Hlavní obsah
Online

Online: Premiér Babiš odjel za synem do Švýcarska

Zvláštní vyšetřování: Babišův syn promluvil.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

 

Reklama

aktualizováno •

V online zpravodajství sledujeme už čtvrtý den politické krize, kterou vyvolala nová zjištění Seznamu v případu obviněného premiéra Babiše.

Článek

Andreji Babišovi mladšímu hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu a pokuta za nezákonné překročení hranic. V rozhovoru pro ukrajinskou službu Rádia Svoboda to podle ČTK oznámil Oleh Sloboďan z kanceláře šéfa ukrajinské pohraniční služby.

Babiš mladší reportérům Seznamu řekl, že byl na Krymu nedobrovolně a že ho tam dopravili spolupracovníci jeho otce tranzitem přes Moskvu.

Andrej Babiš starší něco takového odmítá. Na závěr týdne, kdy výroky Babiše juniora rozkývaly jeho vládu oznámil veřejnosti, že nikdy sám neodstoupí.

Policie a pražští žalobci však krátce poté oznámili, že se případem pobytu Babišova syna na Krymu vážně zabývají.

Tiskový brífink Městského státního zastupitelství v Praze a Policie ČR ke kauze Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

Přesněji – poté, co případ možného únosu kriminalisté v Praze 1 zkraje tohoto roku odložili, aniž to řekli státnímu zastupitelství, nyní po zveřejnění informací Seznamu případ znovu začali vyšetřovat.

Už jde o úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu zavlečení – a na případ dohlížejí i státní zástupci.

I z tohoto důvodu tento týden přišlo na Babišovu adresu z politiky několik výzev, aby odstoupil – tou asi nejdůraznější je výzva schválená horní komorou Parlamentu.

Příští týden by měla Sněmovna hlasovat o vyslovení nedůvěry Babišově vládě.

K možnosti, že by Babiš padl, se ve čtvrtek večer vyjádřil prezident. Oznámil, že i po pádu vlády pověří znovu Babiše.

Události dne sledujeme v online přenosu.

  • Daniel Herman: Babiš by měl odstoupit, já bych to udělal

    Někdejší šéf Ústavu pro studium totalitních režimů a bývalý ministr kultury Babišovy vlády Daniel Herman ve Večerních zprávách TV Seznam řekl, že informace o kauze současného premiéra má pouze z médií, takže si netroufá soudit, kde je pravda. Obecně ale podle něj nejvyšší představitelé této země, jako jsou prezident republiky nebo premiér, nemají být opředeni takovými pochybnostmi a kauzami. Na otázku, zda by měl tedy odstoupit do té doby, než se kauza vyšetří, jak ho k tomu vyzval Senát Parlamentu ČR, ale i lidé na demonstracích, odpověděl: „Ano, měl by. Já bych to udělal.”

    Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

  • Andrej Babiš viděl syna naposledy před rokem a půl

    Premiér Babiš odjíždí za synem, o kterém sám tvrdí, že ho neviděl od své svatby zhruba před rokem a čtvrt. Zároveň o něm v rozhovorech a na sociálních sítích tvrdí, že je vážně nemocný. Jede za ním ve chvíli, kdy Andrej Babiš junior řekl reportérům Zvláštního vyšetřování Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi, že v souvislosti s Čapím hnízdem podepsal dokument, o kterém nevěděl, co obsahuje.

  • Andrej Babiš odjel do Švýcarska za svým synem

    Premiér to uvedl na Fecebooku – vysvětlil tak, proč přinesl na pražskou Národní třídu květiny velmi brzy ráno.

    Televize Prima natočila, jak Andrej Babiš a Tomio Okamura kladou květiny k památníku 17. listopadu 1989.Video: Seznam Zprávy

  • Jak šel čas s Babišovými výroky o vstupu (a odchodu) z politiky

    Babišovy výroky v čase.Video: Seznam Zprávy

  • Většina lidí se domnívá, že Andrej Babiš rozděluje společnost. Souhlasí i jeho voliči

    Premiér Andrej Babiš (ANO) podle většiny Čechů rozděluje společnost, je ve střetu zájmů a ovlivňuje média. Podle většiny lidí ale také zlepšil výběr daní a ekonomickou situaci Česka. Vyplývá to z průzkumu agentury Median z 13. a 14. listopadu. Průzkum agentura provedla po zveřejnění nového dílu pořadu Zvláštní vyšetřování, v němž Sabina Slonková a Jiří Kubík našli a vyzpovídali Andreje Babiše mladšího kvůli kauze Čapí hnízdo. Již dříve Median zveřejnil, že podle většiny účastníků průzkumu by měl kvůli kauze premiér sám, nebo i s celou vládou odstoupit.

    Největší část lidí, téměř tři čtvrtiny, se shodla, že premiér Babiš rozděluje společnost. Uvedlo to 70 procent účastníků průzkumu. Přibližně stejný podíl Čechů, 69 procent, si myslí, že Babiš je jako politik a podnikatel ve střetu zájmů. Skoro dvě třetiny lidí také uvedlo, že Babiš ovlivňuje média. Kolem dvou pětin dotázaných míní, že premiér způsobil pokles politické kultury a omezuje demokracii.Pracovníci Medianu se veřejnosti ptali také na pozitiva premiéra. Podle většiny účastníků průzkumu, zhruba dvou třetin, se díky Babišovi zlepšil výběr daní. Premiér se také podle 58 procent dotázaných zasloužil o zlepšení ekonomické situace republiky.

    Negativně hodnotí premiéra častěji příznivci jiných stran než ANO. I téměř polovina voličů ANO ale uvedla, že Babiš rozděluje společnost, třetina z nich míní, že je ve střetu zájmů, a podle čtvrtiny voličů ANO ovlivňuje média.

  • Rádio Svoboda: Babišovi mladšímu hrozí postih ukrajinských úřadů

    Andreji Babišovi mladšímu hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu a pokuta za nezákonné překročení hranic. V rozhovoru pro ukrajinskou službu Rádia Svoboda to dnes oznámil Oleh Sloboďan z kanceláře šéfa ukrajinské pohraniční služby.

    Ukrajina, která stejně jako Česká republika a velké množství dalších zemí ruskou anexi Krymu neuznává, považuje okupovaný poloostrov za své svrchované území. Vstup na Krym a odjezd z něj bez zvláštního povolení ukrajinské Státní migrační služby a přes ukrajinská kontrolní stanoviště považuje za nezákonný.

  • Experti: Přítomnost Babiše juniora na Krymu je bezpečnostní riziko

    Pobyt syna českého premiéra na okupovaném Krymu se musel podle bezpečnostních analytiků dostat do popředí zájmu ruských tajných služeb. Mohly nasbírat materiály, které mohou být pro českého premiéra minimálně nepohodlné.

  • Sociální demokraté budou probírat svůj postoj k Babišovi

    Před plánovanou schůzí Sněmovny, na které chce opozice vylovit nedůvěru menšinovému kabinetu ANO a ČSSD, se sejde předsednictvo ČSSD s poslaneckým klubem sociálních demokratů. Mluvčí ČSSD Petr Vurbs uvedl, že přesný termín setkání zatím nebyl určen. Schůze Sněmovny, kde se bude o nedůvěře kabinetu hlasovat, by se měla konat příští pátek.

    Sociální demokracie je zatím rozdělena v názoru na to, zda pokračovat ve vládě s premiérem Andrejem Babišem, kolem jehož trestního stíhání v případu údajného dotačního podvodu se objevily další podezření. Zatímco senátoři ČSSD tento týden podpořili v Senátu výzvu, aby Babiš odstoupil, situace v poslaneckém klubu strany se podle informací Seznamu zatím vyvíjí spíše k tomu, že ČSSD Babiše navzdory narůstajícím podezřením v kauze Čapí hnízdo podpoří.

  • Prohlášení představenstva společnosti Seznam.cz

    Členové představenstva společnosti Seznam.cz Tomáš Kapalín, Ondřej Procházka a Pavel Zima se vyjádřili k vyjádřením šéfredaktora deníku MF Dnes.

    „Šéfredaktor deníku MF Dnes Jaroslav Plesl v reakci na pondělní investigativní pořad Televize Seznam Zvláštní vyšetřování nejdříve ve středu večer na sociálních sítích, později i v pátek ráno na komentářové straně deníku MF Dnes uvedl, že majitel společnosti Seznam.cz ‚zneužívá svá média pro vlastní byznysové zájmy‘, že ‚vstoupil do stejného ringu‘ a že ‚jeho soukromí bude propříště věc veřejná‘.

