Hlavní obsah

Počet obětí hurikánu Maria stoupl na 32. Událost jsme sledovali online

Armáda zachránila lidi ze ztroskotané lodi na PortorikuVideo: AP

 

Reklama

Hurikán Maria postupující Karibikem je už blízko ostrovům Turks a Caicos. Počet obětí podle agentury Reuters stoupl na 32.

Článek

Bouře již stačila poškodit stovky domů, způsobila lokální záplavy a připravila o elektřinu většinu obyvatel Portorika.

Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) se v současnosti nachází už blízko ostrovů Turks a Caicos, jihovýchodně od Bahamských ostrovů. A právě pro jižní Bahamy bylo také vydáno varování. Spojeným státům by se na rozdíl od Irmy, devastující před dvěma týdny Floridu, měla Maria vyhnout. Meteorologové však změnu zcela nevylučují, a proto doporučili Američanům sledovat její vývoj.

Předpověď na začátek příštího týdne nenaznačuje, že by Maria měla zasáhnout pobřeží Spojených států.

V následujících čtyřech dnech by Maria neměla ohrozit USA.Video: Jakub Říha

Hurikán Maria jsme sledovali online:

22:05 Kvůli narušené přehradě se evakuují lidé

Podle serveru BBC je přehrada na řece Guajataca poškozená. Autobusy se snaží dostat lidi z místa, jak nejrychleji to jen jde.

20:01 - Ulice v Dominikánské republice jsou pod vodou:

18:27- Jak získávají hurikány svá jména?

Až do 80. let nesly hurikány pouze ženská jména. To se ale změnilo a na seznamu Světové meteorologické organizace se začala objevovat i jména mužská.

Jména hurikánů mají svůj přísný řád.Video: Kamila Bejlková

17:32 - Záběry z hotelu v San Juanu:

16:59 - USA posílá pomoc do Portorika

Personál Americké pobřežní stráže a humanitární pomoc míří do Portorika.

16:02 - Budova Empire State Building se rozsvítila, aby upozornila na živelné katastrofy

V souvislosti s nedávnými katastrofami se v noci na pátek zbarvil vršek Empire State Building v New Yorku. Smyslem netradičního osvětlení bylo uctění památky obětí zemětřesení v Mexiku a hurikánu Maria. Barevné kombinace symbolizovaly vlajky Mexika, Amerických Panenských ostrovů, Dominiky a Portorika.

14:46 - Záběry Portorika, přes které se prohnal hurikán Maria:

14:07 - Dominikánský institut civilního letectví (IDAC) sdělil, že povolil obnovení letového provozu na letištích v Punta Cana, La Romana a na Samaná. Itineráře leteckých společností by se podle tohoto úřadu měly vrátit do normálu v následujících hodinách.

13:54 - V současnosti se podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) oko hurikánu nachází blízko zámořského území Turks a Caicos. Doprovází jej vítr o rychlosti až 205 kilometrů v hodině.

13:23 - Počet obětí stoupl na 32. Informovala o tom agentura Reuters. Nejvíce obětí podle ní registrují Portoriko (15) a ostrov Dominika (14), přes který Maria přešla v úterý jako hurikán pátého stupně. Dva lidé zemřeli na ostrově Guadeloupe a jeden člověk na Amerických Panenských ostrovech.

11:37 - K situaci na ostrově Dominika se vyjádřil tamní premiér Roosevelt Skerrit. Podle něj bude potřeba všechna pomoc, kterou svět může nabídnout. „Je to horší než válečná zóna,“ okomentoval Skerrit stav ostrova. Informace přinesl web televizní stanice Sky News.

11:25 - Pobřeží v Portoriku změnilo v důsledku hurikánu Maria barvu. Silný vítr totiž zničil listí rostlin rostoucích kolem moře.

11:01 - Nejen lidé, ale i zvířata pomáhají při záchranných akcích po řádění živlů. Jedním z nich je i pes Trypp, kterého americké ministerstvo obrany vypravilo na Portoriko.

10:45 - Americké ministerstvo vnitra má v terénu stovky svých zaměstnanců, kteří se snaží zmírnit dopady hurikánů Maria, Irma a Harvey.

10:25 - Podívejte se na letecké záběry následků hurikánu Maria na ostrově Dominika:

Zkáza Dominiky z letadlaVideo: Marie Vladyková

10:00 - Španělský popový zpěvák Enrique Iglesias vyzval lidi k tomu, aby přispívali na pomoc postiženým hurikánem Maria.

9:43 - Vítr spojený s hurikánem Maria zbavil v Portoriku palmy listí a jejich kmeny zůstaly téměř holé. Zachytil to fotograf časopisu National Geographic Mike Theiss.

9:30 - Velitel Mezinárodní vesmírné stanice Randy Bresnik na Twitteru zveřejnil fotky hurikánu Maria pořízené z vesmíru. „Příliš často jsme se letos dívali do oka monstra. Portoriko, těšíme se, až znovu uvidíme tvé krásné pobřeží,“ napsal Bresnik ve svém tweetu.

9:19 - Americký prezident Donald Trump vyhlásil na Portoriku stav přírodní katastrofy, což umožní rychlejší uvolnění peněz z federálních fondů.

8:30 - Varování bylo vydáno i pro jižní Bahamy. 

8:00 - Vítr má sílu až 205 km/hod. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) je nyní bouře 130 kilometrů jihovýchodně od britského zámořského území Turks a Caicos.

7:30 - Počet obětí stoupl na 21. Haiti nově hlásí tři mrtvé.

7:00  - Směr Bahamy. Sílící Maria postupuje Karibikem a blíží se k ostrovům Turks a Caicos i jižním Bahamám.

Reklama

Související témata:

Doporučované