Hlavní obsah
Online

Blatný: Děti by se mohly do škol vrátit ve druhé polovině dubna

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Děti by se do škol mohly vrátit pravděpodobně ve druhé polovině dubna. Podmínkou je pravidelné testování. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Konkrétní termín možného návratu do škol říci nechtěl.

- Prodloužení intervalu mezi dvěma dávkami vakcíny proti covidu, které navrhují odborníci, situaci nevyřeší. Je to jen odložení problému, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Postavil se tak premiérovi, Andrej Babiš totiž ministerstvu zadal prodloužení intervalu jako úkol. Více ZDE.

- „Pokles je mírný, včerejších 14 tisíc nakažených je obrovské číslo. Bohužel jsou stále plné JIPky,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po dnešním jednání Ústředního krizového štábu. Uvolňovat opatření nechce. „Dokud neklesne počet pacientů na JIP alespoň na polovinu, není možné mluvit o rozvolnění.“ Více čtěte ZDE.

- Přehledně, co se smí a nesmí: Všechna aktuální opatření ZDE.

- Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří v jednotlivých obcích v Česku, přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Třinecké železárny uvolní nemocnicím čtvrtinu svých zásob kyslíku

    Třinecké železárny uvolní nemocnicím po dohodě s firmou Linde Gas až čtvrtinu svých zásob kyslíku, který využívají pro výrobu oceli. Spotřeba kyslíku v tuzemských nemocnicích podle nich v poslední době v souvislosti s koronavirem výrazně narostla – proti běžné situaci se spotřeba zkapalněného kyslíku zvýšila trojnásobně, u kyslíku v tlakových lahvích je nárůst dokonce čtyřnásobný. V léčbě pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19 se využívá především oxygenoterapie (kyslíková léčebná kúra), díky níž se výrazně zlepšuje stav pacientů a nemocné tělo se rychleji regeneruje. Firma Linde Gas je největším dodavatelem takzvaných technických plynů v Česku. Namísto potřebné stoprocentní kapacity pro Třinecké železárny bude nyní společnost udržovat minimální zásobu kyslíku pro huť ve výši 75 procent. Doplnění kapacity zpět do plného stavu potrvá přibližně 70 dní.

  • Praktici dostanou méně vakcíny AstraZeneca

    Kvůli sníženým dodávkám vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca v tomto a příštím týdnu se k praktickým lékařům dostane méně očkovacích dávek. Vakcína bude v těchto dvou týdnech dovezena do očkovacích center, která mají nemocniční lékárnu, a bude na každém kraji, kolik pro praktiky uvolní. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to řekla koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Podle ní budou ambulantní specialisté od pondělí dostávat speciální kódy, které umožní chronickým pacientům registrovat se k očkování i v očkovacích centrech. Baťhová uvedla, že každý týden dostane ČR jen 9600 dávek, tento týden mělo podle dřívějších údajů Chytré karantény dorazit 16 800 a za týden 88 000 dávek.

  • Nákazy jsou spíš v malých a středních firmách, tvrdí Svrčinová

    Problémy s nákazou novým koronavirem jsou podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové spíš ve středních a malých firmách nebo velkokapacitních kancelářích než ve velkých závodech. Řekla to na jednání sněmovního zdravotnického výboru. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude žádat testování dvakrát týdně. První kolo testování musely firmy nad 250 zaměstnanců ukončit do 12. března a poté ho mají opakovat každý týden. Postupně se povinnost zavedla i pro menší firmy a úřady.

  • Dušek: Pětina lidí na JIP s covidem je mladších 60 let, většina má nadváhu

    Pětina pacientů na jednotkách intenzivní péče (JIP) s covidem-19 je mladší 60 let, desetina je mladší 50 let. Jen 20 procent ze všech pacientů na JIP má normální váhu, ostatní mají nadváhu nebo jsou obézní. Na dnešním jednání výboru pro zdravotnictví v Poslanecké sněmovně to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Od čtvrtka se počty lidí na JIP pohybují většinu dní nad 2000. Celkově je hospitalizováno více než 9000 lidí, kteří jsou zároveň pozitivně testováni na covid-19. Dušek připomněl, že dalších zhruba 20 až 25 procent pacientů zůstává v nemocnici déle než 20 dní po prvním pozitivním testu, ale statistiky hospitalizovaných s covidem-19 je neuvádějí.

  • Plaga: Plošné opakování celého školního roku nedává smysl

    Plošné opakování celého školního roku v Česku by podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) nedávalo smysl. Úroveň znalostí a případné opakování ročníku u jednotlivých žáků a studentů musí posoudit jejich učitelé. Plaga to dnes řekl na jednání sněmovního školského výboru. Kvůli koronavirové epidemii jsou školy v Česku zavřené a učí se na dálku. Někteří školáci chodili v tomto školním roce do tříd jen pár týdnů. „Plošné opakování ročníku nedává smysl. Musí se posoudit distanční příběh… Tím, kdo ví, jak dítě pracuje a zda má opakovat, nemůže být Ministerstvo školství, ale musí to být učitel,“ řekl Plaga. Podle něj myšlenku plošného opakování ročníku nepodporují ani údaje o vzdělávání z České školní inspekce a z průzkumů od sociologů či informace od rodičů.

  • Babiš chce změnit specifikaci pro nákup testů do škol

    Premiér Andrej Babiš (ANO) žádá změnu specifikace pro nákup dalších pěti milionů antigenních testů do škol. Nechce, aby se u části testů zkoušela jejich kvalita. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Technickou specifikaci pro případný nákup antigenních testů na koronavirus do škol připravilo Ministerstvo zdravotnictví. Nákup by měla obstarat Správa státních hmotných rezerv. Školy v Česku jsou nyní kvůli epidemii koronaviru zavřené, Ministerstvo školství má ale plán testování žáků. Babiš řekl ČRo, že Ministerstvo zdravotnictví nepochopilo zadání, když spolu s resortem školství uložilo SSHR, aby část testů nechala před nákupem vyzkoušet. Ve čtvrtek se bude podle premiéra nákupem zabývat vláda. „To zadání bylo úplně stejné jak u první soutěže, co dělalo Ministerstvo vnitra, a z nepochopitelných důvodů teď dělají ze státních hmotných rezerv zkušební laboratoř. Tady si úplně popletli roli,“ řekl Babiš. Podle informací ČRo má SSHR nakoupit čtyři miliony testů podle nové specifikace s nutným atestem, zbylý jeden milion podle specifikace z měsíc staré zakázky Ministerstva vnitra.

    Kontroverze okolo testů pro školy sledují Seznam Zprávy dlouhodobě:

  • Blatný: Děti by se mohly do škol vrátit ve druhé polovině dubna

    Děti by se do škol mohly vrátit pravděpodobně ve druhé polovině dubna. Podmínkou je pravidelné testování. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Konkrétní termín možného návratu do škol říci nechtěl. Členové výboru se ministra ptali, kdy se děti vrátí do škol. „Já vám v současné době neumím říct termín, kdy by došlo k tomu, že se začnou vracet děti do školy. Pravděpodobně to bude v průběhu druhé poloviny dubna,“ řekl ministr. Podle něj bude otevření škol doprovázeno testováním. Kvůli zhoršení epidemie se od 1. března zavřel i zbytek tříd, které byly do té doby otevřeny. Nyní fungují jen zařízení vyhrazená pro děti rodičů zdravotníků a některých dalších profesí.

  • „Nerozvolníme.“ Podívejte se na sestřih dnešní Hamáčkovy tiskovky

    Ministr vnitra Jan Hamáček po jednání krizového štábu řekl, že čísla klesají pomaleji, než čekal.Video: MinisterstvoVnitraCR, Youtube.com

  • Blatný: Prodloužení intervalu mezi dávkami vakcín není řešením

    Prodloužení intervalu mezi dvěma dávkami vakcíny proti covidu, které navrhují odborníci, situaci nevyřeší. Je to jen odložení problému, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj by se muselo přeregistrovat 180 000 lidí a v dubnu by zdravotníci podávali v podstatě jen druhé dávky a neměli dost očkovacích látek pro nové zájemce. Konečné rozhodnutí padne v pátek. Mezioborová skupina pro epidemické situace, která vznikla při Ministerstvu zdravotnictví pod vedením hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala, dnes doporučila prodloužení intervalů mezi první a druhou dávkou vakcín proti covidu-19. Podle členů skupiny by měli lidé druhou dávku vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna dostávat po šesti týdnech místo nynějších tří, respektive čtyř týdnů. Doporučila to i Česká vakcinologická společnost. Druhou dávku vakcíny AstraZeneca je možné podat až po 12 či 13 týdnech.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) během úterý zaúkoloval Ministerstvo zdravotnictví přes sociální síť Twitter. Veřejně naléhá na to, aby se prověřila možnost prodloužení intervalu pro očkování druhé dávky.

  • Plaga by chtěl, aby se ve školách používaly také testy PCR

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) by chtěl, aby se při testování ve školách používaly vedle antigenních také testy PCR. Měly by se mezi testovací metody u školáků zařadit. Plaga to dnes řekl na jednání sněmovního školského výboru. Vláda rozhodla o tom, že stát pro školy a veřejný sektor pořídí 7,65 milionu antigenních testů. Školský výbor žádá, aby ministerstvo do konce měsíce účinnost antigenního testování ověřilo ve školách, které jsou v provozu pro děti zdravotníků a záchranářů. Antigenní testy jsou levnější a jejich výsledek je rychle k dispozici. Jsou ale také méně spolehlivé. Přesnější PCR testy jsou dražší, jejich zpracování je náročnější a trvá déle. Ministerstvo školství podle Plagy původně pro školy zvažovalo PCR testy ze slin. Ministr zdůraznil, že jeho úřad o výběru testů nerozhoduje. „Byl bych rád, kdyby se PCR testy dostaly do vějíře testů, které by se využívaly… PCR testy ze slin mají své výhody. Vycházíme z informací a jasných podkladů o větší spolehlivosti těchto testů. Byl bych rád a na vládě jsem byl zastáncem toho, že by měla být PCR metoda ze slin zařazena do vějíře,“ uvedl Plaga.

  • Antigeny, nebo PCR testy? Mezi českými odborníky se stupňuje spor

    Vědci z iniciativy Sníh chtěli vyvracet mýty ohledně epidemie. Teď se sami přou o způsob testování. Podle šéfa neziskovky, která zajišťuje největší kapacitu antigenních testů, seriózní debatu pokřivují byznysové zájmy.

  • CzechTourism: Covidové pasy mohou přispět k obnově turismu

    Státní agentura CzechTourism vítá návrh Evropské komise na zavedení tzv. covidových pasů pro členské země. Mohly by přinést jednotný postup a pravidla pro cestování a přispět tak k rychlejší obnově cestovního ruchu. Turismus je jedním z nejvíce zasažených odvětví v souvislosti s koronavirem. Pandemie loni Česko v meziročním srovnání připravila zhruba o osm milionů zahraničních turistů a polovinu příjmů z příjezdového cestovního ruchu, což představuje ztrátu 83 miliard korun. Dnes to řekl ředitel CzechTourism Jan Herget.

  • Blatný: Do konce roku zdravotní pojišťovny vyčerpají své rezervy

    Do konce letošního roku podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zdravotní pojišťovny vyčerpají své finanční rezervy z minulých let. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Náměstkyně ministra Helena Rögnerová doplnila, že na účtech mají asi 64 miliard korun, z nichž zhruba deset miliard půjde na očkování proti covidu-19, 11 miliard na odměny zdravotníků a řádově miliardy také na testování ve firmách. Podle ní zatím není jasné, jestli situaci může zlepšit vývoj ekonomiky, nebo bude třeba dofinancování navýšením platby za státní pojištěnce. „Předpokládali jsme, že systém (veřejného zdravotního pojištění) bude stabilní do roku 2023, ale nebude. Bude stabilní maximálně do konce tohoto roku,“ řekl ministr. Očekává, že ztráty pojišťoven proti vybranému pojistnému se budou dál navyšovat. Situace by se mohla zlepšit až ke konci letošního roku.

  • Dopravní podnik v Brně dostane 5000 respirátorů pro cestující

    Brněnský dopravní podnik dostane od města 5000 respirátorů, které budou mít k dispozici řidiči či revizoři pro cestující bez dostatečné ochrany úst a nosu. Na svém dnešním jednání o tom rozhodli městští radní. Cílem je kromě prevence šíření koronaviru snížit napětí a předejít sporům mezi cestujícími a zaměstnanci dopravního podniku, uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). „Nechceme, aby bylo nutné někoho vylučovat z přepravy jen proto, že nemá požadovanou ochranu dýchacích cest. Je naší povinností zajistit ve vozech bezpečné prostředí pro všechny cestující. Současná situace volá po solidaritě a ne po výčitkách či trestech. Přesto zodpovědnost za dodržování nařízení leží především na každém z nás. Město poskytuje tyto respirátory jako nouzové ochranné prostředky, které by se měly využívat pouze v krajním případě,“ sdělil Koláčný.

  • Praha má domluvenou vakcínu pro spuštění svého očkovacího centra

    Praha domluvila se státem dodávku 1100 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech pro první týden fungování očkovacího centra, které město plánuje v pondělí spustit v Kongresovém centru. Dnes to řekla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě). Ve zkušebním provozu nebudou k očkování v centru připuštěni lidé registrovaní ve státním očkovacím systému, první týden vakcínu podle radní dostanou městští policisté a lidé s poruchami intelektu. Plný provoz by měl být zahájen 6. dubna. Zatím centrum očkuje 200 lidí denně, jeho kapacita při osmihodinovém provozu po celý týden je až 1000 lidí denně. Pokud by bylo třeba, je město podle radní schopno kapacitu zvýšit rozšířením provozní doby. Podle pondělního vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chce město pro očkování využívat vakcíny Pfizer/BioNTech, protože jich v Praze nyní je přes 30 000 nevyužitých.

  • „Jestli poslanci Volný a Bojko nevěří na covid, je to jejich vizitka. Ale ať neohrožují ostatní“

    Sněmovnou nedávno otřásla zpráva o úmrtí poslance ODS Jiřího Ventruby, který byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19. Svou zkušenost s nemocí má i poslanec KSČM Jiří Dolejš, a není první. Jak ho proměnila?

    Jiří Dolejš (KSČM) odpovídal v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já.

  • Senátoři napadli pandemický zákon kvůli omezeným kompenzacím

    Senátoři STAN, Pirátů a ODS napadli u Ústavního soudu pandemický zákon kvůli způsobu přijetí i tomu, že na rozdíl od krizového zákona neumožňuje odškodnit celkovou újmu živnostníků v důsledku protiepidemických opatření. Od vlády to bylo účelové, řekli dnes tvůrci stížnosti. Pandemický zákon v přijatém znění umožňuje odškodnit majetkovou újmu, nikoli celkové finanční ztráty způsobené uzavřením provozovny, uvedl pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. Zákon odškodnění „omezuje pouze na náhradu škody skutečné, zavřená hospoda nebo restaurace se nahrazovat nebude,“ dodal právník a europoslanec STAN Stanislav Polčák.

  • Platforma DoToho spojí malé pražské podnikatele s mentory

    Majitelům malých a středních podniků zvláště v Praze má s podnikáním pomoci nová platforma DoToho. Díky ní se podnikatelé spojí s mentory a odborníky z oblasti podnikání a mohou s nimi zdarma konzultovat problémy své firmy. Cílem je oživení podnikání a rozvoj byznysu v Praze, řekl ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous. „V době, kdy řada podniků není v kondici, kdy by si mohly dovolit zaplatit mentora, přicházíme s programem, který bude pro malé a střední podnikatele v Praze zdarma,“ řekl Kartous. Program je určen pro majitele nebo vedoucí pracovníky malých a středních firem zvláště z Prahy, které mají obrat do 300 milionů korun a alespoň tři zaměstnance. Hlásit se mohou od dnešního dne na webu Dotoho.pro. Každý podnikatel, který se do programu přihlásí, získá na dva měsíce k dispozici svého mentora. „Mentoři, kteří už se nám do platformy hlásí a nyní jich je přes 50, jsou špičkoví byznysmeni, majitelé význačných firem a vysocí manažeři,“ řekl investor Pavel Přikryl a doplnil, že mentoři by mohli v budoucnu spolupracovat s 200 i více podniky.

  • Lékaři v Česku už zaznamenali případy odmítnutí vakcíny AstraZeneca

    Někteří praktičtí lékaři v Česku zaznamenali případy lidí, kteří odmítli vakcínu AstraZeneca. Důvodem jsou kauzy úmrtí ve světě. Některé evropské země v minulých dnech kvůli výskytu krevních sraženin u očkovaných pozastavily očkování touto vakcínou. Českým lékařům nyní přibývá dotazů pacientů na bezpečnost vakcín. Lékaři upozorňují na to, že určité komplikace hrozí při jakémkoli očkování a lepší je očkovat než neočkovat. Potíže spatřují spíš v nedostatku vakcín. Česko bude vakcínou AstraZeneca očkovat dál. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebylo v Česku ani jedno z 11 úmrtí, která mohla s očkováním souviset, způsobené krevní sraženinou. V Jihomoravském kraji odmítlo u praktických lékařů vakcínu AstraZeneca zhruba pět procent zájemců o očkování. „Odkazujeme je do očkovacích center,“ řekl krajský zástupce Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka. Důvodem odmítnutí jsou kauzy úmrtí, jež se řeší ve světě. Podle Procházky je vakcína standardní jako každá jiná, přičemž každá vakcína má nežádoucí účinky. „V USA jsou komplikace s vakcínou Pfizer, v Británii AstraZenekou očkovali pět milionů lidí. Měli 43 úmrtí, ale nikdo neprokázal souvislost,“ uvedl Procházka.

    Komentář Seznam Zpráv k obavám z AstraZeneky:

Reklama

Hlavní zprávy