    Výhrůžky šéfredaktora deníku, patřícího do premiérova svěřenského fondu, ponecháme k posouzení kriticky uvažující veřejnosti. Společnost Seznam.cz pokládá nicméně za nutné vyjádřit se k osočení, že majitel společnosti zneužívá svá média pro vlastní byznysové zájmy.

    Do portfolia společnosti Seznam.cz patří zpravodajské servery Novinky.cz a Seznam Zprávy, deník Právo, Televize Seznam a rádia Expres FM a Classic Praha. Obsah všech redakcí je na vedení společnosti i jejím majiteli zcela nezávislý, o čemž vypovídá i fakt, že členové představenstva byli s obsahem nového dílu pořadu Zvláštní vyšetřování seznámeni až po jeho oficiálním zveřejnění v Televizi Seznam a na webu Seznam Zprávy. Kontrolním mechanismem pro práci redaktorů není v případě médií Seznam.cz vedení či majitel společnosti, ale redakční rady, které přijímají veškeré podněty veřejnosti k práci redakcí. Tento přístup považuje Seznam.cz za jediný možný při tvorbě obsahu a takto by měla fungovat nezávislá média.

    Seznam.cz není napojený na žádné veřejné rozpočty, jeho obchodní výsledky jsou výrazem svobodné vůle obchodních partnerů ve svobodné společnosti. Jsme hrdou českou technologickou firmou, jejíž produkty a služby využívají denně miliony lidí, kterým zlepšují a usnadňují život. Politický aktivismus nemá a nikdy nebude mít v obsahu redakcí společnosti Seznam.cz žádné místo.

    Seznam.cz vyjadřuje podporu všem svým redakcím a je přesvědčený, že ochrana jejich poctivé a nezávislé práce je v zájmu nejširší veřejnosti.“

  • Po Babišovi mladším policie nepátrala

    Zatímco okolnosti pobytu Andreje Babiše mladšího na Krymu vyšetřují kriminalisté z Prahy 1, jeho vyšetřování v kauze Čapí hnízdo, kde je Babiš junior jedním z obviněných, vyšetřuje Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy.

    Podle ředitele Ptáčka byl k posouzení zdravotního stavu obviněného přizván před několika měsíci soudní znalec.

    Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím k tomu později uvedl, že znalecký posudek je jedním z předpokladů pro to, aby mohl být Andrej Babiš mladší v kauze vyslechnut.

    Ptáček řekl, že policie po obviněném Andreji Babišovi mladším kvůli Čapímu hnízdu nikdy nepátrala. „Nebyl k tomu důvod, policie je totiž v kontaktu s jeho advokátem a informace o jeho pobytu v zahraničí průběžně ověřovala,“ uvedl Ptáček.

  • Policie vyšetřuje podezření z trestného činu zavlečení

    Ředitel pražské policie Jan Ptáček řekl, že útvar nyní vyšetřuje výroky Andreje Babiše mladšího, že pobýval na Krymu a na Ukrajině v doprovodu otcova spolupracovníka Petra Protopopova nedobrovolně.

    „Po odvysílání reportáže Televize Seznam zahájila policie úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zavlečení. A pod dozorem státního zastupitelství v Praze 1 intenzivně pracuje na ověření nových informací,“ uvedl ředitel Ptáček.

    Řekl rovněž, že první oznámení o tomto případu, které Andrej Babiš poslal policii na začátku roku, policisté z Prahy 1 také prověřovali, ale v jiném režimu. „Bylo to mimo úkony trestního řízení, tedy bez dozoru státního zástupce,“ uvedl policejní ředitel.

    Policie zareagovala i na e-mail, který ve čtvrtek přišel z adresy Andreje Babiše mladšího reportérům Seznamu Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi.

    „Andrej Babiš mladší podle všeho usiluje o kontakt s policií České republiky. Od včerejška se pokoušíme o navázání přímého kontaktu s pisatelem, čímž bychom mohli upřesnit celou řadu informací,“ uvedl Jan Ptáček s tím, že podle jeho nynějších informací je tento kontakt zatím bez odezvy.

