Hlavní obsah

Komunista Ondráček opisoval v disertační práci. Seznam našel problém na více než dvacítce stran

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Zdeněk Ondráček čelí podezření z plagiátorství.

Reklama

Opsané pasáže v disertační práci poslance KSČM Zdeňka Ondráčka našla redakce Seznamu dohromady na třiadvaceti stranách. Výsledek ale ještě může změnit prověření ve specializovaném programu.

Článek

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček opisoval ve své disertační práci z roku 2011. Zprávu ve středu poprvé přinesl server iDnes.cz. Shodné pasáže s jinými dokumenty v jeho textu ale nalezla i redakce Seznamu – týkaly se nejméně 23 stran z celkem 155stránkové práce.

Skutečný počet opsaných pasáží může změnit ještě specializovaný antiplagiátorský program, ve kterém nechá škola práci překontrolovat. Ondráček odstavce přebíral z různých zdrojů, od dříve sepsaných závěrečných prací z různých univerzit to byly i pasáže v odborných publikacích.

Problémové pasáže se týkají první, teoretické části, přibližně do 90. strany. Druhá polovina jeho práce, představující kazuistiku a vlastní výzkum, by pak podle oslovených odborníků na plagiáty měla být autentická.

„Každopádně je ale ve zkopírovaných pasážích zjevný záměr. Nemohlo jít jen o zapomenuté citace, protože autor bez problémů cituje v jiných částech. Navíc jsou v úryvcích pozměněna některá slova. Působí to, jako by se autor snažil text nafouknout, aby byl delší,“ popsal oslovený odborník na odhalování plagiátů, který si kvůli svojí bezpečnosti nepřál být jmenován.

Doktorát získal za práci o násilí

Zdeněk Ondráček, který v roce 1989 jako příslušník SNB zasahoval obuškem proti studentům na protirežimních demonstracích, získal doktorát v roce 2011– prací s názvem „Násilí jako sociálně patologický jev v rodině“.

V té době už měl magisterský diplom z pedagogické fakulty Univerzity v Hradci Králové, a také titul doktora práv z policejních akademií v Praze a Bratislavě.

Ve své dizertační práci studoval zejména násilí páchané uvnitř domácnosti, a při vymezování pojmů si vypomáhal pracemi o podobných tématech.

Disertační práce Z. Ondráčka z 2011 (vlevo) a bakalářská práce A. Zerzáňové s názvem "Spolupráce rodiny a školy" z 2008 (vpravo).

Například – historické definování rodiny v křesťanské kultuře přebíral z publikace Terezy Majerové z roku 2000. Naopak Ondráčkovo pojetí rodiny v islámu je v originálním znění v diplomové práci Pavla Drápala, vypracované v roce 2010.

Převzaté pasáže na sebe přitom přímo navazují – někdy jsou dosazeny i rovnou za sebe.

Disertační práce Z. Ondráčka z 2011 (vlevo) a článek Křesťanská rodina v postmoderní době T. Majerové z 2000 (vpravo).

Odborné knihy i bakalářské práce

Ačkoliv Ondráček někdy doslovně cituje z odborných publikací – například z knihy Žena a domácí násilí Andrey Buskotte z roku 2008, anebo z obdobného svazku Petry Voňkové z roku 2004 – v textu nejenom chybí uvozovky, ale i jeho uvedení v použité literatuře.

A u charakteristiky oběti si nynější poslanec za KSČM doslova půjčuje části bakalářské práce Problematika domácího násilí Jana Hrona – opět z roku 2010.

„Důvodů, proč oběti neopustí svého partnera, je celá řada. Oběti věří slibům pachatelů, kteří se po útocích omlouvají, nechtějí rozdělit rodinu, nemají kam jít, bojí se dalších výhrůžek a napadání od agresora, jsou ekonomicky závislé,“ zní například shodně v obou pracích.

Disertační práce Z. Ondráčka z 2011 (vlevo) a diplomová práce J. Hrona s názvem "Problematika domácího násilí" z 2010 (vpravo).

Univerzita prověřuje

Ačkoliv je Ondráčkův případ podobný problémům s pracemi vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové, jeho kazuistika a vlastní výzkum by podle odborníků měl být autentický. Vedralová, jak zmiňují, naopak zkopírovala celé kapitoly a autorský text nebyla převážná většina práce.

Oba ale spojuje jejich alma mater – Univerzita Palackého v Olomouci.

Ta se však za Jarmilu Vedralovou před několika týdny postavila. Sice podle školy výrazně pochybila v citování zdrojů, důvod k odejmutí jejího titulu to ale není.

„Doslovně převzatý text není v uvozovkách a následně pak chybí k němu odpovídající komentáře, nicméně zdroje, ze kterých bylo čerpáno, v práci uvedeny jsou,“ uvedla mluvčí Gabriela Sýkorová.

Olomoucká univerzita už slíbila, že Ondráčkovu práci prověří. Vzhledem ke zkopírovanému množství ale odborníci předjímají, že i v jeho případě univerzita uzná pouze pochybení s citacemi.

Ondráček: řeším kroky na svoji obranu

Poprvé o možných problematických pasážích v Ondráčkově disertaci upozornil starosta Řeporyjí za ODS a bývalý novinář Pavel Novotný na Facebooku.

Podle Zdeňka Ondráčka mu pak politik vyhrožoval zabitím: „V této souvislosti bylo sděleno, že nyní zažiji mediální peklo. Myslel jsem, že budu obviněn z pedofilie, znásilnění či cizoložství a vyřádí se na mně zásahovka, ale zatím to je jen opozicí oblíbené plagiátorství.“

„Řeším další právní kroky na svoji obranu. Posiluji také ochranu svých blízkých. I s novým pojetím demokracie je potřeba bojovat právními prostředky," dodal Ondráček na Facebooku.

Foto: Facebook Zdeňka Ondráčka

Facebookový status Zdeňka Ondráčka

Kvůli podezření z plagiátorství v minulém roce rezignovali na svoje funkce ministři Taťána Malá a Petr Krčál.

Reklama

Související témata:

Doporučované