Hlavní obsah
Online

Sociální demokracie slibuje popelnice zadarmo. Populismus, který by vyluxoval městskou kasu, míní opozice

Nápad ČSSD podporu mezi ostatními stranami ale rozhodně nemá. Zrušení poplatků by podle nich byl extrémní zásah do městského rozpočtu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Každý den sledujeme na Seznamu vrcholící volební souboj v on-line přenosu.

Článek

Společnost Čistá Plzeň se ročně postará téměř o 30 tisíc tun směsného komunálního odpadu. Dnes platí Plzeňané za svoz odpadu výrazně méně než ve většině měst. Před komunálními volbami přišla ale sociální demokracie s návrhem na to, aby lidé v Plzni za svoz neplatili vůbec nic. Ostatní strany hodnotí tento návrh jako populistický.

  • Magistrát dostal petici za pojmenování Výstaviště po Formanovi

    Podnikatel, předseda ODA a kandidát na primátora Pavel Sehnal dnes předal na magistrát petici za přejmenování Výstaviště v Praze 7 na Park Miloše Formana. Pod petici se podepsalo 18 372 lidí. Bude se jí muset zabývat zastupitelstvo, které vzejde z víkendových voleb. Sehnal se chce zároveň sejít s bratry Petrem a Matějem Formanovými. Ti po něm chtějí 600 000 korun kvůli použití jména oscarového režiséra, který letos zemřel, v předvolební kampani. „Pan Sehnal měl celý měsíc na to, aby zjednal nápravné kroky, na kterých jsme se domluvili. K tomu dodnes nedošlo, byť byli mí klienti opakovaně ujišťováni, že jméno rodiny Formanovy nebude do předvolební agitky zataženo,“ sdělil dnes advokát František Vyskočil, který syny slavného režiséra zastupuje. Doplnil, že ještě před třemi dny ODA prezentovala Sehnala vedle fotografie Miloše Formana na svém petičním stánku. „Celé rodině Formanově toto počínání přináší velké komplikace a je jasné, že pan Sehnal o žádné usmíření nestojí a pokouší se vytěžit před volbami známost Miloše Formana do maxima,“ uvedl Vyskočil.

  • Policie na Teplicku prověřuje podezření z pokusu ovlivňování voleb

    Policisté na Teplicku prošetřují podezření z možného pokusu ovlivňování výsledků voleb. Řekl to mluvčí policie Daniel Vítek. Trestní oznámení by se mělo týkat Modlan a Bíliny, právě v Bílině se komunální volby před čtyřmi lety opakovaly. V Mostě zahájila policie trestní úkony v případu obsahu jednoho volebního plakátu. „Mohu potvrdit, že jsme přijali dvě oznámení, která se týkají podezření z možného pokusu o ovlivnění výsledků voleb na Teplicku. Podnětům se kriminalisté věnují a prověřují veškeré okolnosti,“ řekl mluvčí Vítek. „Konkrétní lokality, na které oznámení směřují, specifikovat nebudeme,“ dodal. Jedno z oznámení by se mělo týkat obce Moldava v Krušných horách, kde v posledním týdnu vzrostl počet přihlášených obyvatel. Na to upozornilo mimo jiné Sdružení místních samospráv ČR. „Máme signály opět i v letošních volbách, že dochází k účelovým přehlašováním, například v obci Hora Svatého Šebestiána, Moldava a dalších. Například v Moldavě v Ústeckém kraji přírůstek počtu nových obyvatel odpovídá pětině voličů účastnících se voleb,“ uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

  • Ve Zlínském kraji se bude volit i v hřebčíně, kostele či hale

    Nejen v obecních úřadech, ve školách a kulturních domech budou lidé ve Zlínském kraji v pátek a sobotu volit. Svůj hlas budou moci odevzdat také v evangelickém kostele, informačním centru či sportovní hale na stolní tenis. Vyplývá to z databáze okrsků pro nadcházející komunální a senátní volby, kterou na svém webu zveřejnil kraj. Volební místnosti jsou často umístěné v klubech či domovech pro seniory, hasičských zbrojnicích, hostincích a různých klubovnách. Například ve Zlíně půjdou lidé volit také do půjčovny kompenzačních pomůcek či sídla společnosti Teplo Zlín. Zástupci volebních komisí si dnes na zlínské radnici již přebírali volební urny, dokumenty i vlajky. Jedna ze vsetínských volebních místností je umístěna na úřadu práce, další v kostele Sboru Církve bratrské. Ve Valašském Meziříčí bude volební místnost také v tamní hvězdárně nebo hotelu. V Otrokovicích na Zlínsku půjdou lidé volit i do městské galerie, v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku do památkového domku u kostela. K tradičním místům voleb patří i kroměřížská psychiatrická léčebna. Volební místnost bude zřízena i v kroměřížské kuželně. V Napajedlech na Zlínsku se bude volit mimo jiné i v hřebčíně.

  • Kvůli falešnému letáku ODS podal lídr Jiránek trestní oznámení

    Kvůli falešnému letáku, který se tvářil jako program ODS v Kladně, podal Dan Jiránek, lídr kladenské kandidátky, trestní oznámení pro podezření z trestných činů pomluvy a zkrácení daně poplatků a jiné povinné platby. „Mám za to, že lži zveřejňované skoro o všech soupeřích koalice – ANO už zjevně není její součástí – mohou poškodit vážnost kandidátů,“ uvedl Jiránek. Podle něj byly k provedení negativní kampaně užity nelegálně získané finance a rozsah nebyl řádně zdaněný. Kladno vedla v uplynulých čtyřech letech koalice Volby pro Kladno, ANO a KSČM. ODS a ČSSD jsou v opozici.

  • V Novém Městě nad Metují bude referendum o podobě obchvatu města

    Obyvatelé desetitisícového Nového Města nad Metují na Náchodsku se budou moci v pátek a sobotu v místním referendu vyjádřit k budoucí podobě vyvedení dopravy z centra města. Navrhovatelé referenda tvrdí, že státem navržené řešení formou přeložky silnice rozdělí město na dvě části a zvýší hluk a emise. Místo nové silnice kolem nádraží chtějí vybudování jižního obchvatu města. Konání referenda se jeho navrhovatelé domohli u soudů. Přeložka silnice první třídy číslo 14, jejíž stavbu chystá Ředitelství silnic a dálnic, má odvést dopravu mimo centrum. Zatím osobní auta mezi Náchodem a Rychnovem nad Kněžkou jezdí přes historické Husovo náměstí známé renesančními domy s podloubím. Nákladní doprava náměstí míjí po silnici mezi městskými částmi Spy a Krčín.

  • V devíti obcích začnou s komunálními volbami místní referenda

    V devíti městech a obcích začnou spolu s komunálními volbami i referenda o místních záležitostech. V pátek odpoledne a v sobotu do 14:00 o nich budou hlasovat obyvatelé Liberce, Hronova, Poděbrad, Nového Města nad Metují, Temelína, Trubína, Zdib u Prahy, Velkého Beranova a brněnské městské části Nový Lískovec. Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů. Jde-li o místní referendum, v němž se rozhoduje o oddělení části obce nebo o sloučení obcí či o připojení obce k jiné obci, je rozhodnutí přijato, jestliže pro něj hlasovala nadpoloviční většina oprávněných voličů. Právě lidé v Trubíně na Berounsku by se nyní měli vyslovit k tomu, zda se má jejich obec připojit k sousednímu Královu Dvoru. Podle navrhovatelů by to bylo výhodné z finančního hlediska. Zastupitelé Králova Dvora s případným připojením už souhlasili.

  • Voliči v Liberci půjdou také na faru, hlasovat budou i v kuchyňce

    Hlasovací místnosti budou v Liberci poprvé na faře ruprechtického kostela. „Voliči tam budou v pátek a sobotu v místním referendu hlasovat v kuchyňce, v malém sále s hernou pro děti a v zasedací místnosti. Je to úplně jiné, než jsme zvyklí,“ řekla dnes zapisovatelka jedné komise Jana Reltonová. „Je to kostel, je to fara, jsou to nádherné prostory,“ dodala. I když jde o atypické místnosti, podmínky pro voliče budou podle ní stejné jako jinde. Hlasovací místnosti v této lokalitě jsou obvykle v Základní škole náměstí Míru, která je ale nyní kvůli rekonstrukci zcela uzavřená. Náhradní prostory pro komunální volby město zajistilo ve školce, na faře budou hlasovací místnosti místního referenda pro okrsky 17 až 19. „Je to u nás poprvé. Magistrát nás požádal, zda by mohl tři místnosti využít. Řekli jsme si, proč ne, klidně posloužíme veřejnosti,“ řekla Irena Březinová, místní farnice a členka jedné komise. Na běžné dění v kostele by nemělo mít hlasování takřka žádný vliv. „Míváme tam v pátek náboženství pro děti, výjimečně ho dáme do jiných prostor,“ uvedl administrátor farnosti Jeroným Jurka.

  • Napodruhé předvolební Lidová veselice okamurovců proběhla

    Zahájení Lidové veselice na pražském Pankráci.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

    Druhá předvolební pražská akce SPD s názvem Lidová veselice se na Pankráci uskutečnila bez komplikací. V úvodu vystoupila zpěvačka Olivie Žižková, která pro hnutí nazpívala volební písničku (pustit si ji můžete v úvodním videu).

    První Lidovou veselici na Náměstí Míru zablokovala skupina Kolektiv 115, která si všimla, že hnutí SPD včas nenahlásilo shromáždění. Zorganizovali proto na stejném místě protestní koncert proti „politice strachu a nenávisti“.

    I čtvrteční akci chtěla skupina Kolektiv 115 zablokovat. Nahlásila shromáždění před obchodním domem, kde podle popisu měla Lidová veselice probíhat. Hnutí SPD ale akci zorganizovalo na vedlejším plácku.

    Skupina Kolektiv 115 tak nijak viditelně do průběhu druhé Lidové veselice nezasáhla.

