Hlavní obsah

Omyl v zákoně. Desetitisíce rozvedených dlužníků neposlaly včas alimenty

Od července se změnil zákon, kdo a v jakém pořadí má nárok na dlužníkovy peníze.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Některé ženy si musí počkat na výživné i několik měsíců. A mohou se tak dostat do vážných finančních problémů. Způsobila to nenápadná změna v zákoně o osobních bankrotech.

Článek

Minulý měsíc zjistily tisíce žen nemilou věc: Za červenec jim nepřijde výživné na děti. A možná ani ten další měsíc. Všechny peníze pak sice zpětně dostanou, ale do té doby musí nějak vyžít.

Problém se týká bývalých partnerek mužů, kteří spadli kvůli dluhům do osobního bankrotu. A tedy musí drtivou část svých příjmů posílat soudem stanovenému insolvenčnímu správci. Ten pak z peněz pět let umořuje dlužníkovy závazky.

Jenže od července se změnil zákon, kdo a v jakém pořadí má na dlužníkovy peníze nárok. Zatímco výživné odcházelo ze správcova účtu každý měsíc jako první, nově si správce musí nejprve naspořit na svou odměnu. Zhruba šest tisíc korun.

Teprve když má správce takhle „naspořeno“, začne uvolňovat další peníze - na alimenty a na splátky dluhů.

Problém je, že velká část dlužníků neodvede na měsíc tolik, aby to pokrylo celkovou správcovu odměnu. Než má správce vše pohromadě, může uplynout měsíc, případně i déle.

Například Oldřich Řeháček ze společnosti Administrace insolvencí City Tower odhaduje, že se tenhle problém dotýká několika desítek tisíc matek-samoživitelek, z nichž mnoho sotva každý měsíc vyjde s penězi.

Podrobnosti v úvodní reportáži.

Reklama

Doporučované