Hlavní obsah
Online

Online: Akcie v USA jdou nahoru, nastartoval je Trump. ČSA zastavují lety

Letadlo ČSA.

Reklama

aktualizováno •

Nervozita kvůli koronaviru už si vybírá daň v celé ekonomice včetně české. Německá vláda schválila finanční injekci ve výši půl bilionu eur, tedy 13 bilionů korun. Akcie v USA výrazně zpevnily poté, co prezident Donald Trump vyhlásil kvůli pandemii koronaviru nouzový stav.

Článek

Opatření podle Trumpa dává vládě k dispozici až 50 miliard dolarů (1,18 bilionu Kč) na boj s nákazou a umožňuje přijímat rychlejší rozhodnutí. Dow Jonesův index vzrostl o 9,36 procenta na 23 185,62 bodu.

V Česku mezitím dopravci, restauratéři i další firmy přistupují postupně na nouzový plán, který na Česko kvůli koronaviru uvalila vláda. Dopady jsou okamžité a pro některé firmy existenční.

Ztráty až desítek tisíc pracovních míst a více než 100 miliard korun se obávají při delším trvání opatření kvůli novému koronaviru firmy a organizace v cestovním ruchu v Česku. Žádají proto stát o rozšíření bezúročných půjček pro podnikatele, daňové úlevy nebo spolufinancování mezd.

V tiskovém prohlášení to oznámilo Fórum cestovního ruchu ČR, které sdružuje mimo jiné asociace a svazy cestovních kanceláří, lázní, kempů, bazénů a saun či turistů. Stát už firmám slíbil půjčky, podle fóra by ale měly mít větší rozsah. Ministerstvo financí také kvůli koronaviru plánuje třeba posun termínu pro podání daňového přiznání.

Německo má záchranný balík

Německo podpoří svou ekonomiku částkou až půl bilionu eur (zhruba 13 bilionů Kč) ve snaze minimalizovat dopady šíření nového koronaviru. Státní banka KfW je připravena poskytnout firmám úvěry bez omezení, oznámil ministr financí Olaf Scholz.

Ministr také řekl, že společnostem bude poskytnuta daňová úleva, včetně odkladů splátek. Stát by to mohlo vyjít na desítky miliardy eur, částka zatím není konečná, řekl Scholz a dodal, že případně by to mohlo být ještě více.

  • Burzy v Praze a Evropě otočily, po historickém výprodeji rostly

    Pražská burza dnes po sérii poklesů posílila. Index PX po čtvrtečním nejvýraznějším propadu od krize v roce 2008 vzrostl o 1,15 procenta na 825,15 bodu. V závěru týdne se dařilo většině akcií, index táhly nahoru především Erste Bank, Komerční banka či technologická firma Avast. Z menších emisí posílily nejvýrazněji tabáková společnost Philip Morris a nápojářská Kofola. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

    Stejný obrat hlásily i ostatní evropské burzy. V průběhu obchodování se zdálo, že uzavřou silnější i o čtyři procenta. Pak však obchodníci zase propadli skepsi, takže německý DAX nakonec posílil o 0,77 procenta, pařížská burza posílila o 1,83 procenta a londýnský parket přidal 2,46 procenta.

  • Akcie v USA prudce zpevnily

    Akcie ve Spojených státech dnes výrazně zpevnily. V závěru obchodování prudce stouply poté, co americký prezident Donald Trump vyhlásil kvůli pandemii koronaviru nouzový stav. Opatření podle něj dává vládě k dispozici až 50 miliard dolarů (1,18 bilionu Kč) na boj s nákazou a umožňuje přijímat rychlejší rozhodnutí.

    ?Dow Jonesův index vzrostl o 9,36 procenta na 23.185,62 bodů. Širší index S&P 500 připsal 9,28 procenta na 2710,95 bodů, index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 9,34 procenta na 7874,23 bodu.

    Ve čtvrtek Wall Street zažil kvůli nejistotě z dopadu nákazy nejhlubší propad od takzvaného černého pondělí v roce 1987.

