Hlavní obsah

ONLINE: Prezident pověřil Babiše sestavením vlády. Blokovat volbu by bylo ubohé, řekl Zeman

Andrej Babiš a Miloš Zeman na společné tiskové konferenci.

 

Reklama

Vítěz voleb Andrej Babiš dostal od prezidenta Miloše Zemana pověření k sestavení budoucí menšinové vlády. Další politické strany tento krok kritizují. Reportéři Seznam Zpráv vše sledují přímo v terénu.

Článek

Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dnes prezident Miloš Zeman pověřil sestavením vlády. Schůzka v Lánech byla první v řadě jednání na prezidentském zámku. Do 16. listopadu tam chce hlava státu postupně přijmout zástupce všech stran, které se do Sněmovny dostaly. Ostatní politické strany dnes společný postup Miloše Zemana a Andreje Babiše odsuzují. Prezident však snahy o blokování sestavení kabinetu označil za ubohé a nedžentlmenské.

POVOLEBNÍ DĚNÍ SLEDUJEME ONLINE:

19:33 - KSČM Babiš o podporu menšinové vlády nežádal. Tuto informaci řekl novinářům předseda komunistů Vojtěch Filip. KSČM by o ní podle něj mohla eventuálně uvažovat, kdyby hrozily předčasné volby.

18:46 - Dominik Feri: Hrajeme proti protřelému tandemu Zeman - Babiš. Nově zvolený poslanec za TOP 09 Dominik Feri píše: „Vnímám snahy kopnout si do topky, že jede zase antiBabiš a není konstruktivní. Ale to není pravda. Co je z hlediska demokratické strany konstruktivnější než obrana demokracie a ústavních zvyklostí? Skutečně je konstruktivnější umožnit vznik vlády, která nebude mít důvěru, ale která zde bude moci klidně čtyři roky vládnout? Tuhle šachovou partii hrajeme proti protřelému tandemu Zeman-Babiš, kteří si nás chtějí namazat na chleba. Nesnažme se unáhleně sebrat střelce, když o tři tahy později přijdeme o dámu.”

18:40 - ČSSD nechce blokovat ustavující schůzi Sněmovny. ČSSD odmítá blokování ustavující schůze Sněmovny. Po večerní povolební schůzce se zástupci ODS to řekl úřadující šéf strany Milan Chovanec. Zda sociální demokraté podpoří do čela Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), nebo Petra Fialu (ODS), se rozhodnou na pátečním jednání užšího vedení strany. Jednoznačně však Chovanec odmítl dnešní myšlenku šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, aby se strany pokusily zabránit vzniku menšinové vlády v čele s předsedou vítězného hnutí ANO Andrejem Babišem tím, že nebude zvolen předseda nové Sněmovny. „Je potřebné, abychom neblokovali ustavující schůzi. Myslím, že tady na to není nikdo zvědavý,” řekl Chovanec.

18:34 - Piráti vítají sněmovní výbor pro eGovernment. Pirátská strana oceňuje, že by v nové Sněmovně mohl vzniknout výbor pro eGovernment. Spočívá zejména v rozvoji digitalizace ve státní správě tak, aby občané mohli nejrůznější záležitosti vyřizovat bez cesty na úřad po internetu. Předseda strany Ivan Bartoš ale po dnešním jednání s představiteli hnutí ANO řekl, že nechce být tlačen do pozice, že jeho strana rozumí právě jen této oblasti. „Digitalizace je jedna z domén Pirátů, nikoliv však jediná,” konstatoval Bartoš. Pokud by však výbor pro rozvoj digitalizace ve státní správě vznikl, projevili podle brněnského primátora a vyjednávače ANO Petra Vokřála (ANO) Piráti zájem o jeho vedení. Jako další priority zmínili bezpečnostní výbor, výbor pro veřejnou správu a výbor pro životní prostředí.

18:17 - Okamura: SPD odmítla Babišovu žádost o podporu menšinové vlády. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu dnešní večerní schůzky požádal zástupce hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) o podporu své menšinové vlády. Po jednání to řekl šéf SPD Tomio Okamura. Jeho hnutí však setrvalo na svém stanovisku, že menšinovou vládu nepodpoří, protože by neplnila program SPD. Okamura řekl, že Babiš o podporu požádal hned na začátku schůzky. „My jsme řekli, že nebudeme podporovat vládu, která neplní náš program. Pakliže by chtěli plnit náš program, tak jsme připraveni převzít vládní odpovědnost. Taková nabídka ovšem nepadla," řekl Okamura. Odmítl i možnost, že by SPD vládě k zisku důvěry přispěla například tím, že by její poslanci opustili při hlasování sál.

18:00 - U tohoto divadla ODS asistovat nebude, zní z ODS. Petr Fiala, předseda občanských demokratů, pro Seznam Zprávy: „Pokud chtěl pan prezident Zeman při sestavování vlády před čtyřmi roky 101 ověřených podpisů po pravici, měl by je chtít i po Andreji Babišovi.‬ Bylo by správné voličům říci, s kým a za jakých podmínek vláda Miloše Zemana a Andreje Babiše vzniká. ODS u tohoto divadla asistovat nebude.”

17:30 - Komentátor Seznamu Jindřich Šídlo koriguje nadšení Andreje Babiše.

17:12 - ANO možná podle Okamury chtělo vládnout samo od začátku. Hnutí ANO se podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury snaží vytvořit dojem, že se jako jediné chce podílet na vládní odpovědnosti a posouvat věci v Česku podle svého programu. „Vládnout samo možná chtělo od počátku,” řekl dnes Okamura. SPD podle něj nemůže podpořit menšinovou vládu, která by neplnila program hnutí, debata s ANO o programu přitom podle něj zatím dospěla sotva do třetiny. „Rozhodně není pravda, co tady říká ANO, že se nikdo nechce podílet na vládní odpovědnosti. Přijde mi, že je to určitý marketing ze strany ANO, jak vytvořit umělou atmosféru, že snad jsou jediní, kteří tady chtějí posouvat věci v souladu s volebním programem,” řekl Okamura. Během dosavadních dvou schůzek se obě hnutí podle něj dostala jen k šesti programovým celkům. Překvapilo ho proto, že už v takové fázi přišel Babiš s návrhem menšinové vlády ANO. „Je vidět, že to v podstatě možná byl cíl od začátku. Vytvořit určitý dojem a ve skutečnosti je snaha vládnout samostatně,” konstatoval Okamura.

17:06 - Zeman jmenuje Babiše i podruhé, bude-li třeba. Prezident dnes oznámil, že by Babiše jmenoval premiérem i podruhé, pokud by jeho první vládě nevyslovila Sněmovna důvěru. Uvedl také, že udělá vše pro to, aby se v Česku nekonaly předčasné volby.

Podívejte se na záznam dnešní společné tiskové konference Miloše Zemana a Andreje Babiše.

17.00 - Vláda? Co nejrychleji. Andrej Babiš prohlásil, že se bude snažit co nejrychleji sestavit vládu. Do Vánoc chce přijít s programovým prohlášením kabinetu. Po jednání se Zemanem také zopakoval, že by v jednobarevné vládě chtěl mít odborníky, kteří nejsou členy ANO. Se Zemanem se ale o konkrétních jménech nebavili. V médiích se v posledních dnech objevily informace, že by v Babišově vládě mohl být i Miroslav Toman, který působil jako ministr v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka, jenž jmenoval Zeman.

16:43 - ANO chce schůzku všech stran kvůli shodě o podobě Sněmovny. Až bude mít po aktuálních schůzkách s jednotlivými stranami k dispozici všechny požadavky na obsazení funkcí ve Sněmovně, chce ANO uspořádat schůzku všech subjektů zastoupených v dolní komoře a pokusit se najít shodu, aby byli všichni spokojení. Řekl to místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Po dnešních schůzkách s ODS, KDU-ČSL a Piráty hodnotil spolu s dalším vyjednávačem, brněnským primátorem Petrem Vokřálem (ANO), nejpozitivněji jednání s Českou pirátskou stranou. Faltýnek uvedl, že ANO všechny partnery při jednáních žádá o konkrétní představy, jak by měly vypadat výbory ve Sněmovně a jaké z nich by chtěli vést. „Řekli jsme, že budeme respektovat poměrné zastoupení ve vedení Sněmovny i ve vedení výborů," uvedl. Během všech schůzek podle něj byla debata věcná a korektní, nejlepší v případě Pirátů.

16:17 - Zeman nečeká další opoziční smlouvu. Prezident podotkl, že by za současné situace nepodpořil model opoziční smlouvy mezi ANO a některou další stranou, jako tomu bylo v letech 1998 až 2002, kdy ODS z opozice podporovala vládu ČSSD vedenou Zemanem. „Nedomnívám se, že by mohla vzniknout nová opoziční smlouva, a to z jednoduchého důvodu - předpokládá existenci dvou přibližně stejně silných stran, a to v České republice není,” řekl. Na ostatní sněmovní strany chce Zeman apelovat, aby Babišův menšinový kabinet podpořily.

16:14 - Čekání na demisi Sobotkova kabinetu. Pověření jednáním o sestavení vlády Zeman použil už před čtyřmi lety, před tím, než jmenoval vládu současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Sobotka po převzetí pověření Zemana pravidelně informoval o postupu jednání, než byl jeho kabinet uveden do funkce. Novou vládu může Zeman jmenovat teprve po demisi současného kabinetu. Sobotkova vláda ji musí podat po ustavení Poslanecké sněmovny. Ustavující schůzi Zeman svolal na 20. listopadu.

16:11 - Šéf ANO chce jednat rychle. Babiš prohlásil, že se bude snažit co nejrychleji sestavit vládu. Do Vánoc chce přijít s programovým prohlášením kabinetu. Za důležité považuje rychle ustavit Sněmovnu, aby bylo možné přijmout zákon o státním rozpočtu a země se vyhnula rozpočtovému provizoriu.

16:06 - Babiš: Pro naše hnutí je to velký den. „Jsem poctěn, že mě prezident pověřil vyjednáváním o sestavení příští české vlády, a doufám, že se mi povede přesvědčit Sněmovnu a že představíme programové prohlášení a vládu, která bude mít předpoklady být úspěšná a vynasnaží se vládnout jiným způsobem. Hlavně tak, že budeme chodit mezi lidi a budeme chtít řešit jejich problémy v místě, kde bydlí a pracují. A těch problémů k řešení je strašně moc," řekl Andrej Babiš po schůzce s prezidentem.

15:49 - Blokovat volbu předsedy Sněmovny je ubohé. K dnešní aktivitě Miroslava Kalouska, který vyzval k zablokování volby předsedy Sněmovny, aby dolní komora Parlamentu nemohla být ustavena a nemohla tak vzniknout menšinová vláda ANO, Zeman řekl, že je to ubohé. „TOP 09 má svaté právo hlasovat proti volbě předsedy Sněmovny a nikdo jí v tom nebrání, pokud by chtěla volbu blokovat, je to ubohé a není to spojeno s džentlmenstvím, nicméně u pana Kalouska jsem nikdy nepředpokládal, že je to džentlmen.”

15:30 - Andrej Babiš? Úspěšný podnikatel a politik. „Jde o vítěze voleb s výrazným náskokem, jde o úspěšného podnikatele, jehož podnik platí daně v České republice, jedná se o politika, který vybudoval silné a úspěšné politické hnutí, jedná se o úspěšného ministra financí, který poprvé dovedl rozpočet k přebytku,” řekl prezident Miloš Zeman o vítězi voleb, Andreji Babišovi, když ho dnes pověřil sestavením vlády. A dodal: „Andreji, ať se ti daří.”

Sledujte živý přenos Seznamu 

15:21 - Komentátor Seznamu Jindřich Šídlo s ironií sobě vlastní k dnešní informaci, že majitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem Jiří Hlavatý (za ANO) zvažuje opětovnou kandidaturu do Senátu v doplňujících volbách na Trutnovsku. Senátorské křeslo sám uvolnil, když byl zvolen poslancem. Mandát v Senátu mu tak automaticky zanikl. Pokud by ale znovu uspěl, podle některých výkladů by mu zanikl poslanecký mandát.

14:57 - Klaus ml. a Černochová mají podle ODS stanout v čele výborů. Václav Klaus mladší by měl podle výsledku dnešního jednání klubu ODS vést ve Sněmovně školský výbor, Jana Černochová bezpečnostní nebo obrany, Marek Benda ústavně právní a Miroslava Němcová volební výbor. Celkem tak druhá největší sněmovní strana usiluje o vedení čtyř výborů. „Tyto nominace byly schváleny jednomyslně,” oznámil po jednání klubu předseda ODS Petr Fiala. O Klausovi ml. a Černochové se zmínil předseda hnutí ANO Andrej Babiš o víkendu jako o odbornících do jeho menšinové vlády. Zmínil, že například Klaus ml. je expertem na školství, na obranu pak Černochová. Jména použil jen jako příklad, jednat s nimi prý neplánuje. Fiala dnes uvedl, že považuje za absurdní a politicky nepředstavitelné úvahy, že by členy Babišovy menšinové vlády mohli být také odborníci z ODS. Výrok označil za nepovedený vtip a připustil, že Babiš se možná snaží do strany vrazit klín. Podívejte se na video.

Šéf ODS Petr Fiala kritizuje na dnešní tiskovce vyjádření Andreje Babiše.

14:38 - Piráti nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO, chtějí bránit veřejnoprávní média. Piráti nepodpoří menšinovou vládu, kterou chce sestavit předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. Řekl to lídr Pirátů Ivan Bartoš. Babiš se dnešního jednání s Piráty neúčastní, má ve stejnou dobu schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Zeman oznámil, že dnes Babiše pověří jednáním o sestavení vlády. Podporuje i vznik menšinového kabinetu ANO. Piráti mu ale svou podporu nedají. „Nehodláme vstoupit do žádné koalice, nebudeme podporovat vládu menšinovou, kde třeba budou i odborníci nominovaní panem Babišem nebo doporučení panem prezidentem,“ reagoval dnes Bartoš. Na dnešní schůzce s ANO chce mluvit mimo jiné o složení rad veřejnoprávních médií, o němž rozhoduje Sněmovna. „Je třeba, aby nejsilnější strana nezačala svými lidmi obsazovat mediální rady. To by mohlo být problematické, když vidíme, že teď se bude svádět nějaký boj o veřejnoprávní média, o Českou televizi, která vítězovi voleb leží v žaludku,“ řekl Bartoš.

14:35 - Komentář reportéra Seznamu Václava Dolejšího k dnešnímu vyjádření Miroslava Kalouska.

13:58 - Prezident je na setkání s Andrejem Babišem připraven.

13:40 - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) oznámila, že se vzdává poslaneckého mandátu. Ten získala v nedávných sněmovních volbách. V prohlášení zaslaném ČTK uvedla, že své rozhodnutí učinila po dlouhých debatách s lidmi ve svém okolí a reflektovala také názor vedení hnutí ANO. Prvním náhradníkem Pokorné Jermanové ve Sněmovně je starosta Milovic na Nymbursku Milan Pour.

13:15 - Kalousek povede sněmovní klub TOP 09 - Předsedou klubu TOP 09 ve Sněmovně bude končící šéf strany Miroslav Kalousek. Místopředsedy sedmičlenného klubu dnes podle informací ČTK poslanci zvolili Markétu Pekarovou Adamovou a Františka Váchu. Volbou Kalouska TOP 09 zajistila, že jako řečník bude mít větší prostor v debatě na plénu Sněmovny i po listopadovém sněmu strany, kdy skončí v čele TOP 09. Přednostní právo mají předsedové stran a šéfové klubů.

TOP 09 ve volbách minulý týden získala jen 5,31 procenta hlasů a má sedm mandátů.

12:53 - ČSSD v Praze 5 má do měsíce rozhodnout o Paroubkově návratu. Sociální demokraté v Praze 5 by měli zhruba do měsíce rozhodnout, zda schválí návrat bývalého premiéra a předsedy strany Jiřího Paroubka. Právě souhlas této obvodní organizace, odkud před šesti lety odcházel, Paroubek k návratu potřebuje. V pondělí s jeho návratem souhlasil krajský výkonný výbor pražské ČSSD, i když v červnu byl proti. Znovupřijetí musí posoudit ještě středočeská organizace. Po odchodu z ČSSD Paroubek založil stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ve volbách neuspěla.

12:38 - Postřeh reportéra Seznamu Václava Dolejšího.

12:35 - Továrník Hlavatý z hnutí ANO zvažuje opětovnou kandidaturu do Senátu. Majitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem Jiří Hlavatý (za ANO) zvažuje opětovnou kandidaturu do Senátu v doplňujících volbách na Trutnovsku. Senátorské křeslo sám uvolnil, když byl zvolen poslancem. Mandát v Senátu mu tak automaticky zanikl. Pokud by ale znovu uspěl, podle některých výkladů by mu zanikl poslanecký mandát.

„Kandidaturu zvažuji. Zatím jsem ale o tom s nikým z vedením hnutí nemluvil,“ řekl Hlavatý. Na dotaz, jestli to není risk, kdyby se znovu rozhodl kandidovat, odpověděl: „Pokud bych z té řeky dobrovolně odešel a znovu se chtěl vrátit, pak bych to bral jako risk. To ale není můj případ.“ O tom, že mu při zvolení poslancem zaniká mandát senátora, nevěděl.

12:30 - Ve Sněmovně by mohl vzniknout výbor pro eGovernment. Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka to zaznělo na dnešní povolební schůzce zástupců ANO a KDU-ČSL. Lidovci myšlenku v zásadě neodmítají, zaniknout by však současně měly příslušné podvýbory. „KDU-ČSL má zájem o to, aby jeden z výborů vedla,“ řekl po jednání Bělobrádek. Tzv. eGovernment spočívá zejména v rozvoji digitalizace ve státní správě tak, aby občané mohli nejrůznější záležitosti vyřizovat bez cesty na úřad po internetu. „Je tady návrh, který zazněl od dalších stran, o zřízení nového výboru pro eGovernment, my to v zásadě neodmítáme,“ řekl Bělobrádek.

12:25 - Lidovci souhlasí s ODS: Babiš nás nerozdělí. Stejně jako předseda ODS Petr Fiala i šéf lidovců Pavel Bělobrádek dnes kritizoval Andreje Babiše pro jeho údajnou snahu destabilizovat konkurenční politické strany. Babiš v neděli řekl, že „s lidovci chce mluvit o pomoci mladým rodinám“. Bělobrádek dnes řekl, že s hnutím ANO nikdo z KDU-ČSL ve vládě nebude.

Miloslav Kalousek na tiskové konferenci o povolebních vyjednáváních.

12:22 - Je to zvůle, řekl Kalousek. Vzniku menšinové vlády v čele s předsedou vítězného hnutí ANO Andrejem Babišem může podle TOP 09 zabránit jen to, že nebude zvolen předseda nové Sněmovny. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek po dnešním jednání stranického předsednictva řekl, že jde s takovým plánem do povolebních vyjednávání s dalšími sněmovními stranami. TOP 09, která ve volbách propadla a získala jen sedm poslanců, se podle Kalouska obává toho, že menšinový kabinet by mohl vládnout bez důvěry velmi dlouho. Kalousek uvedl, že by to bylo na hranici zvůle. Podívejte se na úvodní video.

12:11 - Babiš zůstal podle časopisu Forbes nejbohatším Slovákem. Podle slovenské edice časopisu Forbes obhájil bratislavský rodák Babiš pozici nejbohatšího Slováka. Jeho majetek podle časopisu dosáhl 3,39 miliardy eur (87 miliard korun) a proti loňsku se zvýšil o 800 milionů eur (20,5 miliardy Kč).

„Babiš, bratislavský rodák, sice přesídlil do sousední České republiky, ale ‚jeho‘  holding Agrofert má na Slovensku stále rozsáhlé podnikatelské aktivity. Na Slovensku je nejvýznamnějším chemickým aktivem Agrofertu Duslo Šaľa,“ napsal časopis. V Česku Babiš počátkem letošního roku převedl svůj zemědělsko-potravinářský holding Agrofert a společnost SynBiol do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Jelikož ale Babiš zůstává jediným příjemcem z nich plynoucích benefitů, zařadil ho počátkem října Forbes i letos mezi české miliardáře.

V Česku je s majetkem v hodnotě 88 miliard korun druhý za vlastníkem investiční skupiny PPF Petrem Kellnerem s 310 miliardami korun, což je stejné pořadí jako před rokem.

12:08 - Pospíšil objíždí krajské organizace TOP 09, kandidaturu zvažuje. Europoslanec a čerstvý člen TOP 09 Jiří Pospíšil objíždí kraje, aby zjistil, jaký názor mají regiony na politickou situaci a budoucnost strany. Zatím ale neohlásil, zda bude na volebním sněmu na konci listopadu kandidovat do čela TOP 09. Předsednickou funkci už nebude obhajovat Miroslav Kalousek. Vedle Pospíšila se jako o možném lídrovi hovoří o dalším europoslanci za TOP 09 Luďku Niedermayerovi. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová už oznámila, že kandidovat na předsedkyni nebude. „Pro mne je důležité se zapojit do vnitřní debaty v rámci TOP 09. Poslechnout si to a utvořit si názor na to, co bychom do budoucna měli dělat, aby se situace TOP 09 zlepšila,“ řekl Pospíšil.

12:03 - KDU-ČSL: Zabránit Babišově vládě se nedá. Reportérce Seznamu řekli představitelé lidovců, že s menšinovou vládou bez důvěry nesouhlasí, ale zabránit se jí nedá. Důležité je ale podle nich schválit rozpočet.

11:25 - Klaus mladší a Černochová ve vládě? Podle Fialy nepovedený žert. Andrej Babiš prohlásil, že ostatním stranám nabídne podíl na vládě. Řekl, že například Václav Klaus mladší (ODS) je expertem na školství, na obranu pak Jana Černochová (ODS), dodal ovšem, že jejich jména uvedl jen jako příklady a jednat s nimi zatím neplánuje. Šéf občanských demokratů Petr Fiala nicméně dnes reportérce Seznamu Pavlíně Kosové sdělil, že Babišova slova považuje za „nepovedený vtip a politickou absurditu“. Pokud se svým výrokem vítěz voleb pokusil vnitřně destabilizovat ODS, pak se mu to podle Fialy rozhodně nepovedlo.

10:45 - Česká pirátská strana definitivně prohrála soudní spor se společností Lego. Stížnost strany odmítl Ústavní soud. Spor vyvolal předvolební klip Pirátů z roku 2012, ve kterém se objevily charakteristické figurky z dětské stavebnice. Justice Pirátům nařídila, aby figurky dále nepoužívali a aby se firmě omluvili. Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková dnes uvedla, že strana rozhodnutí soudu respektuje.

10:35 - Přestože Dominik Feri ani jeho TOP 09 nehodlá podpořit případnou menšinovou vládu hnutí ANO, ve Výzvě Seznamu přiznává, že je takový kabinet lepší varianta než nové volby: „Už jen proto, kolik energie a peněz v tom strany nechaly. Velká část stran je teď po finanční stránce docela vycucaná.“ Sledujte Výzvu Seznamu.

10:15 - Drobný postřeh reportéra Seznamu Václava Dolejšího.

10:00 - Andrej Babiš trvá na tom, že jeho hnutí má mít předsedu Sněmovny. O funkci se ale přihlásila i ODS, Piráti už řekli, že podpoří požadavek hnutí ANO. Jak tvrdý boj se tedy svede o post šéfa dolní komory? Podívejte se na aktuální Duel Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované