Hlavní obsah

Sněmovnu vede bývalý advokát. Ve čtvrtek si vyzvedne žádost policie o vydání Babiše

Volba předsedy Sněmovny, jediným a úspěšným kandidátem byl Radek Vondráček z ANO.

 

Reklama

Jediným kandidátem na šéfa Sněmovny byl zástupce hnutí ANO Radek Vondráček. A uspěl. Dostal 135 hlasů. Jednání sledujeme online.

Článek

Středa je druhým dnem ustavující schůze nové Sněmovny. Poslanci v pět hodin odpoledne zvolili šéfem Sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO.

Do Sněmovny v úterý dorazila žádost policie o vydání k trestnímu stíhání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO), Vondráček si ji převezme ve čtvrtek nebo v pátek.

DĚNÍ VE SNĚMOVNĚ JSME SLEDOVALI ONLINE:

20:20 - Vondráček s Faltýnkem se vyjádřili k volbě předsedy Sněmovny

Tisková konference ANO po skončení volby předsedy Sněmovny.

18:04 - Hašek bude ve Sněmovně dělat asistenta poslanci Běhounkovi. Bývalý místopředseda ČSSD a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek bude jako asistent pomáhat poslanci Jiřímu Běhounkovi (za ČSSD), který je zároveň hejtmanem Vysočiny. Hašek to uvedl na svém facebookovém profilu, měsíčně bude pobírat 1000 korun. Běhounek je po nedělním setkání širšího vedení strany jedním z možných kandidátů na nového předsedu ČSSD. Kandidaturu však podmínil návratem Haška, bývalého poslance Jeronýma Tejce a jihočeského exhejtmana Jiřího Zimoly. Hašek a Tejc se však do vedení vracet nehodlají. „Asi před dvěma týdny mě oslovil se žádostí o spolupráci při své parlamentní práci. Chce využít mých zkušeností bývalého předsedy poslaneckého klubu a hejtmana. Rád mu poskytnu analýzy či konzultace v legislativním procesu,“ uvedl Hašek.

17:58 - Nový šéf Sněmovny si půjde pro poštu od policie, která chce vydat Babiše. Nový šéf Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO dnes večer v evidentním žertu podotkl, že si půjde vyzvednout poštu. „Už tam na mě něco čeká,“ poznamenal. Nový předseda musí převzít žádost policie o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo, která je nyní v trezoru kanceláře šéfa dolní komory. Žádost musí předat mandátovému a imunitnímu výboru. „Poštu si vyzvednu. Během čtvrtka nebo pátku. Žádost o vydání (Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání – pozn. red) pak odevzdám mandátovému a imunitnímu výboru,“ potvrdil nově zvolený předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

17:50 - Sněmovna rozhodla, že bude mít pět místopředsedů. Sněmovna dnes na návrh nového předsedy Radka Vondráčka (ANO) rozhodla, že bude mít pět místopředsedů. ODS neuspěla s požadavkem, aby místopředsedové byli čtyři jako v minulém volebním období. Druhý jednací den ustavující schůze tím skončil. Volba místopředsedů se uskuteční v pátek.

17:17 - Vondráček je prvním předsedou Sněmovny, který není členem ODS nebo ČSSD. Před ním poslance vedlo sedm politiků, mezi nimi byla jen jediná žena.

17:13 - ANO navrhne, aby všechny výbory měly aspoň 17 členů. Hnutí ANO chce na čtvrteční avizované schůzce všech sněmovních stran navrhnout, aby všechny výbory měly nejméně 17 členů. V každém výboru by tak byla čtyři místa pro strany Demokratického bloku, který za účely ustavení Sněmovny tvoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí, řekl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. V posledním volebním období měly nejmenší výbory o dva poslance méně, dodal. Debata všech stran o výborech by se měla uskutečnit ve čtvrtek. Faltýnek novinářům řekl, že původně se měly všechny strany sejít v 11:00, termín ale nevyhovuje šéfovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi, takže se hledá jiný čas. „Musíme to udělat zítra (ve čtvrtek), abychom se už nehádali dlouho v Poslanecké sněmovně. Protože bychom měli v pátek volit místopředsedy Sněmovny a ustavit ty výbory,“ řekl.

