Hlavní obsah

Apple představil kompletně nový iPhone X. Dovede rozeznávat obličeje

Apple představil dva nové iPhony a chytré hodinky, které nahradí telefon. Všechna zařízení půjdou nabíjet bezdrátově.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

iPhone X se začne prodávat v říjnu za cenu 999 dolarů, což znamená skoro 22 tisíc korun. Ceny v Česku bývají ovšem řádově vyšší.

Článek

Nový displej, schopnost rozeznávat obličeje a voděvzdornost. Tyto a další inovace nabízí zcela nový iPhone X, který v Kalifornii představila americká společnost Apple. Technologický gigant ukázal i novou verzi hodinek Apple Watch a vylepšenou verzi televize Apple TV.

Přístroj iPhone X již nemá displej z tekutých krystalů (LCD), ale displej OLED, který využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod a poskytuje jasnější barvy a větší kontrast. Displej OLED je i tenčí, což poskytuje více prostoru pro baterie.

Model iPhone X má skleněný povrch na přední i zadní straně, řekl na prezentaci ředitel Applu Tim Cook. Displej přístroje má úhlopříčku 5,8 palce, je vyroben ze skla a nerezové oceli, což má zajistit voděvzdornost a odolnost vůči prachu.

Přístroj už také nemá domovské tlačítko - home button, které dosud bylo charakteristickým znakem iPhonu. Místo toho lze telefon uvést do provozu poklepáním na obrazovku.

V textovém online přenosu ze slavnostního představení najdete další podrobnosti: 

20:53 Nový telefon bude dostupný ve dvou variantách - s pamětí o velikostech 64 a 256 GB.

20:50 iPhone X se začne prodávat v říjnu za cenu 999 dolarů, což znamená skoro 22 tisíc korun. Ceny v Česku bývají ovšem řádově vyšší.

20:40 Vaše zprávy pro známé a kamarády pak můžete posílat třeba jako panda:

20:38 Díky snímání obličeje jde s využitím iPhonu X posílat vzkazy pomocí mluvících smajlíků.

20:33 Na pódiu probíhá první živá ukázka iPhonu X. Hned došlo k takzvanému „demo efektu“, kdy se figurantovi napoprvé nepovedlo telefon odemknout, aby ho mohl začít používat.

20:30 Nový telefon je o tři desetiny palce větší než dosud největší telefony Apple - iPhone Plus. Jeho úhlopříčka je 5,8 palce.

20:28 Jaká bude cena nových přístrojů, když iPhone 8 SE 32GB startuje na ceně 15 tisíc Kč?

A cena?

20:28 iPhone X využívá takzvaný machine learning - přístroj se učí, což znamená, že váš obličej údajně pozná, i když si vezmete brýle, čepici nebo se ostříháte.

20:27 Tímhle videem Apple nový telefon uvedl:

20:25 Spekulace nelhaly, nový telefon se odemkne tím, že rozpozná obličej. Zvládá to prý i ve tmě.

20:24 Takhle nový iPhone X vypadá:

20:22 Nový iPhone X nemá klasické tlačítko uprostřed dole. Celá přední strana je velký displej, který vyplňuje i všechny rohy.

iPhone X

20:18 Je to tady. Vedle iPhonu Apple právě představil další telefon. Tentokrát už pojmenovaný iPhone X. 

20:17 Pro řadu lidí je nový iPhone zklamání. Nyní Tim Cook ovšem slibuje novinku revoluční jako původní iPhone.

20:16 Cena menších telefonů začíná na 699 dolarech (cca 15 tisíc korun), iPhone 8 Plus se začne prodávat za 799 dolarů (přes 17 tisíc korun).

20:14 iPhone 8 konečně půjde nabíjet také bezdrátově.

Bezdrátové nabíjení

20:12 Na pódiu nyní probíhá ukázka hry ve více hráčích, která využívá rozšířenou realitu. Figurant míří telefonem na prázdný stůl, na displeji ovšem vidí virtuální prostředí jakési vesmírné základny, kde bojuje s ostatními hráči.

20:08 Možná si teď spraví chuť. Nový iPhone umí pracovat s rozšířenou realitou (takzvaná augmented reality). Znamená to, že přibude aplikací jako Pokemon Go. Telefony jsou pro podobné aplikace přímo připraveny a takové hry půjde hrát i ve více lidech najednou.

20:07 Internet je z nových telefonů zklamaný. Očekávání bylo mnohem větší. Někteří naráží na to, že novinek je málo a kvůli skleněnému obalu pouze půjde telefony snadněji rozbít.

Nebarevný Apple

20:02 Telefony mají jen tři barvy - šedou, stříbrnou a zlatou.

20:02 Tímhle videem byly nové iPhony uvedeny:

20:01 Telefony mají kompletně skleněný povrch - nejenom vpředu na displeji, ale také ze zadní strany. iPhone 8 má také nový čip - A11 Bionic.

20:00 Opět nechybí dvě verze telefonu - klasická (4,7 palce velký displej) a větší s označením Plus (5,5 palce). Telefon je také vodotěsný.

iPhone

19:57 Jméno je iPhone 8, nikoli iPhone X, jak se také spekulovalo.  

19:54 Řeč konečně přichází na nový iPhone. Jak revoluční bude?

19:51 Apple TV je teď podporována v osmi státech světa. Česko mezi ně ovšem nepatří. 

19:49 Řeč se teď stočila k Apple TV, která bude nově podporovat formát 4K a také streamovací služby firem Amazon a Netflix.

19:40 Apple to zase dokázal. Akcie nejhodnotnější společnosti na světě po ohlášení novinek rostou.

19:38 Hodinky, které umí volat, se začnou prodávat za cenu 399 dolarů (přes osm tisíc korun) už příští týden. Na český trh ovšem oficiálně nedorazí. Model bez antény vyjde na 329 dolarů (cca sedm tisíc korun) a zároveň zlevnila předchozí verze hodinek, která půjde koupit za 249 dolarů (tedy cca pět tisíc korun).

19:34 Na pódiu teď probíhá demonstrace možností nových chytrých hodinek Apple Watch, které se staly malým telefonem - jde s nimi normálně telefonovat. Hodinky mají takzvanou elektronickou SIM kartu - eSIM.

19:29 Apple udělal z hodinek malý telefon. Dokážou vás navigovat, od příštího měsíce skrz ně půjde také nově poslouchat hudba.

19:25 Apple Watch jsou nejpoužívanějším zařízením pro měření srdeční aktivity na světě. Firma cílí také na sportovce, pro které budou mít lepší využití. Své výkony budou lépe sledovat třeba také plavci.

19:23 Apple Event můžete sledovat i v prohlížeči Edge firmy Microsoft. Děkujeme za upozornění pozornému čtenáři panu Drmolovi.

19:21 Podle Tima Cooka překonaly prodeje Apple Watch i hodinky značky Rolex.

Apple Watch

19:20 Prodeje hodinek Apple Watch vzrostly oproti loňsku o 50 procent. Jsou to nejprodávanější chytré hodinky na světě.

19:18 Obchody firmy Apple ročně navštíví kolem 500 milionů lidí.

19:15 Pokud byste chtěli sledovat přímý přenos z Cupertina sami, můžete na této adrese. Musíte ovšem používat prohlížeč Safari od Applu. Jinde si live stream nepustíte.

19:09 Tim Cook popisuje nové sídlo firmy, kam se vejde několik tisíc lidí a ve kterém je několik tisíc stromů i solárních panelů. Budova připomíná vesmírnou loď. Má oválný tvar a má smazávat interiér a exteriér. I proto je to stavba, v níž je nejvíc zakřivených skel na světě.

19:06 Apple Keynote 2017 odstartoval výkonný ředitel firmy Tim Cook vzpomínkou na svého předchůdce Steva Jobse, který stojí za projektem iPhonu i novým sídlem firmy, kde se dnešní akce odehrává.

19:01 Takhle vypadá Apple Park zvenku. Místo jsem navštívil při své nedávné cestě po Silicon Valley.

19:01 Apple Park

Letošní Apple Event se odehrává v novém, obřím sídle firmy v americkém Cupertinu v Silicon Valley. Odhalení iPhonu i dalších novinek proběhne v tamním divadle pojmenovaném podle někdejšího šéfa Applu Steva Jobse.

19:00 Žijeme Applem

Internet a sociální sítě tradičně akcí Applu žijí. Na webu se objevují stovky článků, komentářů i tweetů, které událost komentují. Na Twitteru jde dění sledovat třeba pomocí hashtagu #AppleEvent.

19:00 - Začínáme

Vítáme vás u online zpravodajství z každoroční akce Apple Event. Vaším průvodcem bude Pavel Cyprich. Spolukomentátorem je Ondra Holzman, šéfredaktor webu Tyinternety a někdejší spolupracovník serveru Jablíčkář.

Reklama

Doporučované