Hlavní obsah
Online

On-line: Nejhorší den na amerických burzách od roku 1987

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Akcie po celém světě znají jen směr dolů, kvůli koronaviru nebude možné cestovat do USA a opatření proti pandemii začala výrazně omezovat ekonomiky postižených zemí.

Článek

Americké akcie dnes prudce klesly a propad indexů Dow Jones a S&P 500 byl nejvyšší od roku 1987. Nové omezení cestování, které má zastavit šíření koronaviru, vystrašilo investory a znervóznilo světové trhy, napsala agentura Reuters.

Index Dow Jones klesl o 2352,6 bodu, tedy 9,99 procenta, na 21 200,62 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 260,74 bodu, čili 9,51 procenta, na 2480,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 750,25 bodu, neboli 9,43 procenta, na 7201,80 bodu.

S koronakrizé se snaží popasovat i české banky. Ty poskytnou možnost tříměsíčního odkladu splátek úvěrů občanům a drobným podnikatelům, kteří byli postiženi v souvislosti s šířením nákazy novým koronavirem. Na opatření se shodlo prezidium České bankovní asociace. Podrobnosti se klienti podle ní dozvědí od své banky.

„Vhodným nástrojem možných tíživých dopadů epidemie je v doložených případech poskytnout klientům možnost tříměsíčního odkladu splátek hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Primárně se přitom banky zaměří na klienty z řad zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, protože lze předpokládat, že právě na ně dopadne nejtíživěji,“ uvedla asociace.

Současně asociace zahájila konzultace s Českou národní bankou s cílem, aby v těchto případech byl nastíněný přístup ke klientům zohledněn při bankovním dohledu, který nad bankami provádí.

ECB zasahuje

Do akce proti koronaviru se zapojila také Evropská centrální banka. Ačkoliv analytici očekávali, že sníží úroky, nestalo se tak. Ale oproti očekávání výrazně rozšíří nákupy dluhopisů až na 120 miliard eur do konce roku (a nákupy za 20 miliard eur měsíčně budou pokračovat), sníží požadavky na finanční rezervy bank a umožní jednodušší úvěrování podniků prostřednictvím bank. To vše má jediný cíl – nesmí se zadrhnout tok peněz mezi bankami a podniky.

„Koronavirus představuje pro ekonomiku eurozóny výrazný vnější šok. Banky musí být schopné pomoci jak podnikům tak domácnostem, které se přechodně ocitnou v problémech,“ vysvětlil předseda dozorčí rady ECB Andrea Enria.

  • Nejhorší den na amerických burzách od roku 1987

    Dnešní den na burzách dostane v učebnicích ekonomie přídomek černý, černý čtvrtek 12. března 2020. Americké burzy se propadly téměř o desetinu a donutily americkou centrální banku k další mimořádné akci – na krátkodobé půjčky pro banky uvolní 1,5 bilionu dolarů.

    Fed sleduje stejný cíl jako Evropská centrální banka, tedy udržet financování bank a podniků v chodu.

    Index Dow Jones klesl o 2352,6 bodu, tedy 9,99 procenta, na 21 200,62 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 260,74 bodu, čili 9,51 procenta, na 2480,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 750,25 bodu, neboli 9,43 procenta, na 7201,80 bodu.

    Dva černé burzovní dny se odehrály v říjnu – 24. října 1929 začal na černý čtvrtek burzovní výprodej, který rozjel tzv. Velkou krizi. Černé pondělí z 19. října 1987 přineslo propad indexu Dow Jones o více než 22 procent.

  • Pražská burza se propadla nejvíc od roku 2008

    Pražská burza dnes zaznamenala nejvýraznější propad od hospodářské krize v roce 2008.

    Index PX se propadl o 7,84 procenta na 815,74 bodu. Výraznější denní pokles postihl pražskou burzu naposledy 24. října 2008 v době chaosu na trzích v počátcích celosvětové ekonomické krize.

    Pokles dostal index PX na nejnižší hodnotu od července roku 2016. Důvodem série výrazných ztrát burzy v poslední době jsou podle analytiků obavy z dopadů šíření nového typu koronaviru.