Podívejte se, jak si dnes poslanci volili svého předsedu.

17:05 - Co je úkolem předsedy Sněmovny. Předseda Sněmovny mimo jiné zastupuje Sněmovnu navenek, spolu s místopředsedy řídí sněmovní schůze, svolává je a postupuje prezidentu republiky k podpisu přijaté zákony. Funkce předsedy Sněmovny nabývá na důležitosti v okamžiku, kdy nově jmenovaná vláda ani na druhý pokus nezíská důvěru. Ústava stanoví, že v takovém případě jmenuje prezident předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

Tisková konference Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO.

17:00 - Vondráček chce být britským předsedou. Nový šéf Sněmovny Vondráček vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a před vstupem do politiky působil v Kroměříži jako advokát. Poslancem se stal v roce 2013 za hnutí ANO. Místopředsedou Sněmovny se stal letos v lednu. Nahradil Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), která z dolní komory odešla v souvislosti se svým zvolením středočeskou hejtmankou. V povolebním proslovu řekl, že je velkým obdivovatelem britského parlamentu. Chce být důstojným řečníkem.

16:55 - Vondráček dostal 135 hlasů. Sněmovna má nového šéfa z hnutí ANO.

16:50 - Mladý poslanec Dominik Feri k volbě šéfa Sněmovny.

16:12 - Poslanci začali s tajnou volbou předsedy Sněmovny, k jednání se sejdou opět v 16:55.

16:11 - Vondráček: Lidé nás sledují, musíme překonat antipatie. Jediný kandidát na šéfa Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve svém proslovu řekl, že největší výzvou je pro něj ukončit roztříštěnost Sněmovny. „Musíme překonat osobní antagonismy, neschopnost vést konstruktivní debatu. Každého z vás sem poslali voliči, hlasy jste dostali na to, abyste co nejlépe prosazovali zájmy a budoucnost České republiky. Chci být garantem férové diskuse ve Sněmovně. Za těmito zdmi nekončí svět, jsme pod drobnohledem. Lidé venku nás sledují, Sněmovna může být místem ostrého názorového střetu, ale snad jej dokážeme zmírnit. Taková je má ambice, Sněmovna má být místem diskuse, ale po prvních dvou dnech si nejsem jist, zda má ambice vést férovou diskusi není příliš vysoká. Ale já jsem připravený,” řekl Vondráček.

Třetí etapa volby předsedy nové Sněmovny.

16:03 - Na mandátový a imunitní výbor bude čekat práce už v následujících dnech. Bude se muset zabývat policejní žádostí o vydání předsedy a prvního místopředsedy ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Bude rozhodovat, zda Sněmovně doporučí, nebo nedoporučí oba politiky vydat. V minulém volebním období dolní komora oba poslance vydala. Po jejich opětovném zvolení je stíhání přerušeno, další postup bude záviset na hlasování Sněmovny. Faltýnek nepřímo připustil, že členové výboru za ANO mohli při výběru mezi Grospičem a Gazdíkem (předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru zvolili jeho členové Stanislava Grospiče, obdržel 11 hlasů, jeho protikandidát Petr Gazdík dostal jen sedm hlasů - pozn. red.)  zohlednit to, jak se strany staví k žádosti o vydání jeho a Babiše. „Zástupci komunistů a SPD řekli, že se vyjádří, až si to přečtou, co je tam napsáno,“ uvedl. Strany tzv. Demokratického bloku podle něj naopak mají dopředu jasno, aniž jejich zástupci žádost viděli. Dodal, že však jde jen o jeho pocit, protože ve výboru není.

