Hlavní obsah

Senzace. Slováci slaví vítězství proti Rusku. Rychlobruslařka Erbanová dojela sedmá

Foto: Profimedia.cz

Slovensko vstoupilo do hokejového turnaje zápasem s Rusy.

Reklama

Probíhá šestý den zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Krasobruslaři Anna Dušková a Martin Bidař se v krátkém programu umístili na 15. místě a postupují do volné jízdy. Americký snowboardista Shaun White již potřetí vybojoval zlato na U-rampě.

Článek

Vrcholem dne měl být z českého pohledu vytrvalostní závod biatlonistek na 15 kilometrů, kde mělo za český tým bojovat kvarteto Veronika Vítková, Markéta Davidová, Eva Puskarčíková a Jessica Jislová. Závod je ale kvůli silnému větru odložen na čtvrtek. Dnes rozhodčí odložili již několik disciplín včetně slalomu žen, kde má český tým hned tříčlenné zastoupení.

V závodě sdruženářů dojel nejlépe nejzkušenější český reprezentant Miroslav Dvořák na 21. místě. Tomáš Portyk skončil 24. a Ondřej Pažout 34. Olympijské zlato obhájil Němec Eric Frenzel.

Závod rychlobruslařek na 1000 metrů ovládla v olympijském rekordu Nizozemka Jorien Ter Morsová. Karolína Erbanová si tajně myslela na medaili, ale její výkon stačil „jen“ na sedmé místo. Nikola Zdráhalová zajela velmi dobře a skončila na 19. příčce.

Dění v Pchjongčchangu jsme sledovali v online reportáži:

15:29 - Hokej: Slovensko - OAR 3:2

Hned první den hokejového turnaje se zrodilo obrovské překvapení. Slovenský tým porazil Rusko 3:2. Rusové sice rychle vedli 2:0, ale Slovensko dokázalo zápas otočit. O vítězství rozhodl Peter Čerešňák.

15:19 - Hokej: USA - Slovinsko 2:3 po prodloužení

Slovinci rozhodli hned po 38 vteřinách prodloužení. Vítězný a druhý gól v zápase vstřelil Jan Muršak.

15:13 - Hokej: USA - Slovinsko 2:2

Slovinci vyrovnali v zápase proti USA minutu a půl před koncem základní hrací doby. Prosadil se Jan Muršak. Bude se prodlužovat.

15:06 - Hokej: Slovensko - OAR 3:2

Čerešňák poslal Slováky do vedení. Favorit celého turnaje bude muset jedenáct minut před koncem dotahovat.

14:56 - Hokej: Slovinci proti USA snížili na 1:2

V polovině třetí třetiny snížil na rozdíl jediné branky Slovinec Blaž Gregorc. Tedy obránce Hradce Králové.

14:52 - Slovenský prezident Andrej Kiska v kotli mezi fanoušky

Andrej Kiska fandí slovenským hokejistům v utkání proti Rusku přímo v kotli. Kamery si ho vybraly před začátkem třetí třetiny.

14:48 - Sáně: V závodě dvojic dojeli bratři Brožovi na 13. místě

Bratři Brožovi zaostali za vítěznou německou dvojicí Wendl, Arlt o 1,455 vteřiny. Osmnáctí Kvíčala s Kuderou o 2,031 vteřiny.

14:36 - Hokej: Slovensko - OAR 2:2, USA - Slovinsko 2:0

Slovenský hokejový tým drží po dvou třetinách nadějný výsledek. USA si před třetí částí vypracovaly dvoubrankový náskok.

14:28 - Sáně: V závodě dvojic dojeli bratři Brožovi na 13. místě

Sáňkaři Lukáš a Antonín Brožovi obsadili v závodu dvojic 13. místo, druhá česká dvojice Matěj Kvíčala a Jaromír Kudera skončila osmnáctá.

14:16 - Hokej: Slovensko - OAR 2:2, USA - Slovinsko 2:0

V polovině zápasu hrají Slováci s Rusy 2:2, Američané vedou nad Slovinci 2:0.

14:00 - Běží druhá třetina úvodních utkání hokejového turnaje

Slováci sice prohráli první třetinu na střely 4:8, drží ale nadějný výsledek 2:2. Slovinci musí čelit ještě výraznějšímu tlaku a prohrávají s USA 0:1.

13:45 - Po první třetině hrají Slováci s Rusy 2:2, USA vede nad Slovinskem

Před koncem první třetiny srovnal skóre zápasu mezi Slovenskem a Olympijskými sportovci z Ruska liberecký Marek Bakoš.

13:39 - Slováci snížili na 1:2, americké hokejisty dostal do vedení O'Neill

Trenčínský Peter Ölvecký si udělal místo v útočném pásmu a prostřelil Košečkina, který nebude mít po tomhle gólu čisté svědomí. Američany poslal do vedení Brian O'Neill.

13:32 - Slovinci drží s USA bezbrankovou remízu

Slovinci měli už jednu obrovskou šanci. Kovačevič střílel do zcela prázdné branky, za brankáře Zapolskiho ale zaskočil v brankovišti Welch.

13:17 - V čase 4:08 už Slováci prohrávají 0:2

Rozhodčí ještě branku kontrolovali na videu, ale Kaprizov dokázal tečovat Gusevovo nahození pod výškou horní tyče, takže Rusové vedou už o dvě branky.

13:14 - Slováci prohrávají s Ruskem 0:1

Tři minuty stačilo velkým favoritům turnaje na vstřelení branky. Nahození Gavrikova od modré čáry před Konrádem tečoval Prochorkin. Olympijští sportovci z Ruska tak vedou nad Slovenskem 1:0.

13:10 - Hokejový zápas mezi Slovenskem a Ruskem začal 

Hokejový turnaj se konečně rozbíhá. Slováci začínají proti Olympijským sportovcům z Ruska. V druhém zápase hrají Spojené státy proti Slovincům.

13:05 - Po prvních jízdách vedou němečtí sáňkaři Wendl s Arltem

Rekord dráhy 45.820 německé dvojici Tobias Wendl a Tobias Arlt jednoznačně stačil na vedení. Češi Lukáš a Antonín Brožovi jsou po první jízdě dvanáctí, Matěj Kvíčala s Jaromírem Kuderou vstoupí do druhé jízdy z 16. příčky.

12:51 - Bratři Brožovi jsou po skvělé jízdě desátí

Sáňkařská dvojice Lukáš a Antonín Brožovi zajela skvělý čas 46.570 a je průběžně desátá. Fenomenální výkon předvedli Tobiasové Wendl s Arltem, kteří najeli sedm setin na druhé Rakušany Petera Penze a George Fischlera. Druhá česká dvojice Matěj Kvíčala s Jaromírem Kuderou teprve bude startovat.

12:38 - Podívejte se, jak vznikaly olympijské masky pro české brankáře 

Hokejový turnaj začíná už dnes, ve čtvrtek do něj vstoupí i Češi. Trio gólmanů Dominik Furch, Pavel Francouz a Ján Laco budou mít masku vyzdobenou od Bohumila Korála, který se designu hokejových masek věnuje už dvacet let.

„Na olympiádu je design velmi omezený. Na masce nesmí být nic s výjimkou státních symbolů,” osvětluje Bohumil Korál.Video: Seznam Zprávy

12:21 - Rozehrály se curlingové zápasy a na start se chystají sáňkaři

Během toho, co jsme sledovali závod v rychlobruslení na 1000 metrů, se rozběhlo druhé kolo curlingu mužů. Zanedlouho odstartují své olympijské jízdy i sáňkařské dvojice. Na startu budou mít české barvy dvojí zastoupení - Lukáše a Antonína Brožovy a Jakuba Kvíčalu s Jaromírem Kuderou.

12:15 - Zlatou medaili na 1000 metrů bere Ter Morsová

Na olympijský rekord Jurien Ter Morsové nikdo nestačil a Nizozemsko má další zlatou medaili z rychlobruslení. Stříbro a bronz míří do Japonska zásluhou Nao Kodairové a Miho Takagiové. Karolína Erbanová končí sedmá a Nikola Zdráhalová devatenáctá.

12:10 - Největší favoritka Kodairová nestačila na Ter Morsovou

Japonka Nao Kodairová si podle předpokladů měla dojet pro zlatou medaili, ale famózní čas Jurien Ter Morsové nedokázala překonat a zaostala za ní o 26 setin.

12:07 - Erbanová v posledním kole ztratila a je čtvrtá

Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová zajela na trati 1000 metrů čtvrtý nejlepší čas 1:14,95. Zdráhalová je zatím patnáctá, Wüstová bude bez medaile.

12:01 - Ter Morsová pokořila olympijský rekord a jde na první místo

Nizozemská rychlobruslařka Jorien Ter Morsová zajela časem 1:13,56 olympijský rekord a v závodě na 1000 metrů vede. Dosud první Ireen Wüstová klesla až na třetí pozici, protože se před ni dostala Brittany Boweová.

11:53 - Wüstová stále drží první místo, Zdráhalová klesla na osmou pozici

Z druhé poloviny startovního pole máme za sebou dvě jízdy a Ireen Wüstová stále vede. „Dělala jsem, co jsem mohla, ale v posledním kole jsem ztrácela síly,” řekla Wüstová. Před druhou českou reprezentantkou Karolínou Erbanovou budou startovat ještě tři dvojice. Nikola Zdráhalová klesla na průběžné osmé místo.

11:41 - Dnes startuje turnaj hokejistů. „Český tým má šanci na medaili,” říká Dominik Hašek

Zlatý olympijský medailista z Nagana, legendární hokejový brankář Dominik Hašek ví, že klíčová v olympijském turnaji bude produktivita českého útoku. Podívejte se na rozhovor ve studiu Korejského speciálu.

Rozhovor s Dominikem Haškem o hokejovém turnaji na olympiádě i úspěchu v Naganu.Video: Seznam Zprávy

11:30 - V polovině závodu rychlobruslařek je stále první Wüstová

Dvojnásobná medailistka z Pchjongčchangu Ireen Wüstová stanovila na trati 1000 metrů zatím nedostižný čas 1:15,32. Nejblíže se k němu dostala Norka Ida Njatunová. Nikola Zdráhalová drží skvělé páté místo. Největší favoritky jsou ale ještě na startu.

11:15 - Rychlobruslení: Po pěti jízdách vede Wüstová

Závod na 1000 metrů absolvovalo zatím devět rychlobruslařek. Vede Nizozemka Ireen Wüstová časem 1:15,32, díky kterému by se měla dostat hodně vysoko. Zdráhalová je zatím třetí.

11:04 - Zdráhalová si zajela osobní rekord

Česká reprezentantka Nikola Zdráhalová jela skvěle a díky novému osobnímu rekordu 1:16,43 samozřejmě vede. Měla by se určitě dostat do první dvacítky.

11:00 - Začíná závod rychlobruslařek na 1000 metrů s Erbanovou a Zdráhalovou

Pojede se celkem 16 jízd. První na startu je Němka Michelle Uhrigová, která jede jako jediná osamocená. Hned ve druhé jízdě se představí Nikola Zdráhalová, ve 14. dvojici pojede Karolína Erbanová.

10:52 - Korejské hokejistky podlehly Japonsku 1:4

Spojený ženský hokejový tým Koreje sice vstřelil zásluhou Randi Griffinové první branku na turnaji, ale to na Japonky nestačilo. Vítězství 4:1 jim na postup ze skupiny však nestačí a turnaj pro ně stejně jako pro jejich soupeřky končí.

10:47 - Češi jsou v biatlonovém pořadí národů třetí

Ačkoliv se dnes žádný závod v biatlonu něběží, pohled na medailové pořadí národů musí české fanoušky těšit. Díky výkonům Michala Krčmáře a Veroniky Vítkové se před Českem drží jen Francie a zatím nedostižné Německo.

10:32 - Olympijský park v Kangnungu zůstává kvůli větru zavřený, start dalších závodů je nejistý

Nejen sjezdařky a biatlonistky musejí dále čekat na své disciplíny. Ohrožené jsou i starty rychlobruslařek nebo zápasy hokejistů. Pořadatelé nechávají olympijský park v Kangnungu stále uzavřený a nikdo se po něm nesmí pohybovat. Podle nich zůstane ale dnešní program beze změny.

10:27 - Nejlepší český sdruženář Dvořák skončil na 21. místě

Český reprezentant Miroslav Dvořák dojel nakonec 21., Tomáš Portyk skončil na 24. příčce a a Ondřej Pažout se propadl na 34. příčku.

10:24 - Frenzel si drtivým nástupem v posledním kopci dojel pro zlato

Němec Eric Frenzel obhájil olympijské zlato mezi sdruženáři. Fantastickým spurtem do posledního kopce utrhl Akito Watabeho, který dojel stejně jako v Soči druhý. Bronz bere Rakušan Lukas Klapfer.

10:19 - Rehrl odpadl, v čele jede čtveřice s Frenzelem

Vedení drží stále Eric Frenzel. Z první skupiny odpadl nejlepší po skocích Franz-Josef Rehrl. V čele jede čtveřice velmi zkušených závodníků. Na jednoho z nich zbyde jen nevděčná bramborová medaile. Češi jedou stále ve třetí desítce.

