Hlavní obsah
Online

Hamáček: Můžeme zavést i zákaz vycházení

Foto: vlada.cz

Ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministr vnitra Jan Hamáček nevyloučil zavedení tvrdších opatření včetně částečného zákazu vycházení.

- Premiér Andrej Babiš připustil možnost dalšího lockdownu, ale upozornil, že stejné peníze na pomoc ekonomice jako na jaře už vláda nemá.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula pro ČT řekl, že nárůst případů je enormní. Reprodukční číslo se zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnit opatření.

- Vicepremiér Jan Hamáček považuje situaci za alarmující. Je podle něj otázka, jestli stačí zavedená opatření, nebo je čas na radikální omezení po vzoru Izraele.

  • Sever Moravy žádá o pomoc armádu

    Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák žádá armádu o pomoc v domovech seniorů. Nárůst nových případů v kraji je podle hejtmana dramatický.

  • Hamáček: Ve hře je zákaz vycházení

    Jan Hamáček, ministr vnitra, šéf ČSSD a hlava Ústředního krizového štábu, ve zprávách televize Prima uvedl, že pravděpodobně přijdou tvrdší opatření, nevyloučil ani částečný zákaz vycházení. „V principu by to znamenalo, že by lidé chodili do práce, poté by si zajistili nákup nebo ty základní životní potřeby, a potom by zůstali doma. To je asi to nejradikálnější opatření, ke kterému můžeme sáhnout,“ řekl Hamáček. „Pokud to vyhodnotí odborná skupina tak, že je to potřeba, tak je možné to zavést. Každopádně podle mého názoru není prostor na nějaká meziopatření. Buď se ta další opatření povedou a zaberou, nebo už ten virus projde společností nekontrolovaně,“ dodal.

  • S trasováním pomůže i ČEZ

    Výpomoc hygienám s trasováním přislíbil na výzvu premiéra Babiše i šéf polostátní energetické společnosti ČEZ. Uvedl to na Twitteru.

  • Komerční banka chce poslat další operátory na pomoc s trasováním

    Další profesionální telefonní operátory státu slíbil šéf české Komerční banky Jan Juchelka. Uvedl to na svém Twitteru.

  • V sobotu zatím laboratoře odhalily přes 2600 nakažených

    Během soboty zatím testy na covid-19 odhalily 2604 nových případů, známých aktivních případů nemoci je v Česku 57 842, nemoci covid-19 podlehlo od začátku pandemie 934 lidí. V nemocnicích se z nákazy koronavirem léčí 2085 lidí. Průběžná data k dnešní 18. hodině zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Šéfka TOP 09: Chudí na testy nepůjdou

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozornila, že dokud vláda nezavede vhodná ekonomická opatření na pomoc lidem zasženým pandemií, lidé na testy nebudou chodit. „Pokud se ti lidé budou bát o své živobytí, zvlášť nízkopříjmoví, tak mnozí z nich se budou bát jít na test, protože by museli do karantény a nemohli by vydělávat,“ upozornila šéfka TOP 09.

  • Opozice: K účtování s vládou ještě bude příležitost, teď respektujme opatření

    Lídři tří opozičních stran ODS, TOP 09 a lidovců na společné tiskové konferenci vyzvali občany, aby „se sebezapřením“ respektovali vládní opatření. „Na vyjadřování nespokojenosti s postupem vlády bude dost příležitostí. Teď je třeba, abychom táhli za jeden provaz a zodpovědně jednali tam, kde vláda selhala,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Zároveň označil výsledek senátních voleb za vyjádření nedůvěry občanů v současnou vládu.

  • Nejít na covid vyšetření, pokud má občan žádanku, znamená porušení zákona

  • Vláda shání výpomoc na trasování

    Premiér Andrej Babiš uvedl, že callcentra, která se snaží trasovat nakažené lidi a jejich kontakty, trpí nedostatkem operátorů. Dnes proto už jednal se šéfy velkých českých firem, aby své telefonní operátory poskytli. Vláda by jich nyní potřebovala dalších 500. „Apeluji na všechny české firmy, které mají zkušené operátory, aby nám pomohli teď hned v následujících týdnech,“ řekl premiér.

  • Babiš: Nárůst je obrovský, ale lockdown si nepřeju

    „Neptejte se mě,“ odpověděl premiér Andrej Babiš na otázku, zda České republice hrozí v tuto chvíli lockdown. Podle něj rozhodne epidemiologický tým pod vedením ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který se sejde už dnes večer. Sám si ale uzavření ekonomiky nepřeje: „Myslím, že už nemáme dalších 200 miliard, které bychom nalili do ekonomiky jako na jaře.“ Jasněji by podle něj mělo být na počátku příštího týdne.

  • Babiš: Lidé nechodí na testy

    Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci uvedl, že indikováno k testování na covid je přes 37 tisíc lidí, ale k testům nechodí. I přes špatné počasí se lidé podle premiéra mají k testům dostavit, je to i jejich zákonná povinnost.

  • Opozice představí postoj k covidu

    Opoziční strany svolávají mimořádnou tiskovou konferenci k vývoji pandemie onemocnění covid-19 v České republice. V 17 hodin vystoupí předsedové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kteří podle předsedy ODS Petra Fialy řeknou k pandemii víc a vyjádří se také k avizovanému projevu Andreje Babiše. „Nechci přilévat oleje do ohně a komentovat různé nápady, které přicházejí tu od pana premiéra, tu od někoho jiného. Teď není na drobné politické pošťuchování čas,“ uvedl.

  • Na bavorském přechodu mají pendleři test zdarma

    Stovky českých pendlerů jezdících za prací do Německa se budou moci od pondělí 12. října po tři dny nechat zdarma testovat na covid-19 na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein (Bavorská Železná Ruda) na Klatovsku, v těsném sousedství české Železné Rudy. Oznámila to koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Finková ze Zemského úřadu v Regenu. Podle ní chce zemský okres tímto krokem, který zatím žádný česko-bavorský přechod nezvolil, ulehčit zahlceným testovacím kapacitám v ČR.

    „Je to velice pěkný vstřícný krok,“ reagoval Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic.

  • Prymula: Musíme zpřísnit

    Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je nárůst nových případů enormní. „Reprodukční číslo se zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnit opatření,“ řekl České televizi.

  • Hamáček: Je otázka, zda není čas na izraelský scénář

    Vicepremiér Jan Hamáček považuje situaci za alarmující. Je podle něj otázka, jestli stačí zavedená opatření, nebo je čas na radikální omezení po vzoru Izraele. „Krizový štáb pracuje na vytváření záložních lůžkových kapacit. Počet nově infikovaných je alarmující a je otázka, zda je současný vývoj zvladatelný již platnými či navrhovanými opatřeními, nebo zda již nastal čas pro radikální řešení po vzoru Izraele,“ uvedl Hamáček na žádost o komentář rekordního denního přírůstku.

  • Prymula: Darované ventilátory využijeme všechny

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula na Twitteru uvedl, že Česko chce využít všechny ventilátory CoronaVent. Reagoval tak na zprávu deníku Aktuálně.cz, že 182 ventilátorů, na které se složili občané Česka na jaře, leží nevyužité ve skladu. 50 ventilátorů shodného typu od společnosti PPF miliardáře Petra Kellnera přitom Prymula slavnostně převzal. „Využijeme samozřejmě všechny. Nic nebrání tomu, aby je ČVUT jako organizátor sbírky a vlastník daroval konkrétním zdravotnickým zařízením. Pomůžeme,“ uvedl Prymula.

  • Česko je třetí na světě v počtu nakažených za týden

    ČR je třetí na světě v poměrném počtu nakažených za týden, překonala Černou Horu.

  • Uherskohradišťsko čekají další restrikce

    Nejpostiženějším regionem je Uherskohradišťsko. Hejtman Jiří Čunek České televizi řekl, že v oblastech s nejvyšším počtem nemocných se zřejmě ještě zpřísní restrikce. Zatím není jasné, o jaká opatření by mělo jít.

Reklama

Hlavní zprávy