15:55 - Petr Fiala Babišův návrh komentuje takto:

15:53 - Babiš opět vyzval ODS a také Piráty k jednání o vládě. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš opět vyzval lídra ODS Petra Fialu a také Piráty k jednáním o vládě. Ve Sněmovně dnes Babiš v diskusi před volbou předsedy dolní komory rovněž uvedl, že nechápe, proč se mluví o třetím pokusu jmenování premiéra. Kandidáta by prezidentovi Miloši Zemanovi navrhoval právě šéf Sněmovny, jediným nominantem do volby je Radek Vondráček (ANO). Babiš zmínil i možnost předčasných voleb. ODS už dřív jednání o vládě s hnutím ANO odmítla, obě strany by měly ve Sněmovně nadpoloviční většinu 103 hlasů. „Já jsem připraven,“ řekl Babiš potom, co Fialu vyzval k jednáním. Oslovil i Piráty, kteří by mohli mít na starosti informační technologie. „Když půjdou s námi Piráti do vlády, tak máme stovku a možná někdo odejde, nevím. Tak neříkejte o třetím pokusu, když nebyl ještě ani jeden,“ prohlásil na plénu Babiš, který skládá menšinovou vládu. Babiš uvedl, že pokud by zkrachoval případný druhý pokus o sestavení vlády, byly by možné předčasné volby v říjnu příštího roku spolu s komunálními volbami, aby se ušetřilo. Třetí pokus by se tak nekonal. „Možná po druhém se domluvíme a rozpustíme to, to bude lepší,“ dodal Babiš.

15:48 - Piráti nás chtějí dostat do vězení, míní Babiš. Šéf hnutí ANO apeloval na poslance, aby počkali na to, až prezident Miloš Zeman pověří vítěze voleb vyjednáváním. A posteskl si, že ten prostor mu není dopřán. „Piráti by nás, mě a Faltýnka, chtěli dostal do vězení, nejlépe už zítra. To je pro ně asi důležitější než státní rozpočet.“ Babiš tvrdí, že neexistuje „tajná“ koalice ANO s Okamurou a Filipem. „Nemáme koalici s KSČM ani s SPD, oni jediní ale přišli na jednání,“ dodal.

15:40 - Do Sněmovny dostal Kalouska pan Feri, řekl Babiš. Děkuji za polibek smrti, reagoval mladý poslanec. Andrej Babiš řekl, že Kalouskem opakovaně zmiňovaný „pakt Zeman- Babiš“ neexistuje. „Co to tu od rána hrajete za divadlo? Chápu, že jste naštvaní, volby dopadly blbě,“ řekl Babiš a pokračoval: „Já byl taky naštvaný, protože pan Feri dostal Kalouska do Sněmovny, a my teď budeme muset poslouchat ty jeho pitomosti. Ale snad to přežijeme.“

Dominik Feri na to zareagoval slovy: „Rád bych poděkoval kolegovi Babišovi za polibek smrti.“

15:39 - Jindřich Šídlo, šéfreportér a komentátor Seznamu, glosuje dnešní dění ve Sněmovně.

15:37 - Kalousek si asi šel doplnit hladinku, řekl Babiš. Během svého proslovu hledal Andrej Babiš očima v lavicích Miroslava Kalouska. „Nevím, kam šel Kalousek, asi si šel doplnit dávku, aby měl tu hladinu,” řekl potom.

15:31 - Andej Babiš: Začali jsme velmi špatně. „My tady volíme předsedu Sněmovny a já dnešní debatě nerozumím. Máme ho dnes zvolit, abychom konečně začali pracovat. Tato Sněmovna začala velice špatně, potřebujeme státní rozpočet,” řekl Babiš.

15:19 - Pokud nebude Vondráček zvolen, zablokuje se rozhodování o vydání Babiše. „Kdo podporuje vládu, se ukáže při hlasování o vyslovení důvěry,“ zdůraznil předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti podobně jako SDP a KSČM avizovali, že Vondráčka podpoří. Vondráček by tak měl dostat v tajné volbě pohodlnou nadpoloviční většinu hlasů. Michálek podotkl, že pokud by poslanci předsedu Sněmovny nezvolili, zablokovalo by se mimo jiné rozhodnutí, zda mají být Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo, nebo ne. Navíc by dál vládl koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL, který získal důvěru před čtyřmi lety, dodal Michálek.

