Hlavní obsah

Onemocněl i nejmocnější muž světa? Bílý dům o Trumpově testování mlčí

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem. Za Trumpem stojí nakažený Fabio Wajngarten.

Reklama

Koronavirus dopadá stále více i na světovou politiku. Mezi nakaženými jsou už i první světoví lídři, ruší se summity a plánovanou politickou agendu přehlušilo jediné téma – pandemie koronaviru.

Článek

Do karantény sice nešel, dohady o zdraví nejmocnějšího světa ale panují. Americký prezident Donald Trump se totiž setkal s brazilským představitelem Fabiem Wajngartenem, který doprovázel prezidenta Jaira Bolsonara při večeři s Trumpem v Mar-a-Lago. Později byl Wajngarten pozitivně testován na COVID-19. Podle posledních zpráv vyšel pozitivně test i samotné brazilské hlavě státu.

Zatímco nejmenovaný zdroj z Bílého domu televizi CNN řekl, že Trump je kvůli schůzce velmi znepokojený, sám prezident to popřel s tím, že jen seděl nějaký čas po Bolsonarově boku. Mluvčí Bílého domu pak novinářům řekla, že lékařský tým Bílého domu spolu s tajnými službami udělaly vše proto, aby se Trumpův tým nákaze vyhnul. Zda byl ale prezident testován, se novináři nedozvěděli. Mimochodem jak Trump, tak Bolsonaro původně označovali šíření koronaviru za výmysl…

Pokud by musel Trump do karantény, nebyl by mezi světovými lídry první. Už ve čtvrtek se ukázalo, že pozitivní na nový typ koronaviru je manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten nyní bude ve 14denní izolaci, i když žádné příznaky nemoci nevykazuje. Hospitalizován byl naopak australský ministr vnitra Peter Dutton, jeden z klíčových ministrů australské vlády. Jednotlivé nakažené ministry hlásí i evropské vlády, například Francie či Španělsko. COVID-19 se potvrdil také u náměstkyně britského ministra zdravotnictví.

Brexitová jednání odložena, se summitem se ale počítá

Evropská unie zrušila po dohodě s Londýnem další kolo brexitových jednání, které měla v příštím týdnu hostit britská metropole. Je možné, že se jednání uskuteční později prostřednictvím telekonference.

Jinak se ale EU snaží pokračovat v práci navzdory pandemii: „Rozhodovací schopnost Evropské unie musí být zachována,“ píše se v prohlášení Evropské rady s tím, že summit sedmadvacítky na konci března se uskuteční podle plánu.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ale zaměstnancům bruselských institucí vzkázala, že pokud nezastávají klíčové pozice, mají pracovat z domova. Jak informovala agentura Reuters, pozitivně testováno na COVID-19 bylo i šest zaměstnanců komise. V pondělí 16. března se nicméně podle plánu mají sejít ministři hospodářství, o týden později ministři zahraničí.

Činnost omezuje WTO i centrála OSN

Různé politické akce se ale nyní ruší či odkládají na různých místech planety. Ve čtvrtek oznámila zrušení všech plánovaných akcí Světová obchodní organizace, silné omezení činnosti hlásí i OSN, jejíž generální tajemník António Guterres napsal zaměstnancům dopis, aby je ujistil, že dělá vše pro jejich ochranu.

„Náš svět čelí bezprecedentní hrozbě a OSN jedné z největších výzev v historii,“ napsal s tím, že zaměstnanci mohou nyní tři dny v týdnu pracovat z domova, ti se zvýšeným rizikem nákazy celý týden. Všechny méně důležité akce v centrále OSN budou od 16. března do konce dubna zrušeny.

Akce se ruší i v Rusku navzdory tomu, že země hlásí jen 34 nakažených. Vláda už oznámila zrušení červnového ekonomického fóra v Petrohradu, ve velmi omezené míře pak zřejmě proběhne vzpomínková akce k desátému výročí havárie ve Smolensku. Na akci, kde se bude připomínat smrt bývalého polského prezidenta Lecha Kaczynského a mnoha dalších osobností polského veřejného života, nakonec nynější hlava státu Andrzej Duda kvůli pandemii nedorazí.

K omezením dochází i v arabském světě: Saúdská Arábie například zrušila dva důležité regionální summity – jeden mezi Saúdy a africkými lídry, dalšího se měli zúčastnit šéfové arabských a afrických států.

Jeden summit by se ale mohl uskutečnit právě kvůli pandemii – podle deníku The Guardian k němu vyzvala řada světových osobností, které se podílely na přípravách mimořádného summitu ke světové ekonomické krizi v roce 2008. Uspořádání mimořádného summitu dvaceti nejvyspělejších států světa (G20), kde by se řešila odpověď na pandemii i cenová válka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, doporučují například bývalý australský premiér Kevin Rudd nebo španělský expremiér Luis Zapatero.

Reklama

Doporučované