Hlavní obsah
Online

Zeman přijme Pocheho, požádá ho, aby zvážil kandidaturu

Andrej Babiš komentuje schůzku s prezidentem v Lánech.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident se sešel v Lánech s Andrejem Babišem, na toho tam čekali demonstranti.

Článek

Spor o to, zda má v chystané koaliční vládě Andreje Babiše zasednout za ČSSD jako ministr zahraničí Miroslav Poche, posunul přímo prezident republiky.

Jeho mluvčí uvedl, že hlava státu na schůzce sama požádá Pocheho, aby svoji kandidaturu zvážil.

Z Hradu přišel tento krok poté, co se prezident sešel v Lánech s pověřeným premiérem Andrejem Babišem, na něhož u brány zámku čekali aktivisté z hnutí Milion chvilek pro demokracii.

Ten mu předložil seznam jmen, která ANO a ČSSD navrhují na ministry v možné společné koaliční vládě. Jaká jsou, se však zatím s výjimkou již zveřejněných nominantů ČSSD neví. Andrej Babiš je neprozradil ani na podvečerním brífinku v Průhonicích, kde o schůzce s prezidentem informoval.

„Ještě jsem se všemi nemluvil,” zdůvodnil, proč jména ministrů za hnutí ANO utajuje. Řekl jen, že nepočítá s někdejším ministrem Rusnokovy úřednické vlády Františkem Koníčkem, o jehož nominaci na ministra průmyslu se spekulovalo.

Kvůli jménu europoslance Miroslava Pocheho se v neděli rozhořel spor mezi ČSSD a komunisty.

Jejich předseda Vojtěch Filip v televizi řekl, že Poche je překážkou pro to, aby komunisté při hlasování o důvěře podpořili vládu. Řekl také, že tuto výhradu už říkal předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, ten ale něco takového rozhodně popřel.

Poche uvedl, že na svém místě ve vládě netrvá, ale sám se ho nevzdá. A předpokládá prý, že na jeho nominaci trvá sociální demokracie. Pak ale připustil, že kdyby měl být jedinou překážkou ke vzniku vlády, ústup by zvážil.

  • Babiš počítá s důvěrou 11. července

    Andrej Babiš v Průhonicích znovu zopakoval, že počítá s tím, že jeho nová vláda požádá o důvěru 11. července v Poslanecké sněmovně.

  • Babiš promluvil v Průhonicích

    Tiskový brífink s informacemi o setkání s prezidentem nakonec uspořádal Andrej Babiš v Průhonicích, kam z Lán odjel kvůli demonstrujícím aktivistům. Ohradil se proti tomu, že by jeho postup ve věci Miroslava Pocheho byl podraz. Jména ministrů neprozradil, protože prý ještě nestihl se všemi promluvit. Řekl však, že už má vybráno, takže v seznamu pro prezidenta figuruje na každé místo ve vládě za ANO jediné jméno. Odmítl také, že by v jeho vládě byl jako ministr průmyslu František Koníček, někdejší ministr Rusnokovy vlády. O tom, že právě tento muž vymění nynějšího ministra Tomáše Hünera, se v posledních dnech spekulovalo.

  • Proč přijeli demonstranti do Lán

    Rozhovor s jedním z demonstrantů, kteří přijeli do Lán protestovat proti Andreji Babišovi.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

  • Prezident zahájí schůzky s příštími ministry

    Prezident Miloš Zeman se příští týden začne setkávat s ministry, jejichž seznam mu dnes ukázal pověřený premiér Andrej Babiš. Schůzky začnou poté, co se prezident ve čtvrtek vrátí z cesty po Ústeckém kraji. Mezi pozvanými bude i Miroslav Poche, jehož nominaci na ministra zahraničí prezident odmítá. Požádá ho však, aby zvážil, že se kandidatury vzdá.

  • Před 20 lety prý mluvil Zeman jinak

  • Na nominaci netrvám, ale trvá na ní ČSSD, řekl Poche

    Poche dnes uvedl, že na nominaci netrvá, ale předpokládá, že ČSSD na ní trvá. Sám ale neuvažoval o tom, že by od nominace ustoupil na doporučení premiéra Andreje Babiše, uvedl. Pokud by ale jeho jméno mělo být jedinou překážkou vytvoření vlády, tak to zváží. „Já jsem dosud neslyšel žádné argumenty, žádná fakta, která by mi znemožňovala být ministrem zahraničních věcí. Dnes jsem slyšel poprvé některé až lživé argumenty Vojtěcha Filipa o nějakém hlasování, které ani nebylo. Tak to byly jediné argumenty, které jsem zaznamenal - a já neznám žádné jiné. Pokud mi je pan premér nebo pan prezident sdělí, můžeme o tom uvažovat, ale já je neznám,” řekl Poche.

