Hlavní obsah

Sněmovna začne v úterý řešit vydání Babiše policii. Sobotka podá demisi ve středu

Sněmovna dnes volila místopředsedy, někteří poslanci složili mandáty. Sobotkova vláda podá demisi ve středu.

 

Reklama

Kandidátů na místopředsedy Sněmovny bylo pět stejně jako místopředsednických křesel. Petr Fiala jako jediný neprošel. Poslankyně Jermanová a poslanci Hlavatý a Půta se vzdali mandátů. Sobotkova vláda podá demisi ve středu.

Článek

Poslanci volili místopředsedy Sněmovny, hned v prvním kole zvolili čtyři, jediný, kdo neuspěl, byl Petr Fiala z ODS. Do tajné volby na místopředsedu Sněmovny se přihlásili kromě Fialy ještě Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD).

Plénum také zřídí sněmovní výbory kromě mandátového a imunitního, který již vznikl. Členy je však naplní až později. Poslanecké kluby dostanou lhůtu pro podávání návrhů kandidátů do výborů. Výborů by mělo být celkem 18, tedy stejně jako v minulém volebním období.

Dnešní dění ve Sněmovně jsme sledovali on-line:

15:09 - Dohled nad zpravodajskými službami. Sněmovna na druhé schůzi založí stálé komise, které dohlížejí například na činnost zpravodajských služeb. Bude také potvrzovat nově zvolené předsedy výborů dolní komory. Na programu je podle podkladů také harmonogram sněmovního projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok a potvrzení částek, které stát vyplatí politickým stranám na úhradu volebních nákladů.

15:07 - Výbor určí, zda Sněmovna šéfa ANO vydá, nebo ne. Kdy přijde na řadu rozhodování o vydání Babiše a Faltýnka k stíhání, zatím není známo. Sněmovna musí podle jednacího řádu vynést verdikt na první následující schůzi poté, co jí policie žádost doručila. V dolní komoře je od úterý. V úterý příštího týdne se žádostí začne zabývat mandátový a imunitní výbor. Členové by měli vybrat zpravodaje a rozhodnout o další proceduře. Výbor vydává plénu doporučení, zda má poslance k stíhání vydat, nebo ne.

15:03 - Další schůze Sněmovny začne v úterý odpoledne, bude řešit vydání Babiše. Další schůze Sněmovny začne v úterý odpoledne, ustavující schůze dnes skončila. V návrhu programu druhé schůze je i policejní žádost o vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Prvním bodem schůze bude volba místopředsedy Sněmovny. Jedno místo ve vedení dolní komory zůstalo po dnešku neobsazené potom, co neuspěl předseda ODS Petr Fiala. Jeho nezvolení vyvolalo mezi poslanci slovní přestřelku. Termín pro podávání kandidátů do nové volby končí v pondělí.

15:00 - Demisi složí Sobotka do rukou prezidenta. Sobotkův kabinet, který ve středu podá demisi, už před měsícem bezprostředně po volbách omezil svou činnost, neposílá do Sněmovny nové zákony a zabývá se jen neodkladnými záležitostmi. Demisi podává kabinet k rukám prezidenta, který následně vládu pověří vykonáváním funkce do jmenování nové vlády. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem zřejmě ve středu 6. prosince, jeho chystanou menšinovou vládu pak v pátek 15. prosince.

14:57 - „Digitální” výbor nebude. Hnutí ANO nyní uvažovalo o novém výboru pro elektronizaci veřejné správy. Návrh ale už v předcházejících debatách nezískal většinovou podporu.

14:55 - Sněmovna bude mít i v nynějším volebním období 18 výborů. Sněmovna bude mít i v tomto volebním období 18 výborů. Poslanci dnes rozhodli o vzniku 17 z nich, mandátový a imunitní výbor ustavili už ve středu. Výbory budou mít od 17 do 24 členů. Jejich počty vycházejí ze čtvrteční dohody všech poslaneckých klubů. K návrhu, který předložil předseda poslanců vítězného hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, se proto nekonala žádná diskuze. Nejpočetnější budou rozpočtový, hospodářský, sociální, zdravotnický a školský výbor a výbor pro veřejnou správu. Zasedne v nich po 24 poslancích. V ústavně právním výboru bude působit 22 poslanců. V osmi výborech bude po 18 poslancích. Jde o organizační, volební, evropský, zahraniční, zemědělský, bezpečnostní a branný výbor a o výbor pro životní prostředí. Nejmenšími výbory budou kontrolní a petiční, zasedne v nich po 17 poslancích.

