Hlavní obsah

Online: Důvody, proč musím z vlády, jsou lži, řekl Babiš. Sobotkovi pohrozil soudem

Premiér jednal s Ivanem Pilným, novým kandidátem na ministra financí.

 

Reklama

Po patnácti dnech vládní krize šéf ANO navrhl premiérovi kandidáta do čela resortu financí. Rýsuje se řešení sporu o vládu.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka nejprve dva kandidáty hnutí ANO zamítl. Nesouhlasil, aby ministra Andreje Babiše v čele financí nahradila jeho náměstkyně Alena Schillerová či ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sobotkovi vadila jejich vazba na Babiše či Agrofert. Nakonec by se šéfem resortu financí měl stát předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný. Po patnácti dnech tak možná končí vládní krize, kterou jsme i dnes sledovali online.

20:00 - Sobotka: Pilný alespoň není klon Babiše

Bohuslav Sobotka se s Andrejem Babišem shodli na novém ministrovi financí. Premiér se k Ivanovi Pilnému exkluzivně vyjádřil v rozhovoru pro Seznam.

19:20 - Tisíce lidí z Václaváku míří na Hrad

V 18:30 se podle organizátorů na Václavském náměstí v Praze sešlo 6 až 7 tisíc lidí. Nyní demonstranti míří na Pražský hrad.

18:50 - Experti: Pilný je dobrý manažer

„Pilný je zkušený manažer, má potřebný nadhled a zdravé ekonomické uvažování," hodnotí Ivana Pilného prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. „Pana Pilného známe. Je pozitivní, že jako předseda hospodářského výboru Sněmovny zná aktuální ekonomická témata a nemusí se s nimi seznamovat," doplnil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

18:32 - Pilný: Budu lakomý

Kandidát na nového ministra financí Ivan Pilný premiérovi Bohuslavu Sobotkovi při rozhovoru řekl, že bude lakomý šéf státní kasy. Dosavadní předseda hospodářského výboru Sněmovny a někdejší generální ředitel Microsoftu pro Českou republiku dodal, že bude držet deficit státního rozpočtu na uzdě.

18:05 - Protesty proti Babišovi a Zemanovi

V Praze a dalších městech začaly v šest večer protesty proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi.

Pod názvem „Je to na nás! Proč? Proto!" organizátoři svolali demonstrace na pražské Václavské náměstí, ale také do Brna, Liberce, Olomouce, Českých Budějovic nebo Hradce Králové, Ostravy a Uherského Hradiště.

ŽIVĚ: Demonstrace z Václavského náměstíVideo: ČTK

17:50 - Co s mediální skupinou Mafra?

Po odchodu z ministerstva se na Andreje Babiše už nebude vztahovat zákon o střetu zájmů a mohl by tak vyzvednout zpět ze svěřenských fondů holding Agrofert, který do nich vložil na počátku února. Dnes ale řekl, že se k takovému kroku nechystá.

„Ale v momentě, když přestanu být ministrem, tak určitě budu přemýšlet o tom, jak nějakým způsobem naložit s médii, která jsou v tom fondu, aby skutečně nějakým způsobem byla vyřešena mimo dosah toho fondu," řekl.

Konkrétní kroky, jak chce naložit s mediální skupinou Mafra, do níž spadají mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, neupřesnil. Prý chce zajistit, aby „novináři Mafry nebyli stále napadáni".

17:33 - Babiš se opřel do Sobotky

Předseda hnutí ANO označil důvody pro své odvolání za vylhané. Zkritizoval také Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že mluví v souvislosti s ním o podezření z daňových úniků.

Chystá se také poslat Sobotkovi dopis, v němž ho vyzve, aby v souvislosti s ním přestal mluvit o daňových únicích. V opačném případě je připraven bránit se proti takovým výrokům soudní cestou, uvedla agentura ČTK.

17:24 - Babiš: Vládní krize je vyřešená

Vicepremiér Andrej Babiš považuje vládní krizi za vyřešenou. Řekl to poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že souhlasí s Babišovým návrhem, aby ho ve funkci ministra financí nahradil poslanec ANO Ivan Pilný.

„Jsem rád, že hnutí ANO přispělo k vyřešení krize, kterou vyvolal pan premiér. Jsem rád, že pan premiér konečně zase dodržuje koaliční smlouvu, protože je jednoznačné, že má podle koaliční smlouvy náš návrh akceptovat," řekl šéf ANO.

