolí Victoria Parku, kde vzdaly hold těm, kdo při demonstracích v Pekingu před 32 lety zemřeli. Další v ulicích i v oknech domů zapálili svíčky či rozsvítili svítilny na svých telefonech.

Kritika Pekingu na jednání EU i Spojených států přišla záhy. Jde o „neobratné politické divadlo“ s cílem destabilizovat Hongkong, který je poloautonomním čínským územím.

„Jakékoli pokusy zneužít Hongkong k sabotážním aktivitám proti pevninské Číně jsou naprosto nepřijatelné,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí úřadu čínského ministerstva zahraničí v Hongkongu. „Znovu vyzýváme orgány zemí, kterých se to týká, aby se přestaly vměšovat do záležitostí Hongkongu a vnitřních záležitostí Číny obecně a nezahrávaly si s ohněm,“ dodal.

Reklama

Doporučované