  • Ve třech obcích jižní Moravy nikdo nepodal kandidátku

    V Jihomoravském kraji nebudou komunální volby ve třech obcích, v Dlouhé Lhotě, Hodějicích a Lipovci. „Není tam žádná kandidátní listina,“ řekl dnes Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu. V případě nekonání voleb musí ministerstvo vnitra jmenovat některého ze svých zaměstnanců správcem obce. Dodatečné volby vyhlašuje ministr vnitra do 30 dnů po vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí. Hodějice jsou v okrese Vyškov, leží nedaleko Slavkova u Brna. Mají asi tisíc obyvatel. Před čtyřmi lety kandidovaly čtyři subjekty. „Nyní nepodal kandidátku nikdo. Já už zájem kandidovat nemám,“ řekl starosta Jiří Florián (nez.). Důvody svého rozhodnutí uvádět nechtěl. Lipovec leží v Drahanské vrchovině na Blanensku. Žije v něm okolo 1 100 lidí. V minulých volbách byly tři kandidátky, nyní tam není žádná. „Proč tomu tak je, to ví Bůh. Já sám už nekandiduji, protože je mi 64 let. Byl jsem starostou 32 let,“ uvedl starosta František Kopřiva (nestraník, za ČSSD), který odchází do důchodu. Původně v obci jedna kandidátka byla. „Všichni kandidáti z této listiny byli zmocněncem volební strany odvoláni, a proto rozhodl Městský úřad Blansko jakožto registrační úřad o odmítnutí kandidátní listiny,“ uvedl Klement.

  • V Plzni zemřel komunální politik ČSSD Jiří Bis, kandidoval i nyní

    V 77 letech zemřel ve středu v Plzni komunální politik ČSSD, v letech 2008 až 2014 senátor za Plzeň-město a místopředseda představenstva Plzeňské teplárenské Jiří Bis. Na kandidátce ČSSD pro magistrát a pro obvod Plzeň 2 Slovany byl i v letošních obecních volbách, ale na nízkých pozicích. „Bise jako politika i odborníka na energetiku uznávali politici napříč politickými stranami,“ řekl dnes Bisův přítel, primátor Plzně a šéf městské organizace ČSSD Martin Zrzavecký. Zastupitelem města Plzně byl Bis od podzimu 1994, v Senátu byl předsedou Podvýboru pro energetiku. „Je obecně vnímán především jako úžasný člověk. Bude chybět všem, především lidskostí, rozumem, rozvahou. Pro mnohé byl nejen vzorem, ale i učitelem. Nevěnoval se politice jako politikaření, ale věnoval se politice jako odborník. Především oblast teplárenství a energetiky s ním byla v Plzni, ale i v celé ČR významně spojena,“ uvedl Zrzavecký. Náhrada za Bise do vedení Plzeňské teplárenské se bude podle něj hledat obtížně.

  • Silnou pozici ve volbách do zastupitelstva Prahy má pět stran

    Pět uskupení má podle politologů silnou pozici ve volbách do pražského zastupitelstva, ODS, ANO, Piráti, Praha Sobě a koalice TOP 09 a STAN Spojené síly pro Prahu. Shodují se na tom politologové Petr Jüptner, Václav Bubeníček a Jan Kubáček. „O konkrétním výsledku rozhodne to, zda se (ne)rozdrobí hlasy středových a liberálních voličů, na které cílí hned několik ze zmíněných kandidátních listin,“ uvedl Jüptner. Podle něj budou rozhodovat maličkosti, zda ANO přesvědčí nákladnou kampaní voliče o tom, že pro Prahu může udělat více, jestli se ODS nevymstí kampaň proti Pirátům, jestli Pirátům neuškodí požadavky na možné koaliční partnery. Bubeníček spatřuje výhodu ANO v napojení na premiéra Andreje Babiše, ale proti minulým volbám očekává propad. „Hlavní témata předvolební kampaně se stala akutními problémy za působení primátorky (Adriany) Krnáčové,“ uvedl. Výměna lídra kandidátky, poslance Patrika Nachera, který byl vybrán v primárkách, za Petra Stuchlíka naznačuje dle politologa fungování hnutí, ale voliči mohou změnu vnímat pozitivně, protože zabránila kumulaci funkcí.

  • Podívejte se, kdo u vás kandiduje

  • Strany a kandidáti do Senátu většinou nezveřejnili podporovatele

    Většina politických subjektů kandidujících v říjnových senátních volbách nezveřejnila podporovatele své kampaně, týkalo se to 45 z celkových 72. Strany, hnutí, jejich koalice i nezávislí kandidáti tak měli učinit do 1. října, uvedl dnes v tiskové zprávě Jiří Navrátil z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Nejhůře na tom byli nezávislí kandidáti. Nezveřejnění je přestupkem, úřad to může řešit ve správním řízení. Kandidáti nebo strany měli zveřejnit podporovatele, kteří jim dali peníze nebo je podpořili bez finančního příspěvku, například službami. „Povinnost se týkala celkem 72 subjektů. Z dosavadních zjištění úřadu vyplývá, že nejhůře dostáli povinnosti nezávislí kandidáti. V úterý byl přehled dohledatelný jen u dvou z 19,“ uvedl Navrátil.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy