Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Desítky tisíc lidí žádaly v centru Prahy demisi Babiše. Podívejte se na koncert z Václaváku

Přímý přenos z koncertu na Václavském náměstí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V emotivní a někdy vyhrocené atmosféře si dnes lidé v Česku připomněli události z listopadu 1989 i 1939. Státní svátek boje za svobodu a demokracii se stal příležitostí nejen pro vzpomínky, ale hlavně v Praze i na protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Článek

Největší protest byl na Staroměstském náměstí, kde tisíce lidí žádaly Babišovu demisi zejména kvůli kauze Čapí hnízdo. Shromáždění a různé připomínky 17. listopadu se konaly i jinde v republice, byly ale menšího rozsahu než v hlavním městě. Oslav v Česku a protestů proti premiérovi si všimla i zahraniční média.

Speciál Televize Seznam k 17. listopadu.Video: Seznam Zprávy

Televize Prima natočila, jak Andrej Babiš a Tomio Okamura kladou květiny k památníku 17. listopadu 1989.Video: Seznam Zprávy

Sám premiér položil kytici k památníku na pražské Národní třídě už těsně po půlnoci, hned ráno odletěl za svým synem do Švýcarska. Oba jsou kvůli Čapímu hnízdu mezi obviněnými a výroky jeho syna o údajném únosu na Krym v posledních dnech vyostřily politickou situaci. Už dříve premiér prohlásil, že nikdy sám neodstoupí.

Vzpomínkové akce u památníku 17. listopadu na Národní třídě provázely zprvu konflikty a několik incidentů. Policie se zabývá případy, kdy lidé vyhodili do odpadkového koše kytici premiéra, šéfa SPD Tomia Okamury i květiny zaslané prezidentem Milošem Zemanem. Nyní zjišťuje, zda majitelé květin chtějí nahradit škodu. Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty, kteří vyhazovali kytice do koše, za fašistickou lůzu podporovanou TOP 09.

Aktivisté vyhodili Babišovy a Okamurovy květiny do koše.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Během dne se na Národní třídě vystřídali zástupci nekomunistických parlamentních stran, ty vládní přítomní většinou provázeli pískotem. Poté se situace uklidnila, množství lidí včetně rodin s dětmi přicházelo na místo brutálního potlačení studentského shromáždění v listopadu 1989 zapálit svíčky, položit květiny, setkat se s přáteli.

Šťastné pondělí speciál: Vysvětlujeme dětem, jak to DOOPRAVDY bylo 17. listopadu.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy, Youtube.com

Staroměstské náměstí se odpoledne téměř celé zaplnilo lidmi, kteří žádali demisi Babiše a dávali najevo nesouhlas s jeho politikou i chováním. Volali Demisi nebo Česko není Rusko. „Je nemyslitelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že to je normální, chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ prohlásil Mikuláš Minář, předseda pořádajícího spolku Milion chvilek pro demokracii. Na pražském Klárově se sešlo i několik desítek lidí, kteří Babiše naopak podpořili.

Na Václavském náměstí se do pozdního večera konal Koncert pro budoucnost. Řečníci tam hovořili především o svobodě a kritizovali současnou vládu. Na pódiu se během více než pěti hodin podle pořadatelů vystřídalo 17 hudebních formací a dvě desítky řečníků. Akci, která skončila zhruba ve 22:00, v chladném počasí přihlíželo několik tisíc lidí.

Lidé i politici kladli květiny a svíčky na Národní třídě v Praze. Někteří se dočkali pískotu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Reportéři Televize Seznam o průběhu oslav a akcí informují přímo z místa, dění sledujeme i on-line:

  • Kubišová: Bohužel nemohu dělat nic

    „Bohužel, s užitím textu (byť jen jediného verše) nemohu nic dělat, jsem jen interpretkou. Hezký večer,” napsala Seznamu Marta Kubišová v reakci na slova, která premiér Andrej Babiš použil na stuze květiny, jíž položil na Národní třídě. Vypůjčil si text z písně Modlitba.

  • Výroční připomenutí v Olomouci mělo klidný průběh

    Při příležitosti připomenutí 17. listopadu v Olomouci se lidé sešli před budovou Pedagogické fakulty Univerzity Palackého na Žižkově náměstí. Shromáždění začalo o páté hodině odpolední, i přes nepříznivé počasí s teplotami blízko nuly trvalo téměř hodinu. K desítkám přítomných lidí mluvil například první porevoluční rektor olomoucké univerzity Josef Jařab, senátor Lumír Kantor, dále poslanec Marian Jurečka nebo místopředseda České pirátské strany Vojtěch Pikal.

    Foto: Twitter.com/michalfrantik1

    Fotka jednoho z přítomných na Žižkově náměstí v Olomouci.

  • Na náměstí v Plzni se sešlo 600 lidí na setkání se svobodou

    Přibližně šest stovek lidí se dnes večer sešlo na náměstí v Plzni na setkání se svobodou a pro svobodu. Organizátoři jím chtěli vyjádřit vděčnost a radost, že stále ještě žijí ve svobodné zemi, a upozornit na chování těch, kteří podle nich svobodu ničí, uvedl hlavní svolavatel a občanský aktivista Robert Elva Frouz. Řada lidí měla v rukou plakáty nebo transparenty se slovem Demise. Prostředkem plochy vedl bílý papírový pruh, který měl symbolizovat, že chování některých představitelů státu je „přes čáru”.

    Foto: Facebook.com/Vilem Kuntscher

    Fotka jednoho z účastníků shromáždění na náměstí Republiky v Plzni.

  • Tradičně se konal i průvod v maskách neboli Sametové posvícení

    Na problémy, jako jsou například dopravní zácpy nebo nadužívání plastů se dnes v Praze snažil upozornit satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení. Sedmého ročníku akce, která se každoročně koná u příležitosti státního svátku 17. listopadu, se zúčastnilo zhruba 300 nadšenců v maskách.

    Shromáždění začalo hodinu po poledni na pražském náměstí Republiky představením jednotlivých souborů. Krátce před druhou hodinou se lidé vydali na několikahodinový průvod a okruhem přes Staroměstské náměstí, Karlův most, Kampu, Národní třídu a ulici Na Příkopě se vrátili zpátky na náměstí Republiky, kde akce před 18:00 skončila závěrečnou ohňovou show.

  • Udílely se i Ceny Paměti národa, které dostali političtí vězni a přeživší holokaustu

    Ceny Paměti národa dnes v Národním divadle v Praze obdrželi za své statečné postoje čtyři lidé. Mezi oceněnými je protikomunistický odbojář a politický vězeň Jiří Světlík, Milena Blatná, jež pomáhala vězňům v uranových dolech, bývalá politická vězenkyně Helena Kociánová, jež přišla den před propuštěním o nohu při pomoci spoluvězenkyni, a Marta Szilárdová, která přežila holokaust a zachránila život sestře během pochodu smrti. Ocenění uděluje obecně prospěšná společnost Post Bellum od roku 2010 pamětníkům zlomových momentů minulého století.

  • Záznam české hymny, která rezonovala Staroměstským náměstím

    Ze všech celorepublikových pochodů k výročí 17. listopadu se podle ČTK největší protest odehrál na Staroměstském náměstí, kde tisíce lidí žádaly Babišovu demisi zejména kvůli kauze Čapí hnízdo. Mimo to se zde však lidé sešli především kvůli připomenutí svobody a demokracie a lásky a pravdy, kteréžto hodnoty si připomněli hromadným zpěvem české národní hymny.

    Záznam české hymny ze Staroměstského náměstí.Video: Twitter.com/martin__tomas

  • Amerika zdraví Česko, vyřizoval Paulson

    Na Václavském náměstí promluvil Lex Paulson, který se podílel na kampani Baracka Obamy. Prohlásil, že přináší pozdravy z Ameriky, ale nemyslí tím pozdrav od Bílého domu Pražskému hradu, ale pozdrav jednoho svobodného člověka druhému.

  • Na Václavském náměstí se večer střídají řečníci s hudebníky

    Video: Seznam Zprávy

    Koncert můžete sledovat ŽIVĚ

    Na Václavském náměstí v Praze už několik hodin tisíce lidí sledují Koncert pro budoucnost, na pódiu se střídají hudebníci a řečníci. Další lidé na akci ještě přicházejí. Moderátory jsou politický komentátor Seznamu Jindřich Šídlo a herečka Iva Pazderková. Až do 21:30 se na pódiu podle pořadatelů vystřídá 17 hudebních formací a dvě desítky řečníků. Program začal kolem 16:30 vystoupením Pražského výběru. Součástí akce se stal i happening, kdy si lidé připomněli listopadové události roku 1989 cinkáním klíčů a zpěvem české hymny.

