Hlavní obsah
Online

ČNB zasáhla, pohlídá si korunu. Očekáváme časem pokles cen, řekl Rusnok

Záznam tiskové konference po mimořádném zasedání bankovní rady ČNB.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme online, jak další den koronavirus proniká do reálného byznysu a co dělá s finančními trhy.

Článek

Týden po černém pondělí přišlo další.

První pracovní den po tragickém týdnu na světových burzách se ukazuje, jak málo zbraní zůstalo v rukách centrálních bank. Navzdory noční nečekané a silné akci amerického Fedu, který dramaticky snížil úrokové sazby a řekl, že v pondělí začne s finančními operacemi na podporu ekonomiky a trhů, reagovaly trhy panickým výprodejem.

K Fedu se přidaly další centrální banky – mezi nimi v pondělí odpoledne i Česká národní banka.

Prudce oslabila česká měna, překonala hodnotu, kvůli které masivně před rokem 2017 intervenovala ČNB.

Odbory v největších tuzemských automobilkách žádají kvůli karanténě přerušit na dva týdny výrobu. Největší síť autobazarů AAA Auto začala propouštět po desítkách své zaměstnance, pozitivní test na koronavirus se objevil v Hamé.

Koronavirus ochromil světový byznys a objevují se už první odhady, že jeho finanční dopad se bude blížit Velké finanční krizi 2007–2009.

  • Akcie v USA klesly nejvíce od roku 1987, Dow Jones ztratil 13 procent

    Akcie ve Spojených státech dnes utrpěly nejprudší pokles od roku 1987 kvůli rostoucím obavám, že pandemie nového typu koronaviru stáhne americkou i globální ekonomiku do recese. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 12,93 procenta a obchodování zakončil na 20 188,52 bodu.

  • Země EU chystají velké fiskální stimuly pro boj s koronavirem

    Země Evropské unie podpoří ekonomiku ochromenou šířením koronaviru masivními finančními stimuly, které pomohou jak v boji s pandemií, tak ve zmírnění jejích dopadů na nejvíce zasažená odvětví. Shodli se na tom ministři financí zemí Evropské unie během dnešní videokonference. Fiskální opatření by měla dosáhnout celkového objemu až jednoho procenta hrubého domácího produktu (HDP) EU, uvedla v prohlášení euroskupina sdružující země platící eurem.

  • Eurovia zastaví dopravní stavby, dle ŘSD hrozí i další přerušení

    Společnost Eurovia CS zastaví kvůli současné krizi kolem šíření koronaviru všechny své stavební práce v dopravě po dobu 14 dní. ČTK to sdělila mluvčí společnosti Iveta Štočková. Firma staví například na D1. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hrozí zastavení i dalších dálničních staveb. Další velká stavební společnost Strabag naopak bude ve stavbách zatím pokračovat.

    „Vzhledem k aktuální situaci ohledně COVID-19 hrozí na stavbách přerušení prací. Hlavním důvodem je riziko šíření nákazy, nedostupnost ubytování, stravování a dopravy na stavbu a zásobování materiálem. První přerušení na všech stavbách signalizuje společnost Eurovia po dobu 14 dní,“ napsal dnes na Twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

  • Ekonomika EU letos kvůli koronaviru klesne o procento

    Ekonomika Evropské unie v letošním roce v důsledku pandemie nového typu koronaviru pravděpodobně klesne zhruba o procento. Předpověděla to podle agentury Reuters Evropská komise ve svém dokumentu. Minulý měsíc přitom předpokládala, že ekonomika EU letos vzroste o 1,4 procenta.

  • Fiat a PSA zavřou evropské továrny včetně automobilky na Slovensku

    Francouzský výrobce automobilů PSA kvůli koronaviru dočasně uzavře své evropské závody včetně továrny ve slovenské Trnavě. Přerušení provozu ve většině závodů dnes oznámil rovněž italsko-americký konkurent Fiat Chrysler (FCA). Tyto odstávky mají u obou automobilek trvat do 27. března. Produkci v Evropě nyní omezují i další výrobci aut, například německý koncern Volkswagen, píše agentura Reuters.

  • Přijde prudký pokles cen, říká guvernér

    Očekáváme prudký obrat v inflaci, prudký pokles cen, samozřejmě s nějakým zpožděním, říká Rusnok. „Ceny budou v nejbližších měsících asi ještě vykazovat svižný růst, po několika měsících je ale možné počítat s dezinflací, vyvolanou šokovou reakcí na straně poptávky i nabídky spojenou s propadem cen ropy,“ uvedl Rusnok.

  • Potíže s hotovostí nehrozí

    „Máme velké zásoby hotovosti, větší než v krizi 2008/2009. Nepředpokládáme, že by nastal jakýkoliv nedostatek,“ říká guvernér Rusnok.

