Hlavní obsah

Hurikán Irma pustoší Miami. Dva miliony domácností na Floridě jsou bez elektřiny

Předpověď pohybu hurikánu Irma na následující dny (video: Windy.com).Video: Jakub Říha

 

Reklama

Hurikán Irma dorazil na jih Floridy, udeřil na ostrovy Florida Keys a pokračuje dál směrem k pevnině.

Článek

Nejvíce ohrožené oblasti na jihu a západu jednoho z nejlidnatějších států USA opustilo během posledních dnů několik milionů lidí. Hurikán několik dní pustošil ostrovy v Karibiku. Dvoumilionová kubánská metropole Havana byla v sobotu spolu s provinciemi Mayabeque a Artemisa na nejvyšším stupni pohotovosti v případech přírodních pohrom. Postupující hurikán způsobil na severním pobřeží lokální záplavy, vlny rozbouřeného oceánu dosahovaly výše až osmi metrů.

Dění kolem hurikánu Irma jsme sledovali v online zpravodajství:

22:30 - Oko hurikánu dorazilo nad Naples.

22:20 - Meteorologové vydali varování před tornády pro okres Brevard. V této oblasti leží i Cape Canaveral - nejslavnější místo americké kosmonautiky.

22:15 - Teprve pošesté ve 45leté historii se uzavřel pro návštěvníky nejpopulárnější zábavní park na světě Walt Disney World. Zůstane uzavřený v neděli a v pondělí, píše CNN. Centrum nedaleko Orlanda na Floridě uzamklo brány i minulý rok. V říjnu 2016 se park neotevřel kvůli hurikánu Matthew.

22:00 - „V žádném případě nechoďte do vody,“ varuje obyvatele Floridy guvernér Rick Scott. „Voda sice ustupuje ze zálivů, řek a dalších vodních ploch, velmi rychle se ale vrátí a může vás dohnat,“ dodal na Twitteru.

21:40 - Už dva miliony domácností zůstaly na Floridě bez elektřiny.

21:30 - Miamské finanční centrum je kompletně pod vodou.

21:10 - Silný vichr si pohrává se stavebními jeřáby. Jeden už v Miami hurikán zlomil, další se jen bezmocně točí pod náporem větru.

21:00 - „Lovec bouří“ se postavil vichru o rychlosti asi 190 kilometrů v hodině. Meteorolog Juston Drake vystoupil z auta ve Florida Keys, kudy právě procházel hurikán Irma.

20:50 - Oko hurikánu Irma se blíží k Naples, jednomu z nejbohatších měst Spojených států.

20:40 - Hurikán Irma oslabil na třetí stupeň. Národní středisko pro hurikány oznámilo, že síla větru nyní dosahuje rychlosti asi 190 kilometrů v hodině.

20:35 - Přírodní katastrofy se snaží využít i zloději. Ve floridském okrese Broward zastřelila místní policie člověka, jenž se pokusil vykrást dům. Jeho komplice policisté zatkli. V Palm Beach strážníci zadrželi 43 lidí, kteří porušili zákaz vycházení.

20:28 - Divák Ondřej Zouhar pro Seznam Zprávy ve videu popsal, jak na hurikán čeká plážová oblast Sarasota.

Divák Ondřej Zouhar popisuje chvíle před hurikánem IrmaVideo: Ondřej Zouhar

20:25 - Floridské Miami pustoší voda a silný vítr.

20:00 - Američané si uživali poslední chvíle před hurikánem Irma. Na pláži ve floridské Sarasotě se proháněli nadšenci se čtyřkolkou a surfem.

I na Floridě voda ustoupila, ale to Američanům nezabránilo v zábavěVideo: Ondřej Zouhar

19:30 - Okres Monroe na jihu Floridy varuje evakuované, aby se nevraceli domů. „Okres Monroe je až do dalšího oznámení uzavřený,“ píšou úřady na Twitteru. Místním rovněž doporučují, aby vodu před požitím převařili.

