Hlavní obsah
Online

Pokud se nestane zázrak, přitvrdíme, řekl Babiš

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

- Premiér Andrej Babiš soudí, že pokud se nestane zázrak, bude třeba přitvrdit restriktivní opatření. Občany ve svém pravidelném videu vyzval k dodržování nynějších opatření.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl v České televizi, že odstoupí ve chvíli, kdy bude znám jeho nástupce. „Ve chvíli, kdy se zdravotnictví řítí do krize, nemohu odejít, dokud nebude znám můj nástupce,“ uvedl Prymula.

Co chce dál dělat Roman Prymula čtěte ZDE.

- Sobota stanovila v Česku opět nový rekord v počtu odhalených případů koronaviru ve víkendovém dni. Bylo jich 12 472, zhruba o polovinu víc než o týden dřív. Nemocných je nyní téměř 154 000, počet úmrtí se dále zvýšil na 2077. Pátek se zařadil mezi čtveřici dní se sto a více zemřelými s nemocí covid-19.

- Počty hospitalizovaných i lidí vyžadujících intenzivní péči rostou rychle podobně jako počty zemřelých s koronavirem. Všechny čtyři dny se sto a více oběťmi jsou z nynějšího týdne. Ve středu zemřelo 121 lidí s covidem-19, dosud nejvíc v jednom dni. V sobotu bylo úmrtí 53, údaj se ale zřejmě při aktualizacích v dalších dnech zvýší.

- Zintenzivňuje se testování, od středy do pátku denní počet testů pokaždé přesáhl 44 000. Mezi testovanými bylo v těchto dnech vždy víc než 30 procent pozitivních výsledků.

Nejnovější údaje z obcí najdete v mapě

  • V neděli přibylo 90 obětí koronaviru, ve vážném stavu je 800 pacientů

    Do večera dnes v Česku přibylo 4577 případů koronaviru, zhruba o tři čtvrtiny víc než minulou neděli za stejnou dobu. Nedělní čísla bývají nižší než v jiných dnech, protože se obvykle méně testuje. Počet úmrtí s nemocí covid-19 se od ranní statistiky zvýšil o 90 na 2167, počet pacientů ve vážném stavu vystoupal na 800. Vyplývá to z informací k 18:00 na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Prymula bude působit i nadále ve vládní expertní skupině

    Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se bude dále podílet na boji s epidemií jako člen vládní expertní skupiny. Po prohlídce záložní nemocnice v pražských Letňanech to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Prohlídky s Babišem se účastnil i Prymula.

  • Armáda dokončila práci na nemocnici v Letňanech

    Armáda dokončila práce na záložní nemocnici v pražských Letňanech, oznámila dnes na Twitteru. Nemocnice v halách letňanského výstaviště bude sloužit pro pacienty s nemocí covid-19, má v ní být 500 lůžek. Zda bude uvedena do provozu, záleží na vývoji epidemie koronaviru. Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zváží vybudování další podobné nemocnice na Moravě.

  • Vláda projedná prodloužení Antiviru pro firmy s omezenou výrobou

    Vláda se chystá v pondělí rozhodovat o případném pokračování podpory z programu Antivirus pro firmy, které musely kvůli výpadku poptávky či surovin omezit výrobu a služby. Jednat bude o příspěvku B, který dorovnává 60 procent náhrady výdělku do 29 000 korun superhrubé mzdy.

  • Přitvrdíme, opatření mají moc výjimek, slibuje Babiš

    Pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) ve videu zveřejněném dnes na YouTube. Znovu vyzval, aby lidé omezení dodržovali. Nynější opatření, která platí teprve od čtvrtka, mají podle premiéra „strašně moc“ výjimek.

  • Náměstek VZP odmítá, že byl v restauraci Rio's

    Náměstek ředitele VZP David Šmehlík odmítá, že by byl ve středu v pražské restauraci Rio's. Právě tady se pozdě v noci konala schůzka, které se zúčastnili ministr zdravotnictví Roman Prymula, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant

  • Mluvčí Hradu: Nový ministr bude nejspíše ve čtvrtek jmenován

    Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v neděli pro Seznam Zprávy uvedl, že prezident Miloš Zeman vyjde vstříc premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

    Dojde k odvolání Romana Prymuly z postu ministra zdravotnictví. A místo něho bude - nejspíše ve čtvrtek - jmenován ministr nový. V této souvislosti se skloňuje jméno Jana Blatného, náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně.

    „V tuto chvíli zdá se, není jiná možnost než výměna ministra zdravotnictví, pan prezident vyšel velmi vstříc panu premiérovi, předpokládám, že ve čtvrtek dojde ke jmenování nového ministra,“ napsal Ovčáček.

    „Nejprve ale chce pan prezident s kandidátem na ministra zdravotnictví hovořit, k tomu dojde v úterý ve 14:00 hodin v Lánech,“ dodal Ovčáček.

  • Registr vozidel se kvůli karanténě zcela uzavře

    Od pondělí bude do odvolání uzavřeno z důvodu karantény pracoviště registru vozidel odboru dopravněsprávních činností v Praze 6 - Břevnově. Nebude ani odbavovat klienty, kteří se objednali k návštěvě prostřednictvím rezervačního systému.

    Nadále jsou v provozu pracoviště registru vozidel v Praze 10 na Bohdalci a v Praze 3 na Jarově. Pracoviště v Praze 9 ve Vysočanech odbavuje pouze klienty, kteří mají potvrzenou elektronickou objednávku návštěvy, učiněnou prostřednictvím aplikace „rezervace návštěv“. Odbaveni budou také na přilehlém pracovišti žadatelé o registraci jednotlivě dovezeného vozidla ze zahraničí.

    Pracoviště na Pankráci v Business Centre Vyšehrad je do odvolání uzavřeno kvůli karanténě.

  • Schillerová: Prymula by si měl jednu funkci nechat

    Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO) je správné, že premiér Andrej Babiš (ANO) podal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání Prymuly z ministerské funkce, ale nabídl mu, aby zůstal jako epidemiolog v Radě vlády pro zdravotní rizika.

  • Když nástupce nepřijde, budu pokračovat, řekl Prymula

    Prymula také uvedl, že s prezidentem Milošem Zemanem zatím nemluvil. Telefonoval si jen s kancléřem Vratislavem Mynářem, který se ho prý ptal na to, co chce dál dělat.

    „Což je klíčová věc. Opravdu netoužím po pozici ministra. Pokud přijde nástupce, tak jsem připraven mu to okamžitě předat. Když nepřijde, budu to táhnout dál,“ uvedl Prymula.

    „To poslední, co bych chtěl, abych byl přičinou nějaké politické krize. Na to opravdu nejsem připraven. Nechci, aby se ten rezort dostal do nějakého rozvratu,“ dodal.

  • Prymula: Plošné testování bude do 14 dnů

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula v České televizi také řekl, že do 14 dnů začne plošné testování.

    „Budou to velké podniky, domovy pro seniory nebo nemocnice,“ uvedl Prymula.

  • Prymula: Když půjdou čísla nahoru, ještě přitvrdíme

    Podle Prymuly bude důležité, jaké údaje počtu nakažených budou v úterý. Pokud čísla půjdou dále nahoru, tak se budou navrhovat další opatření. V takovém případě by je měl ještě ve středu předložit vládě premiéra Andreje Babiše před tím, než by na pozici ministra skončil.

  • Prymula: Náměstka Blatného neznám

    V médiích se uplynulých dnech objevilo, že by se místo Romana Prymuly měl ministrem zdravotnictví stát Jan Blatný. Ten je náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Brno.

    „Pan Blatného vůbec neznám. Takže pan prezident se bude rozhodovat sám,“ uvedl Prymula.

  • Nouzový stav by měl být podle Prymuly ještě v listopadu

    Nouzový stav bude v Česku vyhlášený zřejmě ještě celý listopad.

    „To je velmi pravděpodobné,“ uvedl Prymula. „Nouzový stav bude doprovázen ještě dalšími opatřeními,“ dodal.

  • Kandidáti na šéfa VZP jsou dva, řekl Prymula

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula dále řekl, že s Jaroslavem Faltýnkem neřešili obsazení postu ředitele největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP. Za pár týdnů má skončit mandát současnému šéfovi Zdeňku Kabátkovi.

    Na dotaz, že by se mohl stát ředitelem VZP šéf ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant, Prymula řekl: „Zatím jsem to jméno v této souvislosti neslyšel.“

    Podle něho jsou stále kandidáti dva - Kabátek a jeho náměstek David Šmehlík.

  • Prymula: Náměstek VZP na schůzce nebyl

    Na otázku České televize, zda se schůzky účastnil také náměstek VZP David Šmehlík, odpověděl ministr zdravotnictví Roman Prymula, že nikoliv.

    Prymula také řekl, že navrhl obměnu správní rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP. Vláda ji ale tuto středu neřešila. Skončit měl například na postu člena správní rady Filip Vrubel - náměstek ministra zdravotnictví z éry ministra Adama Vojtěcha.

  • Prymula: Byla to asi moje nezkušenost

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že mu noční schůzka s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka přišla normální.

    „Žádné nebezpečí jsem neviděl. To je asi moje nezkušenost,“ uvedl Prymula.

  • Prymula: Ptal jsem se, kde jsme byli

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula také řekl, že se ptal, kde se noční setkání, mimo jiné se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem, uskutečnilo. „Já si opravdu myslel, že jsem byl v nějakém zadním salonku a ptal jsem se, kde jsem byl, a bylo mi řečeno, že v pronajatém prostoru kapituly,“ prohlásil Prymula ke středeční večerní schůzce v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě, která odstartovala jeho pád.

Reklama

Hlavní zprávy