Babiš očekává, že na Ministerstvu financí skončí do konce května.

16:37 - Fiala vítá odchod Babiše

Předseda ODS Petr Fiala na Twitteru uvedl, že vítá konec Andreje Babiše ve vládě. K dalšímu fungování koaliční vlády je ale skeptický.

16:34 - Kalousek: Je to komedie

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil nominaci Pilného na post ministra financí za komedii.

16.32 - Náhrada okamžitě

Ivan Pilný (ANO) je podle premiéra schopný nastoupit na Ministerstvo financí okamžitě. Návrh na jeho jmenování pošle Sobotka na Hrad v řádu hodin.

Sobotka řekl, že očekává, že prezident Zeman Babiše odvolá krátce po svém návratu z Číny, odkud přiletí po dnešní půlnoci.

16:29 - Sobotka: Je to řešení koaličního sporu

Jmenování nového ministra financí podle premiéra Bohuslava Sobotky vyřeší spory v koalici. Ani jedna ze tří vládních stran podle něj nechce z koalice odejít. Prezident Miloš Zeman také musí přijmout návrh, který mu předloží.

„Nevidím důvod, proč by neměl akceptovat návrh na jmenování nového ministra, když ten současný bude odvolán," dodal Sobotka.

16:20 - Ministrem financí má být Pilný

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí s návrhem šéfa hnutí ANO, aby se novým ministrem financí stal dosavadní předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný (ANO). Sobotka to řekl po jednání s Pilným na Úřadu vlády.

„Doufám, že tato změna ve vládě přispěje k tomu, abychom v naší zemi respektovali pravidla politické kultury,“ prohlásil Sobotka.

„Požádal jsem ho, aby zajistil skutečně nestranné a nezávislé fungování Finanční správy tak, aby bylo možné vyšetřit všechna podezření, která koneckonců stála i u návrhu na odvolání současného místopředsedy vlády a ministra financí,“ dodal Sobotka na adresu Pilného.

Další prioritou má být rychlá příprava rozpočtu na příští rok tak, aby zohlednil klíčové plány vlády, dodal Sobotka.

Výsledek jednání Sobotky a Babiše na Úřadu vlády.

16.10 - Pilný se novinářům vyhnul

Kandidát na nového ministra financí Ivan Pilný (ANO) se po jednání s premiérem vyhnul otázkám novinářů. Řekl pouze, že vše podstatné sdělí Bohuslav Sobotka.

Pavel Bělobrádek o kandidátovi na ministra financí

„Je i lepší, když do takové funkce přijde někdo, kdo na ministerstvu působí nebo alespoň působil. Ať už je to bývalý ministr nebo náměstek, ať už současný nebo bývalý. Ale je to samozřejmě zodpovědnost hnutí ANO a také pana premiéra, zda usoudí, že to pan Pilný zvládne," řekl Bělobrádek. Pokud Pilný bude ministrem financí, bude jeho hlavním úkolem příprava rozpočtu.

15:03 - Skopeček je nominací překvapený

15:20 - Bělobrádek nominaci respektuje

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) respektuje nominaci poslance Ivana Pilného (ANO) na nového ministra financí, je to podle něj právo hnutí ANO.

Poslanec ODS Jan Skopeček: Bude to udržovací ministr

Poslanec ODS Jan Skopeček vyjádřil překvapení nad nominací poslance Ivana Pilného (ANO) na ministra financí, nepovažuje ho za experta na tento resort. Ministrem by se podle něj měl stát někdo zběhlý v přípravě státního rozpočtu.

„Pro mě je to jméno překvapivé, protože ještě před nedávnem hnutí ANO nechtělo pana Pilného zařadit ani na kandidátku pro další volby do Poslanecké sněmovny. Pan Pilný ještě před nedávnem říkal, že by tu nabídku odmítl, kdyby přišla, protože se nezdá být na to odborně zdatný," řekl Skopeček.

14:59 - Pilný odrážel otázky novinářů

Ivan Pilný (ANO) poměrně ostře odrážel otázky novinářů před jednáním s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Odmítl, že by měl nějaké vazby na společnost Agrofert, kterou Babiš do února vlastnil.

„Vysvětlete mi, jak jsem na Andreji Babišovi závislý. S Agrofertem nemám nic společného,“ řekl Pilný před Strakovou akademií. Dodal, že stejně bude odpovídat i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Pilný: S Agrofertem nemám nic společného.

Žádný ministr podle něj není úplně nezávislý, v úřadu by se ale především snažil pamatovat na svůj poslanecký slib a dodržovat ho. „Já se neměním, já jsem pořád stejný," řekl.

14:55 - Pilný dorazil za Sobotkou

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný (ANO) dorazil na Úřad vlády, kde bude jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

14:39 - Filip: Odmítnutí Pilného by zhoršilo krizi 

Pokud by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nejmenoval poslance Ivana Pilného (ANO) novým ministrem financí, bylo by to vnímáno jako další eskalace vládní krize. Řekl to předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip. Nechtěl předjímat, zda premiér nominaci Pilného přijme.

„Kdyby pan premiér učinil jiný krok, by to bylo vnímáno spíše jako další eskalace vnitropolitického sporu," upozornil Filip.

Vojtěch Filip o kandidátovi na ministra financí.

14:30 - Kalousek kritizuje Babišovu nominaci

Předseda TOP 09 zkritizoval nominaci poslance Ivana Pilného (ANO) na post šéfa Ministerstva financí. Podle Miroslava Kalouska bude každý kandidát navržený hnutím ANO na ministerstvu zastupovat zájmy předsedy hnutí Andreje Babiše a společnosti Agrofert, kterou Babiš do února vlastnil.

„Vycházíme z premisy, kterou každý ví. Hnutí ANO, Agrofert a Andrej Babiš je jeden nedělitelný organismus. To znamená, bude-li ministr financí kdokoli, koho hnutí ANO a Andrej Babiš nominuje, k žádné opravdové změně nedojde. Ta osoba, ať už se jmenuje jakkoliv, bude dál chránit Andreje Babiše a jeho činy a dál prosazovat zájmy Agrofertu na Ministerstvu financí," řekl Kalousek.

Miroslav Kalousek o kandidátovi na ministra financí

14:12 - Babiš chce, aby vláda dovládla do konce

Babiš řekl po schůzce s premiérem, že nyní krize - která ho mrzí - může skončit. „Chci se chovat konstruktivně, proto nebudu ve vládě a proto naše hnutí nominuje pana Pilného. Myslím, že on bude dobrý ministr." Na otázku, co bude dělat on, zda se naplno vrhne do kampaně, Babiš řekl, že „se pořád do něčeho vrhá".

14:00 Sobotka se s Pilným sejde za hodinu

Premiérův úřad oznámil, že se v 15:00 Bohuslav Sobotka sejde s kandidátem ANO na nového ministra financí Ivanem Pilným. Schůzka má být zhruba hodinová.

13:41 - Babiš se u Sobotky zdržel krátce

Babiš vyšel z Úřadu vlády v dobré náladě. Jeho schůzka s premiérem trvala krátce. „Atmosféra byla normální, jako vždy," řekl Babiš s úsměvem a dodal: „Já jsem ministr v demisi - téměř."

Pilný má zkušenosti, říká Marian Jurečka (KDU-ČSL).

13:40 - Babiš: Pilný není loutka

Předsedu sněmovního hospodářského výboru Ivana Pilného, někdejšího šéfa českého Microsoftu a firmy Český Telecom, považuje Andrej Babiš za nezávislého člověka, který „není žádnou jeho loutkou". Sobotka oznámil, že se s Pilným odpoledne sejde, poté oznámí svoje rozhodnutí.

„Já myslím, že to je dobrý kandidát, je to zkušený člověk, řídil velké firmy, je zkušený v byznysu. V ekonomice se vyzná a dobře vystupuje na veřejnosti," vysvětlil Babiš, proč navrhuje Pilného. Zopakoval, že si přeje pokračování dosavadní vládní koalice. Premiér předtím odmítl nominaci dosavadní Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), vadila mu jejich vazba na Babiše či Agrofert.

13:37 - Sobotka žádá schůzku

Premiér Sobotka po setkání s Andrejem Babišem uvedl, že se chce nejprve s poslancem za ANO Ivanem Pilným sejít a po schůzce s ním řekne, zda je připraven navrhnout ho jako příštího ministra financí.

13:20 - Ministrem má být Pilný

Vicepremiér Andrej Babiš navrhl předsedovi vlády jako nového ministra financí šéfa hospodářského výboru Sněmovny Ivana Pilného.

Profil Ivana Pilného:

Profil Ivana Pilného.

13:11 - Sobotka dorazil na jednání

Premiér Bohuslav Sobotka dorazil do Strakovy akademie, aby tam jednal s Andrejem Babišem o jeho možném nástupci v čele Ministerstva financí.

13:00 - Babiš na Úřadu vlády

Ministr financí Andrej Babiš dorazil na Úřad vlády, kde má premiérovi Bohuslavu Sobotkovi představit jméno kandidáta, kterého ANO navrhuje za Babiše na post ministra financí. Sobotka se ale zdržel na jednání Poslanecké sněmovny.

Podle informací Seznamu bude kandidátem na šéfa financí předseda hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný.

10:40 - Demonstrace proti Babišovi

V Praze a dalších sedmi městech se bude večer demonstrovat proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Organizátoři protesty nazvali „Je to na nás! Proč? Proto!". Chtějí tak navázat na demonstrace z minulého týdne, kterých se účastnily tisíce lidí.

Protesty začnou v 18:00. Z pražského Václavského náměstí vám na Seznamu přineseme živý přenos. Zhruba po hodině svolavatelé chtějí uspořádat pochod na Pražský hrad.

Demonstrace podle organizátorů budou i v Brně, Liberci, Olomouci a Českých Budějovicích, nově také v Hradci Králové, Ostravě nebo Uherském Hradišti. Účastníci budou požadovat zbavení vlivu hnutí ANO na Ministerstvo financí a odstoupení prezidenta Zemana z funkce nebo zahájení jednání o podání ústavní žaloby.

10:06 - Šlechtová nabídku nedostala

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová nabídku dělat ministryni financí nedostala. Nechce ani spekulovat, jestli by nominaci přijala, pokud by přišla.

„Já jsem tu nabídku nedostala, dočetla jsem se to dnes v médiích, takže v tuto chvíli nemám co komentovat," řekla ve středu novinářům při návštěvě v Číně, kde je s prezidentem Milošem Zemanem.

9:45 - Sobotka a Babiš budou jednat ve 13.00

Mluvčí na twitterovém účtu oznámil, že se premiér Bohuslav Sobotka sejde s ministrem financí Andrejem Babišem v jednu hodinu odpoledne. Šéf ANO má Sobotkovi na Úřad vlády přinést nový návrh na obsazení postu ministra financí.

Babiš také oznámil, že Sobotkovi navrhne pouze jediné jméno. Nebude tak předsedovi vlády předkládat jména k výběru.

9:38 - Unavený prezident v Číně

Při návštěvě Číny, kterou ve středu v Šanghaji završí prezident Miloš Zeman, byla na české hlavě státu několikrát znát únava. Okolí mu muselo často pomáhat při chůzi a při společné fotografii státníků na summitu k Hedvábné stezce na něj ostatní politici museli čekat, než jej k místu focení přivezl vozík.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka je důvodem náročný program, kdy na šestidenní cestu do Číny odjel prezident přímo z návštěvy Libereckého kraje.

9:12 - Jméno kandidáta na šéfa financí neznámé

Jméno kandidáta hnutí ANO na ministra financí stále není jasné. Babiš ho v úterý nechtěl prozradit. „My jsme oslovili tři kandidáty na tento post, všichni souhlasili, že by eventuálně zastávali tuto pozici," řekl Babiš po večerním jednání předsednictva ANO. „Považuji za slušné, aby to pan premiér slyšel napoprvé ode mě," dodal.

Sobotka už v pondělí odmítl návrh, aby se Babišovým nástupcem stal dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec. Premiér to zdůvodnil jeho vazbami na koncern Agrofert, který Babiš do února vlastnil. Nepřijal ani nominaci Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové, které vytýkal zodpovědnost za údajně pomalý postup Finanční správy při vyšetřování jednokorunových dluhopisů, jež Babiš v minulosti nakoupil od Agrofertu.

Jedním z možných kandidátů na nového ministra financí je šéf hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný:

Profil Ivana Pilného

Premiér chce odvolat Babiše z vlády kvůli nejasnostem ohledně jeho obchodů s Agrofertem a podezření z ovlivňování médií. Prezident Miloš Zeman uvedl, že o premiérově požadavku rozhodne po ukončení své návštěvy Číny. Vrátí se do Česka v noci na čtvrtek.

Reklama

Doporučované