Hlavní obsah

Ondříček o Zátopkové: Byla přírodní zázrak. Celý život si držela svou tvář

Foto: Profimedia.cz

Zemřela legendární sportovkyně Dana Zátopková. Jak na ni vzpomíná režisér David Ondříček?

Reklama

Zemřela Dana Zátopková, olympijské vítězce bylo 97 let. „Morální autorita a neuvěřitelný příběh, světový fenomén. Celý život si držela svoji tvář a rozdávala radost svému okolí,“ vzpomíná na ni režisér David Ondříček, který právě dokončuje film o slavném atletickém páru Zátopek.

Článek

Nemůžete si právě číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Jaká konkrétní vzpomínka se vám u jména Dana Zátopková vybaví?

Těch vzpomínek je víc, ale taková nejhezčí za poslední dobu byla z jejích 97. narozenin. 19. září minulého roku za ní Martha Issová, moje partnerka a také představitelka Dany Zátopkové v připravovaném filmu Zátopek, šla. A Dana ji tam pasovala na oštěpařku nebo dalo by se říct na svoji nástupkyni. Užily si spoustu legrace a Martha, která tam šla taková unavená, odcházela naprosto nabitá energií. Tak to je taková poslední a zároveň jedna z nejkrásnějších vzpomínek.

Paní Zátopková z rozhovorů působila do posledních momentů velice pozitivně. Bylo to skutečně tak? A jak to dělala, že byla po devadesátce pořád tak plná elánu?

Já to nechápu, byl to přírodní zázrak, nechci říct přímo úkaz. Ale měla obrovskou energii, neuvěřitelný optimismus. A já si myslím, že to je ono. Ona prožila nádherný život a prožila ho taky proto, že byla neuvěřitelná optimistka. A jak říká dalajlama, optimismus je nejdůležitější věc na světě.

Paní Zátopková prožila, říkáte, nádherný život, ale ten život byl poměrně těžký. Narazil jste ve filmu, který o Zátopkových chystáte, i na ty stinné stránky jejího života?

Určitě. Narazili jsme na ně a ve filmu je máme. A já jsem se strašně těšil i obával, až jí to ukážu. Ale konzultoval jsem to s jejími přáteli, někteří z nich už bohužel mezi námi nejsou jako třeba Karel Engel, což byl její nejbližší přítel. Já věřím, že by i ty stinné stránky, které jsme se tam pokusili ukázat co nejvíc podobné pravdě, vzala.

Předpokládám, že narážíte třeba na to, že Zátopkovi nemohli mít děti. Co to pro paní Zátopkovou v životě znamenalo?

Já jsem přesvědčený, že hodně. I když Dana Zátopková byla obrovská optimistka a brala všechno s humorem, tak zároveň byla extrémně citlivý člověk, empatický. Myslím si, že tohle byla její 13. komnata.

Jaký vztah měla se svým mužem Emilem Zátopkem? Neměla tak trochu dojem, že žije v jeho stínu?

Stoprocentně. Tak kdo by ten dojem neměl, zvlášť když byli oba sportovci. Někteří její kamarádi říkali, že opravdu začala mluvit, až když Emil přestal, když to řeknu takhle nadneseně. A to zase začala mluvit hodně. Měla úžasnou paměť a neuvěřitelné příběhy, které dávala k dobru. Ve filmu máme jeden úplně konkrétní moment, který naznačím. Bylo to na tiskové konferenci po běhu na 5 000 metrů, protože oni ve stejný den vyhráli v Helsinkách. Emil Zátopek 5 000 metrů a Dana vzápětí hodila olympijský rekord v oštěpu a vyhrála zlatou medaili. To je světový unikát, kdy manželský pár vyhrál zlatou medaili v jeden den. A na tiskové konferenci se stalo, že Emil tam tak hloupě zažertoval. A tam se cítila definitivně v jeho stínu. Myslím si, že mu to dlouho neodpustila.

Foto: Profimedia.cz

Režisér David Ondříček s fillmovými představiteli manželů Zátopkových.

Vaše partnerka, herečka Martha Issová, si ve filmu Zátopek zahrála samotnou slavnou oštěpařku. S čím měla při jejím ztvárnění největší problém?

Já jsem na natáčení slovo „problém“ zakázal. Takže musím říct, že s ničím. Já si myslím, že měla k Daně Zátopkové obrovskou úctu a obdivovala ji a obdivuje ji doteď. Ten její odchod tady prožívá velice emotivně. Martha musela vstoupit do toho filmu a nesměla být ve stínu Dany Zátopkové. Musela ji prostě ztvárnit a to byla ta největší výzva. To je to správné slovo.

Dana Zátopková na olympijských hrách získala dvě medaile, zlatou, stříbrnou, dvakrát byla mistryní Evropy. Předpokládám ale, že nebude Česku chybět jenom jako sportovkyně?

Ne, bude chybět tak vůbec. Dana Zátopková je i morální autorita a neuvěřitelný příběh, světový fenomén. Celý život si držela svoji tvář a rozdávala radost svému okolí. V poslední době odchází hodně osobností, které budou Česku a světu chybět jako Ivan Passer, Miloš Forman, ostatně i můj táta. A to nebyli tedy sportovci.

Reklama

Doporučované