  • Koruna vůči euru smazala malou část čtvrtečních ztrát

    Česká měna dnes vůči euru smazala malou část ztrát ze čtvrtka, kdy spadla nejníže od června 2017. Během dneška zpevnila o pět haléřů na 26,18 Kč/EUR. K dolaru zakončila téměř beze změny na 23,65 Kč/USD a zůstává nejslabší za pět a půl měsíce. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

    „Koruna a polský zlotý korigovaly své předchozí ztráty, když si během dneška přilepšily shodně o tři desetiny procenta,“ uvedl ekonom Komerční banky František Táborský. Lednová statistika o maloobchodních tržbách v Česku podle něj v době, kdy se pozornost trhů upíná k ekonomickým dopadům šíření nového koronaviru, zůstala bez povšimnutí.

  • Letiště bude omezovat provoz postupně, cizince do Česka nepustí

    Pražské letiště je zatím stále v provozu, postupně však bude omezovat provoz. Důvodem je vládní zákaz pro cestování do zahraničí. Cizince, kterým bude vstup do Česka zakázán, letiště nevpustí na české území a odkáže je k dopravcům k odletu. Informovalo o tom dnes Letiště Praha. Vláda kvůli šíření koronaviru od dnešní půlnoci zakázala vstup cizinců do Česka, zakázala také vycestování Čechů do zahraničí.

    Letiště bude provoz kvůli současné situaci omezovat. „Konkrétní provozní opatření budou přijímána postupně. O těchto provozních opatřeních budeme také cestující postupně informovat. Letecké společnosti byly informovány. Pro tuto chvíli zůstává Letiště Praha v provozu,“ uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

  • Fed spustil nákupy dluhopisů, aby podpořil ekonomiku

    Americká centrální banka (Fed) dnes zahájila nákupy státních dluhopisů v objemu 37 miliard dolarů (téměř 870 miliard Kč), aby do finančního systému napumpovala likviditu. Fed pomoc avizoval už ve čtvrtek, další opatření na podporu ekonomiky zasažené dopady šíření nového koronaviru teprve chystá. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Valná hromada Buffettovy Berkshire Hathaway bude bez akcionářů

    Výroční valná hromada investiční společnosti Berkshire Hathaway, kterou spravuje legendární investor Warren Buffett, se letos kvůli novému koronaviru uskuteční bez fyzicky přítomných akcionářů. Buffett držitelům akcií své firmy v dopise napsal, že se akce ale bude konat podle plánu 2. května a stejně jako v předchozích letech ji bude možné sledovat alespoň prostřednictvím streamovací služby Yahoo.

  • Smartwings a ČSA zastaví všechny své linky z Česka

    Čeští letečtí dopravci Smartwings a ČSA zastaví všechny své linky do České republiky a z ní. Důvodem je vládní opatření, které zakazuje cestování Čechů do zahraničí. Dopravci tak po dobu platnosti vládního nařízení odstaví až 23 svých letadel, což je zhruba polovina jejich strojů. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

    Vláda dnes kvůli šíření koronaviru uzavřela hranice a zakázala s malými výjimkami cestování Čechů do zahraničí a také vstup cizinců do země.

  • Poslední vlaky vyjedou v podvečer

    Zákaz mezinárodní osobní dopravy se dotkne více než stovky dálkových vlaků i autobusů všech dopravců a desítek dalších regionálních spojů. Poslední linky vyjedou dnes v podvečer.

    Omezení se dotkne autobusů a vlaků Českých drah, RegioJetu, Leo Expressu a řady dalších menších dopravců. Zákaz přitom platí do Německa, Rakouska, Polska i Slovenska. Spoje k východním sousedům jsou přitom kvůli nařízení tamní vlády zastaveny už od dnešního rána.

    Vlaky Českých drah pojedou obvykle do pohraniční přechodové stanice, tedy poslední určené stanice na území Česka. Společnost avizovala, že zákaz ovlivní přibližně 120 dálkových spojů a desítky lokálních mezistátních linek.

    Úpravy vlakových spojů musel provést i RegioJet. Několik spojů, které měly pokračovat za hranice, dopravce úplně zruší, a to ve směru z Prahy přes Brno i Ostravu. Linky mezi Prahou, Břeclaví a státními hranicemi budou končit už v Brně.

    Všechny vlakové i autobusové spoje Leo Expressu, které při cestě pokračovaly do Polska či na Slovensko, budou nyní končit ještě na českém území. Dopravce počítá s výrazným úbytkem cestujících, o případných kompenzacích chce v budoucnu jednat s vládou.

  • Akcie v Americe letí nahoru

    Akcie ve Spojených státech dnes výrazně zpevňují, Dow Jonesův index v úvodu přidával asi 5,8 procenta. Investoři očekávají, že vlády své ekonomiky podpoří dostatečně důrazně na to, aby se globální ekonomika vyhnula recesi. Ve čtvrtek Wall Street zažila nejhlubší propad od takzvaného černého pondělí v roce 1987.

    Asi půl hodiny po začátku obchodování dnes vykazoval Dow Jonesův index růst o 4,1 procenta na 22 059 bodů. Širší index S&P 500 měl k dobru 4,3 procenta na 2 587 bodů, index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, přidával 3,8 procenta a nacházel se blízko 7 478 bodů.

  • Boj s koronavirem připraví pohostinství o polovinu tržeb

    Krizová opatření vlády přinesou až 50procentní propad tržeb v gastronomii. ČTK to dnes řekl Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyuos, která restauracím dodává pokladní systémy.

    Ode dneška musí být kvůli výskytu koronaviru uzavřené stravovací provozy pro veřejnost od večerních 20:00 do ranních 6:00 hodin. Podle něho se proto restaurace připravují na větší nabídku rozvozu pokrmů.

  • Smutná čísla z Volkswagenu. Únorové prodeje spadly o čtvrtinu

    Že bude pomoc německé vlády potřeba, naznačují výsledky automobilové skupiny Volkswagen. Té v únoru klesl celosvětový odbyt meziročně o 24,6 procenta na 546 300 vozů. Na nejdůležitějším trhu v Číně se pak snížil o 74 procent na 60 900. Firma, která doplácí na krizi kolem koronaviru a na slábnoucí světovou ekonomiku, to uvedla dnes ve Wolfsburgu. Dceřiná společnost Škoda Auto prodala 73 500 vozů, což je pokles o 19,1 procenta.

    Už v lednu klesl koncernu Volkswagen ve světě odbyt o pět procent. I tehdy byl důvodem zejména více než desetiprocentní propad v Číně. Škoda Auto v lednu dodala zákazníkům 87 200 aut, což bylo o 15 procent méně než loni v lednu.

  • Norwegian Air přechodně propustí až polovinu zaměstnanců

    Letecká společnost Norwegian Air kvůli dopadům šíření nového koronaviru přechodně propustí až polovinu z 11 000 zaměstnanců a zruší dalších 4 000 letů. Francouzsko-nizozemský letecký přepravce Air France-KLM pak dnes oznámil, že kvůli negativním dopadům na své finance čerpá úvěr 1,1 miliardy eur (skoro 29 miliard Kč).

    „Musíme zvážit všechna možná opatření ke snížení nákladů. To bohužel také zahrnuje dočasné propuštění až 50 procent našich zaměstnanců. Ten počet se ještě může zvýšit,“ uvedla společnost Norwegian Air, která je podle počtu pasažérů třetí největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě, po Ryanairu a easyJetu.

  • Stát zveřejnil, jak budou fungovat půjčky pro podnikatele postižené virem

    Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zveřejnila předběžnou výzvu s bližšími informacemi k Úvěru COVID, díky kterému podnikatelé budou moci od dubna získat bezúročné půjčky kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru s až ročním odkladem splátek k úhradě provozních nákladů.

    Provozní úvěr bude možné využít například na úhradu mezd zaměstnanců, nákladů na energie, nájmu, k financování zásob, úhradě dodavatelsko-odběratelských faktur, k předfinancování pohledávek apod.