15:15 - Chovanec chce z opozice kontrolovat vládu a nového šéfa vnitra. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se připravuje na roli opozičního poslance, z které chce kontrolovat kroky nové vlády a sledovat práci svého nástupce. Plánuje, že bude pokračovat ve spolupráci s odbory u policie, hasičů a pošty. Ve Sněmovně se možná stane členem bezpečnostního výboru, kde by navázal na svoji práci ve funkci ministra. „Bude to jiný druh politické práce, budu víc pracovat v terénu,“ řekl Chovanec o své budoucí roli. Ministr je připraven poradit a odpovědět svému nástupci na jakékoliv otázky, pokud o to bude mít zájem. „Chci, aby byl resort předán slušně. Není žádný důvod, abychom se na sebe mračili. Bude-li nový ministr nebo ministryně chtít, tak mu osobně předám kancelář,“ dodal Chovanec.

15:12 - „Jsme na hranici ústavního puče.“ Miroslav Kalousek zopakoval, že pokud vznikne „politický projekt Zeman-Babiš“, jak jej Kalousek nazývá, ocitne se Česko na hranici ústavního puče.

14:57 - Chovanec: Policie v kauze Čapí hnízdo postupuje podle zákona. Policie v případu Čapí hnízdo postupuje tak, jak jí to ukládá zákon. Řekl to dnes ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Odmítl kritiku práce policie, jež v úterý znovu požádala Sněmovnu o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Chovanec dodal, že ho nejvíc překvapila reakce pravděpodobného nového předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Podle Chovance je to právník a měl by vědět, jak vypadá trestní řízení. „Je logické, že policie musí znovu požádat o vydání. Kdyby to bylo za den, za dva nebo za pět, tak by to stejně bylo moc pozdě nebo moc brzo nebo ve špatnou dobu. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde,“ řekl Chovanec. Vondráček označil reakci policie za „velmi bleskovou“. Případ podle něj má politické pozadí. „Myslím si, že jsme v jiné situaci, než jsme byli před volbami, víme víc. A taky máme jinou situaci ve Sněmovně, kdy jeden z těch, kteří mají být vydáni, je pověřen sestavením vlády,“ řekl Vondráček.

14:55 - První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka k dnešnímu jednání Sněmovny.

14:52 - Kalousek: Opoziční smlouva číslo dva. „Vzniká opoziční smlouva číslo dva, jen bude výrazně pokrytečtější a neférovější. Zvolíme-li do čela Sněmovny pana Vondráčka, otevřeme dveře projektu Zeman-Babiš,“ řekl Kalousek.

14:50 - ČSSD chce zabránit vzniku pseudokoalice. Sociální demokraté v situaci, kdy hnutí ANO o spolupráci s KSČM a SPD podle nich mlží, budou dělat vše pro to, aby tato pseudoopozice nezískala kontrolní mechanismy nad tajnými službami, policií a dalšími bezpečnostními aparáty státu, uvedl Chovanec. Ve vztahu k bezpečnostním službám jde při obsazování výborů a dalších kontrolních orgánů stranami typu KSČM a SPD o velmi nebezpečnou hru, míní Chovanec.

14:48 - ANO, SPD a KSČM by měly přiznat koalici, míní Chovanec. Ve Sněmovně podle úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance vznikla koalice mezi hnutím ANO vedeným Andrejem Babišem, SPD Tomia Okamury a komunisty. Strany vytvořily pevný hlasovací blok a snaží se to zakrýt, aby na sebe ještě někoho navázaly, myslí si. Bylo by podle něj poctivé, kdyby se tyto strany k dohodě přiznaly. „A je vyřešeno i vládnutí v České republice, protože tento blok má dostatek hlasů na to, aby vytvořil funkční vládu s hlasovací většinou v Poslanecké sněmovně,“ řekl dnes Chovanec. Předčasné volby by považoval za selhání politiků. S podporou KSČM a SPD dnes bude zřejmě zvolen do čela Sněmovny poslanec ANO Radek Vondráček. Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip by si tak podle Chovance měli říct podmínky pro podporu kabinetu. „Vláda tady může být velmi rychle, doba politické nestability může skončit na minutu,“ uvedl. Voliči podle něj rozdali karty a předčasné volby by byly selháním politiků.

14:33 - Začíná volba šéfa Poslanecké sněmovny. Jediným kandidátem je Radek Vondráček z hnutí ANO. V prvním kole potřebuje získat nadpoloviční většinu hlasů.

14:19 - Kraj je víc než Sněmovna. Mandátu poslance se vzdala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Přes podporu voličů ve sněmovních volbách je pro ni prioritou kraj. Nerozhodnutý je zatím olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Jak naloží s funkcí poslance, kterou získal, se chce rozhodnout po sestavení vlády.

Dnešní tisková konference KDU-ČSL.

13:57 - Neodevzdají lístky. Blok ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN neodevzdá při volbě šéfa Sněmovny lístky. Lidovci postup zdůvodnili už ráno právě argumentem, že se ukáže, jaká koalice v dolní komoře skutečně existuje. Mluvili o koalici ANO, SPD a KSČM.

13:49 - Poslanci budou volit předsedu Sněmovny až po polední přestávce. Poslanci dnes budou volit předsedu Sněmovny až po obvyklé polední přestávce, která skončí ve 14:30. Jediným kandidátem do čela dolní komory je nominant vítězného hnutí ANO Radek Vondráček. V minulém volebním období byl místopředsedou Sněmovny. Třiačtyřicetiletý právník Vondráček má zvolení takřka jisté. Podporu mu v uplynulých týdnech opakovaně vyjadřovaly kluby SPD Tomia Okamury a KSČM i Pirátů. Spolu s poslanci hnutí ANO jde o pohodlnou většinu až 137 hlasů. Poslanci ANO, SPD a KSČM postupovali jednotně už při dřívějším hlasování o potvrzení Stanislava Grospiče (KSČM) v čele mandátového a imunitního výboru. Pravice v souvislosti s tím poukazovala na údajnou koalici těchto stran. I jen tyto tři kluby by Vondráčkovi zajistily v tajné volbě dostatek hlasů, a to až 115.

13:44 - Podle Bohuslava Sobotky je jasno.

13:42 - Hejtmanka si nechá obě funkce. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) si zatím ponechá i mandát poslankyně. Hejtmanskou funkci bude ale vykonávat jako neuvolněná a bez platu, sdělila. Vildumetzová získala poslanecký mandát, když ze 4. místa přeskočila i lídra kandidátky ANO Dana Ťoka. Od počátku ale tvrdila, že nechce kumulovat dvě neuvolněné funkce. Vildumetzová je také předsedkyní Asociace krajů ČR. „Po dlouhém a poctivém zvažování jsem se rozhodla, že si ponechám mandát poslankyně, který jsem díky velkému množství preferenčních hlasů (7000) v nejmenším volebním kraji získala v posledních sněmovních volbách, a to i přesto, že jsem kandidovala na nevolitelném místě,“ uvedla dnes Vildumetzová. Vedení hnutí ANO po hejtmanech zvolených v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny chce, aby si vybrali, zda zůstanou v čele kraje, nebo zda budou poslanci.

13:25 - Piráti proti komunistům. Předsedou mandátového a imunitního výboru byl zvolen komunista Stanislav Grospič. Piráti s dalšími opozičními stranami, které společně zastupují 37 procent voličů, navrhovali do čela výboru kandidáta za STAN Petra Gazdíka. Klub Pirátů zároveň jednomyslně hlasoval proti zvolení komunistického kandidáta do čela výboru. „Zvolení Stanislava Grospiče do čela mandátového a imunitního výboru přesně ilustruje, jakým způsobem a v jakém složení bude vláda fungovat v příštích čtyřech letech. Vzhledem k tiché podpoře ANO ze strany komunistů je vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka imunitním výborem v nedohlednu. Piráti na toto riziko upozornili již v pondělí. KSČM funguje jako loutka Andreje Babiše, která předkládá návrhy ANO a přitom předstírá, že je v opozici,“ komentoval dnešní hlasování šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

12:56 - 115 hlasů pro komunistu. Předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru byl zvolen Stanislav Grospič (KSČM).

12:54 - Komentátor a šéfreportér Seznamu Jindřich Šídlo glosuje dění ve Sněmovně.

12:52 - Fašista, nefašista? „Nikdy jsem neřekl slovo fašista. V tom si udělejte pořádek,“ reaguje na Faltýnka Bartošek s tím, že pokud se sejdou k jednomu stolu všechny strany, zúčastní se setkání i lidovci.