  • Pohlídáme korunu, říká Rusnok

    Budeme hlídat kurz koruny, zdůrazňuje Jiří Rusnok. „Teď se koruna chová přirozeně vzhledem k tomu, co se děje,“ uvedl Rusnok.

  • Guvernér Rusnok: Banky mají dost likvidity, jsme ale připraveni

    Rusnok potvrzuje, že banky mají dost likvidity, aby zvládly současnou situaci. „Jsme připraveni na další snížení sazeb,“ uvádí dále guvernér Rusnok.

  • Guvernér Rusnok: Reagujeme preventivně

    „Situace se vyvíjí velmi dynamicky. Nikdo neumí odhadnout, jak se zvládne akutní problém s epidemií. Už je jasné, že dopady do ekonomiky budou dramatické,“ říká guvernér Jiří Rusnok.

    ČNB bude situaci sledovat na „denní bázi“ a je připravena reagovat.

  • Koruna po verdiktu ČNB padá dál dolů

    Po rozhodnutí ČNB snížit dvoutýdenní repo sazbu prudce oslabuje koruna, dostala se k úrovni 27,20 za euro.

  • Zapovězené dividendy bank

    ČNB zároveň uvedla, že očekává, že se banky vzhledem k nejistotě ohledně dalšího ekonomického vývoje s okamžitou platností zdrží jakékoli výplaty dividend či jiných kroků, které by mohly ohrozit odolnost jednotlivých bank.

  • ČNB na mimořádném zasedání snížila úroky

    ČNB snížila o půl procentního bodu základní úrokovou sazbu, takzvanou 2T repo. Je připravena k dalšímu uvolnění měnové politiky, uvedla v prohlášení k mimořádnému zasedání bankovní rady. Navíc bude sledovat nadměrné výkyvy kurzu koruny. V bankách vidí dostatek likvidity, ale preventivně upravila pravidla měnových operací k dodávání likvidity bankám.

  • Česká zbrojovka pozastavila výrobu, zítra spustí přísnější hygienu

    Česká zbrojovka Uherský Brod dnes pozastavila svůj provoz, aby společnost měla čas na zavedení tvrdších hygienických opatření do své výroby. Od zítřka zbrojovka znovu rozeběhne svoji výrobu, pouze v přísnějším režimu. O situaci informoval Seznam Zprávy generální ředitel společnosti Lubomír Kovařík.

    Jde podle něj o preventivní opatření a firma nemá informace, že by byl někdo z zaměstnanců nakažen koronavirem.

  • Lékárna Těšnov nabízí dovoz léků domů

    V době, kdy pro některé zákazníky začíná být obtížné si přijet osobně pro nákup, se začínají objevovat firemní nabídky, které jim mají situace ulehčit. Příklad z dneška: pražská Lékárna Těšnov nabídla dovoz léků, vitaminů i dalšího zboží až domů. Rozváží po Praze za stokorunu, a to dokonce i léky na recept – stačí recept naskenovat nebo vyfotit mobilem a poslat do lékárny na lekarna@recept.vip.

  • Ostravské hutě maximálně utlumují výrobu

    Ostravské hutě ArcelorMittal kvůli řádění koronaviru utlumují výrobu, provozy sice neuzavírají kompletně, ale pojedou jen na minimální možný výkon.

    „Neumíme zavřít výrobu, protože tam jsou provozy, které musejí jet a které nelze zastavit. Omezili jsme výrobu na nejnižší možnou úroveň, abychom omezili kontakt mezi lidmi, ale úplně výrobu zavřít nemůžeme. Osádky na výrobě jsme minimalizovali a všichni, kteří mohou, pracují z domova,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková.

  • Americké burzy musely kvůli výprodejům přerušit obchody

    Obchodování na amerických burzách začalo takovým sešupem, že muselo být na 15 minut přerušeno. Do té doby však stihly hlavní americké indexy spadnout o deset procent.

  • Koronavirus v Hamé

    Potravinářská firma Hamé v příštích dnech omezí výrobu, jeden zaměstnanec závodu Kunovice byl pozitivně testován, uvedla ČT. Neupřesněný počet lidí je v karanténě. Firma ujistila, že se koronavirus nešíří konzumací balených potravin a nápojů.

  • Lidé volají třikrát víc, mobilní sítě měly výpadky

    Mobilní operátoři v pondělí zaznamenali až trojnásobný hlasový provoz proti normálu a v některých chvílích byly jejich sítě přetížené. Lidé se také nemohli dovolat na přetížené pevné linky úřadů a jiných institucí. Datový provoz oproti tomu vzrostl jen mírně. Vyplývá to z informací firem. „Naše mobilní síť měla kapacitní problémy v době mezi 9:00 a 11:00, nyní je to v pořádku. Evidujeme problémy na straně Vodafonu, na zvýšení kapacity propojení obě strany intenzivně pracují,“ řekla ČTK mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec potvrdil, že může docházet k potížím u propojování hovorů mezi sítěmi jednotlivých operátorů.

Reklama

Hlavní zprávy