    Pusťte si záznam tiskové konference.Video: Seznam Zprávy

  • Šéf Pirátů žádá opozici: Situace je vážná, pojďme rychle jednat

    „Tuto SMS a e-mail jsem právě rozeslal předsedům opozičních stran. Neumím si představit, že můžeme mít vládu, jejíž trestně stíhaný premiér je spojen s řadou takto vážných skandálů,“ napsal na Twitter předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Šéf třetí nejsilnější parlamentní strany chce vytvořit plán, co se bude dít, pokud by padla vláda.

  • Babiš děkoval Hradu

    Andrej Babiš zopakoval své předchozí vyjádření, že v žádném případě neodstoupí.

    „Pokud budu odvolaný, fajn,“ dodal politik s vědomím, že ho prezident i v případě, že by příští týden padla jeho vláda při hlasování o nedůvěře ve Sněmovně, znovu pověří sestavením vlády.

    Babiš za to také hned po emotivním proslovu Miloši Zemanovi poděkoval. „Děkuji prezidentovi Zemanovi za podporu,“ uvedl.

    Navzdory tomu, co přinesl tento týden Seznam o příběhu jeho syna, který také mluví mimo jiné o tom, jaká byla jeho role v kauze Čapí hnízdo, Babiš míní, že v kauze nejsou žádná nová zjištění.

    „Je to puč. Možná i práce rozvědky,” zopakoval Babiš před odletem do Bruselu, kde bude jednat  o dlouhodobém rozpočtu EU i migraci, svá vyjádření z tohoto týdne.

    Ani tentokrát však své výroky nijak nepodložil ani je nijak blíže nevysvětlil.

  • Andrej Babiš si stěžoval, že se za jeho synem měli vydat „nějací lidé“

  • Malý průvodce dotační aférou Čapí hnízdo

    Průvodce dotační aférou.Video: Kuba Bernáth

  • Kdyby vláda padla, Zeman by pověřil sestavením nové opět Babiše

    Kdyby poslanci nynější vládě Andreje Babiše (ANO) vyslovili nedůvěru, prezident Miloš Zeman opět pověří sestavením kabinetu stejného člověka. Řekl to v TV Barrandov.

    Babiš může podle Zemana po vyslovení nedůvěry vládnout měsíce v demisi, a za tu dobu se prý situace uklidní. Prezident ví, o čem mluví – vůbec první jmenování Andreje Babiše proběhlo už před dvěma lety, avšak vláda tehdy nedokázala ani získat důvěru poslanců. Zeman dopředu slíbil Babišovi druhý pokus a pak nechal kabinet zakladatele Agrofertu a strany ANO měsíce vládnout v demisi. Druhý pokus dotáhl Babiš v létě.

    Že by poslanci nyní vyslovili Babišově vládě nedůvěru kvůli skandálu s únosem jeho syna, prý prezident neočekává. „Moje prognóza – že to skončí, že se to rozplyne,“ řekl Zeman. Lidi, protestující proti Babišovi na náměstích, označil prezident za „hulákající dav“.

  • Faltýnek: Straničtí lékaři jsou prý v šoku

    Z vyjádření místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka plyne, že Babišovi poslanci přejali postoje a argumentaci svého šéfa. Pravá ruka Andreje Babiše tvrdí, že „hlavně lékaři z hnutí ANO“ jsou prý v šoku, co si mohou dovolit novináři k nemocnému člověku.

    Faktem je, že mezi „lékaře hnutí ANO“ patří i Dita Protopopová, která vystavila zprávu pro policii o duševním stavu premiérova syna. Andrej Babiš junior se o tom, že o něm Protopopová sepsala zprávu a dala ji úřadům, přitom poprvé dozvěděl až od reportérů Seznamu.

    Faltýnek zopakoval i další tvrzení svého šéfa, zakladatele Agrofertu a hnutí ANO. Například, že prý člověk s duševní nemocí nemůže psát hodnověrné e-maily.

  • Faltýnek: Hnutí ANO za svým předsedou jednoznačně stojí

    Komentář Jaroslava Faltýnka.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

  • Jan Hamáček dnešní jednání s prezidentem nijak nekomentoval

    Video: Seznam Zprávy

  • Faltýnek jako prezident

    Jaroslav Faltýnek: „Mám stejný názor jako pan prezident. Ani on nepovažuje tuto kauzu na odstoupení premiéra nebo na pád vlády.“

Reklama

Hlavní zprávy