Hlavní obsah
Online

Chytrá karanténa bude od pondělí všude, testovat se budou i lidé bez příznaků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj koronavirové epidemie sledujeme on-line. Je to přesně měsíc, co Češi začali nosit roušky.

Článek

Nejnovější bilance koronavirové epidemie říká, že celkový počet osob s prokázanou nákazou činí 6701, dosud zemřelo 186 pacientů s nemocí covid-19 (v neděli zatím přibylo pět mrtvých) a počet uzdravených se dostal na 1298 osob.

Je to přesně měsíc, co vláda zavedla (19. března) povinné nošení roušek či jiný způsob zakrytí úst a nosu. A také měsíc, co Češi nahradili nedostatek roušek vlastní produkcí a začali ve velkém šít.

Ministryně financí Schillerová přiznala, že hospodaření státu míří k většímu schodku, než se dosud její úřad domníval. Schodek navrhne už ve výši 300 miliard korun. O úpravách režimu ve školách mluvil ministr školství Plaga a ministr zahraničí Petříček uvedl, že prvními zeměmi, kam se Češi budou moci vydat, budou Slovensko a Rakousko.

Dění kolem epidemie jsme on-line sledovali také včera, v sobotu 18. dubna 2020:

  • Testy v moravských domovech zjistily jen málo nemocných

    Plošné testování rychlotesty v domovech pro seniory v Moravskoslezském kraji skončilo. V pondělí se znovu začnou testovat zaměstnanci. Zatím provedené opatření odhalilo minimum nakažených, ze 13 500 odebraných vzorků se nemoc covid-19 potvrdila u 22 lidí. U zaměstnanců v 16 případech, u klientů v šesti. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL). V regionu je celkem 120 zařízení, které mají 8673 klientů a 9711 zaměstnanců.

  • Budou se testovat i lidé bez příznaků

    Nově budou hygienici posílat na testy nejen lidi s příznaky nemoci covid-19, ale i bez nich, pokud byli s někým nemocným v kontaktu. Budou mířit na dosavadní odběrová místa nebo za nimi přijede odběrový tým zdravotnické záchranné služby nebo armády. „Cílem tohoto mimořádného opatření je zajistit důkladný přehled o oběhu vzorků v rámci systému Chytré karantény, počtu odebraných vzorků odběrovými místy všech typů, jejich distribuci laboratořím všech typů a případnou redistribuci při naplnění kapacit odběrných míst či laboratoří v rámci kraje,“ píše se v opatření.

  • Ministerstvo financí vydalo přehled opatření

  • Chytrá karanténa všude

    Chytrá karanténa se od pondělí rozšíří do všech krajů. Půjde hlavně o řízení testování a předávání informací. Vyplývá to z mimořádného opatření, které v neděli večer zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví na webu. Používání paměťových map z dat mobilních operátorů a platebních karet opatření nezmiňuje.

  • Premiér: Budeme řešit uvolnění

    Vláda se podle premiéra Babiše bude zabývat také tím, zda by nebylo možné otevřít obchodní centra dříve, než bylo původně v plánu. Jednat chce také o otevření menších penzionů nebo apartmánů.

  • Babiš: Zvážíme kontroly při výjezdu ze země

    Premiér Andrej Babiš prý chápe, že nemožnost vycestovat není příjemná. Vláda to podle něj bude řešit. „Otázka je, jestli skutečně u výjezdu ze země musíme kontrolovat, musíme o tom debatovat s kolegy. Ale samozřejmě musí být striktní kontrola při návratu,“ řekl premiér ve videu, které zveřejnil v neděli večer.

  • Zeman se zastal ministra školství

    Miloš Zeman se zastal ministra školství Roberta Plagy. Ten navrhl, aby se děti do škol vracely postupně. Vláda třeba počítá s tím, že pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a od 25. května se žáci prvního stupně základních škol budou moci učit ve školních skupinách po 15 dětech.

    „Pan ministr zvolil rozumnou kompromisní cestu,“ uvedl Zeman.

  • Zeman: Hranice by měly být zavřené rok

    „Zastávám názor, aby hranice byly uzavřeny rok, nikoli dva roky,“ uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1.

  • Vydržte to, vyzval prezident

    Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 požádal občany, aby stále nosili roušky. „Vydržte ještě měsíc, možná měsíc a půl. Je to v lidském životě příliš krátká doba, než abychom riskovali, že koronavirus neodejde,“ řekl prezident.

  • Zeman souhlasí s ošetřovným 80 %

    Prezident podepíše i plánované zvýšení ošetřovného z 60 na 80 procent. Vyšší platby by měly platit zpětně od 1. dubna.

  • Zeman podepíše vyšší schodek rozpočtu

    Prezident Miloš Zeman podepíše zvýšení deficitu státního rozpočtu na 300 miliard korun. Řekl to v rozhovoru pro Frekvenci 1. Růst deficitu navrhne ministryně financí Alena Schillerová kvůli epidemii koronaviru.

  • V neděli přibylo 5 mrtvých

    Nejnovější bilance koronavirové epidemie říká, že celkový počet osob s prokázanou nákazou činí 6701, dosud zemřelo 186 pacientů s nemocí covid-19 (v neděli zatím přibylo pět mrtvých). Počet uzdravených se dostal na 1298 osob.

  • ČSOB Pojišťovna v pondělí otevře většinu poboček

    Z celkového počtu 218 poboček ČSOB zůstane zavřených 50, a 168 tak bude za zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření opět přístupných klientům. Uvedla to ČSOB dnes ve sdělení pro tisk. Ostatní pojišťovny o podobném kroku zatím neinformovaly.

  • Vláda v pondělí projedná zvýšení plateb za státní pojištěnce

    Vláda v pondělí projedná návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce. ČTK to dnes potvrdili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle návrhu by se platby od letošního června zvýšily o 500 korun na osobu za měsíc, od ledna 2021 o dalších 200 korun, uvedl Zdravotnický deník. Letos stát za každého z nich odvádí 1067 korun měsíčně. Zvýšení plateb by znamenalo letos růst státních výdajů o 20 miliard korun, v roce 2021 o 50 miliard korun.

  • Psí salóny, truhlářství a další podnikatelé, kteří v pondělí mohou otevřít

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    První vlna uvolnění podnikatelských činností

  • Úřady v pondělí obnoví činnost omezenou kvůli koronaviru

    Úřady se od pondělí vrátí k běžnému provozu, který omezily v souvislosti s koronavirovou situací. Fungovat budou ve standardním rozsahu, ale za přísnějších hygienických podmínek, které mimo jiné zahrnují omezení osobního kontaktu na nejnižší možnou úroveň. Nařídilo jim to ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo vnitra sestavilo pro obecní úřady doporučení, jak postupovat. Plné fungování úřadů neznamená, že přímo na úřadě musejí být osobně všichni zaměstnanci. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval lidi k tomu, aby na úřady nechodili osobně, pokud to není nezbytně nutné, a raději využili ke kontaktování úředníků telefon, e-mail nebo datovou schránku.

  • Lidé na jihu Moravy o víkendu porušovali nařízení, čeká je pokuta

    Jihomoravská policie při pátečních a sobotních kontrolách zjistila asi 250 prohřešků proti vládním nařízením přijatým kvůli šíření koronaviru. Pachatele předá do přestupkového řízení. Například ve vyškovské zámecké zahradě narazili policisté na skupinu 11 mladých lidí, kteří tam společně popíjeli, přestože shromažďování není dovolené, oznámili dnes ČTK policejní mluvčí.

  • EU podle politiků musí snížit závislost na dovozu léků z Číny

    Evropská unie musí snížit svou závislost na dovozu léků z Číny, kterou odhalila pandemie koronaviru. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli eurokomisařka Věra Jourová, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Europoslanec ale varoval, že tento krok může vést k růstu cen, a vyjádřil pochybnosti o tom, zda si ho EU bude moct dovolit provést současně se svým plánem na razantní omezení emisí skleníkových plynů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy