Hlavní obsah

Hamás vyzval k nové intifádě proti Izraeli, urychleně se svolává Rada bezpečnosti OSN

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele: analýza Jiřího Hoška.

 

Reklama

Na amerického prezidenta se za uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele nadále valí kritika z celého světa. Vůdce palestinské radikální organizace Hamás Ismáíl Haníja dnes vyzval Palestince k zahájení nového povstání proti Izraeli.

Článek

Trump navzdory široké mezinárodní kritice uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a pověřil ministerstvo zahraničí USA, aby vypracovalo plán přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Trumpovo prohlášení kritizovala řada zemí arabských, muslimských i západních.

Kvůli Trumpovu rozhodnutí jednostranně uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele se pravděpodobně v pátek mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN na žádost celkem osmi z 15 členů.

Vývoj událostí jsme sledovali online:

14:09 - Jeruzalém musí být podle EU hlavním městem Izraele i Palestiny

V reakci na středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalémě to dnes řekla šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. „Evropská unie zastává jasný a jednotný názor. Myslíme si, že jediné realistické řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci má být založeno na dohodě o dvou státech, přičemž Jeruzalém bude hlavním městem obou,” prohlásila Mogheriniová.

13:46 - Rusko nevylučuje přesun své ambasády do západního Jeruzaléma

Ruský velvyslanec v Izraeli Alexandr Šein řekl, že Rusko považuje západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a Rusko by tam mohlo za určitých podmínek přesunout své velvyslanectví. Reagoval na středeční oznámení Donalda Trumpa. Podle Kremlu toto oznámení zkomplikuje situaci na Blízkém východě. Ruské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo ke klidu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že americké rozhodnutí povede k rozkolu světového společenství.

13:31 - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru oznámil, že Miloš Zeman učiní zásadní prohlášení k Jeruzalému ve 20:15 v pořadu „Týden s prezidentem” na TV Barrandov.

12:53 - Palestinci v Pásmu Gazy, na Západním břehu i ve východním Jeruzalémě stávkují

Velké protesty se očekávají v pátek po poledních modlitbách. Na čtvrtek byly svolány pochody do center měst na Západním břehu. Izraelská armáda posílá na Západní břeh Jordánu posily, které mají čelit protestům. Podle armádního prohlášení bude na Západním břehu rozmístěno několik pluků a další jednotky budou v pohotovosti, aby mohly v případě potřeby zasáhnout.

12:40 - Ke kritice Trumpova rozhodnutí se připojil také vlivný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání 

„Odsuzujeme to a nesouhlasíme s tím. Dotýká se to milionů Arabů a muslimů. Nic to nezmění na skutečnosti, že Jeruzalém je okupované území, které by se mělo vrátit pod palestinskou vládu bez ohledu na to, jak dlouho to potrvá,” uvádí se v Sistáního prohlášení.

12:28 - Irák žádá, aby americká vláda zrušila rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele

„Americká vláda musí od tohoto rozhodnutí odstoupit, aby předešla nebezpečnému stupňování napětí, jež může roznítit extremismus a vyvolat příznivé podmínky pro terorismus. Varujeme před nebezpečnými důsledky tohoto rozhodnutí pro stabilitu regionu i světa,” uvedla irácká vláda ve svém prohlášení. Ministerstvo zahraničí si předvolalo amerického velvyslance, aby mu předalo protest proti Trumpovu postupu.

12:01 - Trump možná pomohl Palestincům z východního Jeruzaléma

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele může mít nečekaný důsledek. Podle komentáře izraelského listu Haarec bude muset Izrael udělit občanství více než 300 000 Palestinců žijících bez izraelského občanství ve východním Jeruzalému, čemuž se dosud bránil.

10:42 - Americká ambasáda se měla do Jeruzaléma původně přesunout do roku 1999

USA v roce 1995 za vlády Billa Clintona přijaly zákon o Jeruzalémě, který předpokládal přesun ambasády do Jeruzaléma do roku 1999. Zákon na to vyčlenil nemalé finanční prostředky. Předpokládalo se, že se úřad teprve začne stavět, a američtí prezidenti podepisovali každého půl roku povolení odložit termín, s nímž se v zákoně počítá. Tuto výjimku ve středu podepsal i Trump, který ji předtím stvrdil také v červnu.

10:19 - Jeruzalém jako hlavní město Izraele prý uznají po USA i jiné země

Izrael je v kontaktu se zeměmi, které chtějí následovat USA v rozhodnutí uznat Jeruzalém jako izraelské hlavní město. Řekl to dnes předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu. Naprostá většina států včetně Česka má své ambasády ve shodě s právním názorem OSN v Tel Avivu.

10:04 - Hamás vyzývá k intifádě

Vůdce palestinské radikální organizace Hamás Ismáíl Haníja dnes vyzval Palestince k zahájení nového povstání proti Izraeli. Už ve středu Hamás oznámil, že Trump svým krokem otevřel „bránu pekla“. Haníja dnes řekl, že Trumpovo rozhodnutí lze chápat jako „vyhlášení války Palestincům“.

9:50 - Trump podle Erdogana rozviřuje problémy Blízkého východu

Turecký prezident  přirovnal amerického prezidenta Donalda Trumpa k míchačce na výrobu problémů na Blízkém východě.

9:27 - Irák chce, aby USA zrušily Trumpovo rozhodnutí o Jeruzalémě

USA podle Iráku musí předejít nebezpečným důsledkům. Zrušení rozhodnutí požaduje například i Rijád.

9:10 - Trumpovo rozhodnutí o Jeruzalémě je podle Ammánu právně neplatné

Palestinci žijící v Jordánsku protestovali na několika místech v Ammánu proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém izraelským hlavním městem. Ammán považuje Trumpův krok z hlediska práva za neplatný.

7:40 - V pátek se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN se pravděpodobně v pátek mimořádně sejde na žádost celkem osmi z 15 členů kvůli rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Informovaly o tom podle agentur Reuters a AFP diplomatické zdroje.

Reklama

Související témata:

Doporučované