Hlavní obsah
Online

Bidenovy oslavy vyvrcholily velkolepým ohňostrojem

Foto: Profimedia.cz

Ohňostroj ve Washingtonu, kterým vyvrcholil televizní speciál Oslavujeme Ameriku. Ten nahradil tradiční inaugurační ples.

Reklama

aktualizováno •

Do čela Spojených států byl ve večerních hodinách našeho času oficiálně uveden nový prezident. Vývoj situace za oceánem sledujeme online.

Článek

Co je dobré vědět?

- Joe Biden se stal 46. prezidentem Spojených států amerických. Odcházející Donald Trump se inaugurace svého nástupce nezúčastnil, jeho administrativu zastoupil viceprezident Mike Pence. Dostavili se také bývalí prezidenti USA Bill Clinton, George Bush a Barack Obama.

- Na bezpečnost inaugurace dohlíží asi dvaapůlkrát více příslušníků Národní gardy, tajné služby a policistů, než je běžné. Úřady se obávají dalších demonstrací radikálních příznivců odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří začátkem měsíce zaútočili na sídlo Kongresu. To je obehnáno novým plotem a bez inauguračního povolení se k němu lidé nedostanou.

- Nástup nového amerického prezidenta je šancí oživit vztahy Evropské unie se Spojenými státy, které za poslední čtyři roky značně utrpěly. V den Bidenovy inaugurace to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel, podle něhož EU nabízí Washingtonu novou spolupráci na klíčových globálních tématech.

Podrobnosti o průběhu inaugurace naleznete zde:

  • Biden slíbil spojencům Spojených států spolupráci

    „Napravíme naše spojenectví, znovu se spojíme se světem, ne abychom řešili výzvy včerejška, ale i ty dnešní a zítřejší,“ řekl Biden ve svém prvním prezidentském projevu. Odkazoval tak na svého předchůdce Donalda Trumpa a jeho politiku „America First“.

  • Bidenova administrativa odsoudila sankce Číny vůči činitelům USA

    Čínské sankce vůči činitelům administrativy bývalého prezidenta Donalda Trumpa jsou „bezúčelné a cynické“, uvedla mluvčí americké Národní bezpečnostní rady (NSC). Poradní orgán prezidenta Spojených států, kterým je od středy demokrat Joe Biden, Američany bez ohledu na stranickou příslušnost vyzval, aby krok Pekingu odsoudili. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Mexiko vítá pozastavení výstavby zdi na hranicích s USA

    Mexiko vítá nařízení, které podepsal americký prezident Joe Biden a kterým pozastavil výstavbu zdi na hranicích Spojených států a Mexika, píše AFP.

  • Velkolepým ohňostrojem skončil oslavný televizní speciál

    Události televizního speciálu Oslavujeme Ameriku ukončil velkolepý ohňostroj, jejž nově zvolený prezident Biden sledoval se svojí partnerkou Jill, zatímco od Lincolnova památníku zněla píseň „Firework“ od zpěvačky Katy Perry.

  • V čase Bidenovy inaugurace byl ve Washingtonu klid

    Podle reportérů veřejnoprávní televize PBS byl v čase Bidenovy inaugurace v okolí sídla Kongresu klid, v ulicích kolem vládní čtvrti byli jen novináři a hrstky podporovatelů nového prezidenta, kteří sledovali přenos slavnosti na mobilních telefonech.

    Kvůli obavám z pandemie covidu-19 i nepokojů po útoku Trumpových přívrženců na sídlo Kongresu totiž Američané nemohli akci přihlížet z prostranství před Kapitolem.

  • Biden v živém projevu vyzval k jednotě

    „Není nic, co bychom nemohli udělat, pokud to uděláme společně. (…) Znovu jsme se ponaučili, že demokracie je vzácná a díky vám demokracie zvítězila,“ řekl Biden v živém projevu od Lincolnova památníku, který byl odvysílán v rámci televizního speciálu Oslavujeme Ameriku.

    „Proto jsme Jill, já, Kamala a Doug chtěli zajistit, že naše inaugurace nebyla o nás, ale o vás Američanech. (…) K překonáni překážek, které před námi stojí, nejvíce potřebujeme tu v demokracii tak těžko dosažitelnou věc – jednotu,“ uvedl Biden.

  • Společně vybudujeme lepší svět, píše první dáma USA

    „Děkujeme vám za vaši víru v něco, co je větší než my všichni: že vybudujeme lepší svět, protože to uděláme společně,“ napsala na Twitter první dáma USA Jill Bidenová.

  • Začíná televizní program Oslavujeme Ameriku

    Započaly oslavy nového prezidenta USA, které letos namísto tradičního inauguračního plesu spočívají v televizním speciálu Oslavujeme Ameriku, jehož průvodcem bude známý herec Tom Hanks.

  • Senát USA potvrdil Hainesovou jako ředitelku tajných služeb

    Americký Senát ve středu večer místního času podle agentury Reuters potvrdil Avril Hainesovou na pozici ředitelky tajných služeb (DNI). Stala se tak první potvrzenou členkou nové administrativy prezidenta Joea Bidena. Nominaci Hainesové stvrdilo 84 senátorů, proti bylo deset republikánských zákonodárců.

    Jednapadesátiletá Hainesová bude první ženou v této funkci. Jejím úkolem je koordinovat a dohlížet na aktivity Ústřední zpravodajské služby (CIA), Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a dalších 15 zpravodajských služeb.

  • Brzy začne televizní program, který nahrazuje tradiční inaugurační ples

    Kulturní akce budou ještě pokračovat, ve 20:30 místního času (2:30 SEČ) budou americké televize vysílat speciál s názvem Oslavujeme Ameriku, jehož průvodcem bude herec Tom Hanks. Očekává se vystoupení například Justina Timberlakea nebo Jona Bon Joviho.

  • Bílý dům obnoví pravidelné tiskové brífinky zabývající se pandemií

    Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že plánuje obnovit pravidelné tiskové konference, v jejichž rámci bude veřejnost informovat o vývoji pandemie koronaviru. Bidenova administrativa pak podle ní plánuje bojovat proti dezinformacím pomocí „přesných informací“.

    „Existuje několik způsobů, jak bojovat proti dezinformacím. Přesné informace, pravdivost a sdílení informací, přestože je těžké je slyšet, jsou některými z nich,“ řekla Psakiová.

  • Bidenův první telefonát bude s kanadským premiérem Trudeauem

    První Bidenův telefonát ve funkci prezidenta bude směřovat za kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

    „Očekávám, že budou určitě diskutovat o důležitých vztazích s Kanadou i o prezidentově rozhodnutí, kterým stáhl povolení pro výstavbu ropovodu Keystone XL,“ uvedla mluvčí Jen Psakiová.

  • Psakiová připomněla změny, které Biden již stihl provést

    Nová Bidenova mluvčí Jen Psakiová v projevu vyjmenovala všech 17 příkazů, které Biden přijal první den ve funkci a jejichž cílem je zvrátit některé ze zásadních kroků předchozí administrativy.

    Patří mezi ně návrat USA k Pařížské klimatické dohodě a do Světové zdravotnické organizace (WHO), Biden také ukončil zákaz cest do USA pro cestující z řady převážně muslimských zemí.

  • Právě začala první tisková konference Bidenovy administrativy

    Právě začala tisková konference nové mluvčí Bílého domu Jen Psakiové.

    Ta na začátku svého projevu uvedla, že je „nutné znovu vybudovat pocit důvěry s americkou veřejností“.

  • Bidenovi dnešní noc již stráví v Bílém domě

    Bidenovi stráví první noc v Bílém domě, píše CNN. Pouhých několik hodin muselo zaměstnancům Bílého domu stačit na to, aby vystěhovali z prezidentského sídla končící hlavu státu Donalda Trumpa a nastěhovali Bidena.

    Jedná se o neuvěřitelně dobře připravenou rutinu, kterou po čtyřech či osmi letech provádí asi stovka zaměstnanců Bílého domu, mezi něž patří komorníci, dveřníci či hospodyně.

  • Biden promluvil k personálu Bílého domu. Virtuálně

    „Jsme jeden tým, Pamatujte – lidé pro nás nepracují. My pracujeme pro lidi,“ řekl nově zvolený prezident Biden ve virtuálním projevu k personálu Bílého domu.

    „Potřebuji vaši pomoc. Budu dělat chyby. A až je udělám, uznám to a řeknu vám to. Budu potřebovat vaši pomoc, abychom je napravili,“ uvedl k personálu Biden v rámci videohovoru, jehož se účastnila takřka tisícovka lidí.

  • „Chovejte se k sobě s respektem,“ vyzývá Biden zaměstnance Bílého domu

    Prezident Joe Biden varoval nové zaměstnance Bílého domu, že je z práce vyhodí, pokud zjistí, že se k sobě navzájem nechovají s respektem.

    „Pokud se mnou někdy budete pracovat a uslyším, že se ke kolegům nechováte s úctou, na místě vás vyhodím,“ uvedl Biden podle BBC. V posledních 4 letech v Bílém domě podle něj chyběla důstojnost.

  • Biden jmenoval do schválení svých nominantů úřadující ministry

    Nový americký prezident Joe Biden jmenoval úřadující ministry zahraničí, obrany, spravedlnosti či financí a šéfy několika vládních agentur. V čele úřadů budou stát do doby, než Senát schválí Bidenovy kandidáty na tyto posty.

    Podle webu The Guardian je Biden prvním prezidentem v posledních 30 letech, který se ujal úřadu, aniž by měl potvrzeného jediného člena vlády. Proces zpozdila stále panující pandemie koronaviru, ale i události okolo vpádu protrumpovských výtržníků do Kapitolu nebo nechuť dosavadního prezidenta Trumpa k přijetí výsledků voleb.

  • Bidenovy kroky v oblasti imigrační politiky

    Svému kabinetu Biden také nařídil, aby pracoval na zachování imigračního programu DACA, jenž chrání před deportací mladé přistěhovalce, kteří přicestovali do země jako děti bez potřebných dokumentů. Trump usiloval o jeho zrušení od roku 2017.

    Již dříve nový prezident představil návrh přistěhovaleckého zákona, který bude počítat s rychlejším získáním amerického občanství a jehož by mohlo využít až 11 milionů lidí.

Reklama

Hlavní zprávy