Hlavní obsah

Ondřej Kundra napsal o kauzách Skripal a Vrbětice knihu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Reportér Ondřej Kundra napsal knihu Novičok nebo kulka, ve které se věnuje kauzám otráveného agenta Sergeje Skripala a vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích. Knihu vydá nakladatelství Paseka 30. dubna.

Článek

ČTK to dnes sdělil mluvčí nakladatelství Lukáš Růžička. Nakladatelství ji připravovalo delší dobu, přesto ji neuvedlo v edičním plánu, doplnil. Kundra se zmíněnými kauzami zabývá dlouhodobě. Spolu s Jaroslavem Spurným publikovali na serveru Respekt.cz článek o tom, že policie podezírá dva příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU z účasti na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích záhy po sobotní tiskové konferenci premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

V článku s odkazem na policejní zdroje popisovali pohyb ruských agentů v ČR v době kolem výbuchu skladu a naznačili, že se v té době ve skladu operovalo se zbraněmi pro bulharského obchodníka, který je měl prodávat na Ukrajinu. Zmínili, že nástražné zařízení mělo zřejmě explodovat až za hranicemi Česka. Uvedli rovněž, že ruská rozvědka se o rok později pokusila otrávit zmíněného obchodníka. Respekt na těchto kauzách spolupracoval s mezinárodní investigativní skupinou Bellingcat, jejíž historii a fungování Kundra v knize také popisuje.

V knize Novičok nebo kulka s podtitulem Jak umírají Putinovi kritici vykresluje i pozadí dalších kauz. Píše například o událostech kolem otravy Alexeje Navalného, o vraždě čečenského velitele Zelimchana Changošviliho v Berlíně, pokusu o puč v Černé Hoře v roce 2006 či dodávkách českých zbraní určených ruským agentům. Podle autora nejde o izolované události, ale o propracovaný systém zaměřený mimo jiné na likvidaci kritiků Putinova režimu.

Ondřej Kundra v roce 2010 získal cenu Novinářská křepelka a v roce 2019 cenu Ferdinanda Peroutky. Je autorem životopisu Medy Mládkové Můj úžasný život, knihy o ruských špionech Putinovi agenti, za niž získal nominaci na cenu Magnesia Litera, dvojživotopisu fotografa a židovské dívky z jeho válečného snímku Vendulka. Spolu s Tomášem Lindnerem napsal reportážní knihu Můj syn terorista.

Babiš a Hamáček vystoupili v sobotu večer na mimořádné tiskové konferenci, kde řekli, že podle tuzemských bezpečnostních složek existuje důvodné podezření na zapojení agentů ruské tajné služby GRU do výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Česko vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Rusko vypovědělo 20 českých diplomatů, což podle Hamáčka byla silnější reakce, než očekával a zvažují se další kroky. Premiér v pondělí uvedl, že výbuch ve Vrběticích nebyl státní terorismus, ale útok na zboží bulharského podnikatele. Prezident Miloš Zeman se svým obsáhlejším vyjádřením ke zjištění českých tajných služeb čeká do neděle.

Reklama

Doporučované