  • Buffett komentuje dění na burzách

    Foto: Profimedia.cz

    Musel jsem se dožít 89 let, abych zažil něco takového. Tak okomentoval divokou burzovní jízdu jeden z nejbohatších mužů světa, investor Warren Buffett. Jeho jmění se kvůli pohybům na burzách zmenšilo o miliardy dolarů. Na mysli měl úder koronaviru a zároveň i ropnou válku mezi Ruskem a Saúdskou Arábií.

  • Jihočeské vodárny ruší kvůli viru plánované investice

    Jihočeský vodárenský svaz (JVS), největší dodavatel pitné vody v kraji, zastavil kvůli koronaviru některé investice, plánované opravy a odstávky, aby se vyhnul omezení či přerušení dodávek do distribuční sítě.

    Opatření platí okamžitě a do odvolání. Rozhodnutí navazuje na vládní opatření k ochraně obyvatel před nemocí COVID-19. ČTK to dnes řekl ředitel JVS Antonín Princ.

  • Češi začali ukládat peníze do zlata

    Obchodníci s drahými kovy zaznamenávají v posledních týdnech prudký nárůst zájmu po investičním zlatě. U největšího tuzemského obchodníka Golden Gate CZ denní tržby vzrostly o 400 procent a přibližují se běžným týdenním prodejům. Firma to dnes oznámila ČTK.

    Desítky lidí týdně nakupují jednorázově zlato za více než jeden milion korun. Objem těchto obchodů se zvýšil na trojnásobek. Celkový počet přijatých objednávek přesahuje měsíčně 15 000.

  • Norové kvůli viru snížili úrokové sazby

    Norská centrální banka dnes překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na rovné jedno procento, aby pomohla ekonomice čelit dopadům pandemie nového koronaviru.

    Opatření na podporu ekonomiky dnes kvůli koronaviru představila i švédská centrální banka, která prostřednictvím komerčních bank půjčí švédským podnikům až půl bilionu švédských korun (1,2 bilionu Kč), aby jim zabezpečila přístup k úvěrům.

  • Evropské akcie se zotavují po historickém výprodeji

    Evropské akcie dnes posilují, zotavují se tak z výrazných ztrát, za kterými byly obavy z dopadů koronaviru.

    Panevropský index STOXX 600 si krátce po zahájení připisoval 2,3 procenta, už po hodině obchodování ale růst zredukoval na 0,7 procenta a nacházel se mírně nad 298 body. Ve čtvrtek se index propadl asi o 11,5 procenta a zaznamenal nejprudší pokles v historii.

    Rostly burzy v Německu, Francii i ve Velké Británii. A s trendem se svezla i pražská burza, index PX v 11:00 rostl o 1,5 procenta.

  • Americké aerolinky ruší lety do Evropy

    Některé americké aerolinky ruší kvůli nařízení prezidenta Donalda Trumpa asi 50 procent letů do Evropy. Jinde ve světě kvůli obecnému poklesu zájmu o cestování letadlem snižují kapacity letišť a část leteckých společností v Evropě připouští, že létají někdy i s poloprázdnými letadly, jen aby nepřišly o takzvané sloty, tedy přidělené časy pro vzlety a přistání. Analytici se domnívají, že letos lze očekávat vyšší počet bankrotů leteckých společností.

  • Potravin je dost, ujišťuje ministerstvo zemědělství

    V Česku je dostatek potravin, zpracovatelé mají připravené krizové plány a je zajištěné zásobování, uklidňuje veřejnost ministerstvo zemědělství. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) jsou například pekárenské provozy zajištěné tak, že i v případě problému budou na sobě nezávislé a budou vyrábět jídlo.

    Lidé si nemusejí dělat přehnaně velké zásoby, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě. U mnoha potravin není Česko ve výrobě soběstačné, jeden z největších problémů je u vepřového masa. Naopak u hovězího je soběstačné z více než 100 procent.

Reklama

Hlavní zprávy