Hlavní obsah

Novým předsedou FAČR se stal Malík, funkce obhájili i Berbr s Damkovou

Luděk Mádl k volbě předsedy FAČR.

 

Reklama

Delegáti valné hromady Fotbalové asociace ČR volili v Nymburce nástupce Miroslava Pelty.

Článek

Novým předsedou Fotbalové asociace ČR se stal Martin Malík, až dosud generální ředitel STES, obchodní firmy zřizované asociací.

Malíka na valné hromadě v Nymburce veřejně podpořil i jeho předchůdce Miroslav Pelta. Martina Malíka volilo 175 delegátů z 202 přítomných. Z toho 120 hlasů dostal Malík z české komory a 55 z moravské. Ve volbě porazil hned v prvním kole Petra Fouska, bývalého generálního sekretáře FAČR.

Velkým tématem valné hromady byla uvažovaná změna stanov. Zástupci FIFA a UEFA velmi razantně tlačili na to, aby se moravská komora vzdala práva předsednickou volbu zablokovat. Pohrozili dokonce zavedením nucené správy v asociaci. Přesto návrh nových stanov nebyl přijat.

I podle stanov dosavadních však byl Martin Malík zvolen bez problémů hned v prvním kole.

Volbu jsme sledovali online:

Musíme spolu více mluvit, shodují se Berbr se Zlámalem

18.31 Oba místopředsedové obhájili své posty a během závěrečné tiskové konference se shodli, že spolu musí začít více mluvit. "Já nemám problém komunikovat se Zdeňkem," řekl Berbr. "Myslím, že společnou řeč najdeme," dodal Zlámal. Berbra velmi potěšil projev Miroslava Pelty, který vyzdvihl Berbrův přínos po vypuknutí letošní dotační aféry. Zlámal zase uvedl, že Peltův projev by nezměnil názor moravských delegátů, aby hlasovali pro změnu stanov.

Malík: Tlak UEFA a FIFA berme vážně

18.25 Malík: "Možná to někteří zlehčují, ale UEFA a FIFA myslí ty své teze (o nucené správě na FAČR) vážně. Tu změnu musíme provést. Nejzazším termínem je 15. červen 2018. Ale to už by se u nás objevila ta normalizační komise. Vyřešit to musíme mnohem dřív."

Malík: Vedení máme, stanovy vyřešeíme

18.22 Nový předseda Martin Malík: Výsledek valné hromady nechápu jako vítězství Martina Malíka, ale celého českého fotbalu. Dokázali jsme si zvolit nové kompletní vedení, to je velmi dobrý zpráva. Jeden klíčový bod (změnu stanov) jsme pouze posunuli v čase. Věřím, že se nám podaří najít i v této věci řešení."

Že se nám podaří v blízké bufdoucnodti nsajít v této vcěci řešení

17.41 Valná hromada je u konce. Sekretář FAČR Rudolf Řepka na závěr upozornil, že se všichni delegáti zřejmě sejdou na začátku příštího roku. Kvůli změny stanov.

Berbrovo křídlo bude mít hlasů dostatek

17.25 Do suity Romana Berbra patří jednoznačně trojice Votík, Liba a Damková, řadit sem lze i Tomáše Paclíka a také Karla Kulu. Společně s Berbrem samotným jde o 6 osob z 11 členů výkonného výboru, což je většina, která je pro rozhodovací procesy klíčová. Lze očekávat, že s tímto táborem bude hledat názorové průniky i nový předseda Martin Malík a berbrovské linii se v posledních měsících nijak neprotivila ani pražská Sparta, kterou zastupuje Dušan Svoboda.

Obměna jmen ve výkonném výboru je minimální

17.22 Je tedy známo kompletní složení výkonného výboru. Předseda Martin Malík bude mít k ruce místopředsedy Romana Berbra se Zdeňkem Zlámalem, kteří ve "fotbalové vládě" obhájili své pozice stejně jako ligoví zástupci Dušan Svoboda a Tomáš Paclík. Znovu zvoleni byli i Rostislav Votík s Dagmar Damkovou s Pavel Blaha. Nováčky budou bývalý reprezentant a legenda Baníku Karel Kula spolu s bývalým rozhodčím Miroslavem Libou. Staronovou tváří výkonného výboru je Pavel Nezval.