12:49 - Fašisté a komunisté, diví se Faltýnek. „Když si sedneme ke stolu a tam zazní, že s fašistou a komunistou si nesednete ke stolu, tak pro mě to je signál. A můžete si tady povídat, co chcete,“ oponoval Jaroslav Faltýnek s tím, že by si chtěl zítra dopoledne se všemi stranami sednout a znovu o rozdělení výborů mluvit.

12:47 - „Jak říkal Masaryk: Diskuze je demokracie,“ připojuje se předseda strany Bělobrádek s tím, že mu vadí situace, kdy neví, v jakém výboru by měli lidovci působit. „Je to šlendrián,“ končí vystoupení.

12:46 - „Nerespektujete politické partnery, nebudete respektovat ani občany,” vytkl Bartošek hnutí ANO. „Tím, že nerespektujete malé partnery, tak stejně se budete chovat k lidem této země. To, po čem voláme, je slušnost,“ vyzývá hnutí ANO předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

12:38 - Předvádíme absurdní divadlo, stydí se Gazdík. „Pro veřejnost, která to sleduje, je to absurdní divadlo,” nechápe rozpravy poslanců předseda STAN Petr Gazdík a připomíná, že nejvíce odborné práce tkví ve Sněmovně právě ve výborech. Zároveň se ale Gazdíkovi nelíbí, že stále není jasné, v jakém výboru by měli Starostové figurovat.

12:35 - Jan Farský hovoří o noční můře.

12:33 - Poslanci se hádají o rozdělení dalších výborů v Poslanecké sněmovně. ODS kritizuje systém přerozdělení. „Nechápeme to. Slyšíme to i od zástupců jiných stran,“ řekl Petr Fiala. Pojďme se alespoň zkusit domluvit,“ vyzval Fiala. „Pan předseda Fiala navrhuje systém všechno na jednu hromadu a porvěte se o to, my jsme zvolili jiný systém,“ brání svůj postup bilaterálních schůzek Jaroslav Faltýnek.

12:31 - Šéf ODS má budoucí vládu za hotovou.

12:24 - Co všechno je fuj, ptá se ironicky Kováčik. „Nechci tady dál poslouchat nedemokratická strana a tak dál. Předsedou mandátového a imunitního výboru byl zvolen komunista a stalinista? Fuj.“ Vystoupil s ironickým příspěvkem předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

12:22 - Jen nás převalcujte, vyzval Fiala. „S komunisty a SPD máte šanci nás převálcovat. Tak nás převálcujte a bez řečí,“ vrátil se znovu k řečnickému pultíku předseda ODS Petr Fiala.

12:20 - Kalousek: Není žádný Kalouskův blok. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že pokud by byl Demokratický blok ustanoven dříve, měl by více křesel v Poslanecké sněmovně. I za cenu, že by Kalousek v tomto bloku nebyl. „Takhle máme demokratický blok jen pro účel ustanovení Sněmovny,“ řekl Kalousek a tím, že odmítá přívlastek „Kalouskův blok“.

12:15 - Jste v partě, tak se za to nestyďte, řekl Stanjura. „Nestyďte se za to, jste v partě. Hlasujete spolu. S SPD a komunisty. Kdo chtěl Grospiče v čele výboru? SPD a ANO!“ pokračuje v grilování zástupců ANO Zbyněk Stanjura (ODS).

12:12 - Bělobrádek hovoří i o Miladě Horákové. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek před plénem zmiňuje jméno Milady Horákové a dalších obětí komunistického režimu. „Vy jste lhal, nebo jste neposlouchal,“ přidal se na adresu Faltýnka Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Druhá část volby předsedy Sněmovny.

12:08 - Faltýnek kritizuje lidovce. „Pořád zní ze strany KDU-ČSL, že nemakáme, blábolíme, ale jak máme makat, když tato strana si k jednomu stolu s komunisty a SPD nesedne?“ kritizuje postoj lidovců místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Tiskovky KDU-ČSL, ty mě fakt baví,“ doplnil Faltýnek.

