Hlavní obsah

Kryptoměna jede na vlně popularity Squid Game. Investoři ale hlásí problémy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ještě předevčírem slyšel o squidu málokdo. Cena kryptoměny odvozené od seriálu Hra na oliheň ale raketově roste a láká své držitele na jedinečný online turnaj.

Článek

Populární seriál od Netflixu Hra na oliheň, v originále Squid Game, v němž skupina lidí s finančními problémy hraje o přežití dětské hry, se stal globálním hitem. Není tak divu, že zamával i se světem kryptoměn. Hodnota tokenu squid, který nese název podle úspěšné show, letí v posledních dvou dnech raketově vzhůru. Zatímco 27. října se cena tokenu kolem druhé hodiny odpolední pohybovala kolem 0,07 dolaru, dnes se ve stejnou chvíli vyšplhala na 5,5 dolaru a stále roste.

Celý boom kromě populárního seriálu spočívá i v online „krypto Squid Game“ turnaji, který odstartuje v listopadu. Hry budou inspirovány výzvami z Hry na oliheň a aby se mohl člověk zúčastnit, musí být držitelem squidů. Vývojáři tak spoléhají především na to, že se svezou na vlně celosvětového úspěchu korejského seriálu.

„Squid se připojuje k dlouhému a rostoucímu seznamu digitálních coinů a tokenů, které se připojují k náhodným memům nebo kulturním fenoménům,“ řekl pro BBC Eswar Prasad, ekonom z Cornellovy univerzity.

Měna navíc funguje na takzvaném „play-to-earn“ principu. Lidé si nakoupí tokeny, aby mohli hrát hry, ve kterých mohou vydělat ještě více tokenů. Ty lze následně vyměnit za jiné kryptoměny.

„Čím více lidí se připojí, tím větší bude fond odměn,“ píše se v dokumentu, který říká, že vývojáři vezmou 10 procent ze vstupního poplatku a zbývajících 90 procent dostane vítěz. „Důležitější ale je, že očividně neposkytujeme smrtelné následky,“ uvedli vývojáři v popisu projektu.

Každá hra něco stojí

Pro účast v jednotlivých kolech je nutné zaplatit určitou částku. První hra tak přijde na 456 squidů a dalšího kola se budou moci účastnit jen ti, kteří „přežijí“. Další výzvy budou ale zajímavější, jelikož vstupní poplatky později zahrnují i speciální nezaměnitelné tokeny, NFT, které je možné zakoupit na webových stránkách projektu. Zároveň je lze i vyhrát během soutěžních kol.

Některé z NFT představují postavy ze seriálu včetně strážců v černých maskách. Nezaměnitelné tokeny se liší svou úrovní a „vlastnostmi“. Pro vstup do finále tak bude nutné složit poplatek v podobě 15 000 squidů a jednoho NFT úrovně 4, což je nejvyšší možná úroveň herního NFT.

Potenciální kupci by si však měli dát pozor. Podle webu CoinMarketCap nebyla totiž část uživatelů schopná své tokeny na burzách prodat.

Není jasné, proč se to děje, ale společnost tvrdí, že používá „inovativní“ antidumpingovou technologii, která zabraňuje lidem prodávat tokeny, nejsou-li splněny některé podmínky.

„Je pozoruhodné, že mnoho takových mincí rychle zaujme investory, což vede k divoce přemrštěným cenám. Naivní drobní investoři, kteří se zapletou do takového spekulativního šílenství, pak ale čelí riziku značných ztrát,“ vysvětlil Prasad.

Reklama

Doporučované