Hlavní obsah

Ondřeje Soukupa potěšila výroční edice nahrávky muzikálu Johanka z Arku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Skladatele a producenta Ondřeje Soukupa potěšila výroční edice nahrávky jeho muzikálu Johanka z Arku, která u příležitosti jeho 70. narozenin připadajících na 2. května vyšla na vinylu.

Článek

Soukup, bývalý člen Pražského Bigbandu, Pražského výběru nebo Orchestru Ladislava Štaidla, považuje muzikál Johanka z Arku z roku 2000 ve své tvorbě za výjimečný. „Je to vlastně můj první muzikál, nejsou tam téměř žádné dialogy, zpívaný prakticky od začátku do konce, takový jsem už nenapsal,“ řekl v rozhovoru s ČTK Soukup, který stojí také za muzikály Mauglí, Elixír života, Robin Hood nebo Láska je láska.

„Výroční edice je nádherný počin, protože já miluju vinyly. Přístup k hudbě je teď strašně jednoduchý, lidé se baví, že mají dvě giga nebo tera hudby, ale když má člověk vinyl, tak ho musí vzít, otřít, položit na gramofon, opatrně přiložit jehlu… Tím, že k tomu není tak úplně snadný přístup, si posluchač hudby váží více. A všichni říkají, že i zvuk je jiný, s tím vším praskáním to má takové kouzlo,“ uvedl autor desítek písní pro Lucii Bílou, hudby k mnoha celovečerním filmům nebo baletu Šachmat.

Soukupovu hudbu k Johance z Arku stejně jako k dalším muzikálům a písním doprovodila texty jeho bývalý žena Gabriela Osvaldová. Nahrávku s hlasy Lucie Bílé v roli Johanky, Kamila Střihavky (kapitán Le Hire), Petra Muka (Raimond) a dalších doplňují na vinylu jako bonus nahrávky ze španělské a anglické verze muzikálu. Skladbu Most přes minulost přezpívala Carmen Parísová. „Ve španělštině zní Johana nádherně. Gabriel Sopena, básník ze Zaragozy, ji krásně přebásnil, muzikál se hrál i ve Španělsku. Carmen je zemitá zpěvačka a je to zajímavé porovnání s Luckou Bílou,“ sdělil Soukup.

V roce 1983 složil Soukup hudbu ke svému prvnímu celovečernímu filmu Druhý tah pěšcem. Od té doby je podepsaný pod hudbou k více než 20 dalším celovečerním snímkům, mezi které patří i Oscarový film Kolja režiséra Jana Svěráka. V roce 1998 získal Českého lva za nejlepší skladbu k filmu Juraje Jakubiska Nejasná zpráva o konci světa a o tři roky později ho získal i za hudbu k filmu Jana Svěráka Tmavomodrý svět. Se stejným režisérem začal nyní spolupracovat na jeho novém snímku Betlémské světlo. „Mám z toho hroznou radost. Viděl jsem první denní práce filmařů a velmi se mi to líbilo,“ konstatoval Soukup.

Pracovitý hudebník navíc ještě v současné době dodělává s Janem Jiráskem hudbu k Jakubiskovu pohádkovému příběhu Perinbaba a dva světy a k animovanému seriálu Anča a Pepík, který pro Českou televizi připravuje režisér Michal Žabka. „Všechno se mi úplně nepovedlo, to se stane každému, kdo něco tvoří. Ale s vlastní hudbou je to jako s dětmi, člověk má rád všechny, nemůže některé zatratit,“ podotkl ke své rozsáhlé tvorbě.

Ke svému výročí žádné oslavy nechystá. Koncert ke svým kulatinám a podobné akce odmítl už před deseti lety s tím, že je to „moc organizování“. „Dokonce jsem přemýšlel, že někam uteču, nadšený z toho věku nejsem, ani mě nenapadne sedmdesátku oslavovat,“ podotkl.

Reklama

Doporučované