Hlavní obsah
Online

Rodina se s Karlem Gottem rozloučila i soukromě. Kde bude pohřben není veřejné, spekuluje se o Slavíně

Záznam: Zhruba tisícovka zvaných hostů se zúčastnila obřadu, který vedl arcibiskup Dominik Duka. Tisíce lidí jej sledovaly na Hradě.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Nenahrazujte svým soudem soud Boží, vyzval kritiky Gotta při mši kardinál Dominik Duka.

Článek

Druhý den se Česko loučí s Karlem Gottem, který zemřel po těžké nemoci 1. října ve věku 80 let. Včera měla příležitost poklonit se rakvi se zpěvákovými ostatky veřejnost na pražském Žofíně. Během 16 hodin dorazilo bezmála 50 tisíc lidí.

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě odsloužil za zesnulého zpěváka zádušní mši arcibiskup Dominik Duka. Ten mimo jiné uvedl, že Gott proslavil Česko po celém světě a lidé budou ještě léta naslouchat jeho písním. Gott uznával hodnoty, které činí lidský život krásný a bohatý, řekl kardinál Duka před stovkami smutečních hostů v katedrále svatého Víta na Hradě.

Gott by podle něho štědrý a rád pomohl lidem v tísni a nedostatku. „Uznával hodnoty, které činí lidský život krásný a bohatý,“ řekl. Gott měl podle něho rád své přátele a miloval svou rodinu. „Dokázal spojovat lásku s úctou a respektem,“ řekl Duka.

Připomněl i biblická slova Ježíše Krista o tom, aby lidé nesoudili, aby nebyli souzeni. Dotkl se v souvislosti s tím Gottových kritiků, kteří zpěvákovi vyčítají například podpis takzvané anticharty, když uvedl, že nahrazují boží soud vlastním soudem, který jim dovoluje zneuznávat všechny zásady slušnosti a spravedlnosti.

Obřadu se zúčastnily stovky hostů, kteří dostali pozvánky od rodiny. Byli mezi nimi samozřejmě přátelé Karla a Ivany Gottových ze showbyznysu, ale také politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem a jeho rodinou. Dorazil také premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou. Ministři Richard Brabec, Lubomír Zaorálek nebo Vladimír Kremlík. Mezi desítkami kolegů a přátel z branže se objevili hudebníci Felix Slováček, Petr Janda, Michal David nebo zpěvačky Monika Absolonová či Helena Vondráčková.

Jménem rodiny se rozloučila s Karlem Gottem Jiřina Bohdalová. „Sluší se mu poděkovat. Dával lidem radost a chuť do života,“ řekla herečka. „Karel by mi neodpustil, kdybych svou řeč alespoň maličko neodlehčila. Drž mi místo, mám pro tebe báječnej židovskej fór,“ zakončila smuteční řeč herečka, která zpěvákovi také „vyčetla“, že nesplnil slib. Přála si totiž, aby naopak na jejím pohřbu hovořil Gott.

Záznam příchodů hostů zádušní mše. Video: Seznam Zprávy

  • „Celá země truchlí za Karla Gotta,“ píše německý Bild

    Světová média si podrobně všímají dění okolo úmrtí českého zpěváka Karla Gotta. Zejména tam, kde si za svou pěveckou kariéru získal množství příznivců – tedy v Německu či Rusku.

    Bulvární deník Bild má v Praze vlastního zpravodaje, který sleduje veškeré události spjaté s posledním rozloučením se zpěvákem, jenž se v Německu dodnes těší značné oblibě. „Celá země truchlí za Karla Gotta,“ zní titulek zprávy v online vydání deníku, která se dnes objevila na hlavní straně. „Mnoho fanoušků je ze smrti Karla Gotta stále otřeseno. V Praze mu nyní mohou vzdát poslední poctu. Poté, co měli všichni fanoušci v pátek možnost rozloučit se se svým idolem, uctí Česko památku Karla Gotta jednodenním státním smutkem.“

    Bild si všímá, že zpěváka na jeho poslední cestu přijeli z Německa do české metropole vyprovodit jeho bývalý manažer Wolfgang „Max“ Kaminski či zpěvák Patrick Linder.

  • Gottův pohřeb přikoval lidi k obrazovkám a displejům

    Pietní akce k uctění památky zesnulého zpěváka Karla Gota sledovaly v televizních přenosech miliony diváků. Smuteční rozloučení rovněž výrazně zvýšilo návštěvnost internetu a internetového zpravodajství, a to až o čtvrtinu.

    Obě pietní akce vysílaly tuzemské televizní stanice. Česká televize vysílala zádušní mši od 10:30 na dvou stanicích, ČT1 a ČT24. Podle mluvčí Karolíny Blinkové oba televizní kanály sledovalo po dobu mše dohromady 1,065 milionu diváků, tedy přibližně 53 procent všech lidí u obrazovek. Pietu dnes vysílala v přímém přenosu také televize Nova, údaje o sledovanosti jejího vysílání ovšem stanice zatím neposkytla.

    Smuteční rozloučení zvýšila také návštěvnost na internetu. Aneta Kapuciánová ze společnosti Seznam ČTK řekla, že návštěvnost portálu Seznam.cz v pátek oproti běžným dnům vzrostla o půl milionu na více než 10,5 milionu návštěv za celý den. Návštěvnost a zobrazování se výrazně zvýšily i na zpravodajských serverech na portálu, u stránek Novinky.cz a Seznamzpravy.cz vzrostly o téměř čtvrtinu.

  • Místo posledního odpočinku není zatím známé

    Spekulacím, kde budou uloženy ostatky zpěváka Karla Gotta, se kromě domácích médií nevyhýbají ani ta zahraniční. Ruská agentura TASS, pro kterou události kolem úmrtí Gotta z Prahy sledoval dopisovatel, v sobotu uvedla, že po zádušní mši bude tělo Mistra zpopelněno v pražském Motole a urna by následně mohla být uložena na vyšehradském hřbitově Slavín, kde je pochována řada předních českých osobností.

    Rodina tuto informaci zatím nepotvrdila.

  • Soukromé rozloučení s Karlem Gottem bude v motolském krematoriu

    Ostatky Karla Gotta ze svatovítské katedrály odvezl pohřební vůz do motolského krematoria. Zde proběhne soukromé rozloučení rodiny se zesnulým zpěvákem.

  • Ne tichem, ale potleskem uctěme Gotta, navrhne poslancům šéf Sněmovny

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) navrhne poslancům, aby uctili památku zemřelého zpěváka Karla Gotta minutou potlesku. Vondráček to dnes uvedl na svém Twitteru. „Navrhnu nikoli minutu ticha za Karla Gotta, ale minutu potlesku, který jej doprovázel celým životem.” Napsal to těsně po zádušní mši ve svatovítské katedrále.

  • Smuteční obřad končí, prostory Hradu rozezněla píseň Srdce nehasnou

    Pohřební vůz s naloženou rakví s ostatky zpěváka Karla Gotta právě opouští prostory Pražského hradu.

    Doprovázel ho potlesk přítomných lidí, kteří zaplnili prostor před katedrálou svatého Víta i na vedlejším Hradčanském náměstí.

    Místem nyní zní píseň Srdce nehasnou, kterou Gott nahrál letos s jednou ze svých dcer, Charlotte Ellou.

  • Už z hor zní zvon, rozeznívá se katedrálou píseň Karla Gotta

    Smuteční průvod doprovází rakev s ostatky Karla Gotta za melodie jeho písně Už z hor zní zvon.

  • Gottova rakev je odnášena z katedrály

    Hradní stráž nyní odnáší rakev s ostatky Karla Gotta pryč z katedrály.

    Hradní stráž vynáší rakev Karla Gotta z katedrály.

  • Vyber mu tu nejlepší kapelu, ať může zástupy andělů obveselovat svým božským hlasem

    „Tato návštěva, kterou sis pozval k sobě na věčnou hostinu, je mimořádná,” pronášel v závěru obřadu duchovní.

