Hlavní obsah

Kvůli hurikánu Irma zůstává 7 milionů amerických domácností bez proudu

Tampa se vzpamatovává z hurikánu Irma, podle obyvatel mohlo být hůřVideo: Reuters

 

Reklama

Dění po řádění bouře Irma jsme sledovali online. Nejméně čtyři lidé živelní pohromu na Floridě nepřežili.

Článek

Hurikán Irma postupuje podél západofloridského pobřeží. Ačkoli Irma zeslábla na tropickou bouři, zůstává podle meteorologů stále nebezpečná. Následky rozbouřeného živlu pociťuje celá Florida, kde jsou více než čtyři miliony domů a podniků bez proudu a kde byla nařízena evakuace zhruba 6,5 milionu lidí. Hurikán má na svědomí nejméně čtyři lidské oběti.

Studio: Řádění hurikánu Irma.

Dění kolem hurikánu Irma jsme sledovali online:

22:55 - V Miami znovu otevírají obchody s potravinami. Jejich seznam vedení města zveřejnilo na Twitteru.

22:31 - Bouře Irma zabila jednu osobu ve státě Georgia. Tamní krizový štáb to potvrdil agentuře AP. K úmrtí došlo na jihozápadě státu, ve Worth County. Žádné další detaily nejsou známé.

22:25 - Britský miliardář a zakladatel koncernu Virgin Richard Branson vyzývá britskou vládu ke spuštění Marshallova plánu. Branson, jehož soukromý ostrov Necker v Karibiku také poničil hurikán Irma, na Twitteru ukázal rozsah škod. „Britská vláda bude hrát velkou roli ve znovuoživení svých území postižených Irmou. Jednak skrze krátkodobou pomoc, jednak skrze dlouhodobé výdaje na infrastrukturu,“ napsal na Twitteru. Dodal také, že Britské Panenské ostrovy a další zasažená místa potřebují „Marshallův plán“, který pomůže k zotavení, udržitelné rekonstrukci a dlouhodobé revitalizaci místní ekonomiky. Branson tak odkazuje na americkou operaci, která měla napravit škody způsobené druhou světovou válkou.

22:06 - Floridské úřady uvedly, že je zatím nemožné určit, kolik škod Irma způsobila. Ředitel americké federální agentury pro zvládání krize Brock Long ujistil floridské úřady, že agentura má dostatečné finanční zdroje na dalších několik měsíců. Úřady si ale myslí, že agentura potřebuje více dlouhodobých zdrojů, aby se zvládla vypořádat se škodami způsobenými hurikány Irma a Harvey.

21:43 - Dalších téměř 300 přeživších živelní pohromy v Karibiku v pondělí přistálo na letišti v Paříži. Stovka lidí už dříve docestovala na vojenskou základnu v Eindhovenu na jihu Nizozemska.

21:21 - Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zveřejnil fotky ostrovů v Karibiku pořízené před zásahem hurikánu Irma a po něm. Před bouří jsou ostrovy jasně zelené, po ní hnědé. Podle agentury NASA existuje několik možných důvodů, proč ostrovy změnily barvu. Bujnou vegetaci mohl zničit silný vítr. Listy, které zůstaly i přesto na stromech, mohly být následně vysušeny slanými vodními kapkami hnanými hurikánem.

21:10 - Herečka Kristen Bellová zazpívala lidem v úkrytu před bouří písničky z pohádky Ledové království. Herečka byla podle agentury AP ubytovaná v hotelu v Orlandu kvůli natáčení nového filmu. Když bouře zasáhla, dorazila do školy, která sloužila jako azylové místo, a zazpívala několik písní z kreslené pohádky ze studia Disney.

20:49 - Na rozdíl od živlu Irma, který zeslábl na tropickou bouři, další dva hurikány v oblasti již nepředstavují nebezpečí. Hurikán José se bezpečně vzdaluje od karibských ostrovů do hloubi Atlantiku a hurikán Katia, který o víkendu postihl Mexiko, postupně výrazně zeslábl až na tropickou depresi, tedy ještě slabší jev, než je bouře.

20:06 - Na pobřeží Marco Island vedle přístavního doku našli lidé delfína. Toho pravděpodobně vyplavil oceán v důsledku hurikánu Irma.