12:05 - Komunisté vrací úder. „Koalice tady nevzniká. Jsme na ustavující schůzi,“ upozornil vystupující poslance předseda KSČM Vojtěch Filip.

12:03 - Gazdík: Ve Sněmovně se tvoří jasná většina ANO, SPD a KSČM. Petr Gazdík ze STAN míní, že vzniká jasná většina ANO, SPD a KSČM. To je podle něj z výsledků volby v mandátovém a imunitním výboru zcela jasné. Myslí si, že touto většinou by v mandátovém a imunitním výboru mohl být Andrej Babiš nevydán.

11:59 - Vzniká nová koalice? „Můžu se skutečně domnívat, že je to půdorys nové koalice, která vzniká,“ komentoval volbu Grospiče do čela výboru předseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Za volbou podle něj stojí koalice hnutí ANO, KSČM a SPD.

11:49 - Stanjura parafrázuje komunistu Grospiče. „Nestydím se, že jsem byl členem Komunistické strany Československa před rokem 1989, a jsem na to hrdý,“ cituje na plénu slova komunistického poslance Stanislava Grospiče poslanec ODS Zbyněk Stanjura. ODS byla pro to, aby byl předsedou mandátového a imunitního výboru Petr Gazdík ze Starostů. „Každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana Grospiče, se musí stydět. Kromě komunistů, tam tomu rozumím,“ pokračuje Stanjura. Poslanci mají před volbou, ve kterém by měli potvrdit rozhodnutí poslanců z mandátového a imunitního výboru, aby v jejich čele stál právě komunista Grospič.

V čele mandátového výboru Sněmovny bude Grospič (KSČM).

11:17 - V čele mandátového výboru Sněmovny bude Grospič (KSČM). Předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru zvolili jeho členové podle informací Seznam Zpráv Stanislava Grospiče (KSČM). Obdržel 11 hlasů. Jeho protikandidát Petr Gazdík (STAN) dostal jen sedm hlasů, jeden ze členů výboru se při hlasování zdržel. Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřizuje na ustavující schůzi jako první. Výbor pak volí svého předsedu, kterého následně ještě musí ve funkci potvrdit plénum Sněmovny. Výbor mimo jiné posuzuje policejní žádosti o vydání poslanců k trestnímu stíhání. Má 19 členů a jsou v něm zastoupeny všechny sněmovní strany. Zástupci hnutí ANO, SPD a KSČM v něm mají 11 zástupců.  Právě komunisté a SPD jako jediní zatím neřekli, jak budou hlasovat v případě vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Hnutí ANO, KSČM a SPD by mělo dohromady 115 hlasů. Tedy většinu.

Jednání sněmovny: volba nového šéfa. První dopolední část.

10:55 - Schůzi přerušilo jednání mandátového a imunitního výboru. Výbor by si měl zvolit své vedení. Potom bude schůze pokračovat. O vedení výboru usiluje komunista Stanislav Grospič a Petr Gazdík ze STAN. Výbor je důležitý, protože bude dávat doporučení k vydání nebo nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO k trestnímu stíhání.

10:46 - Lidovci nevhodí lístky do urny. Před pokračováním ustavující schůze Sněmovny dnes politici z KDU-ČSL prohlásili, že se nezúčastní volby předsedy Poslanecké sněmovny. Na tuto funkci je kandidátem člen představenstva hnutí ANO Radek Vondráček. „Vyzvedneme si lístky, ale nehodíme je do urny,“ upřesnil předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek hnutí ANO vyzval, aby „začalo makat“, a zkritizoval údajnou nepřipravenost hnutí při ustavující schůzi.

10:09 - Jednání přerušeno. Poslanci se opět sejdou ve Sněmovně v 11:45.

10:01 - Jednání začíná. Dolejš složil odložený slib. Komunista Jiří Dolejš se vrátil z Brazílie, kde byl navštívit tamní komunisty a dnes tedy se zpožděním složil poslanecký slib. Sněmovna současně vzala na vědomí složení imunitního a mandátového výboru.

Jednání Sněmovny sledujeme online, ve videu nahoře vidíte přímý přenos z jednání poslanců.

Reklama

Doporučované