Šéf Plzně a místopředseda Sparty obhájili

17.16 Za ligu byli do výkonného výboru zvoleni Tomáš Paclík a Dušan Svoboda. Jan Malý byl zvolen jako člen odvolací komise.

16.52 Rostislav Votík a Miroslav Liba byli zvoleni do výkonného výboru za Čechy. Pavel Blaha Karel Kula byli zvolení do výkonného výboru za Moravu.

Damková opět předsedkyní Řídící komise pro Čechy, Nezval na Moravě

16.15 Předsedou Řídící komise pro Moravu se stal Pavel Nezval.

16.00 - Svou funkci ve volbě provedené aklamací (veřejným hlasováním) obhájila také Dagmar Damková, která tedy bude pokračovat ve funkci předsedkyně Řídící komise pro Čechy.

Funkci obhájil také Zlámal

15:58 - I. místopředsedou FAČR se z moravské komory stává Zdeněk Zlámal, který dostal 38 hlasů, což je nadpoloviční počet delegátů z moravské komory. Zdeněk Zlámal obhájil svůj post.

„Peltův výstup ovlivnil volbu”

15:47 - Fousek: „Peltův projev byl důrazný a volbu ovlivnil. Nechci řešit, jestli to bylo ze strany Miroslava Pelty etické.”

Fousek se spolupráci s Malíkem nebrání

15.45 - Fousek: „Žádnou nabídku od FAČR jsem nedostal. Jde o otázku na pana Malíka, zda budu pracovat pro FAČR. Rád se s Martinem Malíkem sejdu, ale je to primárně na něm.”

Gratuluju Martinu Malíkovi, říká Fousek

15.36 - Poražený kandidát Petr Fousek: „Chtěl bych za to sedmiměsíční období poděkovat těm, kteří mě navrhli, podporovali a volili. Předem bylo jasné, že to bude náročný souboj, ale chtěl jsem vytrvat. Vážím si podpory bývalých hráčů. Život jde dál. Porážky patří k fotbalu i k životu. Přeju českému fotbalu, aby dokázal dobře řešit úkoly, které ho čekají.”

Berbr místopředsedou téměř jednohlasně

15.28 - Česká komora si zvolila místopředsedu aklamací. Post obhájil Roman Berbr, který nakonec neměl protikandidáta. Pouze tři delegáti byli proti a další čtyři se zdrželi hlasování. Zbylých 117 delegátů hlasovalo pro znovuzvolení Romana Berbra do role místopředsedy FAČR.

15.13 - Před odletem si ještěe vzal slovo funkcionář UEFA Grigorij Surkis, který pogratuloval vítězi. „Mrzí mě, že Miroslav Pelta nevystoupil se svým projevem ještě před hlasováním o nových stanovách,” dodal. Během poměrně dlouhého projevu ještě Surkis pokáral moravskou komoru, že neodhlasovala změnu stanov FAČR.

Chci zlepšit komunikaci, říká Malík

15.09 - Malík: „Vaší důvěry si velmi vážím. Budu se opakovat, když řeknu, že jsme se sjednotili. V oblasti změny stanov nás čeká jeden z nejtěžších úkolů. Věřím, že se s tím vypořádáme. Chtěl bych zlepšit komunikaci. Poslední měsíce ukázaly, že spolu mluvíme zoufale málo. Domnívám se, že i to, jak složitě se rodil tento výsledek, bylo způsobeno špatnou komunikací.”

Malík novým předsedou FAČR

15.00 - V české komoře volilo Petra Fouska 7 delegátů, Martin Malík dostal 120 hlasů. V moravské hlasovalo pro Petra Fouska 18 delegátů. Martin Malík dostal 55 hlasů.

Blíží se volba

14.26 - Oba kandidáti těsně před volbou promluvili k delegátům.

Volte Malíka, apeluje Pelta

14.16 - Pelta: „Zklamala mě bývalá ministryně Valachová, zklamal mě taky předseda olympijského výboru Jiří Kejval. Dnes tady řešíme úplné nesmysly. Chci vás tady požádat, abyste volili Martina Malíka, protože si myslím, že to zvládne. Petra Fouska mám rád a sám jsem mu říkal, že si myslím, že by tu funkci nezvládal dobře.“

Pelta u řečnického pultu

14.08 - Pelta: „Za těch šest let jsme udělali strašně moc věcí, které dopadly dobře. Nedokázali jsme to však dobře mediálně prodat. Nechtěl jsem vystoupit před hlasováním o stanovách. Dnes sem přijel jeden z nejsilnějších zástupců UEFA, který ve fotbale znamená strašně moc. FIFA a UEFA po nás chce nějaké racionální řešení. Morava si myslí, že na nás poslal zástupce UEFA a FIFA Berbr.“

Změna stanov neprošla

14.06 - Moravská komora neodhlasovala změnu stanov. To znamená, že nový předseda FAČR bude potřebovat nadpoloviční většinu hlasů od delegátů z obou komor. Berbr vyzval Miroslava Peltu, aby předstoupil před všechny zúčastněné.

Kdo je Grigorij Surkis? 

Viceprezident UEFA, který momentálně apeluje na delegáty Fotbalové asociace ČR, má za sebou několik korupčních skandálů. Ostatně USA mu kvůli korupci zakázaly vstup na jejich půdu. V roce 1995 nabízel Grigorij Surkis úplatek v podobě kožichu s třiceti tisíci dolary, aby zvýhodnil Dynamo Kyjev v zápase evropských pohárů. A v současnosti se stále řeší nesrovnalosti s prodejem televizních práv soutěží UEFA televizi 2+2, kterou vlastní Surkisův bratr Igor. Aktuální profil Surkise napsal pro brusselstimes.com Viktor Misura.

Proč se bude rozhodovat tajně?

13.31 - O tom, proč česká komora přišla s návrhem hlasovat o stanovách raději tajně, lze jen spekulovat. Nabízí se kupříkladu úvaha, že ve veřejném hlasování by se moravští delegáti mohli více ostýchat „zradit“ moravskou věc. Berbr každopádně Moravanům poděkoval za to, že na tajný způsob hlasování o stanovách přistoupili. A slíbil jim za to, že si o stanovách svých moravských komisí budou moci rozhodovat zcela autonomně, bez schvalování z Prahy.

Pelta znovu na scéně

13.19 - Delegáti odsouhlasili, že se bude hlasovat o nových stanovách FAČR tajně. Slovo si vzal na chvíli také Roman Berbr a předeslal, že se k mikrofonům během dne postaví i bývalý šéf asociace Miroslav Pelta.

Delegáti právě hlasují.

Pelta může vystřídat Malíka 

12.48 - Ze zákulisí valné hromady pronikají zajímavé spekulace. Kdyby byl Martin Malík zvolen předsedou, což se jeví jako poměrně pravděpodobná varianta, mohl by jej v pozici generálního ředitele STES vystřídat Miroslav Pelta. Ostatně bývalý šéf FAČR je dodnes předsedou představenstva STES.

Berbr i moravská komora stáhli protinávrh

12.24 - Po zhruba půlhodinovém jednání stáhli Roman Berbr i delegát za moravskou komoru protinávrh o hlasování předsedy Fotbalové asociace ČR. Zároveň jeden z přítomných delegátů navrhl, aby se o návrhu nových stanov hlasovalo tajně. Roman Berbr a ani nikdo další by tak neviděl, jak jednotliví delegáti hlasují.

Nyní se tajně hlasuje, zda se bude o návrhu nových stanov hlasovat tajně.

Komplikace při volbě předsedy?

11.36 - Roman Berbr vyčetl moravské komoře, že předložila návrh pozměněných stanov až na valné hromadě. Ve svém projevu apeluje na moravskou komoru, aby se zvolil nový předseda asociace už v 1. kole. Berbr dokonce navrhl, aby se předseda FAČR zvolil stejným způsobem jako předseda UEFA.

Řídící valné hromady Rudolf Řepka přerušil shromáždění. Zástupci české i moravské komory se budou radit.

Podle Romana Berbra se předsedou UEFA stane ten kandidát, který dostane v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů všech delegátů. Ve druhém kole by vyhrál ten kandidát, který by dostal nejvíce hlasů. S tím, že do druhého kola postupují všichni kandidáti. Ve třetím kole by se opakoval scénář jako ve druhém, a pokud by nerozhodlo ani třetí kolo, tak by předsedu zvolil ve čtvrtém kole los.