  • Na oslavy reagují další velké zahraniční agentury. Opět si je spojují s Babišem a citují Ovčáčka

    Britská BBC napsala, že protestující v Praze pořádají demonstraci proti premiérovi v nesnázích den poté, co Babiš ujišťoval, že nikdy neodstoupí, a podrobněji vysvětlila aféru kolem premiéra a jeho syna.

    Agentura AP informovala, že výročí sametové revoluce využily tisícovky lidí k manifestacím proti premiérovi Babišovi a že účastníci pochodu, který vyšel z Pražského hradu, požadovali „rezignace Babiše a jeho spojence, prezidenta Miloše Zemana”.

    O velké manifestaci požadující odstoupení Babiše informovala i německá agentura DPA, podle níž je politická atmosféra v České republice napjatá. Agentura mimo jiné připomněla, že Babiš, který je pod tlakem kvůli korupční aféře, byl před rokem 1989 členem KSČ.

    DPA dále citovala mimo jiné z tweetů prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který dnešní akce označil za „milion chvilek nenávisti” a prohlásil, že 17. listopad je „v rukou agresivních aktivistů“. K tomu se připojil i ukrajinský server Ukrajinska pravda. Odkázal se na Ovčáčkovo označení demonstrantů, kteří vyhodili Zemanovu kytici, za „fašistickou lůzu”.

    „Čeští aktivisté proměnili v protest proti premiérovi Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi oslavy Dne boje za svobodu a demokracii,” dodal ukrajinský server.

  • V Českých Budějovicích se k výročí shromáždily stovky lidí

    Od budovy Jihočeského divadla v Českých Budějovicích se několik stovek lidí vydalo na průvod s názvem Rozsviťme demokracii. Akce připomněla výročí 17. listopadu 1939 a 1989, proto se lidé na průvod vydali symbolicky v 17:11. Pochod skončil na nedalekém Piaristickém náměstí, kde vystoupilo se svými proslovy několik řečníků. Pořadatelé dnešní akcí kromě 29 let staré události chtěli poukázat na současnou napjatou politickou situaci.

    „Samozřejmě, že i tento stav chceme akcentovat,” řekl ČTK ředitel pořádajícího Jihočeského divadla Lukáš Průdek. „Tyto akce především v poslední době nabývají na smyslu. Občanská angažovanost nebo aktivita je důležitým činitelem v životě ve svobodné, demokratické zemi. A je dobře, že se občanská aktivita začíná ozývat a že není běžným lidem lhostejné, jaká je situace v zemi,” dodal.

    Foto: Twitter.com/Kemir_66

    Fotky z pietních míst v Českých Budějovicích.

  • Studenti a obyvatelé Zlína si připomněli boje za svobodu a demokracii

    Pochodem studentů a následným shromážděním na náměstí Míru uctili odpoledne lidé památku boje za svobodu a demokracii ve Zlíně. Program začal u rektorátu Univerzity Tomáše Bati, odkud studenti následně vyrazili se svíčkami v rukou průvodem do centra města, kde ke shromáždění čítajícímu stovky lidí promluvilo několik řečníků. U pamětní desky obětem totalitních režimů na budově magistrátu účastníci setkání rovněž zapalovali svíčky a pokládali květiny a věnce. V průvodu nechyběly transparenty s nápisy jako na na níže uvedené fotce, doplňovala je však i hesla namířená proti předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO).

    Foto: Facebook.com/Dominik Gerža

    Studenti UTB své připravené transparenty již v pátek sdíleli na Facebooku.

  • Přibližně 200 lidí oslavilo v Ostravě průvodem 17. listopad

    Přibližně 200 lidí prošlo odpoledne centrem Ostravy. Průvod se svíčkami byl součástí dnešních oslav Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Akci nazvanou Oslava svobody připravily ostravské kulturní a vzdělávací instituce. Průvod se odehrál v klidu, někteří z účastníků kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO).

    „Babiši, demisi,” skandovalo chvíli několik účastníků pochodu.

