Hlavní obsah
Online

On-line: Vláda bude v červnu, prezident věří v dohodu ANO s ČSSD, řekl Fiala

Jan Hamáček po poslední schůzce s Andrejem Babišem (pondělí večer).Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Jednání o příští vládě Andreje Babiše pokračují. Na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem přišli zástupci příští pravděpodobné opozice, tedy ODS a České pirátské strany.

Článek

Hlavní aktéři vyjednávání o příští vládě - Andrej Babiš a Jan Hamáček - se sešli naposledy v pondělí večer. Bez bližších podrobností šéf ČSSD uvedl, že jednání pokračuje.

Dnes na Hrad přišli Petr Fiala (ODS) a Ivan Bartoš (Piráti), dá se čekat, že oba navrhnou prezidentovi, aby premiérem jmenoval někoho jiného než Andreje Babiše.

  • Podle prezidenta jsou cesty k vládě s důvěrou dvě a sestavovat ji bude Andrej Babiš, řekl předseda ODS Fiala

    „Podle pana prezidenta jsou dvě možnosti, jak se dostat k vládě s důvěrou. Jako tu pravděpodobnou vidí, že jednání mezi ANO a ČSSD za podpory komunistů bude dovedeno do úspěšného konce. Druhou možností je jednobarevná vláda hnutí ANO s podporou komunistů a SPD. Jinou možnost nevidí,” uvedl po schůzce s Milošem Zemanem předseda ODS Petr Fiala.

    Cesta k vládě s důvěrou, kterou by sestavil někdo jiný než Andrej Babiš, je podle Fialy zavřená. Zeman totiž hodlá respektovat rozhodnutí vítězného hnutí, koho na funkci premiéra nominuje. „Pan prezident je přesvědčen, že Andrej Babiš jako vítěz voleb a nominant vítězného hnutí má být tím, kdo bude sestavovat i nadále,” dodal Fiala. Zeman mu na schůzce také nastínil časový harmonogram vyjednávání. Hranicí pro sestavení vlády s důvěrou by měl být konec nebo průběh června. Prezident je podle Fialových slov přesvědčen, že Babišovi se vládu do té doby sestavit podaří.

  • Předseda Pirátů Bartoš: Je potěšující, že prezident preferuje vládu bez extremistů

    „Je pro mě potěšující, že prezidentova preferovaná varianta by měla být vláda, které se nebudou účastnit extremisté,” uvedl podle ČTK po schůzi na Hradě předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zároveň ale dodal, že pokud by koalice ANO s ČSSD vznikla za podpory komunistů, Piráti ji nepodpoří. Pokud se Andreji Babišovi nepodaří vládu sestavit do konce června, prezident Zeman bude podle Bartoše „velmi rozzloben”. Bartoš se Zemana ptal také na možnost sestavování vlády někým jiným než Andrejem Babišem. Takový krok by prý muselo iniciovat samo hnutí ANO.

  • Fiala: Zeman je klíčovou postavou jednání o vládě

    Fiala dnes řekl, že se chce zeptat Zemana na jeho názory na současnou politickou krizi a na jeho představy řešení. Chce od něj slyšet, zda je premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš stále jediným kandidátem na funkci předsedy vlády. Ptát se ho bude také na termín, do kterého by podle Zemana mělo jednání skončit. Prezident je podle Fialy v tomto případě klíčovou postavou. Poznamenal, že mu nechce dávat doporučení, ale vyslechnout jeho názor.

  • Fiala u prezidenta

    Na Pražský hrad dorazil Petr Fiala, šéf občanských demokratů. Schůzka má trvat zhruba hodinu.

  • Faltýnek pro Seznam: Nabídka pro ČSSD vypadá jinak

    Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek na otázku Televize Seznam, zda v pondělí večer ANO nabídlo ČSSD pět křesel ve vládě a nestraníka na vnitru, řekl, že „nabídka vypadala trochu jinak“. Politici zatím oficiálně zachovávají mlčení o tom, na čem se v pondělí Babiš, Hamáček a jejich delegace domluvili.

  • Václav Dolejší, politický reportér, tweetuje

  • Oranžové mlčení

    Sociální demokraté nekomentovali nabídku k obnovení jednání o koaliční menšinové vládě, kterou dostali od premiéra v demisi Andreje Babiše v pondělí večer, ihned po jednání ani dnes. Chtějí ji nejprve projednat ve vedení strany v pátek a čekají i na výsledek jednání předsedy Jana Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem, které je naplánováno na čtvrtek.

    „Informace máme, ale jsme dohodnuti na mlčení s ANO, abychom vůči veřejnosti vyslali zcela jasně předvídatelný signál a zabránili spekulacím,“ uvedla na tiskové konferenci místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová.

  • Komunisté chtějí znát dohodu ANO-ČSSD do svého víkendového sjezdu

    Místopředseda KSČM Jiří Dolejš očekává, že do pátku zveřejní hnutí ANO a sociální demokraté návrh dohody o společné vládě, pro kterou počítá ANO s tichou podporou komunistů. Na tiskové konferenci dnes připomenul, že KSČM čeká v sobotu sjezd, na kterém má obhajující předseda Vojtěch Filip informovat delegáty o výsledcích vyjednávání. Trojstranná jednání, jak o nich komunisté v posledních týdnech mluví, očekává Dolejš nejdříve až v příštím týdnu.

  • Babiš nabízí ČSSD pět křesel ve vládě

    Podle deníku Právo, který se odvolává na nejmenovaného člena ČSSD, nabídl v pondělí večer Andrej Babiš sociálním demokratům pět křesel v příští vládě. Ministra vnitra by vybral sám (nestraníka) a ČSSD by měla právo veta.

    Ministerstva, která ANO nabízí sociálním demokratům: zahraničí, obrana, sociální věci, školství a kultura.

  • Piráti u Zemana

    O hodinu později má naplánovanou schůzku s prezidentem také šéf Pirátů Ivan Bartoš. Bartoš už v neděli prohlásil, že bude navrhovat prezidentovi, aby zvážil i jiného kandidáta na premiéra než Andreje Babiše.

  • Fiala zamíří na Hrad

    Schůzka Petra Fialy, předsedy ODS, s Milošem Zemanem by na Pražském hradě měla začít ve 14:00.

  • Tejc jako ministr vnitra?

    Mezi adepty na nového ministra vnitra byl podle informací Práva i bývalý šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc, který ze strany odešel po podzimních volbách. Tejc nyní pracuje jako politický náměstek na Ministerstvu spravedlnosti, ze kterého chce odejít šéf Robert Pelikán (ANO).

Reklama

Hlavní zprávy