Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Neuvěřitelně vyrovnaná partie v Praze. ANO až páté. Skončí v opozici i vítězná ODS?

Podívejte se, jak Stuchlík komentuje výsledky ANO v Praze.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

aktualizováno •

Česko má za sebou další volby do zastupitelstev, skončily dvěma hlavními událostmi. Sociální demokracie zažila další velký propad a Andrej Babiš poznal své limity.

Článek

Sociální demokraté nebudou poprvé od roku 1990 v zastupitelstvu hlavního města, kde byli zvyklí mít vliv.

Propadli také v řadě měst na severu Čech – v regionu, kde bývala bašta jejich voličů. Nejsou v zastupitelstvu v Ústí nad Labem, v Litoměřicích, v Mostě nebo v Teplicích.

Jediný velký úspěch zažili v Karviné – s převahou ovládnou radnici a uspěl tu také v prvním kole volby do Senátu předseda senátorského klubu Petr Vícha.

Andrej Babiš a hnutí ANO těžko přijímají zejména porážku v Praze, kde skončili – byť odstupy nejsou velké – až jako pátá strana. Předseda hnutí si sice pokoušel na tiskové konferenci porážku nepřiznat – připomněl, že ANO získalo absolutní většinu krajských měst (prohrálo kromě Prahy třeba v Liberci) a také bylo úspěšné v bývalých okresních městech.

Pražský volební lídr hnutí Petr Stuchlík už však krátce před půlnocí musel říci, že v Praze jde o neúspěch.

V hlavním městě se již také večer rozběhla debata o tom, jaká bude koalice. Iniciativu převzal lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský, který oznámil, že okamžitě začíná domlouvat spolupráci s Piráty a TOP 09+STAN.

ODS se v první reakci na to zmohla jen na výrok připouštějící, že by se mohla navzdory pražskému zisku ocitnout v opozici.

Sčítání voleb pak během odpoledne přineslo ještě jedno zprvu nečekané číslo. Navzdory odhadům, že účast bude spíše nižší, přišlo k volbám přes 47 procent oprávněných voličů. To je – pomineme-li nadšení z prvních dvojích porevolučních voleb v letech 1990 a 1994 – druhý nejlepší výsledek (po komunálních volbách 2010).

Sčítání jsme sledovali online (níže). Přenos jsme již ukončili.

Podívejte se na velké volební vysílání TV Seznam.Video: Seznam Zprávy

  • Tým ze statistického úřadu se loučí

  • Kleslová se vrací, je zastupitelkou na Praze 10

    Hnutí ANO skončilo v městské části Praha 10 až na čtvrté příčce. Jedno ze sedmi křesel, které na radnici získalo, obsadí Radmila Kleslová.

    Bývalá místopředsedkyně hnutí a Babišova pobočnice musela před třemi lety opustit své politické funkce, když novináři vypátrali, jak velké odměny inkasuje z městských či státních firem. I to, jak nevybíravě tlačila na členy dozorčí rady, kteří se o její příjmy zajímali a zjistili, že odměny se jí zvedly až po vstupu do vrcholové politiky v dresu ANO.

    „Pokud vím, tak paní Kleslová, na kterou média úspěšně vedla velkou kampaň, tak ta různá anonymní trestní oznámení byla nesmyslná, ona se očistila, já s ní osobně určitě nemám problém,“ schválil její kandidaturu šéf hnutí Babiš letos v červnu.

  • Mandáty v Praze: ODS 14, Piráti 13, Praha sobě 13, koalice TOP 09 a STAN 13, ANO 12

  • Počet získaných mandátů napříč republikou: ANO skončilo až šesté

    Pohled napříč republikou ukazuje obvyklý výsledek komunálních voleb – tedy, že nejvíc mandátů získali nezávislí kandidáti.

    Z tradičních politických stran nejvíc brali lidovci (3 231 mandátů), ODS (2 267 mandátů), STAN (2 224 mandátů). A dokonce i ČSSD, pro kterou jsou volby debaklem, nasbírala víc mandátů než hnutí ANO Andreje Babiše (1 882 mandátů vs. 1 664 mandátů).

  • Praha je sečtená, ANO ve finále už jen ztrácelo

    V Praze je sečteno 100 %, pozice stran před vyjednáváním o magistrátu: ODS zvítězila se 17,87 % hlasů, Česká pirátská strana nakonec získala 17,07 %. Praha sobě, hnutí starosty Jana Čižinského, dosáhla na silné třetí místo (16,57 %) a přeskočila nejen velkou stranickou koalici TOP 09 + Starostové (STAN) + KDU-ČSL, LES + Demokraté Jana Kasla (16,29 %), ale hlavně o značný kus i Babišovo ANO. I přes neuvěřitelně masivní investice do kampaně skončila vládní strana v Praze až pátá, dostala 15,37 % hlasů.

  • Jen krůček od konce sčítání: Prahu vyhrála ODS, ANO je páté

    V 7:00 ještě stále není Praha zcela dopočítána. Sečteno je v tuto chvíli 99,82 %.

    Volby do pražského zastupitelstva vyhrála ODS se ziskem 17,9 procenta hlasů, následovaná Piráty, kteří dostali 17,1 procenta. Na třetím místě skončila Praha sobě se 16,6 procenta hlasů a za ní se umístily Spojené síly pro Prahu tvořené hlavně koalicí TOP 09, STAN a lidovců, uskupení má 16,3 procenta hlasů. Hnutí ANO skončilo páté se ziskem 15,37 procenta. Vyplývá to z údajů na volebním webu Českého statistického úřadu.

    Odstupy mezi pěticí úspěšných stran jsou velmi těsné. Vyjednávání o příští koalici začnou již dnes.

  • Volby v Plzni těsně vyhrálo ANO před ODS

    Obecní volby v Plzni vyhrálo ANO se ziskem 22,2 procenta hlasů, těsně za ním skončila ODS s 22,11 procenta, třetí jsou Piráti s necelými 12 procenty. Voličská účast dosáhla 39,46 procenta..

    Při minulých komunálních volbách kandidovalo v Plzni 17 subjektů. Do sedmačtyřicetičlenného zastupitelstva se tehdy dostalo sedm z nich. Volby v roce 2014 vyhrálo ANO se 17,9 procenta hlasů rovněž těsně před ODS se 17,55 procenta hlasů. Třetí skončila ČSSD. Tyto tři strany měly po deseti mandátech. TOP 09 a KSČM získaly pět mandátů, Občané patrioti čtyři a KDU-ČSL tři mandáty. Koalici utvořila ČSSD, ODS, lidovci a Občané patrioti, vítězné ANO skončilo v opozici.

  • Neuvěřitelně vyrovnaná situace v Praze po sečtení 93 %

  • Již v neděli se sejdou k jednání o koalici Piráti, Praha sobě a TOP 09+STAN

    Hnutí Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) budou jednat o koalici na pražském magistrátu s Piráty. Dnes se s nimi sejdou nejprve každý samostatně, potom bude zřejmě následovat třístranná schůzka. Po setkání ve volebním štábu hnutí Praha sobě to novinářům řekli jeho lídr Jan Čižinský a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Po sečtení více než 90 procent hlasů je zřejmé, že se do zastupitelstva dostanou jen ODS, Piráti, Praha sobě, Spojené síly pro Prahu a ANO. Všem voliči dali mezi 15 a 18 procenty hlasů.

    „Máme schůzku s Piráty, pak následuje schůzka Spojených sil pro Prahu s Piráty. Pokud tyto schůzky dopadnou nadějně, tak by ještě večer mohla následovat trojstranná schůzka,” řekl na dotaz ČTK Čižinský. Dohoda se podle něj rýsuje.

    Také podle Pospíšila je dohoda možná a realistická. „Dnešní setkání bylo spíše o vyjasnění pozic než o tom, že bychom se chtěli na něčem dohodnout,“ vysvětlil. Dodal, že po schůzce odjíždí do štábu Spojených sil pro Prahu, aby s kolegy promluvil o tom, jaký zvolí další postup.

  • Čižinský se odmítá sejít se Stuchlíkem z ANO i s ODS

    Lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský považuje nabídnutou schůzku s lídrem za ANO v Praze Petrem Stuchlíkem za bezpředmětnou, odmítl i neformální jednání. Spolupráci s ODS již odmítl i předsedovi občanských demokratů Petru Fialovi. S ostatními stranami chce jednat co nejdříve. Zástupce TOP 09 by měl do štábu Prahy sobě dorazit ještě dnes večer. Piráti budou jednat až v neděli, sdělil ČTK jejich kandidát na pražského primátora Zdeněk Hřib. Po sečtení tří čtvrtin hlasů těsně v metropoli vede ODS, za ní jsou Piráti a s téměř stejným výsledkem Praha sobě a koalice TOP 09 a STAN. ANO je podle dosud sečtených hlasů páté.

    „Změna je skutečně na dosah, zbývá domluvit koalici. Já jenom apeluji, abychom rychle jednali. Hlavní klíč k řešení problémů, které Praha má, jako je doprava a bydlení, je právě zrychlení magistrátu. A těžko přesvědčíme voliče, že umíme zrychlit magistrát, když budeme domlouvat koalici strašně dlouho,” řekl novinářům Čižinský.

  • Úspěch to není, ale Babiš mě pochválil za nasazení, říká Stuchlík

    Věřili jsme v lepší výsledek. Úspěch to není, komentoval výsledky ANO v Praze lídr Petr Stuchlík. „Odevzdali jsme ale v kampani maximum, když se podívám na naše konkurenty.“ Připustil, že na nevalném výsledku se podepsaly i uplynulé čtyři roky, kdy ANO vedlo magistrát. Premiér Babiš ho prý za nasazení v kampani pochválil.

  • Lidovci o pražské koalici: Záležet bude na detailech

    Za lidovce promluvil o tvorbě pražské koalice Jan Wolf.Video: Seznam Zprávy

  • Bělobrádek: Potvrdili jsme nejsilnější pozici v komunální politice z parlamentních stran

    Závěrečná tisková konference KDU-ČSL.Video: Seznam Zprávy

  • Bratři Čižinští vítězí v Praze 7 i Praze 1

    Rozhovor s Pavlem Čižinským.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

    I když je sečteno zatím jen něco přes polovinu okrsků, je téměř jasné, že v Praze 7 obhájí vítězství iniciativa Praha sobě. Kandidátka vedená Janem Čižinským měla půl hodiny před půlnocí nadpoloviční většinu sečtených hlasů. Zadařilo se také staršímu bratrovi Pavlu Čižinskému, který vedl Prahu sobě v první pražské městské části. Tam po sečtení poloviny okrsků jeho kandidátka vedla s 22 procenty.

    Mezi nejúspěšnější pětici patří Praha sobě i ve volbách do pražského zastupitelstva. Znamená to tak, že bratři Čižinští by po volbách mohli rozhodovat hned ve dvou městských částech a na magistrátu k tomu.

  • ČSSD nebude poprvé od 1990 v zastupitelstvu Prahy, Hradce či Ústí

    Jedna z tradičních českých stran a součást nynější vládní koalice ČSSD se nedostane do městských zastupitelstev v Praze, Hradci Králové či Ústí nad Labem. V Hradci Králové i Ústí nad Labem přitom vyhrála volby v roce 2010, v Ústí nad Labem měla v letech 2010–2014 primátora Víta Mandíka. Do pražského zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostanou kromě ČSSD ani zástupci KSČM. Sociální demokraté měli po minulých volbách osm mandátů a byli zastoupeni v radě města, komunisté měli čtyři zastupitele.

  • Volby v Českých Budějovicích vyhrálo ANO, druzí jsou zatím Občané pro Budějovice

    Komunální volby v Českých Budějovicích dle propočtu ČTK vyhrálo ANO, zatím má 21 procent hlasů. Na druhém místě bude pravděpodobně uskupení Občané pro Budějovice, které má zatím 16,4 procenta hlasů. Třetí je ODS, čtvrtí jsou Piráti. Voličská účast dosáhne přibližně 38,5 procenta.

  • V Hradci Králové bude vítězné ANO chtít post primátora

    V Hradci Králové ve volbách vítězné hnutí ANO bude usilovat o obsazení místa primátorky jedničkou kandidátky Monikou Štayrovou. O nejvyšší post v čele města a sestavení vlastní koalice bude chtít usilovat i současný primátor a lídr Hradeckého demokratického klubu (HDK) Zdeněk Fink. Jím vedený HDK skončil ve volbách druhý. ANO má v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. HDK získalo sedm mandátů, ODS a Piráti mají po pěti mandátech. Uskupení Změna pro Hradec a zelení získalo tři křesla, stejně jako Koalice pro Hradec a KSČM. Štayrová ČTK řekla, že o koalici bude chtít ANO jednat s ODS, Změnou pro Hradec či Koalicí pro Hradec. „Diskutovat budeme i s dalšími stranami,“ řekla. ANO bylo dosud v opozici. Také HDK se bude podle Finka snažit vytvořit koalici. Ta by ale s největší pravděpodobností byla bez hnutí ANO. „Osobně mám velký problém jít do koalice s ANO,“ řekl Fink. Za možné koaliční partnery označil ODS či Koalici pro Hradec. „Je to věc povolebních vyjednávání,“ uvedl.

  • Nejraději bychom byli v radě, přiznává plzeňský Pirát

    Rozhovor s Pirátem Lukášem Bartoněm - poslanec PSP ČR za Plzeňský kraj, předseda krajského sdružení Plzeňský kraj, člen MS Plzeň.Video: Barbora Němcová, Seznam Zprávy

  • „Jezdec v globusu smrti“ boduje

  • Co nám sdělil Andrej Babiš: Nejsme levicová strana a táhneme Česko na špičku

    Andrej Babiš v pražském volebním štábu svého hnutí obšírně komentoval výsledek voleb. Vybrali jsme několik pasáží z toho, co řekl.

    S výsledkem je spokojen

    „Když porovnáme krajská města – v roce 2014 jsme měli 9 vítězství a teď bychom mohli mít 11. Co se týče okresů, měli jsme ve 2014 13 a nyní 17.„

    Nejsme žádná levice

    „Pan Fiala o nás říká, že jsme levicová strana, a není to pravda. Neznám více pravicově orientovanou dámu, než je Schillerová (ministryně financí). My jsme tu pro všechny. A realizovali jsme pravicové věci. Měli jsme přebytkový rozpočet. A tento rok se budeme snažit o vyrovnaný rozpočet (schodek je naplánován na 40 miliard).

    „My nejsme levicová strana. My jsme ve vládě s ČSSD a komunisté umožnili náš vznik.“

    Nejsem marketingový produkt

    „Nejsem marketingový produkt. Ty peníze, které jsme dali do kampaně, těch 60 milionů z centrály, ty jsme si vydělali v parlamentních volbách. Tak nevím, proč to někdo říká. Že máme úspěch?“

    Já jsem do ničeho nezasahoval

    „Je pravda, že ten náš personální výběr v krajských organizacích se povedl. Já jsem do toho nezasahoval – moc.“

    Praha jako firma

    „Praha nevypadá dobře a je to výsledek působení našich lidí v Praze. Historicky naše organizace měla problémy. Uvidíme, jak to celkově dopadne. Výsledek asi nebude takový jako v minulosti. Jsem přesvědčen, že náš lídr (Petr Stuchlík, kterého Babiš vybral navzdory primárkám v pražské organizaci – pozn. red.) je nejlepší manažer. Ti ostatní jsou víceméně profesionální politici.

    S ANO až na vrchol

    „Já myslím, že občané vnímají, že hnutí ANO posouvá naši vlast dopředu. Na špičku Evropy.“

    Video: Babišova vláda a humanitární gesto

    Ministři Babišovy vlády a humanitární gesto.Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata: