Hlavní obsah

Babiš má tři jména. Dohady o Pelikánovi a Šlechtové ale popřel

ANO hledá nového kandidáta na ministra financí.

 

Reklama

Po dvou týdnech vládní krize má Andrej Babiš tři jména do čela svého rezortu. Premiérovi ale nabídne jen jedno.

Článek

Mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a vicepremiérem Andrejem Babišem neustává přestřelka kvůli obsazení postu ministra financí.

Andrej Babiš v úterý prohlásil, že už je připraven svůj post ve vládě opustit, ale žádá premiéra, aby respektoval koaliční smlouvu a nechal ANO vybrat svého kandidáta. Večer hnutí ANO oznámilo, že má hned tři jména. Které skutečně Babiš premiérovi předloží, se ukáže ve středu. Vládní krizi budeme opět sledovat v online přenosu.

23:05 - Babiš jména ministrů jako kandidátů na vedení svého rezortu popřel

Andrej Babiš prostřednictvím SMS zaslané Seznam Zprávám popřel, že by v trojici adeptů na ministra financí byli dosavadní šéfové resortů spravedlnosti a místního rozvoje. Ani Robert Pelikán, ani Karla Šlechtová tak podle vicepremiéra ve hře o zítřejší nominaci nejsou. Jméno Ivana Pilného zůstává.

22:08 - K Pilnému se přidala dva dvě známá jména: Pelikán a Šlechtová

Přestože Andrej Babiš po jednání špiček hnutí ANO odmítl novinářům sdělit konkrétní jména adeptů na své ministerské křeslo - potvrdil pouze Ivana Pilného - Česká televize záhy odhalila další dvě jména. Ve hře o správu státní kasy by měli být i dosavadní šéfové dvou ministerstev: Robert Pelikán z rezortu spravedlnosti a Karla Šlechtová, které vede záležitosti místního rozvoje.

21:16 - ANO má tři jména. Žádné nechce prozradit

Všichni tři kandidáti, které Andrej Babiš zvažuje na post ministra financí, by nabídku přijali. Šéf hnutí ANO po jednání předsednictva odmítl prozradit, o jaká jména jde. „Sdělím to až zítra panu premiérovi,“ uvedl Babiš. Zatím nabídku veřejně přiznal pouze poslanec Ivan Pilný. Přímé otázce, zda je v trojici další poslanec - Jan Volný - se Babiš vyhnul.

Šéf hnutí ANO řekl, že ve středu za premiérem půjde pouze s jedním jménem. „Nepředložím mu všechna tři, aby si mohl vybrat,“ dodal Babiš.

18:59 - Finance by mohl vést bývalý šéf Microsoftu a Českého Telecomu

Jedním ze tří lidí, které Andrej Babiš zvažuje na post ministra financí, je i 72letý poslanec Ivan Pilný. „Nebudu si tady hrát na slepou bábu. Tu nabídku jsem dostal,“ řekl pro Českou televizi.

Jediné známé jméno, které by zítra mohl Andrej Babiš předložit premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Kdo je Ivan Pilný?

Pilný od 90. let, kdy v Česku vedl společnost Microsoft, působí v oblasti technologií a komunikace. Například jako předseda představenstva řídil Český Telecom. V Poslanecké sněmovně zasedá od roku 2013, kdy kandidoval jako nestraník za hnutí ANO. Jeho členem je od roku 2014. Působí ve výboru pro evropské záležitosti a předsedá hospodářskému výboru.

16:40 - Babiš znovu půjde „před Sněmovnu"

Sněmovna by na nynější schůzi měla znovu řešit kauzy týkající se vicepremiéra, ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše. Prosadila to při schvalování programu opoziční ODS. Chce přimět Babiše k tomu, aby se nevyhýbal odpovědím na otázky, jež se týkají jeho obchodů se společností Agrofert, kterou vlastnil. Termín projednávání ale stanoven nebyl.

16:30 - Sněmovna Sobotkovi počká

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím nebude muset Sněmovně sdělovat, jak postupuje při řešení vládní krize. Poslanci dnes odmítli požadavek KSČM, aby je předseda vlády v souladu s požadavkem z minulé schůze dolní komory informoval už tento pátek, tedy po návratu prezidenta Miloše Zemana z Číny.

14:34 - Spekulace o Michlovi

V kuloárech Sněmovny se jako o možném kandidátovi na ministra financí mluví o bývalém novináři, bankovním analytikovi a investorovi Aleši Michlovi. Ten působí jako externí poradce Andreje Babiše a má k němu názorově velmi blízko. Zpravodaj Seznam Zprávy podotýká, že některým představitelům ANO ale připadá příliš freestylový.

14:00 - Babiš má tři jména

„Naše hnutí může vygenerovat tři kandidáty,“ řekl Babiš na otázku, kolik jmen na večerní jednání hnutí ANO nese. Podle něj už není potřeba kvůli novému ministru financí svolávat koaliční radu. „Stačí dohoda mezi mnou a premiérem,“ myslí si Babiš.

Reakce na místopředsedu ANO Faltýnka, že hnutí by už nikoho nominovat nemělo: „S Faltýnkem jsem dnes nemluvil. My jsme to další jméno slíbili a slib dodržíme,“ uvedl Babiš.

13:58 - Schillerová už nemá zájem

Schillerová nemá zájem, aby na ní hnutí ANO trvalo jako na kandidátce na ministryni. „Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Právě jsem to řekla i panu ministrovi,“ řekla náměstkyně pro Seznam Zprávy.

13:35 - Babiš: Představím dalšího kandidáta

Andrej Babiš na tiskové konferenci věnované změnám v EET řekl, že brzo představí dalšího kandidáta ANO na ministra financí, poté, co premiér Sobotka odmítl v pondělí jeho náměstkyni Alenu Schillerovou.

13:25 - Faltýnek: Trvejme na Schillerové

Poslanecký klub ANO přijal usnesení, že nechce navrhovat dalšího kandidáta na ministra financí. Andrej Babiš má trvat na Schillerové.

13:15 - Sobotka: Když nereaguje prezident, musím konat já

Prezident Miloš Zeman nemá podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) důvod protahovat odvolání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Když se ukáže, že prezident ústavu nerespektuje, musím konat jako premiér, vysvětlil Sobotka v rozhovoru s ČTK přípravu kompetenční žaloby. Jak dlouhé otálení prezidenta by považoval za porušení ústavy, neupřesnil.

„Určitě budu reagovat, ale vyčkám na návrat prezidenta z Číny a uvidím, jakým způsobem se k té věci postaví," konstatoval.

12:20 - Bělobrádek o nahrávkách s Babišem

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) navrhuje, aby se nahrávkami ministra financí Andreje Babiše (ANO) zabývala kromě policie i Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle něj je třeba prošetřit, zda nejde o útok na podstatu ústavního systému. Na dnešní tiskové konferenci Bělobrádek také doporučil, aby se prací Finanční správy v otázce jednokorunových dluhopisů zabýval kontrolní výbor Sněmovny. Na zvážení podle něj je i zapojení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

11:00 - Sobotka o nedůvěře vládě: Přestáli bychom to

Případné svolání sněmovní schůze, na které by poslanci vyslovili nedůvěru kabinetu ANO, KDU-ČSL a ČSSD, jak se o to snaží KSČM, má premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka za absurdní. V rozhovoru s ČTK dnes řekl, že v případě odvolání vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) postupuje podle usnesení Sněmovny a hlasování by vláda s největší pravděpodobností ustála, protože ani jedna z koaličních stran neoznámila, že by chtěla kabinet opustit.

10:00 - ČSSD uvažuje o vlastním kandidátovi na Hrad

Mezi kandidáty na Hrad nevidí sociální demokracie levicového uchazeče, uvažuje proto o vlastním, který by se podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky postavil mocenskému paktu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem financí a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). V rozhovoru s ČTK Sobotka vyloučil, že by se takovým kandidátem mohl stát sám.

Za tím, jak se Zeman postavil k žádosti o odvolání Babiše, vidí premiér vzájemnou podporu ambicí obou politiků dostat se na Hrad a do čela Strakovy akademie. Souznění je podle něj očividné i v dalších případech. „Měli bychom jako sociální demokraté ve volbách udělat všechno pro to, aby Andrej Babiš nebyl premiérem, a vedeme vážnou debatu o prezidentské volbě," uvedl.

Reklama

Doporučované