19:53 - Téměř 7,2 milionu domácností a podniků je v několika státech v USA kvůli Irmě bez elektrického proudu. Převážná většina postižených je na Floridě, uvedla agentura AP. V tomto státě je bez elektřiny více než 6,5 milionu odběratelů. Generální ředitel elektrárenské společnosti Florida Power & Light Eric Silagy řekl, že Irma způsobila největší škody v historii společnosti. Výpadky postihly všech 35 okresů, kde firma zajišťuje elektřinu. Na obnově dodávek proudu pracuje v terénu skoro 20 tisíc pracovníků společnosti. Lidé si ovšem budou muset počkat několik dnů, než se elektřiny dočkají. V případě větších škod může jít i o týdny.

19:42 - Úřady v Jacksonville na severu Floridy varují, že řeka St. John je na historickém maximu. Toho dosáhla ve dvě hodiny odpoledne tamního času. Lidé bydlící podél řeky v evakuačních zónách dostali příkaz, aby odešli. Ti, kteří potřebovali pomoc, měli na svůj dům vyvěsit bílou vlajku nebo tričko. Podle vládní agentury National Weather Service jsou povodně v okolí Jacksonville pravděpodobné a extrémně nebezpečné.

19:16 - Části dálnice na Florida Keys odplavila voda. Následky hurikánu Irma zachytil fotograf Mike Theiss.

19:02 - Obyvatelé Britských Panenských ostrovů zoufale potřebují jídlo a další zásoby. Tyto informace přinesla reportérka BBC Laura Bickerová, která se nachází na ostrově Tortola.

18:46 - První stovka nizozemských turistů, která byla evakuována z ostrova Svatý Martin, v pondělí odpoledne přistála na vojenské základně v Eindhovenu.

18:32 - „Florida čekala Big Mac, ale dostala dětský cheeseburger.“ Těmito slovy okomentoval Richard Rand z policejního oddělení v North Miami Beach fakt, že hurikán Irma byl méně divoký, než se mnozí obávali. To, že jeho dopady by podle dosavadních poznatků nemusely být tak katastrofální, jak se předpokládalo, ovlivnilo i dolar. V pondělí se totiž na devizových trzích zotavil a začal zpevňovat.

18:09 - Hurikán Irma mohl mít zásadní dopad na ohrožený druh jelena.

Novinář David Sutta však na Twitteru sdílel video, které ukazuje, že několik kusů ohroženého jelena hurikán a záplavy v Big Pine Key přežilo. Jelen, který je menší než běžné druhy, je chráněný od roku 1951, kdy jich mělo zbývat pouhých 25.

17:55 - Starosta Miami Tomás Regalado během úterní tiskové konference uvedl, že 72 % města je bez elektrického proudu. Poté, co se vítr uklidnil, je prioritou uklizení silnic. Záchranné týmy pracují od nedělního večera. Zatím v Miami nejsou hlášeny žádné ztráty na životech. Lidé by se měli vyhýbat elektrickému vedení a sutinám okolo.

17:40 - Někteří obyvatelé Miami Beach a Florida Keys jsou rozzlobení, protože je policie nechce pustit domů. Deník Miami Herald informoval, že starosta Miami Beach vyhlásil zákaz návratu aut, který platí do úterního poledne. Cesty by v té době měly být čisté a bezpečné.

17:21 - Část černošské a míšenecké populace z francouzské části ostrova Svatý Martin, který minulý týden zasáhl hurikán Irma, vyjadřuje hněv nad tím, že bílí turisté dostali přednost při evakuaci z této karibské lokality. Upozornila na to agentura AP. Rozhořčení nad údajnou diskriminací, ať už skutečnou, či zdánlivou, podle ní odhaluje rasové napětí dlouhodobě sužující někdejší odlehlé francouzské kolonie, zejména v Karibiku. Johana Soudiagomová ze Svatého Martina tamní televizi Guadeloupe 1 řekla, že hlavně běloši byli vybráni k evakuaci lodí, která připlula z jiného francouzského ostrova v Malých Antilách, La Désirade. Reprezentativní rada černošských sdružení CRAN žádá, aby francouzský parlament zahájil vyšetřování událostí kolem hurikánu Irma.

17:08 - Ve floridském městě Fort Lauderdale kamera zachytila zloděje při rabování. Vybrali si místní obchod s obuví. Na záběru je vidět, jak dírou ve výloze z obchodu odnášejí krabice a utíkají s nimi pryč. Reportéři místní televize WPLG, kteří záběry pořídili, viděli skupinku zlodějů i u jiného obchodu. Jestli se jednalo o stejné lidi, však nevědí. Informace o tom, jestli je na místě policie, podle agentury AP není k dispozici.

Lidé rabovali obchod s botami ve městě Fort Lauderdale, které postihl hurikánVideo: AP

17:01 - Podle deníku The Washington Post patří mezi hlavní hrozby pro lidské zdraví po hurikánu Irma moskyti, oxid uhelnatý a chemikálie. Přemnožení moskyti můžou šířit nemoci, zatímco oxid uhelnatý, který vzniká při činnosti generátorů proudu, může vést k otravám. Vítr a bouře zase způsobují, že se po zaplavení průmyslových oblastí uvolňují nebezpečné chemikálie a vsakují se do země. Mezi další méně známé problémy, které souvisejí s hurikánem, patří například dýchací obtíže, infikované rány nebo duševní problémy u traumatizovaných lidí.

16:42 - Floridské úřady varují před divokými hady, aligátory a dalšími nebezpečnými zvířaty. Ta se mohou kvůli silnému větru a dešti přesouvat z míst, kde se obvykle vyskytují, do měst.

16:34 - Americký prezident Donald Trump mluvil o hurikánech, které postihly USA, i během svého projevu u příležitosti výročí teroristických útoků z 11. září 2001. „Tyto bouře jsou katastroficky vážné a uspořádáváme zdroje federální vlády, abychom mohli pomoci Američanům na Floridě, v Alabamě, Georgii, Texasu, Louisianě, Tennessee a na všech krásných poškozených místech. Když jsou Američané v nouzi, drží pospolu. Jsme jedna země. A když čelíme utrpení, vzpamatujeme se, silnější a odhodlanější než kdykoliv předtím,“ řekl Trump. Dodal také, že jeho myšlenky jsou s přeživšími a rodinami obětí hurikánů Irma a Harvey.

16:23 - Papež František uvedl, že aktuální hurikány by měly lidi přesvědčit o potřebě mluvit o změně klimatu. Řekl to novinářům během svého letu z Kolumbie do Vatikánu. Lidé, kteří popírají vědecké poznatky týkající se globálního oteplování, budou podle papeže souzeni dějinami. Dodal také, že doufá, že po sérii hurikánů změní Donald Trump svůj postoj ke klimatické změně.

16:06 - Na Twitteru lidé sdílejí videa, která zachycují povodně v Jacksonville. Ve městě stále platí stav pohotovosti.

15:58 - Vlna kriminality zasáhla kromě Floridy také ostrov Svatý Martin. Uvedl to web stanice BBC. Děje se tak pět dní poté, co hurikán Irma ostrov zdevastoval. Podle místních dochází k rabování hlavně ve městě Marigot, hlavním centru francouzské strany ostrova, a to i přesto, že o bezpečnosti ujišťovala francouzská ministryně pro zámořská teritoria Annick Girardinová. Obyvatelé tvrdí, že policie je svědkem rabování, avšak nijak na dění nereaguje.

15:43 - Letecká společnost Delta Air Lines uvedla, že kvůli Irmě v pondělí zruší kolem 800 letů ze svého střediska v Atlantě. Důvodem je silný boční vítr, který se v souvislosti s bouří očekává. Informaci přinesla agentura Reuters.

15:30 - Žena v Miami byla donucena porodit doma sama, protože lékaři se za ní kvůli následkům hurikánu Irma nemohli dostat. Žena volala na pohotovost, když si uvědomila, že se schyluje k porodu. Dispečer jí ale řekl, že záchranáři za ní kvůli bouři nemohou. Zavolala proto o dvě hodiny později a lékaři jí během samotného porodu podávali instrukce. Dítě se narodilo v pořádku a společně s matkou bylo později převezeno do nemocnice. Odtud je oba následně policie přesunula do hotelu.

15:07 - Vojáci Lauren Durhamová a Michael Davis se v neděli rozhodli, že jim ani nasazení při záchranných pracích v oblasti zasažené hurikánem Irma nepřekazí termín svatby. Dvojice se o mimořádném nasazení na Floridě dozvěděla jen pár desítek hodin před chystaným obřadem a své příbuzné informovala o tom, že je svatba odložena. Kolegové však snoubence přesvědčili, aby obřad uspořádali mezi nimi. Místo bílých svatebních šatů si nevěsta nechala maskovací uniformu a vojenská bagančata, kdosi z kolegů sehnal skromnou kytici a nejlepší kamarádka páru z řad gardistů jim prozradila, že je notářkou. Obřad se místo na vysněné pláži odehrál v hangáru plném techniky. Pár hodin po obřadu novomanželé zamířili na záchranné práce.

14:59 - Kubánská vláda uvedla, že hurikán Irma v zemi zabil 10 lidí. Bouře zasáhla ostrov o víkendu. Většina obětí zemřela v důsledku zřícení budov. Prezident Raúl Castro dříve řekl, že vzchopit se z následků hurikánu bude pro zemi a její obyvatele velmi těžký úkol.

14:26 - Slábne i José. Hurikán, kterého se Spojené státy také obávaly, zeslábl z kategorie 3 na kategorii 2. Nyní se nachází u Baham, kde několik dnů zůstane. Nad pevninu by se neměl dostat nejméně do pátku.

14:04 - V Georgii je bez elektřiny asi 170 000 domácností.

13:42 - Národní meteorologický úřad vyhlásil stav pohotovosti kvůli záplavám v centru města Jacksonville. Kromě něj varoval i okolní města. Podle úřadu se jedná o obzvláště nebezpečnou situaci.

13:25 - Severovýchodní pobřeží Floridy - oblast okolo Jacksonville a Daytony, a jihovýchodní pobřeží státu Georgia se připravují na tropickou bouři s přívalovými dešti. Bouře Irma stále pokračuje severním směrem.

13:08 - „Vyčkejte na pokyny místních úřadů, než se začnete vracet do evakuovaných oblastí. Dopady bouře mohou následovat i poté, co oko hurikánu odejde,“ apeluje na obyvatele floridský guvernér Rick Scott. Povinně muselo opustit domovy přes šest milionů lidí.

12:50 - Bezpečnostní složky oblasti města Charlotte začaly opět zvedat nouzová telefonická volání. Během nejhorší fáze úderu hurikánu Irma přestala řada úřadů a bezpečnostních složek na Floridě nouzové hovory zvedat. Důvodem bylo velké množství těchto hovorů a mizivá šance na možnost pomoci.

12:35 - Ambasáda i české honorární konzuláty v Orlandu a Miami zaznamenaly v uplynulých dnech desítky telefonátů od českých občanů. „Nejčastěji se lidé ptali na situaci na místě, jestli cestovat, nebo necestovat,“ popsala mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.  Dodala, že ministerstvo důrazně nedoporučuje do rizikové oblasti cestovat. Lidem, kteří jsou na místě, radí diplomacie sledovat místní zpravodajství a dbát pokynů místních úřadů.

12:24 - Češi nejsou mezi oběťmi hurikánu Irma, který zasáhl Floridu a Karibik. „Podle naší ambasády ve Washingtonu by mezi oběťmi ani zraněnými Češi být neměli. Nemáme ani informace o tom, že by se někdo z Čechů dostal do krizové situace,“ řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová. Na Floridě jsou podle informací ministerstva až tisíce Čechů. Kromě početné krajanské komunity také turisté.

12:19 - Velké výletní lodě pomáhají při záchraně. Obeplouvají karibské ostrovy postižené hurikánem a odvážejí lidi ze zdevastovaných oblastí. Do pomoci se zapojily dvě lodě společnosti Royal Caribbean, které směřují k ostrovům Svatý Tomáš a Svatý Martin. Společnost Norwegian Cruise Line poslala další loď na Svatého Tomáše, aby v pondělí vyzvedla asi dva tisíce lidí.

12:02 - I zvířata se musí před řáděním Irmy schovat do bezpečí. Například zábavní park se zoologickou zahradou Busch Gardens v Tampě uschoval plameňáky do kanceláře.

11:50 - Floridské úřady oznámily, že na východ od Orlanda, ve městech Mims a Palm Bay, se objevila dvě tornáda. Těm padlo za oběť několik domů. Zranění nejsou hlášená žádná.

11:24 - Irma zeslábla na tropickou bouři. Vítr nyní vane rychlostí kolem 120 km/h. Irma se nyní nachází necelých sto kilometrů od města Tampa na západním pobřeží Floridy.

11:10 - Úřady varují, že i když Irma už některé oblasti přešla, v ulicích stále není bezpečno. Obyvatele může ohrožovat například spadlé elektrické vedení.

11:00 - Britský ministr zahraničí Boris Johnson odmítá kritiku, že Británie zareagovala na hurikán Irma se zpožděním a později než Francie nebo Nizozemsko. Podle něj nemělo smysl vysílat k Britským Panenským ostrovům lodě, jelikož by kvůli počasí a místním podmínkám nebyly schopné u ostrovů zakotvit.

10:58 - Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že se chystá na návštěvu francouzských zámořských území zničených hurikánem. Konkrétně jmenoval ostrov Svatý Martin. Dodal, že Francie na místo vyšle další vojáky a policisty, kteří mají pomáhat se zajištěním situace po bouři. Za zraněnými Nizozemci a obyvateli nizozemské části Svatého Martina na ostrov Curaçao, kam byli evakuováni, zamíří i král Vilém Alexandr.

10:43 - Ničivé záplavy a vichřice provázející hurikán Irma zdevastovaly značnou část Floridy, kde jsou po bouři bez proudu téměř čtyři miliony domů a podniků. Úřady nařídily evakuaci 6,5 milionu osob, v souvislosti s bouří zemřeli zatím tři lidé. Prezident USA Donald Trump vyhlásil na Floridě stav přírodní katastrofy.

9:40 - Humanitární organizace Adra vyhlásila pomoc ostrovům v oblasti Karibiku, řekl dnes ráno Seznam Zprávám mluvčí Adry Jakub Charvát. Číslo účtu Adra zveřejnila na svých webových stránkách.

9:32 - Automobilka Tesla na dálku dočasně upgraduje software aut lidem, kteří stojí v cestě hurikánu Irma. Tato auta pak na jedno dobití ujedou trasu o 40 mílí, tedy asi o 64 kilometrů, delší.

Podívejte se, co se o víkendu a v pondělí ráno dělo na Floridě a v Karibiku: 

Ranní studio: Hurikán Irma.

9:09 - Více než 4 miliony domů jsou v tuto chvíli bez elektřiny. To představuje asi 41 % domů na Floridě.

9:02 - Deník The Washington Post vydal seznam falešných zpráv, tzv. hoaxů, které se o hurikánu Irma šíří. Mezi ně patří několik videí sdílených přes sociální sítě, která jsou ve skutečnosti pořízena jindy a jinde.

8:26 - Síla hurikánu Irma klesla na stupeň jedna. Vítr se pohybuje rychlostí asi 135 km/h.

8:17 - Irma je prvním zaznamenaným hurikánem, který si po tak dlouhou dobu udržel kategorii pět. Rekordu dosáhl poté, co si dlouhou dobu držel rychlost 185 mph, tedy téměř 300 kilometrů v hodině. Irma tak překonala rekord z roku 1980, kdy hurikán Allen, který řádil v Mexiku a Texasu, dosahoval rychlosti 290 km/h osmnáct hodin v kuse.

8:00 - Mezinárodní letiště v Miami bude během pondělí zavřené a zatím není jasné, kdy bude opět v provozu. Hurikán Irma způsobil největšímu miamskému letišti značné škody, a to především následnými záplavami.

7:47 - Policie v oblasti Miami-Dade, což je jihovýchodní roh Floridy, zatkla za loupeže a rabování již 28 lidí.

7:30 - Oceán v Tampě ustoupil o téměř 200 metrů. Lidé se i přes varování vydali k ustupující hladině. Ta by se měla navrátit s přílivovými vlnami, které dosáhnou až 5 metrů. V této vzdálenosti voda běžně dosahuje hloubky 150 centimetrů. Záběry z dronu si pusťte ve videu:

Dron zachytil ustupující hladinu oceánuVideo: AP

7:07 - Floridská policie apeluje na lidi, aby po hurikánu nestříleli. Silný vítr může projektil odvrátit nepředvídatelným a potenciálně nebezpečným směrem. Na sociální síti Facebook vznikla událost s názvem „Shoot At Hurricane Irma“, tedy „Vystřel na hurikán Irma“, a v současnosti má o ni zájem 55 tisíc facebookových účtů. Jeden ze zakladatelů události, Ryon Edwards, pro TIME řekl, že stránka vznikla jako vtip a nechápe, že někdo to může brát jinak.

6:55 - Silný vítr doprovázející hurikán právě zažívá Tampa a St. Petersburg na západě poloostrova. Oko hurikánu je nad tamním zálivem Tampa Bay. Jeho cesta by nyní měla směřovat podél západní hranice Tampy.

6:40 - Podívejte se, jak vypadají floridské ulice poté, co se jimi prohnal hurikán Irma.

Řádění hurikánu Irma na FloriděVideo: Reuters

6:30 - V zálivu Sarasota Bay uvízli dva kapustňáci na souši, poté, co hurikán Irma vysál vodu z oceánu. Zachranáři je odvalili zpátky do vody.

6:10 - Meteorologové očekávají, že Irma z Floridy zamíří do států Georgia, Alabama a Tennessee. Národní středisko pro hurikány nicméně předpokládá, že na severu Floridy či na jihu Georgie dnes Irma zeslábne v tropickou bouři.

5:54 - „Náš dům je pryč, stejně jako celé Britské Panenské ostrovy,“ popisuje Češka Katka Stecová následky hurikánu Irma v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Rozhovor s Katkou Stecovou.Video: Josef Mačí

5:40 - Hurikán Irma, který v neděli udeřil na Floridu, způsobí podle služby Accuweather škody v hodnotě kolem 100 miliard dolarů. Škody způsobené hurikánem Harvey, který již dříve zasáhl státy Texas a Louisiana, odhaduje Accuweather na 190 miliard dolarů.

„Odhadujeme, že hurikán Harvey bude nejnákladnější meteorologickou katastrofou v historii USA,“ uvedl zakladatel a šéf služby Accuweather Joel Myers. Upozornil rovněž, že pouze část škod způsobených hurikány bude kryta pojištěním.

5:30 - Hurikán nyní směřuje k zátoce Tampa Bay s dvojměstím Tampa - St. Petersburg. V aglomeraci žijí asi tři miliony lidí. Tampa v neděli večer vyhlásila zákaz vycházení, který má trvat až do odvolání.

5:25 - Následky rozbouřeného živlu pociťuje celá Florida, kde jsou více než tři miliony domů a podniků bez proudu a kde byla nařízena evakuace zhruba 6,5 milionu lidí.

5:19 - Centrální část hurikánu Irma dorazila v neděli odpoledne místního času (večer SELČ) nad letovisko Marco Island, které leží na západním pobřeží Floridy severozápadně od národního parku Everglades. Síla hurikánu se snížila z třetího na druhý stupeň pětistupňové škály, varování před živlem ale odvoláno nebylo.

5:16 - Irma má na Floridě první oběti, v dopravních nehodách způsobených prudkým větrem a deštěm na jihu a západě poloostrova zahynuli tři lidé.

5:13 - Nejméně 25 lidských životů má Irma na svědomí poté, co se prohnala Karibikem. Cestu hurikánu si připomeňte ve videu.

Drtivá trasa hurikánu Irma napříč KaribikemVideo: Reuters

5:11 - Americký prezident Donald Trump ve státě Florida zasaženém hurikánem Irma vyhlásil stav přírodní katastrofy. Nařídil rovněž, aby byla tomuto státu poskytnuta federální pomoc. Vyhlášení stavu přírodní katastrofy umožňuje obyvatelům a podnikům žádat o granty na dočasné bydlení a opravu domů, výhodné úvěry na krytí nepojištěných škod a další programy.

5:00 - Vítejte v online přenosu, kde budeme dále sledovat, jak se USA vypořádává s hurikánem Irma, který dorazil na Floridu. Řádění hurikánu jsme sledovali online i v předešlých dnech. Co se dělo, si můžete připomenout v odkazech níže.

Reklama

Doporučované