Hlavní obsah

Ledecká si zlatem podmanila svět, možná největší příběh olympijské historie, píší zahraniční média

Foto: Profimedia.cz

Ester Ledecká překvapila vítězstvím v superobřím slalomu.

Reklama

Česká lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká vyhrála lyžařský superobří slalom na olympiádě. Dění v Pchjongčchangu jsme sledovali online.

Článek

Hned na úvod dne překvapila svým výkonem na lyžích v superobřím slalomu Ester Ledecká, která jinak dává přednost spíše snowboardu. Na trati však porazila i takové závodnice, jako jsou například Američanka Lindsey Vonnová či Švýcarka Lara Gutová. Pro Česko tak získala první zlato na těchto olympijských hrách.

Úspěšné sobotní ráno podtrhli skvělým výkonem čeští hokejisté, kteří porazili Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech a vedou skupinu A.

Biatlonistka Veronika Vítková jela až do poslední rány o bronz, pak ale udělala jednu chybu, omylem obkroužila dva trestné okruhy, a stačilo to jen na 14. místo. Druhá česká reprezentantka Markéta Davidová dojela osmnáctá. První zlatou medaili pro Slovensko získala Anastasia Kuzminová.

Polský skokan na lyžích Kamil Stoch obhájil zlatou medaili na velkém můstku. Nejlepší Čech Roman Koudelka skončil 25., Čestmír Kožíšek 29. a Viktor Polášek byl na 44. místě.

Osmý den olympijských her v Pchjongčchangu jsme sledovali v online reportáži:

Rozhovor s českým novinářem Michalem Osobou přímo z Pchjongčchangu.Video: Seznam

15:40 – Hokej: Slovinsko – Slovensko 3:2 po samostatných nájezdech

Vítězství Slovinců zařídil v nájezdech Žiga Jeglič, který v minulosti oblékal dres bratislavského Slovanu. Slovinci se tak po vítězství vyhoupli na druhé místo skupiny. Slováci končí ve skupině poslední.

15:30 – Hokej: Slovinsko – Slovensko 2:2

Prodloužení o vítězi nerozhodlo, na řadě jsou samostatné nájezdy.

15:25 – Hokej: OAR – USA 4:0, Slovinsko – Slovensko 2:2

Rusové porazili USA 4:0, po dvou gólech vstřelili Nikolaj Prochorkin a Ilja Kovalčuk. Zápas Slovinců se Slováky se prodlužuje. Rusové tak vyhráli skupinu a postupují přímo do čtvrtfinále.

Poslechněte si rozhovor se zlatou českou olympioničkou Ester Ledeckou.Video: Český olympijský výbor

15:10 – Skoky na lyžích

Zlatou medaili na velkém můstku obhájil Polák Kamil Stoch, který se radoval i v Soči před čtyřmi lety. Druhý skončil Němec Andreas Wellinger a třetí Nor Robert Johansson. Roman Koudelka skončil 25., Čestmír Kožíšek 29. a Viktor Polášek na 44. místě.

15:00 – Hokej: Slovinsko – Slovensko 2:2, OAR – USA 4:0

Slováci vyrovnali zásluhou Marcela Haščáka. Čtvrtý gól Rusů přidal znovu Ilja Kovalčuk. Oba zápasy jsou zhruba v polovině třetí třetiny.

14:55 – Skoky na lyžích

Ve druhém kole už odskákali čeští skokané. Kožíšek skočil 113 metrů a Koudelka metrů 122. Ani jeden z českých skokanů si tak své umístění z prvního kola příliš nevylepší.

14:25 – Hokej: Slovinsko – Slovensko 2:1, OAR – USA 3:0

Slováci před koncem druhé třetiny snižují na rozdíl jediné branky. Prosadil se útočník Banské Bystrice Miloš Bubela. Rusové vedou po dvou třetinách už o tři branky, prosadil se zkušený Ilja Kovalčuk.

14:22 – Skoky na lyžích

Do druhého kola se nakonec podívají dva Češi – Roman Koudelka z 25. místa a Čestmír Kožíšek z 28. příčky. Naopak Viktor Polášek se mezi nejlepší třicítku nevešel. Po prvním kole vede Polák Kamil Stoch.

14:08 – Rychlobruslení

Na trati na 1500 metrů se představila i Michaela Sejpalová, která skončila na 24. místě. vyhrála Korejka Čche Min-čongová.

14:02 – Hokej: Slovinsko – Slovensko 2:0, OAR – USA 2:0

Jen o malou chvíli později přidávají Slovinci druhou branku zásluhou Anžeho Kuralta. O dva góly vedou už i Rusové, podruhé v zápase se prosadil Nikolaj Prochorkin.

14:00 – Hokej: Slovinsko – Slovensko 1:0

Slovinec posílá na začátku druhé třetiny do vedení obránce Hradce Králové Blaž Gregorc.

13:57 – Skoky na lyžích

Ve druhém kole se představí také Čestmír Kožíšek. Před sebe ho mimo jiné pustil i legendární Noriaki Kasai, kterému se skok příliš nepodařil.

13:53 – Skoky na lyžích

Čestmír Kožíšek skočil o metr méně než Roman Koudelka a zařadil se na průběžné šesté místo za Koudelku. Mezitím už je jasné, že Koudelka postupuje do druhého kola. Kožíšek potřebuje k postupu do druhého kola porazit ještě alespoň jednoho skokana.

13:51 – Skoky na lyžích

Roman Koudelka skočil 125,5 metru a bude čekat, zda mu tento výkon bude stačit na postup do druhého kola, do kterého postoupí nejlepších třicet skokanů.

13:49 – Hokej: OAR – USA 1:0, Slovinsko – Slovensko 0:0

V první třetině zápasu Ruska s USA padla jediná branka. Slováci se zatím proti Slovincům neprosadili.

13:41 – Skoky na lyžích

Viktor Polášek skočil 116,5 metru.

13:30 – Skoky na lyžích

V závodě na velkém můstku se představí tři čeští skokané. Roman Koudelka, Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek.

13:22 – Hokej: OAR – USA, Slovinsko – Slovensko

Rusové vedou v polovině první třetiny nad USA 1:0. Prosadil se Prochorkin. Slovinci hrají se Slovenskem zatím bez branek.

13:06 – Podívejte se, jak vítězství Ledecké komentují zahraniční média

Jak na vítězství Ester Ledecké v supeobřím slalomu reagují světová média?Video: Seznam Zprávy

12:55 – „Do půlnoci jsem lyžařka, od zítřka zase snowboardistka,” říká zlatá Ester Ledecká

12:50 – Kuzminová získala pro Slovensko první zlato

Výsledky závodu s hromadným startem: 1. Kuzminová 35:23,0, 2. Domračevová +18,8, 3. Eckhoffová +27,7, 4. Vittoziová +45,6, 5. Oebergová +46,5, … 14. Vítková +1:34,8, … 18. Davidová +2:00,8.

12:48 – Před posledním stoupáním je jasno

Pro zlato si v klidu dokráčí Slovenka Kuzminová, Domračevová bude mít stříbro. Norka Eckhoffová konečně zastřílela a bude jí to stačit na bronzovou medaili.

12:44 – Slováci mají první zlato, Vítková si šanci na medaili odstřelila poslední položkou

Slovenka Kuzminová sice jeden terč minula, ale i tak by ji zlatá medaile neměla uniknout. Domračevová si jede pro stříbro. O bronz se strhne velký boj. Vítková objela dva trestné okruhy a řadí se na 15. příčku, Davidová 19.

12:40 – O bronz bojuje pět biatlonistek, včetně Vítkové

Vítková se před poslední střelbou propadla na sedmou příčku, ale pokud zastřílí bezchybně, může bojovat o medaili. Společně s ní o ni pojede dalších pět závodnic. Kuzminová je v čele s náskokem 46 sekund na Wiererovou.

12:35 – Vítková i na stojce čistá a postoupila na třetí místo

Slovenka Kuzminová si dnes zařídila vlastní sólo závod. Nejbližší pronásledovatelka Wiererová na ni ztrácí téměř půl minuty. Třetí jede Vítková. Za ní Vittoziová a Domračevová, která udělala na střelnici jednu chybu.

12:33 – První pětka Vítkové na mezičase odjíždí

Po sedmi kilometrech: 1. Kuzminová 18:32,9, 2. Domračevová +9,4, 3. Herrmanová +26,9, 4. Wiererová +27,4, 5. Oebergová +27,5, … 7. Vítková +37,3, … 18. Davidová +1:00,1.

12:30 – Vítková bez chyby a uzavírá první pětku

Slovenka Kuzminová odjela z druhé ležky s náskokem osmi sekund na Domračevovou. Vítková se dostala do první pětky. Davidová klesla kvůli jednomu omylu na střelnici na 18. příčku. Dahlmeierová znovu chybuje a je bez šance na medaili.

12:25 – Na metě 4,5 kilometru je první stále Kuzminová

Po 4,5 kilometru: 1. Kuzminová 11:08,1, 2. Domračevová +5,3, 3. Herrmannová +8,1, 4. Makarainenová +8,6, 5. Oebergová +11,8, … 9. Vítková +15,5, … 12. Davidová +21,9, … 20. Dahlmeierová +39,5.

12:22 – Po první střelbě pokračuje trysková jízda Kuzminové

Kuzminová zastřílela nejrychleji a hlavně čistě a jede s náskokem tří sekund na Oebergovou. Vítková ani Davidová neudělaly chybu, první z Češek je osmá, Davidová je 15. Dahlmeierová jeden terč netrefila.

12:19 – Kuzminová trhá startovní pole

Hned od začátku se Anastasia Kuzminová rozhodla rozdrobit pole drtivým tempem. Po dvou kilometrech ji stačí jen Denise Herrmannová, pole závodnic je natažené.

12:15 – Biatlonistky vystartovaly do závodu s hromadným startem

Veronika Vítková vyjela do boje o medaile z druhé řady, Markéta Davidové z té poslední. Největšími favoritkami jsou Němka Laura Dahlmeierová, která už získala v Pchjongčchangu tři medaile, a dvakrát stříbrná Slovenka Anastasia Kuzminová.

12:00 – Za 15 minut pojedou o medaile biatlonistky

Čeští fanoušci musí držet palce číslům 5 a 29. S nimi jedou Češky Veronika Vítková a Markéta Davidová.

11:57 – Ester Ledecká hned v zákulisí opět nasadila brýle

11:52 – Stříbrnou medaili už má na krku i Martina Sáblíková

11:46 – Rychlobruslařka Sejpalová se nedostala do semifinále short tracku

Ve třetí rozjížďce dojela Michaela Sejpalová na čtvrtém místě a za třetím postupovým místem Britky Charlotte Gilmartinové zaostala o sekundu. Do semifinále tak nepostoupila.

11:41 – Tohle neomrzí, a tak ještě jednou Esteřina zlatá jízda s německým komentářem

11:34 – Ester Ledecká se zlatou medailí

11:28 – Pro jubilejní 20. českou zlatou medaili si dojde Ledecká

Ester Ledecká dostane zlatou olympijskou medaili, a bude to jubilejní 20. zlatá radost pro Česko. Po ní si pro stříbro vystoupá na pódium i Martina Sáblíková.

11:25 – Havlíčková dovezla českou štafetu na 11. příčce

Výsledky ženské štafety na 4×5 kilometrů: 1. Norsko 51:24,3, 2. Švédsko +2,0, 3. OAR +43,3, 4. Finsko +1:02,6, 5. USA +1:20,5, … 11. Česká republika +3:52,8.

11:21 – Zlato pro Norsko, Bjoergenová má sedmé zlato z olympiády

Marit Bjoergenová věděla, že v závěrečném sprintu nemůže soupeřit se Švédkou Stinou Nilssonovou, a tak ji nastoupila už v závěrečném kopci a do finiše si dovezla dostatečný náskok. Norsko tedy bere zlato, Švédsko má stříbro a Olympijské sportovkyně z Ruska si dojely pro bronz.

11:09 – Norka Hagaová dotáhla štafetu na čelo, o zlato pojedou se Švédkami a Ruskami

Norka Ragnhilda Hagaová předala do posledního úseku šestinásobné zlaté medailistce Marit Bjoergenové. Na prvním místě se ale do posledního úseku pustily Švédky, druhé jsou Rusky. Nejmladší česká reprezentantka Barbora Havlíčková se bude snažit ještě zlepšit aktuální jedenáctou příčku.

10:59 – Na třetím úseku se dostávají do vedení Švédky, Češky jedenácté

Obhájkyně zlata Švédky se dostaly ve štafetě žen do vedení. Stíhají je jen Rusky a Finky. Ostatní štafety už mají ztrátu přes dvacet sekund. Za Česko jede na třetím úseku Petra Nováková a drží jedenácté místo.

10:56 – Korejci rezignovali a se Švýcary prohráli 0:8, Finky si poradily se Švédkami

Hokejisté Jižní Koreje se patrně vyčerpali v zápase s Českem, protože se Švýcary totálně propadli a musí se smířit s debaklem 0:8. Finky ve třetí třetině ještě navýšily náskok a porazily Švédsko 7:2. V semifinále si zahrají s USA.

10:45 – Česká štafeta je po první předávce na parádním sedmém místě

První předávka: 1. OAR 13:24,5, 2. Slovinsko +3,9, 3. Norsko +4,4, 4. Finsko + 19,9, 5. Švédsko +25,8, 6. Švýcarsko +35,4, 7. Česká republika +41,7.

10:40 – 1000. zlatá medaile v historii pro Japonce Juzuru Hanjúa

Obrovsky populární japonský krasobruslař Juzuru Hanjú získal 1000. zlatou medaili v olympijské historii. Před hrami v Pchjongčchangu si přitom kvůli zranění dal čtvrt roku pauzu.

10:30 – Startuje běžkařská štafeta žen na 4×5 kilometrů

Česká štafeta jede se startovním číslem 11 ve složení Kateřina Beroušková, Karolína Grohová, Petra Nováková a Barbora Havlíčková.

10:19 – Otec Ledecké Janek s ní slavil v cíli, Samkovou povzbuzovali příbuzní u televize, podívejte se

Takhle slaví Samkovi bronz.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

10:03 – Hokej: Švýcaři vedou nad Koreou už 3:0

Za Švýcarsko se trefil Felicien Du Bois a na tři nula zvyšoval Pius Sutter. Po dvou třetinách tedy domácí fanoušci nemají příliš důvodů k radosti. Švédské hokejistky před druhou sirénou snížily, ale i tak prohrávají s Finkami vysoko 2:5.

9:51 – Americká NBC přerušila přenos ze superobřího slalomu ještě před jízdou Ledecké

Stejně jako zlatá z Turína a dnes komentátorka americké stanice NBC Julia Mancusová, i režisér vysílání si myslel, že je hotovo. NBC proto ještě před jízdou Ledecké přepnula na krasobruslení. A pak se už všichni nestačili divit…

9:35 – Možná nejpřekvapivější zlatá medaile v historii olympiády, píšou zahraniční média

První česká zlatá medailistka z olympiády v Pchjogčchangu Ester Ledecká spustila svým super výkonem lavinu superlativů od zahraničních médií i soupeřek:

BBC: „Jeden z nejúžasnějších sportovních příběhů v historii zimních her.”

AFP: „Největší překvapení olympijské historie.”

Americká lyžařka Lindsey Vonnová: „Chtěla bych také měnit sporty jako ona. Ale bohužel umím jen lyžovat, a i v tom mě porazí.”

9:20 – Ledecká zkompletovala rodinnou sbírku medailí z OH

Neskutečnou zlatou jízdou přidala Ester Ledecká do rodinné vitríny poslední chybějící kov. Její dědeček, hokejista Jan Klapáč, přivezl z olympijských her v Innsbrucku bronz a z Grenoblu stříbro.

9:06 – Curlingovému turnaji vévodí Švédové

Výsledky 6. kola mužů: Jižní Korea – Velká Británie 11:5, Švýcarsko – Norsko 7:5, Kanada – Švédsko 2:5, Japonsko – Itálie 6:5.

8:53 – Dnes budeme fandit ještě běžkařkám a hlavně biatlonistkám

Rozběhly se další zápasy hokejového turnaje. Švýcarsko vede v české skupině nad Jižní Koreou 1:0. Finské hokejistky přidaly už druhou branku a v zápase se Švédkami to je už 2:0. V 10:30 startuje ženská běžkařská štafeta i s českou účastí. Ve 12:15 pak budeme fandit triu Vítková, Davidová, Jislová v závodě biatlonistek s hromadným startem.

8:38 – Česká republika je s pěti medailemi 13. nejúspěšnějším státem

Čeští sportovci doposud získali v Pchjongčchangu pět medailí – zlatou dnes zajistila v superobřím slalomu lyžařka Ester Ledecká, stříbro získal biatlonista Michal Krčmář a rychlobruslařka Martina Sáblíková a bronz vybojovaly biatlonistka Veronika Vítková a snowboardcrossařka Eva Samková. Tabulku vede s 15 cennými kovy Německo, 9 z nich je zlatých.

8:03 – Ondřej Bank se k Ledecké vyjadřoval pro Seznam ještě před olympiádou

„Dřív jsem si to nemyslel, ale teď si myslím, že opravdu může být jedna z nejlepších i na lyžích a zároveň u toho jezdit na prkně, což je fakt hodně zajímavé,“ řekl Ondřej Bank, který se na přípravě sportovkyně podílí, v rozhovoru v následujícím videu.

S Ondřejem Bankem o sjezdovém lyžování, Ester Ledecké i olympiádě.Video: Seznam Zprávy

7:48 – Výsledku závodu nerozumím a nevěřím, řekla Ledecká Radiožurnálu

Před olympiádou odmítala mluvit s novináři a komunikovala jen se svým týmem, za což ji někteří kritizovali. Podle trenéra Tomáše Banka je to její rituál. Po dnešním zlatém výkonu mlčení prolomila. V rozhovoru pro Radiožurnál neskrývala své překvapení. Uvedla, že se vždycky snaží dosáhnout na nejvyšší metu a tentokrát se to povedlo. V tréninkové jízdě měla problémy kvůli stínu, podmínky při finálové jízdě si ale pochvalovala.

7:15 – Ledecká zazářila na lyžích, bookmakeři jí ještě více věří na snowboardu

Na start kvalifikačního závodu v paralelním obřím slalomu se Ledecká postaví ve čtvrtek 22. února. Je vůbec první sportovkyní, která bude na olympiádě soutěžit na lyžích i na snowboardu. O tom, jaké šance jí dávají bookmakeři a sázkaři, natáčel reportér Aleš Černý.

Sázkové kanceláře o ZOH s Alešem Černým.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

6:55 – Rozhovor s Ester Ledeckou natočil na začátku roku reportér Seznamu Adam Sušovský.

Rozhovor s Ester Ledeckou.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz

6:50 – Český hokejový tým po samostatných nájezdech zvítězil nad Kanadou 3:2

V základní hrací době skórovali Češi Kubalík a Jordán a góly do české branky vsítili Kanaďani Raymond a Bourque. O výsledku svým nájezdem rozhodl Jan Kovář. Česko momentálně figuruje na prvním místě ve skupině A. Přímý postup do čtvrtfinále by potvrdilo zítřejší vítězství nad týmem Švýcarska. Ten se ještě dnes utká s Koreou.

6:10 – Ester Ledecká je olympijskou šampionkou v super-G

O skvělý vstup českého týmu do sobotního dění na olympiádě se postarala sportovkyně Ester Ledecká, která se představí také na snowboardu. Vybojovala zlatou medaili v lyžařské disciplíně super-G, tedy superobřím slalomu. Na druhém místě skončila Rakušanka Veithová a bronz brala Lichtenštejnka Weiratherová.

6:00 – Krasobruslař Michal Březina skončil ve volném programu na 16. místě

Zlato a stříbro putují do Japonska díky výkonům Hajúa a Unoa. Bronzovou medaili vybojoval Španěl Fernandez.

Reklama

Doporučované