Hlavní obsah

On-line sčítání lidu už funguje. Termín se posouvá o týden

Foto: ČTK/Chaloupka Miroslav

Rehabilitační pracovnice pomáhá v Domově pro seniory Clementas vyplňovat online dotazníky do Sčítání lidu, domů a bytů 2021.

Reklama

aktualizováno •

Za výpadky systému je podle Českého statistického úřadu odpovědný dodavatel. Za aplikaci od firmy OKsystem stát zaplatil 22,76 milionu korun. Sčítání se kvůli výpadkům prodlužuje do 11. května, digitálně to půjde do 17. dubna.

Článek

Český statistický úřad (ČSÚ) evidoval k nedělnímu ránu zhruba 300 000 odeslaných elektronických formulářů pro on-line sčítání lidu, systém už funguje bez problémů. ČTK to řekl předseda úřadu Marek Rojíček. Spuštění sčítání provázely v sobotu problémy, systém většinu prvního dne nefungoval. Podle Rojíčka od sobotního večera sčítání funguje bez komplikací. Kvůli výpadku budou mít lidé na vyplnění víc času - místo do 9. dubna se termín posouvá o týden do 17. dubna.

Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na sobotu, od brzkého rána však mělo výpadek kvůli chybě v takzvaném našeptávači adres, což způsobilo přetížení systémů. ČSÚ po 8:00 systém pozastavil a opět ho spustil po 17:00. Dílčí problémy zaznamenal úřad ještě zhruba do 20:00, kdy se některým lidem nedařilo odeslat již vyplněný formulář. Tyto potíže byly způsobeny přetížením, kdy se po výpadku do systému přihlásilo mnoho lidí najednou, vysvětlil Rojíček.

„Od té doby běží systém bez problémů,“ řekl předseda.

Ještě v neděli dopoledne měli ale lidé problém se do systému přihlásit.

Závada, jež zavinila sobotní výpadek, byla podle Rojíčka způsobena tím, že když lidé vyplňovali adresy a vypisovali jednotlivé znaky, systém jim automaticky zužoval výběr adres, což způsobilo velký počet dotazů do databáze.

„V kombinaci s velkým počtem uživatelů to znamenalo velké přetížení,“ popsal předseda.

Nyní je problém vyřešen, uživatel musí zadat do políčka delší řetězec znaků, aby se mu výběr zobrazil. Úřad také požádal provozovatele o navýšení výkonu databází.

Čtvrt hodiny výpadku za 20 tisíc korun

Podle Rojíčka byl výpadek vinou dodavatele. Ten má podle něj ve smlouvě sankci 20 000 Kč bez DPH za každých 15 minut nedostupnosti systému. Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, mimo jiné právě modulu pro vyplňování adres, v prohlášení uvedla, že celý systém byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, a to včetně řady zátěžových testů. Server Lupa.cz s odkazem na registr smluv organizace Hlídač státu na Twitteru uvedl, že aplikaci pro sčítání dodal OKsystem za 22,76 milionu korun.

On-line sčítání lidu mělo podle původních plánů skončit 9. dubna, ČSÚ termín prodloužil o více než týden do 17. dubna a termín celkového sčítání, tedy včetně papírových archů, do 11. května.

Formulář pro sčítání je nyní možné vyplňovat na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Sobotní výpadek by měl předseda ČSÚ v pondělí vysvětlovat také na zasedání vlády. Premiér Andrej Babiš (za ANO) uvedl, že nefunkční elektronické sčítání lidu je odpovědností Rojíčka. Výpadek kritizovali i opoziční politici. Připomínali problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek. Obdobně se vyjádřili i IT odborníci.

Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Reklama

Doporučované