14:37 - Sobotkova vláda podá demisi na řádném jednání ve středu. Končící vláda podá demisi na svém nejbližším řádném zasedání po dnešním konci ustavující schůze Sněmovny, tedy ve středu 29. listopadu. Na Twitteru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poslanci uzavřeli ustavující schůzi dnes odpoledne, zvolili během ní mimo jiné předsedu Radka Vondráčka (ANO) a čtyři z pěti místopředsedů. Premiér původně avizoval, že kvůli podání demise svolá mimořádné zasedání vlády první pracovní den po závěru ustavující schůze poslanců. V pondělí má však Sobotka v plánu pracovní cestu do Budapešti na summit 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Na středu už bylo svoláno řádné jednání kabinetu s běžným programem.

14:34 - Fialu překvapila pomstychtivost. V minulém volebním období měla Sněmovna čtyři místopředsedy. Poslední volné křeslo poslanci obsadili až ve třetí volbě. Na ustavující schůzi tehdy neuspěli Okamura jako nominant Úsvitu a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, na druhé schůzi Okamura a nynější předseda STAN Petr Gazdík. Gazdíka poslanci zvolili na čtvrté schůzi potom, co se Okamura nominace vzdal. Dnes podle občanských demokratů a lidovců Sněmovna s převahou ANO, SPD a KSČM ukázala při hlasování způsob, jakým chce dělat politiku. „Míra pomstychtivosti a míra moci je možná až překvapivá,” řekl po hlasování Fiala.

14:32 - Demokratický blok znovu podpoří Fialu do vedení Sněmovny. Lídr ODS Petr Fiala bude znovu kandidovat na funkci místopředsedy Sněmovny. Má podporu Demokratického bloku ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Řekl to předseda sněmovní frakce občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Fiala dnes neuspěl ve dvou kolech volby, když pro něj podle ODS nehlasovali poslanci hnutí ANO, SPD a komunisté. Na obsazení křesel dalších čtyř místopředsedů se dolní komora shodla hned v prvním kole hlasování. Nová volba se uskuteční příští týden.

14:21 - Policie už nebude muset žádat o vydání Půty. V případě libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové a nezávislí) už policie nebude muset žádat Sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání. Půta sám v závěrečné řeči před poslanci připomenul, že byl před třemi lety obviněn z přijetí stotisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela v Liberci.

14:09 - Dnešní schůze skončila, Sněmovna se sejde k jednání opět v úterý.

14:07 - Glosa komentátora a šéfreportéra Seznamu Jindřicha Šídla.

13:57 - Půta kritizuje justici. Hejtman hovoří o své kauze, která se táhne už tři roky a v níž je obviněn z přijímání úplatků. Mluví o sobě jako o „sprostém podezřelém”. Zmiňuje to proto, že chce podpořit omezení imunity zákonodárců.

13:54 - Odchází i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové). Nahradí jej Petr Pávek, který se kdysi proslavil jako starosta Jindřichovic pod Smrkem, který zakázal do obce vstup úředníkům.

13:52 - Postřeh reportéra Seznamu Radka Nohla.

13:51 - Továrník a bývalý senátor Jiří Hlavatý (ANO) se vzdal poslaneckého mandátu. „Věřím, že tím své voliče nezklamu,” řekl.

13:50 - Jermanová (ANO) ve Sněmovně končí. Mandátu se kvůli kumulaci funkcí vzdává Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

11:20 - Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyhlašuje přestávku v jednání do 13:30. Pokračovat se bude odpoledne.

11:19 - „Takže vy v SPD ctíte poměrné zastoupení, pokud vám někdo políbí prsten,” děkuje ironicky Pavel Bělobrádek Tomio Okamurovi za předchozí projev.

11:16 - Hovoří Tomio Okamura. „Vážené dámy, vážení pánové, my v SPD plně respektujeme výsledky voleb. Rozhodli to občané, nikoliv KDU-ČSL. U nás rozhodli, že jsme počtem mandátů třetí spolu s Piráty. Kdybyste nás veřejně požádali o podporu, tak jsme pro pana Fialu z ODS hlasovali. Ale vy jste to neudělali.”

11:14 - Poslanec Radim Fiala (SPD) potvrzuje, že Okamurovi poslanci budou bojkotovat média, která o nich neinformují objektivně.

11:13 - Poslanci ODS žádají přestávku 90 minut, aby se mohli poradit.

11:00 - Poslanci se střídají u řečnického pultíku a vysvětlují si výraz „políbit prsten”, který v souvislosti s šéfem ANO použili postupně poslanci Stanjura (ODS) a Bělobrádek (KDU-ČSL). Jde o to, zda už vznikla hlasovací koalice ANO - SPD - KČM, nebo nevznikla. „My nikomu prsten nelíbáme,” říká komunista Pavel Kováčik. „Zástupce ODS zvolen bude, protože to je druhá nejsilnější strana,” dodává.

Miroslava Němcová k vydání Faltýnka a Babiše.Video: Pavlína Kosová

10:54 - Mluví Jaroslav Faltýnek (ANO). Popírá, že vítěz voleb postupuje z pozice síly. „Ustoupili jsme při rozdělování výborů víckrát než čtyřblok (Demokratický blok - pozn. red.),” říká Faltýnek. „Za sebe říkám, že budu apelovat na mé kolegy, aby podpořili Petra Fialu.”

10:48 - Zvolili jste dobře, ptá se šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Zvolili jste člověka, který zakazuje přístup médiím na své akce, dalšího, který lže,” říká Bělobrádek. „Pan Stanjura má pravdu, nepolíbili jsme prsten. Je vidět, kdo je tady šéf.”

10:47 - Bude se konat nová volba místopředsedy, nejspíš až  příští týden. Poslední volné místopředsednické křeslo zatím zůstane neobsazeno.

10:45 - Jan Farský (STAN) se veřejně ptá poslanců ANO, zda jim nevadí hlasovat v koalici s KSČM a SPD. „Takto silově se po volbách nechoval dosud nikdo,” říká. Jen válcujete, říká na adresu spojenectví ANO - KSČM - SPD.

10:34 - Petr Fiala nebyl zvolen ani na druhý pokus.

10:08 - Počty hlasů pro jednotlivé kandidáty: Fiala 83, Filip 121, Hamáček 143, Okamura 102, Pikal 102 hlasů.

10:05 - Ve druhém kole se bude volit pouze Petr Fiala (ODS), nyní je přestávka do 10:30.

10:00 - Poslanci zvolili v prvním kole tajné volby místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti), Tomio Okamuru (SPD), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD). Předseda ODS Petr Fiala v prvním kole neuspěl.

Volba místopředsedů Sněmovny, první kolo.

Uskuteční se druhé kolo tajné volby. V něm bude Fiala jediným kandidátem na poslední neobsazené místopředsednické křeslo.

9:12 - Nyní se vydávají volební lístky, v 10:00 má být oznámen výsledek prvního kola volby. Jednání Sněmovny je proto přerušeno.

Poslanci volí místopředsedy Sněmovny - záznam první části jednání.

9:11 - Miroslav Kalousek oznámil, že TOP 09 nemůže na místopředsedu Sněmovny volit nikoho z KSČM a SPD.

9:09 - Pirát Pikal se představuje ostatním poslancům. „Není to tu zvykem, aby se kandidáti představovali, ale my jsme sem přišli změnit zažitou politickou kulturu,” řekl na úvod a dodal, že je mu třicet a je svobodný. Jeho představení trvalo něco málo přes minutu.

9:02 - Volba místopředsedů začala, předsedající schůze čte podle abecedy kandidáty. Žádné překvapení: Fiala, Filip, Hamáček, Okamura, Pikal.

8:50 - Ve čtvrtek byl šéfem imunitního a mandátového výboru zvolen komunista Grospič, výbor pro bezpečnost vede SPD Tomio Okamury.

8:45 - Během středeční části první schůze Sněmovny už byl zvolen její předseda Radek Vondráček (ANO). Dnes se budou volit místopředsedové v tajné volbě.

Reklama

Doporučované