Hlavní obsah
Online

ON-LINE: ANO si zaslouží skončit v Praze v opozici, říká zklamaný Babiš

Nezávislí kandidáti dominovali po celé zemi a nečekaně výrazně zasáhli i do napínavých voleb v hlavním městě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme den po komunálních a senátních volbách, které rozdaly nové karty napříč republikou.

Článek

Pohled napříč republikou den po komunálních volbách ukazuje známý výsledek – tedy, že nejvíc mandátů získali nezávislí kandidáti. Přesto letošní volby byly v několika ohledech průlomové.

Kdysi mocná ČSSD ztratila v souběžných volbách do Senátu většinu pozic a poprvé od listopadu vůbec nebude na několika magistrátech včetně hlavního města.

ANO ztratilo Prahu. Navzdory tomu, že údajně za reklamní kampaň v metropoli utratilo desítky milionů, skončilo až páté – porazit ho dokázala nejen koalice v čele s TOP 09, ale zejména starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který v boji o magistrát získal třetí místo za vítěznou ODS a druhými Piráty.

ANO slaví úspěch v krajích, udrželo většinu pozic na radnicích velkých měst, i když – s výjimkou Ostravy – v mnoha z nich spíše těsně. Pro koaliční strany vlády premiéra Andreje Babiše to nicméně celkově nebyly ideální volby.

Aktuální vyjednávání a politický vývoj jsme pro vás po celou neděli sledovali živě, online přenos je již uzavřený.

  • PLZEŇ: Volby těsně vyhrálo ANO, rozhodovat ale možná bude ODS

    Video: Seznam Zprávy

  • PRAHA: ODS a ANO se sešly, skončí v opozici?

    Vyjednávací týmy pražské ODS a ANO se dnes poprvé sešly na společném jednání. Jednání bylo koordinační a informativní. ODS a ANO se shodly na některých programových bodech, jako je například dostavba silničního okruhu Prahy.

    „Byla to schůzka, kde jsme si vyjasňovali názory na některé zásadní problémy, protože pro nás je rozhodující to, aby se ty základní a velké věci udělaly. Pro nás je důležité vědět, jestli věci, o kterých hovoříme, jsou i pro ně akceptovatelné,” řekl bývalý primátor a lídr ODS Bohuslav Svoboda.

    Svoboda rovněž řekl, že občanští demokraté v tuto chvíli nemají preferovanou variantu možné koalice, o které by přednostně jednali. O budoucnosti města jako je Praha prý nejde rozhodnout během jednoho dne. „Den po volbách říct, co je pro mě preferované, je uspěchané,“ řekl.

    „ODS nás k této oficiální schůzce vyzvala. My jsme nabídku přijali. Samozřejmě vnímáme, že jsou tady strany, které se snaží co nejrychleji dohodnout. Byla to koordinační schůzka, nic víc, nic míň,” řekl lídr ANO Petr Stuchlík.

    S ODS nalezlo ANO podle Stuchlíka některé programové průniky, jako je například dostavba silničních okruhů nebo rozpohybování trhu s byty.

  • PLZEŇ: „ODS je vlastně stejný vítěz voleb jako ANO“

    Rozhovor s lídrem ODS Martinem Baxou.Video: Seznam Zprávy

  • MLADÁ BOLESLAV: Koalice ODS, ANO, STAN a ČSSD

    Mladou Boleslav povede koalice ODS, STAN, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD. Strany spolu dnes večer podepsaly koaliční smlouvu. Primátorem zůstane Raduan Nwelati z ODS. „V opozici bude KSČM a koalice KDU-ČSL se zelenými,“ řekl lídr kandidátky hnutí STAN Daniel Marek.

  • Babiš: ANO by si zasloužilo, aby v Praze bylo v opozici

    Hnutí ANO by si po komunálních volbách v Praze zasloužilo, aby na magistrátu skončilo v opozici. České televizi to dnes řekl předseda ANO a premiér Andrej Babiš v reakci na to, že hnutí, které mělo primátorku Adrianu Krnáčovou, skončilo v hlavním městě na pátém místě a bude mít 12 křesel. Podle Babiše se na výsledku voleb negativně podepsalo působení lidí za ANO na pražském magistrátu, případně jejich mediální prezentace, a práce starostů za ANO.

    „Celkově největší vliv na výsledek mělo to, co předvedli zástupci ANO na magistrátu. Budeme požadovat, aby za to převzali odpovědnost,” řekl mimo jiné Babiš a vyjádřil nesouhlas s dnešním tvrzením prezidenta Miloše Zemana, že handicapem ANO bylo nasazení Petra Stuchlíka jako lídra, kterého nikdo neznal.

    Babiš současně ocenil občanské demokraty, kteří v Praze vyhráli a v 65členném zastupitelstvu získali 14 mandátů. Podle něj ODS uspěla, protože má na rozdíl od ANO dobré starosty. „Dlouhodobě nejsem spokojen s pražskou organizací ANO,“ dodal předseda ANO.

  • NÁCHOD: Radnici bude vládnout čtyřkoalice

    Čtyřkoalice ve složení ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioti města Náchoda v čele s vítěznou ČSSD se dohodla na vzájemné spolupráci na náchodské radnici v následujících čtyřech letech. Jako starosta bude ve funkci již potřetí pokračovat Jan Birke.