  • Odpůrci komunistů připomněli světelným řetězem jejich oběti

    Lidským světelným řetězem několik desítek lidí dnes večer na Národní třídě připomnělo události 17. listopadu a uctilo oběti komunismu. Akci, kdy lidé kladli do řady hořící svíčky, zorganizovala platforma Bezkomunistů.cz. Organizátoři dnes zároveň představili projekt S dětmi po stopách totalitní minulosti, který má nejmladší generaci poučit o událostech z doby totality, informoval za pořadatele Petr Marek.

    Světelný řetěz začal u památníku na Národní třídě a vedl několik desítek metrů směrem k Národnímu divadlu. Akci organizátoři pojmenovali Světla svobody a památky obětí komunismu. Podle Marka bylo účelem piety vrátit se k původnímu obsahu svátku 17. listopadu. Zažehnuté svíčky symbolizovaly oběti komunistického režimu.

  • Speciál Televize Seznam k 17. listopadu

    Sledujte speciální vysílání Televize Seznam k 17. listopadu.Video: Seznam Zprávy

  • V Ostravě si 17. listopad připomínají Oslavami svobody

    O průvodu na svém twitterovém účtu informovala Ostravská univerzita, z jejíchž studentských řad pochází také někteří spoluorganizátoři akce. Její součástí byla manifestace na náměstí Edvarda Beneše, která se konala od třetí hodiny odpolední. Přišlo na ni kolem stovky lidí, z nichž někteří později odpoledne kolem páté v průvodu svobody pokračovali na Masarykovo náměstí. Pořadatelé z Kulturního centra Cooltour si nízkou účast vysvětlují, podobně jako v Liberci, velkou zimou, ale také malou propagací akce.

  • Oslav si všímají i zahraniční média, ale ve stínu skandálu kolem premiéra Andreje Babiše a jeho syna

    „Český ministerský předseda tajně položil věnec,” píše v titulku německý deník Süddeutsche Zeitung. Babiš podle něj položil věnec u pietního místa uprostřed noci „zjevně ze strachu před protesty kvůli korupční aféře”. Zmiňuje však i Babišovo facebookové vysvětlení, že musel letět do Švýcarska za svým synem, a dodává, že „vládní krize v Česku má pro připomínky tzv. sametové revoluce před 29 lety kuriózní důsledky”.

    „Vládní krize v Česku dnes zastínila i připomínku začátku sametové revoluce před 29 lety,” uvedla rakouská televize ORF a s odvoláním na ČTK dodala i informaci o tom, že Babišovy květiny aktivisté ráno vyhodili.

    Ruská agentura TASS, jejíž zpravodaj sleduje události na místě, připomíná „hlučný skandál” premiéra Andreje Babiše, jehož vyzývají účastníci oslav výročí sametové revoluce k odchodu z funkce. Na Babišovu adresu prý z davu zazníval hlasitý „krajně odmítavý” pokřik. Zmíněno bylo i vyhození jeho květin do koše.

    „I když mladší generace potřebuje občas připomenout její význam, sametová revoluce dokázala světu, že nekrvavý převod moci je možný, což byl mimořádný úspěch a svědectví o povaze lidu,” dodal britský web Independent, která psal o o výročí sametové revoluce podrobněji, připomněl také „triumf Václav Havla” a širší okolnosti zhroucení komunistického režimu v Československu.

  • Pražský výběr zahájil v Praze Koncert pro budoucnost

    Na Václavském náměstí v Praze odpoledne začal vystoupením Pražského výběru Koncert pro budoucnost. V horní části náměstí mu přihlížejí tisíce lidí a další přicházejí. Moderátory Koncertu pro budoucnost 2018 jsou politický komentátor Televize Seznam Jindřich Šídlo a herečka Iva Pazderková.

    Až do půl desáté hodiny večerní se na pódiu podle pořadatelů vystřídá 17 hudebních formací a dvě desítky řečníků. Zahrají také například Prago Union, zazpívají Barbora Poláková a Ondřej Ruml a mezi řečníky se objeví Juraj Šeliga, který stojí za kampaní Za slušné Slovensko, nebo Lex Paulson, autor volební kampaně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Součástí programu také bude telemost a videopozdravy, které představí akce pořádané v regionech pod hlavičkou Festivalu svobody a akce spřízněných iniciativ.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy