Hlavní obsah

Česká výprava slaví první medaili, Vítková získala bronz z biatlonového sprintu, Sáblíková skončila čtvrtá

Foto: Profimedia.cz

Veronika Vítková (zdroj: Profimedia.cz).

Reklama

Druhý den zimních olympijských her v Pchjongčchangu je za námi, česká výprava slaví první úspěch. Biatlonistka Veronika Vítková vybojovala ve sprintu na 7,5 kilometru bronzovou medaili. Rychlobruslařka Martina Sáblíková pak dojela na trati 3000 metrů na čtvrtém místě, k medaili jí chybělo půl vteřiny.

Článek

Druhý hrací den zimních olympijských her přinesl české výpravě první medaili. V závodě na 7,5 kilometru se o ni postarala biatlonistka Veronika Vítková, která dojela třetí. Závod ovládla Němka Laura Dahlmeierová, Markéta Davidová skončila čtrnáctá, Jessica Jislová dvaadvacátá, Eva Puskarčíková pak na jednačtyřicátém místě.

Druhý cenný kov mohla přidat rychlobruslařka Martina Sáblíková, na trati na 3000 metrů ale skončila čtvrtá, přičemž od medaile ji dělilo pouze půl vteřiny. Závod patřil nizozemským rychlobruslařkám, pro zlato si dojela Achtereekteová, stříbro získala Wüstová a bronz pak de Jongová.

Po dvou jízdách v závodě sáňkařů je Ondřej Hyman na průběžném dvacátém místě, vede Němec Felix Loch. Třetí a čtvrté jízdy jsou na programu zítra v pravé poledne.

Dění v Pchjongčchangu jsme sledovali online:

16:02 - První ohlas Martiny Sáblíkové po čtvrtém místu ze závodu na 3000 metrů. 

15:04 - První kolo skokanů je za námi, Koudelka postupuje do finále

Program prvního olympijského dne se pomalu chýlí ke konci. Na skokanském můstku vede po prvním kole Polák Stefan Hula, který ulétl na neuvěřitelných 111 metrů, druhý je další Polák Kamil Stoch, třetí pak Nor Johan André Forfang. Roman Koudelka postoupil ze šestadvacátého místa do finále, Viktor Polášek skončil čtyřiačtyřicátý a nepostupuje.

14:50 - První kolo na skokanském můstku se protahuje

Silný vítr narušuje program prvního kola skoků na lyžích. Mezi skoky jsou zatím velké časové rozestupy a stále není doskákáno první kolo, které začalo ve 13:35. Roman Koudelka je ale už teď mezi třiceti postupujícími do druhého kola.

14:35 - Sáňkař Ondřej Hyman je v polovině závodu dvacátý

Pro dnešek skončil závod sáňkařů. Po dvou jízdách vede Němec Felix Loch před Rakušanem Davidem Gleirscherem. Slovák Jozef Ninis po skvělé první jízdě a průběžném sedmém místu klesnul po druhé jízdě až na osmadvacátou pozici. Ondřej Hyman je se ztrátou 1,301 sekundy na dvacátém místě. Závod sáňkařů vyvrcholí třetími a čtvrtými jízdami zítra v pravé poledne.

13:55 - Hobla pro první českou olympijskou medailistku v Pchjongčchangu

13:42 - Korejský favorit shorttracku upadnul, zlato má jeho kolega

Favorizovaný Korejec Dae Heon Hwang ve finále shorttracku na 1500 metrů upadl a závod nedokončil. Pro zlato si nakonec dojel jiný Korejec, Hjojun Lim, navíc v olympijském rekordu 2:10,485.

13:37 - První olympijská medaile pro Českou republiku v podání biatlonistky Veroniky Vítkové

Úvodní biatlonový závod na olympijských hrách přinesl pro česko hned první medaili. Třetí nejlepší čas s jednou střeleckou chybou zajela Veronika Vítková. Pro zlato si dojela Němka Laura Dahlmeierová, druhá skončila Norka Marte Olsbuová. Skvělý závod zajela i další Češka, jednadvacetiletá Markéta Davidová, která nakonec skončila patnáctá. Jessica Jislová může být také spokojená se svým dvaadvacátým místem, čtvrtá Češka na startu Eva Puskarčíková udělala na střelnici tři chyby a obsadila až 43. místo.

13:33 - Nakonec to nevyšlo, Martina Sáblíková končí o půl vteřiny čtvrtá

Všechny tři medaile si tak z rychlobruslařského závodu na 3000 metrů rozdělí tři Holanďanky, Achtereekteová, Wüstová a de Jongová. Nikola Zdráhalová skončila v závodě patnáctá.