    „Dopřej mu i nadále se realizovat. Vyber mu tu nejlepší kapelu, ať může zástupy andělů obveselovat svým božským hlasem. I tobě, Bože, jeho koncert doporučuji. Ale hlavně tě prosím, ať se má u tebe dobře. Ať se cítí skvěle, ať společně s tebou si osladí kávu o trochu víc. Zkrátka ať je mu v tvé náruči božsky. Našeho Karla jsi povolal do nehasnoucího světla, my jsme zůstali ve tmě.“

  • „Počkej tam na mě. Mám pro tebe jeden skvělej židovskej fór,“ vzkázala Gottovi Bohdalová

    „S pokorou úctou a trémou stojím na tomto magickém místě, abych se s Karlem Gottem rozloučila. (…) Tenhle přetěžký úkol mi přidělil sám Karel. Byl to on, kdo rozhodl, že se s ním budu loučit právě já,“ zahájila svoji řeč herečka Jiřina Bohdalová.

    „Nápad ale opsal ode mě. Byli jsme celoživotní kamarádi. Blízcí si názorem na život i na legraci. Jsem o osm let starší a tak jsem častokrát rázně přikazovala Karlovi, že to musí být on, kdo se se mnou, až odejdu do jiných sfér, bude loučit. Slíbil mi to. Slíbil – a vlastně jedinkrát svůj slib nesplnil.“

    Podle Bohdalové Gottovo slovo vždycky platilo: „Vyznával celoživotně pevný řád, vážil si svého vrozeného talentu a nepromarnil ani minutu. Byl neuvěřitelně pracovitý. Přitahoval k sobě vždy doslova celou smečku vynikajících umělců své doby. Muzikantů, zpěváků, herců, režisérů a k tomu mnoho dalších dobrých přátel.“

    Bohdalová ve svém proslovu zopakovala i to, že Gott odešel vyrovnaný a smířený od uklizeného stolu. A že po jeho odchodu truchlila celá Evropa, lidé na všech místech, kde Karel během svého života zanechal svou stopu.

    „Jen dál žasnu nad výčtem toho, co všechno dokázal. Sluší se poděkovat. Dával lidem radost a chuť do života. Zanechal nádherné písničky. Svůj lahodný tenor a hlavně pak pohodu a úsměv. A to od komedianta není málo. Svými písničkami spojoval celé generace a sbližoval sousedy. A to je na metál.“

    Na závěr Bohdalová dojala přítomné také nadsázkou:

    „Karel by mi neodpustil, kdybych svou řeč alespoň maličko neodlehčila. Tak tedy, Karle – počítej tam se mnou a drž mi místo. Mám pro tebe jeden opravdu báječnej židovskej fór. Miluju tě a nejsem v tom sama. Tvoje Bohdalka.“

  • Hosté přijímají večeři Páně

    Posvěcený chléb a víno přicházejí od Duky přijmout hosté dnešního smutečního obřadu.

    Jako první ke kardinálovi přistoupila vdova Ivana Gottová, poté začali chodit další hosté. Svaté přijímání je vrcholem každé katolické bohoslužby.

  • Píseň Ave Maria zpívá Lucie Bílá

    Po katedrále se rozléhá hlas zpěvačky a mnohonásobné Zlaté slavice Lucie Bílé. Za doprovodu varhan zpívá píseň Ave Maria, jednu ze základních modliteb katolické církve.

  • Modlí se Havlová a Bartoška

    Modlitby pronášejí vdova po zesnulém prezidentu Václavu Havlovi Dagmar a herec Jiří Bartoška.

    „Modleme se za všechny, kteří hledají smysl a cíl svého bytí. Kéž je jejich touha po smyslu a lásce naplněna a poznají tebe, Bože, který odpouštíš viny a přijímáš každého, bez rozdílu,“ vyzvala Havlová.

    Bartoška ji následoval: „Modleme se za mladé lidi. Kéž budoucí generace našeho národa umějí objevit hřivny, kterými je bůh obdaroval a mají dostatek sil k jejich rozvoji.“

    Z obecných modliteb poté přešli k těm mířeným přímo na Karla Gotta: „Modleme se za zemřelého Karla. Za všechny jeho zemřelé kolegy. Odměň jejich celoživotní umění a odpusť jejich hříchy.“

  • „Nesuďte, abyste nebyli souzeni,“ apeloval Duka

    „Byl štědrý a rád pomohl lidem v tísni a nedostatku. Uznával hodnoty, které činí lidský život krásným a bohatým. A často mu jeho svědomí kladlo otázky, na které hledal odpovědi. Jak o tom svědčí poslední interview s panem redaktorem Kubalou (Michalem Kubalem – pozn. red.),“ vyzdvihoval Gottovy přednosti Dominik Duka.

    „Měl rád své přátele a miloval svou rodinu. Dokázal spojovat lásku s úctou a respektem. Mnohým by mohl odpovědět ježíšovými slovy: Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Pro nás pro každého platí, že bychom neobstáli, kdybychom se nedovolávali milosrdenství.“

    Slovy básnířky Suzanne Renaud Duka apeloval na ty, kteří po skonu Karla Gotta kritizovali pozornost, která se jeho pohřbu od veřejnosti i státu dostává.

    „Mnozí však v naši zemi shodili z piedestalu boží majestát, a tak nahrazují boží soud svým vlastním soudem, který jim dovoluje zneuznávat všechny zásady slušnosti a spravedlnosti. O zesnulých mluvíme s úctou a vděčností, s vědomím i našich vlastních chyb. Všichni tak jako on staneme před Božím soudem, a bude nás soudit ten, který byl souzen a nespravedlivě odsouzen,“ dodal.

  • Promluvila zpěvačka Eva Pilarová

    Před hosty obřadu vystoupila s krátkým projevem i zpěvačka a Gottova dlouholetá kolegyně Eva Pilarová. Ta v katedrále předčítala slova z Bible.

  • V první lavici Zeman, Havlová i Bartoška

    V prvních lavicích katedrály sedí kromě nejbližší rodiny zesnulého i premiér Andrej Babiš a předseda Sněmovny Radek Vondráček. Nechybí ani prezident Miloš Zeman s první dámou Ivanou, vdova po exprezidentu Václavu Havlovi Dagmar a také prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

  • Prostor nejen pro panovníky, ale i pro ty, kteří tuto zemi a její lid mají rádi

    „Chceme poděkovat. Poděkovat Bohu za dar života, kterým byl dar zesnulého Mistra. Chceme poděkovat také jeho rodičům, celé rodině a jeho přátelům, kteří ho v životě podporovali. Chceme poděkovat ale i těm, kteří se zasloužili, abychom se s ním v tomto posvátném prostoru mohli rozloučit. Bylo to jeho přání, přání jeho rodiny,“ zahájil mši Dominik Duka.

    „V tomto prostoru nejsou pochováni jen státníci, panovníci a panovnice, ale i lidé, kteří dokázali, že tuto zemi a její lid opravdu mají rádi.“

  • Obřadu se účastní i obě Gottovy nejmladší dcery

    Z první lavice katedrály obřad sledují kromě vdovy Ivany i obě nejmladší dcery Karla Gotta, 13letá Charlotte Ella a 11letá Nelly Sofie. Do katedrály dorazily krátce po půl jedenácté dopoledne.

  • Requiem za Karla Gotta začíná

    Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha začíná. Bude mít přesná liturgická pravidla, povede ji kardinál Dominik Duka.

    Obřad je dnes pouze pro zvané, s Gottem se loučí zejména osobnosti z umělecké branže.

  • „Karel Gott alespoň symbolicky spojoval společnost“

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek před začátkem zádušní mše pro Karla Gotta připomněl, že český národ v minulosti čelil mnoha těžkým situacím. „A Karel Gott byl někdo, kdo dokázal alespoň symbolicky společnost spojovat,“ dodal.

    „Těch vzpomínek, že díky němu tady bylo líp, má plno lidí. Nejenom já,“ uvedl jako důvod, proč se stát rozhodl do organizace posledního rozloučení s Gottem zapojit. „A kolik lidí může říct, že díky němu bylo lidem líp?“

Reklama

Hlavní zprávy