  • BRNO: Postřeh zpravodaje Seznamu Tomáše Svobody

  • BRNO: ANO chce vládnout s ODS, KDU-ČSL a ČSSD

    Prohlášení brněnského vítěze voleb Petra Vokřála z hnutí ANO.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

    V Brně se velmi rychle po konci komunálních voleb schyluje k nové koalici. A navzdory dřívějším prohlášením primátora Petra Vokřála z hnutí ANO bude pravděpodobně a překvapivě nejméně čtyřčlenná. Kromě občanských demokratů, kteří ve volbách v Brně skončili druzí, hnutí ANO intenzivně jedná také s křesťanskými demokraty a ČSSD. Ta přitom na úrovni města získala jen šest procent hlasů a prožila debakl. „Zdá se to tak možná na první pohled, ale v městských částech obhájili pozice její úspěšní starostové z Líšně nebo Řečkovic a dalších městských částí. Právě starosty potřebujeme k prosazení a uskutečnění důležitých témat, třeba tvorbě územního plánu. A týká se to i ve vystupování směrem ke kraji a vládě,” vysvětlil primátor.

    Podle něj se situace liší oproti končící koalici o šesti uskupeních. „Tehdy záleželo na každém hlasu. Teď bychom mohli vládnout jen s ODS, ale na důležitých tématech chceme shodu, a proto jsme k jednání přizvali další strany. Uvidíme, jak se shodneme,” dodal primátor.

    Podle něj by se mohla koalice dojednat do středy či čtvrtka. „Teoreticky můžeme podepisovat koaliční smlouvu na konci příštího týdne,” sdělil primátor.

    Zároveň nevyloučil z dalších jednání Piráty, potká se s nimi v pondělí ráno.

  • LIBEREC: Starostové rozdrtili Babišův tým, půjdou s ním ale do koalice a přizvou i ODS a hnutí LOL!

    Rozhovor s kandidátem na primátora Jaroslavem Zámečníkem.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

  • OSTRAVA: Rýsuje se pokračování koalice

    Lídři ostravských stran a hnutí už intenzivně vyjednávají o nové městské koalici. Vzhledem k volebním výsledkům lze očekávat, že bude pokračovat na základech koalice, která město vedla dosud. Současný primátor Tomáš Macura za ANO a radní za hnutí Ostravak Lukáš Semerák už se vyjádřili, že pokračování koaliční spolupráce preferují. Macura řekl, že jednání se konají od rána a budou probíhat celý den. „Chceme se postupně potkat se všemi, se kterými uvažujeme, že bychom to mohli poskládat, to znamená hnutí Ostravak, ODS, KDU-ČSL, případně Piráti,” řekl Macura. Stejně jako Semerák vyloučil povolební spolupráci s KSČM a SPD.

    Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

  • KLADNO: Koalice ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci

    Kladno povedou ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci. Dnes podepsali koaliční smlouvu. Vítězná Volba pro Kladno primátora Milana Volfa bude v opozici. Primátorem má být dle koaliční dohody Dan Jiránek (ODS), který už město v minulosti vedl, řekl Lukáš Hanes z kladenské ODS. Kladno v uplynulých čtyřech letech vedla koalice Volby pro Kladno, ANO a KSČM.

  • HRADEC KRÁLOVÉ: Představujeme si koalici s těmi, kteří nebyli ve vedení města, říká vítězka voleb z ANO

    Video: Seznam Zprávy

  • Skála vyzval šéfa KSČM Filipa k rezignaci kvůli volebnímu debaklu

    Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála dnes vyzval předsedu strany Vojtěcha Filipa, aby v reakci na volební výsledky rezignoval. Řekl to v rozhovoru se serverem iDnes.cz. Skála s Filipem letos v dubnu těsně prohrál volbu předsedy KSČM, následně zcela vypadl z komunistického vedení.

    „Čestní muži a ženy by nepochybně odpovědnost vyvodili velmi rychle. Neprodleně,” uvedl Skála k výsledku voleb, v nichž KSČM ztratila část obecních mandátů, poprvé od roku 1990 nepronikla do pražského zastupitelstva a do druhého kola senátních voleb se dostala pouze jedna její kandidátka.

    „Předpokládám, že po takovém debaklu, čtvrtém v pořadí, je naprosto nezbytné, aby se ústřední výbor sešel nikoli až v prosinci, ale v nejbližších dnech, určitě v říjnu. A tam je třeba posoudit, co se stalo, jak se to stalo, kdo za to může a co z toho plyne,” uvedl Skála. Nevylučuje ani možné svolání mimořádného sjezdu KSČM.

  • PRAHA: Povolební debata s lídry na pražského primátora

    Ve studiu Televize Seznam se sešli Bohuslav Svoboda, Jan Čižinský, Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil.Video: Seznam Zprávy

  • PLZEŇ: Preferenční hlasy posunuly kandidáta TOP 09 o deset míst

    Voliči v Plzeňském kraji mnohde preferenčními hlasy zamíchali pořadím, které strany pro volby sestavily. V Plzni se největším „skokanem“ stal architekt Petr Domanický, který na kandidátce TOP 09 postoupil z 13. místa na třetí. Ředitel Diecézní charity v Plzni Jiří Lodr se díky preferenčním hlasům posunul na kandidátce KDU-ČSL – Pravá volba pro Plzeň (PVP) z desátého na čtvrté místo. V Tachově lidé preferenčními hlasy uzavřeli cestu do zastupitelstva lídrovi ČSSD a dosavadnímu starostovi Jiřímu Stručkovi. Lídr ČSSD neuspěl ani v Sušici, jediné místo v zastupitelstvu získala pro stranu z pátého místa krajská radní Milena Stárková.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy