Hlavní obsah

Onemocnění štítné žlázy může být nenápadné, pozor by si měly dát hlavně těhotné ženy

Rozhovor s expertkou na endokrinologii Zdeňkou Límanovou a s lékařem z gynelologicko-porodnické kliniky VFN Patrikem Šimjákem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Padesát procent lidí o svém onemocnění štítné žlázy neví, přitom více než půl milionu osob v Česku trpí hypotyreózou, tedy sníženou funkcí, zhruba sto tisíc pak hypertyreózou, tedy zvýšenou funkcí štítné žlázy. Taková data nabízí Česká endokrinologická společnost ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR. Častějšími pacienty jsou přitom ženy, které onemocnění postihuje osmkrát častěji než muže.

Článek

Pro ženy je zvlášť důležité se o nemoci dozvědět, a to především v období těhotenství, kdy mají hormony produkované štítnou žlázou svůj význam. „V prvních třech měsících vývoje plodu jsou velmi důležité pro vývoj nervové soustavy,“ varuje expertka na endokrinologii z České endokrinologické společnosti Zdeňka Límanová.

Úskalí nemoci spočívá nejen v jejích důsledcích na organismus, ale také v příznacích, které nemusí každý rozpoznat. „Příznaky mohou být nápadné, nebo vůbec žádné. Záleží na charakteru onemocnění. Zvýšená činnost štítné žlázy, která může postihnou všechny věkové skupiny, ale maximum je mezi třicátým, čtyřicátým a šedesátým rokem, se většinou projeví a pacienta obtěžuje,“ popisuje Límanová. K příznakům řadí zvýšenou srdeční činnost, vysoký krevní tlak, psychické změny a únavu nebo hubnutí.

Naopak snížená činnost se často u lidí neprojevuje, symptomy lidé chybně přisuzují jiným potenciálním spouštěčům. Únavu, apatii, otoky nebo bolest kloubů tak zejména ženy mohou přisuzovat těhotenství, a tak je nenapadne navštívit endokrinologa. O testy je však možné požádat i gynekologa. „V současné době to v gynekologických ambulancích v těhotenství zjišťujeme vyšetřením jen u určité skupiny žen. Jsou to ty ženy, které mají nějaký z rizikových faktorů, že by právě u nich mohla být porušena funkce štítné žlázy. Nebo to jsou pak pacientky, které se prezentují jasnými symptomy,“ nabízí vhled do současné praxe lékař Patrik Šimják z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Mnohem více informací o onemocnění štítné žlázy s důrazem na těhotné ženy se dozvíte od odborníků z rozhovoru v úvodním videu. Je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9 hodin na Televizi Seznam.

Zde najdete návod, jak ji naladit.

Reklama

Související témata:
Štítná žláza

Doporučované