13:28 - Průběžná holandská dominance v rychlobruslení

První Achtereekteová, druhá Wüstová a třetí de Jongová. Na zlatou medaili je tedy zapotřebí zajet závod pod čtyři minuty. Na startu je teď poslední dvojice, Ruska Voroninová a Martina Sáblíková.

13:21 - Druhou medaili může vzápětí přidat Martina Sáblíková

V probíhajícím závodu rychlobruslařek na 3000 metrů zbývají poslední čtyři závodnice, jednou z nich je i Martina Sáblíková. V předposlední dvojici se teď představí Japonka Takagiová a Holanďanka de Jongová. Se Sáblíkovou pak pojede Natalja Voroninová.

13:15 - Už je to jasné, Veronika Vítková má bronz z biatlonového závodu na 7,5 kilometru! 

Zřejmou vítězkou je Němka Laura Dahlmeierová, na druhém místě skončí Norka Olsbuová, třetí pak Veronika Vítková. Skvělý závod zajela také jednadvacetiletá Markéta Davidová, která je průběžně čtrnáctá.

13:06 - Davidová po druhé střelbě celkem s jednou chybou! Zatím je devátá

Na první desítku útočí Slovenka Paulina Fialková. Velmi dobrý závod má za sebou Jessica Jislová, ta je v cíli aktuálně osmnáctá, Eva Puskarčíková uzavírá třetí desítku. Medailový sen Veroniky Vítkové nabírá stále výraznějších obrysů.

12:56 - Davidová je na trati, Jislová průběžně šestnáctá, Wiererová pokazila střelbu

Pro Markétu Davidovou začaly premiérové olympijské hry, Jessica Jislová je zatím šestnáctá. Italka Dorotha Wiererová udělala na střelnici hned dvě chyby.

12:50 - Kuzminová je v cíli na průběžném sedmém místě, Puskarčíková dojela do cíle na 19. místě

Zlatý hattrick ze sprintu se tedy nekoná. Bez chyby zatím střílí také Italka Dorotha Wiererová, ta by mohla Vítkovou odsunout mimo medailové pozice. Eva Puskarčíková je v cíli se ztrátou dvou minut a třinácti sekund na Dahlmaierovou.

12:48 - Dahlmaierová suverénně v čele sprintu žen

O 24,2 vteřiny vede v biatlonovém sprintu žen Laura Dahlmaierová. Veronika Vítková se tak posunula na třetí místo.

12:45 - Sáňkař Hyman je po prvních jízdách 23.

Na vedoucího Rakušana Gleirschera ztratil 67 setin sekundy. Slovák Ninis je sedmý. Ve 13 hodin začínají druhé jízdy.

12:43 - Dahlmaierová zastřílela bez chyby, Vítková je v cíli průběžně druhá

Veronika Vítková je v cíli a s jednou střeleckou chybou je zatím druhá za Marte Olsbuovou z Norska. Pro vítězství si pravděpodobně jede Němka Dahlmaierová. Puskarčíková je po druhé střelbě sedmnáctá.

12:39 - V polovině rychlobruslařského závodu je Nikola Zdráhalová šestá. 

1. Carlijn Achtereekteová (NED)

2. Ajano Satoová (JPN)

3. Ida Njåtunová (NOR)

4. Francesca Lollobrigidová (ITA)

5. Luiza Złotkowská (POL)

6. Nikola Zdráhalová (CZE)

12:33 - Vítková jednou chybovala, po druhé střelbě ale vede! 

Kaisa Mäkäräinenová nezvládla střelbu vleže, své fanoušky nepotěšila ani Anastasia Kuzminová. Eva Puskarčíková udělala dvě chyby. Vítková udělala na druhé střelecké položce jednu chybu, v mezičase ale přesto vede.

12:28 - Vítková zastřílela čistě a je průběžně čtvrtá! 

Veronika Vítková drží po čisté střelbě průběžnou čtvrtou pozici ve sprintu žen. Vede Francouzka Bescondová.

12:21 - Olympijský rekord v shorttracku znovu překonán

O neuvěřitelné dvě tisíciny sekundy překonala olympijský rekord Elise Christiové na trati 500 metrů jiná rychlobruslařka, Korejka Minjeong Čoiová. Čas 42,872 tak byl rekordním jen několik minut, nynější olympijský rekord je 42,870 sekundy.

12:15 - Začal první biatlonový závod letošních olympijských her, na startu ženského sprintu stojí čtyři Češky

Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Markéta Davidová postupně vyrazí na trať biatlonového sprintu. Slovenka Anastasia Kuzminová může jako první biatlonistka v historii získat zlatý hattrick, zlato má ze sprintu z Vancouveru i ze Soči.

12:10 - Zdráhalová je zatím druhá ze čtyř

Rychlobruslařka Nikola Zdráhalová nastoupila do závodu na 3000 metrů ve druhé dvojici z celkových dvanácti. S časem 4:11.36 je momentálně na druhém místě. Martina Sáblíková pojede v poslední dvanácté dvojici.

11:58 - Padnul olympijský rekord v shorttracku! 

Čtvrtá rozjížďka žen na 500 metrů přinesla první překonání olympijského rekordu. Britka Elise Christieová jej překonala časem 42,872.

11:50 - Sáblíková se Zdráhalovou budou bojovat o první českou medaili

Rychlobruslařský závod žen na 3000 metrů startuje v pravé poledne. Nikola Zdráhalová má startovní číslo 4, Martina Sáblíková pak poslední čtyřiadvacítku.

11:42 - Hyman průběžně třináctý

Českému sáňkaři Ondřeji Hymanovi nevyšla první jízda a s časem 48,324 drží průběžné třinácté místo. Na vedoucího Rakušana Davida Gleirschera ztrácí přes půl vteřiny.

11:35 - Slovenský sáňkař Ninis zajel zatím šestý nejrychlejší čas 

Jako dvanáctý v pořadí se na sáňkařskou trať vydal Slovák Jozef Ninis. V první jízdě na své už čtvrté olympiádě zajel zatím šestý nejrychlejší čas.

11:32 - Švédská skiatlonistka Kallaová už má svou medaili! 

Charlotte Kallaová si jako první na letošních olympijských hrách vyzvedla zlatou medaili. Podívejte se na první medailový ceremoniál se švédskou hymnou.

11:21 - První závod alpského lyžování je v ohrožení, v Koreji silně fouká

Vítr o rychlosti 72 km/hod, taková je předpověď povětrnostních podmínek pro mužský sjezd, který je naplánovaný na třetí hodinu ranní. Při takové rychlosti větru už ale nejezdí nahoru lanovka, a tak je první olympijský závod v alpském lyžování ohrožen. Dnes si někteří jezdci dokázali zatrénovat. Podívejte se na video amerického lyžaře Teda Ligetyho, zlatého olympijského medailisty z let 2006 a 2014.

11:17 - Korejec bez problémů postupuje do semifinále

Největší favorit mužského shorttracku na 1500 metrů Korejec Dae Heon Hwang vyhrál svou rozjížďku a bez větších problémů postupuje do odpoledního semifinále.

11:08 - Začíná závod sáňkařů, Ondřej Hyman pojede jako šestnáctý

Krátce po jedenácté hodině odstartoval závod sáňkařů. Jako první se na trať vydal jeden z favoritů na medaili Semjon Pavličenko, udělal ale několik chyb. Český sáňkař Ondřej Hyman pojede jako šestnáctý v pořadí, Slovák Jozef Ninis dvanáctý.

10:50 - Švédské hokejistky porazily Japonky 

Švédské hokejistky vedly už ve třetí minutě po gólu Raskové 1:0. V sedmatřicáté minutě vyrovnávala Japonka Ukitaová, třetí dějství ale patřilo hokejistkám Tre Kronor. Vítěznou branku zaznamenala ve 42. minutě Hjalmarsonová a i přes velký tlak Japonek v závěru už si Švédky vítězství vzít nenechaly. Po výhře 2:1 tak mají namířeno do čtvrtfinále.

10:40 - Za dvacet minut startují mužské rozjížďky shorttracku na 1500 metrů 

Největším adeptem na zlatou medaili je teprve osmnáctiletý Korejec Dae Heon Hwang. V 11 hodin startují rozjížďky, mužské semifinále je pak na programu ve 12:20.

10:24 - Smůla provází polskou skikrosařku

Olympijské hry vždy píšou velké příběhy. Jeden z těch smutnějších se týká polské skikrosařky Karoliny Riemen-Žerebeckové. Minulý rok se po nehodě ocitla v kómatu, letos si krátce před odletem na olympijské hry poranila záda a v Pchjongčchangu nakonec nenastoupí.

10:10 - Gabriela Koukalová fandí českému biatlonu na dálku

Zatímco Veronika Vítková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Eva Puskarčíková už se v Pchjongčchangu připravují na svůj první olympijský závod, jejich zraněná kolegyně Gabriela Koukalová tráví dnešek na pláži.

9:58 - Za hodinu odstartuje závod mužů na saních. Zúčastní se ho i náš český reprezentant Ondřej Hyman 

Účastnil se olympiády ve Vancouveru i v Soči a v obou případech skončil na 25. místě.

Ondřej Hyman (zdroj: ČTK).

9:40 - Od prvního dne sužují olympijskou oblast mrazy, přečtěte si, s jakými dalšími problémy se musejí potýkat organizátoři her

Extrémní mrazy a velmi nakažlivý virus. Hned od prvního dne řeší pořadatelé olympiády komplikace

9:04 - České reprezentantky finišují

Petra Nováková se vešla do první třicítky. Skončila na 28. místě, na vítězku ztratila 3 minuty a 10 vteřin. Kateřina Beroušková dojela na 38. místě. Sedmnáctiletá Barbora Havlíčková skončila na 43. místě a Petra Hynčicová na 47. místě.

8:56 Zlatou medaili vyhrává Charlotte Kallaová!

Druhá v pořadí je Marit Björgenová a třetí Parmakoskiová z Finska

8:54 - Charlotte Kallaová vede na posledním mezičase o víc než devět sekund

8:53 - 1800 metrů do cíle pro Kallaovou, která útočí na zlatou medaili

8:49 - Závodnice mají za sebou přes deset kilometrů

V čele na prvním místě Björgenová, na druhém Kallaová a na třetím místě Nathalie Von Siebenthalová.

8:45 - Na prvním místě nyní vede Charlotte Kallaová a ihned za ní projelo zmiňované norské trio Östbergová, Björgenová, Wengová.

8:42 - Pořadí českých skiatlonistek v druhé polovině závodu

Nováková přezouvala lyže na 38. místě, Beroušková na 34. místě, Hynčicová na 48. místě a nejmladší česká závodnice Havlíčková na 53. místě.

8:40 - První skupina vyrazila na druhou polovinu závodu

Přezutí zvládla nejrychleji trojice Marit Björgenová, Heidi Wengová a Ingvild Östbergová.

8:37 - Blíží se druhá polovina závodu

Skiatlonistky přezují výbavu.  Lyže budou mít pro tuto část závodu kratší a hole delší. Začne se bruslit. V depu se může stát chyba, která potom může stát hodně času.

8:35 - Marit Björgenová se dostala do čela závodu

Za ní běží Kallaová a Parmakoskiová. První polovina skiatlonu už se pomalu chýlí ke konci. Švédka Anderssonová vypadla z první trojice.

8:25 - V čele je Kallaová, za ní Norka Heidi Wengová a průběžné třetí místo obsadila Ebba Anderssonová ze Švédska.

V první skupině se drží 20 děvčat. Nejvýš v pořadí z Češek je zatím Kateřina Beroušková na 30. místě. Petra Nováková je zatím 40. a Hynčicová na 47. místě.

8:20 - Závod by mohl komplikovat silný vítr

Dnes je na trati slunečno, teplota vzduchu i sněhu je minus čtyři stupně. Fouká silný nárazový vítr, ten by mohl trochu ztížit skiatlonistkám závod.

8:15 - Právě startuje závod ve skiatlonu

Velkou favoritkou na medaili je Marit Björgenová. Skiatlon vyhrála i ve Vancouveru a Soči.

7:55 - Za chvíli začne závod v běhu na lyžích

V něm se představí Kateřina Beroušková, Barbora Havlíčková, Petra Hynčicová a Petra Nováková, která vás zve na svém Instagramu na sledování a fandění skiatlonu.

Petra Nováková zve fanoušky na sledování skiatlonu (zdroj: Instagram/petnov).Video: Seznam Zprávy

7:10 - Podívejte se, co říkala rychlobruslařka Martina Sáblíková před odletem do Pchjongčchangu.

Rozhovor s Martinou Sáblíkovou před odletem na olympiádu.Video: Jolana Humpálová

7:05 - Závod ve snowboardingu

Český snowboardista Petr Horák v disciplíně slopestyle do finále závodu nepostoupil. V prvním kole kvalifikační jízdy skončil na jedenáctém místě, ale v závěru druhé jízdy upadl a v druhé kvalifikační skupině skončil patnáctý.

6:40 - Snowboardistka Kateřina Vojáčková byla dodatečně nominována na OH.

Stala se 94. členkou české výpravy. Dodatečnou nominaci získala po zranění jedné ze soupeřek. Jednadvacetiletá česká reprezentantka bude závodit v disciplíně Big Air.

Reklama

Související témata:

Doporučované