  • Komunista Filip prý není lhář. Vyloučil, že by KSČM tolerovala vládu s Pochem

    Jméno europoslance Miroslava Pocheho v pozici ministra zahraničí za ČSSD by vyloučilo toleranci vlády ANO a ČSSD ze strany KSČM. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Šéf komunistů dodal, že o tom informoval předsedu ČSSD Jana Hamáčka už dříve, podle Hamáčka však takto kategorická informace nezazněla.

    Filip později oponoval, že není lhář a říká věci tak, jak jsou.

  • Hamáček: Omluví se Filip?

  • V jádru je Bureš Rusem, hlásají demonstranti

    Lidé si přinesli také transparenty s nápisy „V jádru je Bureš Rusem” nebo „Hanobit hanebnost je morální povinnost”.

  • Před zámkem v Lánech zpívají písně Karla Kryla

    Protestující uvedli, že nechtějí, aby Babiš s pomocí komunistů dovedl Česko do stavu, který zde byl před rokem 1989. Před hlavním vstupem do zámku zpívali písně Karla Kryla a přinesli si několik červených trenýrek, které měly symbolizovat akci skupiny Ztohoven, jejíž členové před třemi lety vyměnili prezidentskou standartu nad Pražským hradem za obří červené trenýrky. Prezident je tento čtvrtek v zahradě Hradu spálil.

  • Vláda ČSSD s ANO nakonec vůbec nemusí vzniknout, zopakoval Hamáček

    Hamáček podobně jako dříve ani dnes odpoledne nevyloučil, že by nakonec kvůli sporu o nominace ministrů vláda ANO a ČSSD vzniknout vůbec nemusela. „Pokud to postavil kolega Filip takto tvrdě, je to závažný problém, který koalici může ohrozit,” připustil. Filip uvedl, že jméno europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) v pozici ministra zahraničí by vyloučilo toleranci vlády ANO a ČSSD ze strany komunistické strany.

  • Nikdy mi nikdo nic nevytýkal, brání se Poche

    Poche výtky odmítá. „Nemyslím si, že by měla kvůli názorům z roku 2015 padnout vláda,” řekl. Výtku ke svým postojům v otázkách migrace podle svých slov neslyšel nikdy ani od europoslanců zvolených za KSČM. Filipovy argumenty používají tzv. dezinformační weby či šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, dodal. Důvody považuje za zástupné a upozornil, že ještě v pátek ho premiér Andrej Babiš (ANO) žádal o zaslání životopisu pro prezidenta.

  • Komunistům vadil Adam Vojtěch, nikoliv Poche, tvrdí Hamáček

    Komunisté měli výhrady proti jiným jménům, například ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), řekl Hamáček. „Na pana Pocheho zaznívaly výhrady, ale pan Filip mi nikdy neřekl, že KSČM nepodpoří vládu, pokud v ní bude Poche, to jsem nikdy neslyšel. Pokud KSČM říká, že nebude tolerovat vládu kvůli jednomu jménu, tak to budeme muset řešit, protože je to nová věc,” uvedl. Vyloučil, že by Pocheho přemlouval, aby se kandidatury vzdal, jak adepta na ministra vyzval v sobotu premiér Andrej Babiš (ANO).

  • Na Babiše čekají u Zemana demonstranti, mají červené trenýrky

    Reportérka Seznamu Pavlína Kosová hlásí z Lán:

  • Poche se v Evropském parlamentu postavil v otázkách migrace proti ČR, míní Filip

    Filip uvedl, že se Poche v hlasováních v Evropském parlamentu postavil v otázkách migrace proti ČR, což KSČM vadí. „Tohle pro mě není důvěryhodný člověk,” řekl na Pocheho adresu. Hamáček prezentované výhrady KSČM označil za nesmysl a účelovou věc. Dříve v pořadu televize Prima Partie uvedl, že sociální demokraté nemají už kam ustupovat. Nevyloučil, že by spor o personálie mohl v krajním případě znamenat konec plánu na vládu s ANO.

Reklama

Hlavní zprávy