Berbr: Vím, že jsme citliví na slovo normalizace

11.27 - Berbr pokračuje: „Chápu, že jste citliví na slovo normalizace. Ale jsme ve světě vážně za exoty, jako jediní neumíme zvolit předsedu. Chlapi, zvažte to. Kandidát Fousek vám říkal, že mluvil s předsedou UEFA Čeferinem a ten mu měl říct, že žádná nucená správa nehrozí. Fousek neříkal pravdu, řekl vám to jen proto, abyste ho zvolili.“

Berbr: Házíme to na sebe přes zeď jako Izraelci a Palestinci

11.24 - Slovo si vzal český místopředseda Roman Berbr. Vytýká moravské komoře, že o úpravě stanov od června vůbec nejednala. „Teď tady přicházíte s nějakými protinávrhy. Jak je máme projednat? Tady na valné hromadě? Házíme to na sebe přes zeď jako Izraelci a Palestinci.“

Moravská komora: Sčítejme procentuální podíly

11.19 - Zástupce moravské komory přednesl její protinávrh stanov. A sice, aby o zvolení předsedy rozhodovalo sčítání procentuálních podílů hlasů získaných v jednotlivých komorách.

Vassallo: Přijede k vám normalizační komise. Jako do Afriky či Asie

11.16 - Vůči projevům nevole při Surkisově projevu se ohradil i zástupce FIFA Bjorn Vassallo: „Respektujme se navzájem. Normalizační komise přijede, pracuje už v některých zemích Afriky a Asie, nedávno byla v Řecku. A po roce byla nahrazena monitorovací komisí.“

Surkis hrozí chirurgickým řezem. Ozval se pískot

11.05 - Viceprezident UEFA Grigorij Surkis z Ukrajiny pokračuje: „Jste jedinou z 211 členských zemí FIFA, která má dvoukomorový systém. Byl jsem také členem komise FIFA pro národní asociace a nikdy jsem se s ničím takovým nesetkal. Je principem demokracie, že se menšina musí podrobit většině.“ Surkis přirovnal dvoukomorový systém FAČR k rakovinovému nádoru. „Byl bych nerad, aby FIFA a UEFA musely uchopit skalpel a provést chirurgický řez. A věřte mi, že taková hrozba reálně existuje.“ Když Surkis doporučil FAČR, aby se stala poslušnou asociací, ozval se v sále smích. „Neřekl jsem nic směšného. Nepřijeli jsme vyhrožovat, ale pomáhat,“ zakončil Surkis.

Surkis: Odblokujte volbu, jinak bude normalizace

10.57 - Valná hromada došla k bodu jednání o nových stanovách. U mikrofonu je opět Grigorij Surkis, viceprezident UEFA. Hovoří o nutnosti odblokování mechanismu volby předsedy. Tak aby opět nemohly nastávat volebním paty jako v černu. „V sázce je na jedné straně aktivní účast FAČR v investičních projektech FIFA a UEFA, na druhé straně stagnace,“ naznačil, že pákou mezinárodních organizací může být přiškrcení finančních toků. Surkis připomněl i termín, do kterého musí FAČR stanovy změnit, jinak do jejího vedení nastoupí normalizační komise FIFA.

Sigma Olomouc stáhla žalobu podanou na FAČR

10.50 - Na červnové valné hromadě došlo ke skandálu, když se začalo řešit, že představitelé některých klubů zúčastněných na valné hromadě nemají vyřízené členství ve Fotbalové asociaci ČR. Některým delegátům tak potom nebylo umožněno na valné hromadě hlasovat. Postavila se proti tomu Sigma Olomouc, která v té věci podala na Fotbalovou asociaci ČR žalobu. Dnes v Nymburce oznámil Petr Konečný, představitel Sigmy, že zmíněnou žalobu Sigma Olomouc stáhla.

Delegáti dorazili do Nymburka všichni

10.49 - Podle zprávy mandátové komise jsou v Nymburce na mimořádné valné hromadě FAČR přítomni všichni pozvaní delegáti s hlasem rozhodujícím. Je jich celkem 202, z toho 128 z české komory a 74 z komory moravské.

FIFA hrozí normalizační komisí

10.33 - V Nymburce si po Grigoriji Surkisovi, viceprezidetovi UEFA, a jeho obecném proslovu, vzal slovo Bjorn Vassallo, maltský člen komise FIFA pro národní asociace. Zdůraznil, že FIFA přijala rozhodnutí, že pokud Fotbalová asociace ČR do 15. června 2018 neupraví své stanovy tak, aby zajistily, že bude předseda vždy zvolen a že už nebude moci dojít k volebnímu patu, pak FIFA pošle do Česka normalizační komisi.

V červnu narychlo následníka nezvolili

10.27 - Jakožto obviněný Pelta svou původně podanou kandidaturu na obhajobu předsednické funkce v červnu stáhl. Narychlo se tehdy objevili dva kandidáti, tedy Martin Malík s Petrem Fouskem, ale nedošlo k volební shodě mezi Čechami a Moravou.

Peltu obvinili kvůli dotacím

10.19 - Třetího května se zbořil dosavadní český fotbalový svět. To když se v sídle Fotbalové asociace ČR objevili detektivové elitního policejního útvaru. „Šťára“ paralelně probíhala na Ministerstvu školství, na pražském magistrátu a v sídle České unie sportu. Následně bylo několik osob a subjektů obviněno z manipulací při rozdělování státních dotací do sportu. Mezi nimi i Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR. A také FAČR samotná - jakožto právnická osoba.

Kauza Synecký: prozradil štěnici?

10.13 - V pondělí přinesla Česká televize informaci, že v souvislosti s dotační kauzou, která připravila o moc nad fotbalem Miroslava Peltu, byla policií obviněna další osoba. A to Martin Synecký, bývalý bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR. Podle textu obvinění jej policie přiměla ke spolupráci a Synecký instaloval v Peltově pracovně v sídle FAČR odposlech. Následně pak ovšem Synecký podle policistů prozradil Peltovi, že je jeho kancelář „napíchnutá“. A kvůli této indiskreci je Synecký obviněn.

Valnou hromadu zahájila hymna

10.00 - Mimořádnou valnou hromadu FAČR zahájila státní hymna. První místopředseda asociace Zdeněk Zlámal přivítal hosty z FIFA a UEFA. Valnou hromadu bude moderovat a řídit generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Volba podle procent

9.48 - Na vysvětlenou, co je součet „procentuálních podílů“. Kandidát A získá v jedné komoře pro příklad 60 procent hlasů, kandidát B 40 procent. Ve druhé komoře získá kandidát A 10 procent, kandidát B 90 procent. Kandidát A tedy má 60 + 10 = 70, kandidát B 40 + 90 = 130. Předsedou by se pak stal kandidát B.

Malík favoritem

9.40 - Obecně se má za to, že předsedou bude tentokrát zvolen Martin Malík. Ještě před předsednickou volbou se ale valná hromada bude muset nějak popasovat s otázkou úpravy stanov. Nyní platí, že se na volbě předsedy musí shodnout jak česká, tak početně menší moravská komora. V červnu volili Češi Malíka, Moravané Fouska, předseda zvolen nebyl. Současné stanovy uvádějí, že předseda je zvolen, pokud ve finálním kole vyhraje v jedné komoře a ve druhé získá alespoň 35 procent hlasů. V tomto systému Malíkovi v červnu scházelo na Moravě 7 hlasů.

Debata o proceduře

9.31 - Nyní Berbrova česká komora navrhuje, aby se ve čtvrtém kole volby rozhodlo hlasováním prostou většinou všech delegátů v sále. Moravský protinávrh: Ať ve čtvrtém kole rozhodne součet procentuálních podílů. Až v pátém by Moravané připustili hlasování prostou většinou.

Miliardář v limuzíně

9.28 - Limuzína přivezla Grigorije Surkise, ukrajinského miliardáře a především viceprezidenta UEFA. Na delegáty valné hromady FAČR bude apelovat, aby upravili stanovy. A to tak, aby byla záruka, že předseda bude vždy zvolen a nebude docházet k volebním patům jako naposledy v červnu.

Nymburk připraven

9.25 - Delegáti se sjíždějí do Nymburka. Na místě jsou již i oba kandidáti. Petr Fousek rozdával úsměvy a Martin Malík přijel jedním vozem s Miroslavem Platilem, bezpečnostním manažerem Fotbalové asociace ČR. V Nymburce je i bývalý předseda Miroslav Pelta. Zastupovat může jak klub FK Jablonec, tak i Liberecký krajský fotbalový svaz, kde je stále předsedou.

Volba předsedy FAČR.

Reklama

Doporučované