10:13 - V polovině závodu sdruženářů vede Frenzel

Německý favorit a obhájce zlaté olympijské medaile Eric Frenzel se dostal po pěti kilometrech do vedení. Na čele je ale pětičlenná skupina, která si to patrně rozdá o stupně vítězů. Ondřej Pažout je 21., Tomáš Portyk 25. a Miroslav Dvořák 26.

10:06 - Sdruženáře Rehrla už dostihl Riiber

Po 2,5 kilometrech vede stále Franz-Josef Rehrl, za zády si už ale veze Jarla Magnusse Riibera. Na medaili si však myslí hlavně trio za nimi Watabe, Frenzel a Klapfer.

10:00 - Začíná běžecká část závodu sdruženářů

Na trať 10 kilometrů volným způsobem v severské kombinaci vyběhne jako první překvapivě Franz-Josef Rehrl. Nejlepší Čech Ondřej Pažout odstartuje z 22. místa se ztrátou 2:19, 28. vyjede Miroslav Dvořák a Tomáš Portyk hned po něm.

9:42 - Korejky vstřelily první gól na turnaji a hala vybuchla nadšením

Spojený hokejový tým Severní a Jižní Koreje snížil v zápase s Japonskem na 1:2. Premiérový gól na turnaji vstřelila za domácí Randi Griffinová. Fanoušci to bouřlivě oslavili.

9:24 - Ženské týmy dohrály první kolo curlingu

Japonsko - USA 10:5, OAR - Velká Británie 3:10, Dánsko - Švédsko 3:9 a Švýcarsko - Čína 2:7.

8:55 - Záběry z větrného Pchjongčchangu

8:42 - Skoky na středním můstku v severské kombinaci skončily

Průběžné umístění českých závodníků před běžeckou částí je následující:

22. místo - Ondřej Pažout

28. místo - Miroslav Dvořák

29. místo - Tomáš Portyk

Čtvrtý český závodník Lukáš Daněk byl ze soutěže diskvalifikován. Příčinou je zřejmě jeho váha nebo délka lyží.

8:20 - Dnešní závod biatlonistek se kvůli silnému větru ruší

Vytrvalostní závod žen, kde má český tým silné zastoupení, se přesouvá na čtvrtek. Začít by měl v 9:15.

8:12 - Severskou kombinaci vede Rakušan Franz-Josef Rehrl

Rehrl skočil na středním můstku neuvěřitelných 112 metrů. Dostává se do vedení s náskokem pětadvaceti bodů.

7:40 - Severská kombinace začala skoky na středním můstku

Juniorský mistr světa Ondřej Pažout soutěž zahájil skokem dlouhým 97,5 metru. Lukáš Daněk do závodu vstoupil se skokem dlouhým 81 metrů. Miroslav Dvořák pak dosáhl na 95,5 metru. Poslední zástupce českého týmu Tomáš Portyk skočil 89,5 metru.

6:40 - Zkušební skoky severské kombinace mužů

Začaly zkušební skoky severské kombinace mužů. V závodu figurují i čeští reprezentanti Lukáš Daněk, Ondřej Pažout, Miroslav Dvořák a Tomáš Portyk. Kvůli špatnému počasí rozhodčí přesunuli závod o půl hodiny. Start na středním můstku je nyní plánováný v 7:30. Následovat bude desetikilometrový běh. Tomáš Portyk skočil zkušebně 90,5 metru.

6:13 - Zápas ženského hokeje mezi Švýcarskem a Švédskem

Zápas je u konce. Švýcarky vyhrály nad Švédkami 2:1.

5:47 - Krasobruslení sportovních dvojic

Krátký program na OH ovládli mistři světa Suej Wen-ťing a Chan Cchung z Číny. Za sebou s náskokem 71 setin bodu nechali Tarasovovou s Morozovem z Ruska.

4:03 - Závod snowboardistů na U-rampě

Vítězem závodu se stává Američan Shaun White. Stříbro si odnáší Japonec Ayumu Hirano a bronz Australan Scotty James.

3:45 - Krasobruslaři Dušková a Bidař postupují do volných jízd

Dvojice krasobruslařů Anna Dušková a Martin Bidař postupují na OH do volných jízd. V krátkém programu se umístili na 15. místě.

Reklama

Doporučované