  • Němci vzali obchody útokem. Utrácejí víc než před Vánocemi

    Z paniky kolem epidemie nového koronaviru má teď v Německu prospěch zejména maloobchod. Tržby z prodeje některých druhů zboží se dokonce zešestinásobily a zájem zákazníků je větší než před Vánocemi. O snaze Němců hromadit zboží do zásoby píše na svém webu list Handelsblatt, který v této souvislosti poznamenal, že si někteří prodejci vylepšují příjmy také zvyšováním cen.

    Z průzkumu společnosti Nielsen vyplývá, že velký růst cen nastal zvláště v posledním únorovém týdnu. Některé skupiny zboží za tu dobu zdražily i dvojnásobně.

  • Guvernéři ECB se budou radit online. A rozdělí týmy

    Foto: World Economic Forum

    V úplném závěru své tiskové konference šéfka ECB Christine Lagardeová reportérům oznámila, že příští jednání ECB bude vypadat jinak. Banka totiž rozdělí své týmy na dvě skupiny, které spolu nebudou ve fyzickém kontaktu a budou se radit online.

  • Obchodníky pomoc od ECB nepřesvědčila, burzy padají

    Ohlášená opatření ze strany Evropské centrální banky obchodníky na burze příliš nepřesvědčila. Hlavní evropské indexy prudce klesaly – německá i francouzská burza odpoledne ztrácely více než deset procent. Londýn padal o osm procent.

    Podobně to při otevření vypadalo také v USA. Kvůli obavám z hospodářských důsledků šíření nového koronaviru a v reakci na vládní restrikce v letecké dopravě ve Spojených státech padal Dow Jonesův index krátce po zahájení o 7,2 procenta na 21 857 bodů. Obchodování proto bylo kvůli propadu na 15 minut pozastaveno.

    Obavy investorů z dopadů koronaviru na ekonomiku prohloubilo opatření, k němuž přistoupil prezident Donald Trump. Ten vydal zákaz cestovat z Evropy do Spojených států, což doléhá především na akcie leteckých společností.

  • ECB zasahuje, bude do eurozóny pumpovat víc peněz

    Evropská centrální banka zavádí nová opatření, která mají ekonomice eurozóny pomoci čelit negativním dopadům šíření koronaviru. Úrokové sazby ponechala beze změny, zatímco finanční trhy očekávaly snížení depozitní sazby o 0,1 procentního bodu na minus 0,6 procenta.

    ECB v rámci stimulačních opatření nabídne komerčním bankám další levné úvěry, rozšíří nákupy dluhopisů a zmírní pravidla poskytování úvěrů. Objem dodatečných nákupů dluhopisů by měl do konce letošního roku dosáhnout 120 miliard eur (3,1 bilionu Kč).

    Evropské centrální bance v jejím arzenálu moc zbraní nezbylo, na rozdíl od amerického Fedu nemůže snižovat úroky, protože jednu sazbu má na nule a druhou v záporu.

    Na tiskové konferenci šéfka ECB Christine Lagardeová ke koordinované akci členských států, které by měly podpořit ekonomiku i rozpočtovými opatřeními.

  • Veletrhy Brno přeložily potravinářskou Salimu z dubna na listopad

    Veletrhy Brno přesunuly kvůli nákaze novým typem koronaviru plánovaný potravinářský veletrh Salima. Místo v dubnu se bude konat od 19. do 22. listopadu, potvrdil mluvčí Jiří Smetana. Standardně chystá firma patřící městu až veletrhy plánované na červen, prvním takovým je Urbis Smart City Fair od 3. do 4. června.

    Veletrhy již zrušily čtyři veletržní akce a obávají se, že to může mít dopad na schopnost výstavářských firem připravit bez problémů další veletrhy, kterých by se omezení již týkat nemělo.

  • ČD omezí kvůli viru servis ve vlacích, konkurence opatření řeší

    České dráhy omezí kvůli šíření koronaviru obsluhu a nabídku občerstvení ve svých vozech. Cestující si ho budou moci koupit pouze v restauračních a bistro vozech. Dráhy to dnes uvedly na Twitteru. Firma se tak snaží omezit kontakt mezi cestujícími a vlakovým personálem. Ostatní dopravci zatím servis neomezili, případnými opatřeními se však také zabývají.

    „Rozhodli jsme se do odvolání zrušit službu občerstvení formou pojízdného minibaru a prostřednictvím online portálu ve vlacích pendolino. Catering bude k dispozici v restauračních a bistro vozech,“ oznámily dnes České dráhy.

  • Potraviny po internetu musíte zaplatit předem

    Čeští internetoví prodejci potravin začali kvůli zamezení šíření nákazy koronaviru přijímat platby jen kartou předem, případně jinou bezhotovostní cestou. Zákazníkům v karanténě nechávají kurýři objednávky přede dveřmi. Online supermarkety mají nebo připravují také speciální programy pro seniory. Výhradně platbu předem nyní přijímá také služba rozvozu jídla Dáme jídlo.

  • Antivirová firma varuje: Vznikají falešné weby nabízející roušky

    Bezpečnostní společnost Eset upozornila na podvodníky, kteří zneužívají aktuální bezpečnostní situaci. Na zahraničních doménách začaly vznikat podvodné webové stránky v češtině. Jde o falešné obchody se zdravotními rouškami a bezkontaktními teploměry, jejichž prostřednictvím útočníci usilují o kontaktní údaje uživatelů.

    Doposud se bezpečnostní experti z Esetu ve vztahu ke koronavirové epidemii v Česku setkávali pouze s cizojazyčnými obchody, phishingem a poplašnými zprávami, tzv. hoaxy.

  • Strach z létání spojený se zákazy se výrazně projevil i v obchodu s letenkami

    Brněnský prodejce letenek Kiwi.com s celosvětovou působností se v současnosti pohybuje na polovině běžných prodejů, ty mu neklesají zatím jen v Latinské Americe. Spolumajitel firmy Oliver Dlouhý předpokládá, že zhruba od začátku dubna bude firma měsíc až dva prakticky na nule, řekl ČTK. Za rok 2018 přitom vykázala tržby 28 miliard korun a stále rostly. Celosvětový pokles prodeje letenek souvisí s pandemií nového typu koronaviru, který vyvolává nemoc COVID-19.

    Citelný pokles zájmu o letenky zaznamenala i společnost Student Agency, která obsluhuje převážně českou a slovenskou klientelu. Lidé přestali létat nejvíce do jihovýchodní Asie a také po Evropě, řekla ČTK obchodní ředitelka sekce letenek Student Agency Věra Janičinová.

  • Počet prodaných aut v Číně se vrátil o 15 let zpátky

    Prodej automobilů v Číně se v únoru meziročně propadl o 79 procent na 310 000 vozů. Utrpěl tak nejprudší pokles v historii, neboť poptávku podkopala epidemie nového typu koronaviru. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů.

    „V únoru se odbyt aut vrátil na úrovně, které jsme neviděli od roku 2005,“ uvedl jeden z představitelů čínského svazu výrobců automobilů.

  • Řidiči kamionů odmítají jezdit do Itálie

    Obchody českých firem začínají ochromovat i problémy v dopravě.

    „Náš hlavní zákazník je momentálně odběratel z Itálie, kam týdně vypravujeme 15–20 kamionů. Prodej do Itálie nyní činí hlavní část našeho obratu,“ líčí Jiří Šmíd, finanční ředitel otrokovické firmy AVEX Steel Products. Továrna vyrábí speciální palety pro výrobce pneumatik, zaměstnává zhruba 120 lidí. „Teď ale máme s prodejem do Itálie obrovské starosti, vůbec nejsou na tento směr dopravci,“ říká manažer. Dopravní firmy cestu na jih odmítají z řady důvodů: Jednak jsou v obrovské nejistotě ohledně další propustnosti hranic, hlavně ale nemají na tyto cesty řidiče. „Někteří šoféři cesty do Itálie odmítají. Dopravci jsou ale omezeni i tím, že do mnoha firemních areálů v Itálii nyní kamion nesmí vjet, aniž by měl řidič nasazenou ochrannou roušku. Jenomže roušky u nás na volném trhu nyní nejsou, takže jimi dopravní firmy své řidiče nemohou vybavovat,“ říká Šmíd.

  • Potíže hlásí třetina firem, lidé jsou v karanténě a dodávky váznou

    Potíže kvůli šířící se nákaze nového typu koronaviru pociťuje víc než třetina českých průmyslových firem. Zaměstnance v karanténě má třetina podniků, problém s dodávkami mají nebo očekávají zhruba dvě pětiny společností. Komplikace s dopravou a logistikou řeší zhruba 36 procent firem. V souvislosti s koronavirem by se mohla do potíží s cash flow dostat pětina podniků. Vyplývá to ze šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 347 průmyslovými společnostmi.

    Firmy zatím podle svazu mají zakázky, ale mohly by mít brzy problém s jejich výrobou nebo dodáním.

    „Je to jeden z případů, kdy by firmám stát mohl pomoci. Výhledově ale firmám hrozí i výpadek v zakázkách. V průzkumu uvedlo 35 procent firem, že už se kvůli koronaviru potýká nebo bude potýkat s rušením objednávek a poklesem poptávky,“ uvedla ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitka Hejduková.

  • Letiště Charlese de Gaulla zvažuje, že uzavře jeden z terminálů

    Foto: Dmitry Avdeev/Wikipedia

    Francouzský provozovatel letišť ADP zvažuje, zda neuzavřít jeden ze tří terminálů mezinárodního letiště v Roissy u Paříže. To patří k nejfrekventovanějším v Evropě, kvůli šíření koronaviru se ale teď potýká s citelným úbytkem cestujících. Uvedla to dnes francouzská rozhlasová stanice Europe 1. Podobné opatření zvažují i v Norsku. Na letišti Charlese de Gaulla v Roissy by ADP mohla uzavřít terminál 3, který je určen nízkonákladovým aerolinkám, případně i další terminály, pokud to bude potřeba. Informaci stanice Europe 1 nicméně ADP nechtěla komentovat.

  • Akcie evropských aerolinek: poražené dne

    Akcie světových aerolinek patří mezi hlavní poražené dne. Rozhodnutí o zákazu letů do USA připravilo evropským aerolinkám na burzách úplnou popravu.

    Air France-KLM padají o 15 procent, mateřská společnost stojící za Lufthansou a British Airways ztrácí 11 procent a Norwegian Air, které se kvůli sázce na Boeingy MAX potýkaly s potížemi ještě před úderem koronaviru, ztrácejí 18 procent.

  • Euro zase stojí víc než 26 korun, česká měna rychle oslabuje

    Podle údajů na webu Patria Online oslabuje i česká měna vůči oběma světovým měnám. Koruna před 10:00 prolomila hranici 26 korun za euro, kde byla naposledy v červenci 2018.

  • Pražská burza slábne, dostala se na úroveň roku 2016

    Akcie na pražské burze dnes od rána pokračují v propadu. Po zahájení obchodování ztrácel index PX přes pět procent. Jeho hodnota klesla až na 838,55 bodu, což je nejméně od července 2016. Pražská burza tak následuje Evropu, kde dnes akcie rovněž prudce oslabují kvůli zákazu cestování z Evropy do USA.

  • Benzin a nafta rychle zlevňují

    Foto: Karolína Štuková

    Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla o 45 haléřů na 31,06 koruny za litr. Litr nafty stál ve středu průměrně 30,60 koruny, o 47 haléřů méně než před týdnem. A pokles cen nabírá na tempu.

  • Podniky kvůli koronaviru měří teplotu pracovníků i omezují vstup

    Podniky v Olomouckém kraji zpřísnily preventivní opatření, pomocí kterých se snaží předejít rozšíření nákazy novým typem koronaviru a následným dopadům na výrobu. Omezen je například vstup návštěv do areálů firem, někteří pracovníci dostali ochranné pomůcky a výrobní prostory se častěji dezinfikují.

    „Přijímáme opatření, jejichž hlavním úkolem je zachovat výrobu. Uzavřeli jsme proto výrobní areály – jsou zakázány návštěvy a neprobíhají pohovory s uchazeči o zaměstnání,“ řekl dnes ČTK mluvčí strojírensko-metalurgické společnosti UNEX Boris Keka.

Reklama