19:15 - Hurikán Irma se stane patrně nejdražší přírodní katastrofou v americké historii. Podle televizní stanice ABC dosáhnou škody částky až 200 miliard dolarů (asi 4,3 bilionu korun). Doposud nejničivější hurikán Katrina v roce 2005 přitom přišel Spojené státy asi na polovinu. Katrinu předčí pravděpodobně i hurikán Harvey ze začátku září, který zatím stál státní pokladnu 80 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu korun).

18:40 - Hurikán odvál vodu i poblíž Miami. V Key Largo zůstaly lodě v přístavech na suchu. Silný vichr dokáže odvát vodu z mělčin v zálivech a v blízkosti pobřeží. Jakmile se ale změní směr větru, voda se ve vlnách vrátí zpět a zaplaví i vnitrozemí.

18:15 - Přívalová vlna zaplavuje Miami. Z ulic ve čtvrti Brickell se stávají řeky.

18:06 - Hurikán doslova vysál vodu z oceánu poblíž města Tampa. Podobné obrázky posílají na sociální sítě lidé i z jiných floridských měst.

17:43 - Nizozemský premiér oznámil zvýšení počtu obětí hurikánu na nizozemské části ostrova Svatý Martin na čtyři. V pátek nizozemská vláda hlásila dva mrtvé.

17:32 - Tornádo doprovázející Irmu ve městě Fort Lauderdale na jihovýchodě Floridy.

17:17 - Podle Národního centra pro hurikány můžou západní pobřeží zaplavit až 4,5 metru vysoké přívalové vlny. „Je to život ohrožující situace,“ napsalo americké Národní centrum pro hurikány v prohlášení.

16:50 - Počet lidí bez elektřiny stále roste. Aktuálně by se číslo mělo blížit jednomu a půl milionu.

16:45 - Silný vítr v centru Miami zlomil stavební jeřáb.

16:37 - Oko hurikánu se pomalu začíná vzdalovat od ostrovů Florida Keys směrem k pevnině. 

16:10 - Satelitní fotka hurikánu přímo nad ostrovem Cudjoe Key. Podle amerického Národního střediska pro hurikány ho doprovází vítr o rychlosti až 215 kilometrů za hodinu.

15:55 - Bez elektřiny už je více než milion lidí. Potvrdily to floridské úřady i společnost Florida Power and Light, podle níž je nejvíce výpadků v okrese Miami-Dade, bez proudu je tam asi 576 000 lidí.

15:40 - Miamská policie stáhla strážníky do stanic. Z bezpečnostních důvodů policisté nemůžou reagovat na nouzová volání. Na Twitteru lidem vzkazují, aby nevycházeli ven.

15:31 - Podle serveru Independent přišli už na ostrovech Florida Keys o život tři lidé.

14:55 - Hurikán si na Floridě vyžádal první lidskou oběť. Muž v okrese Monroe zemřel potom, co ztratil kontrolu nad nákladním vozem a havaroval. Vůbec první člověk kvůli hurikánu Irma na Floridě zemřel ale už v pátek, šlo o sedmapadesátiletého muže, který spadl z žebříku, když připravoval bednění na okno.

14:40 - „Je osm hodin ráno, Englewood, začíná foukat vítr a pršet,“ říká Kamila Hajdíková v západofloridském Englewoodu. Město na příchod hurikánu stále s napětím čeká.

Češka na Floridě čeká na příchod hurikánuVideo: Kamila Hajdíková

14:38 - Přes 560 000 lidí je bez elektřiny. Podle společnosti Florida Power and Light je kvůli bouři 12 % jejich zákazníků bez elektrické energie. Dohromady společnost dodává elektřinu 4,7 milionu zákazníků.

14:31 - Kvůli silnému větru a dešti záchranáři z města Miami Beach nezvládají nápor nouzových volání. Obyvatelům doporučili, aby zůstali ve svých domovech a počkali, až se bouře přežene.

14:08 - Fotograf National Geographic Mike Theiss zveřejnil záběry z města Key West, které už zaplavila voda.

14:02 - Meteorolog Simon Brewer, který se nebojí vyrazit do terénu i za velmi nepříznivých podmínek, natočil na ostrově Saddlebunch Keys na jihu Floridy několik záběrů, které ukazují sílu blížícího se hurikánu.

13:39 - Oko hurikánu zasáhlo město Key West na jihu Floridy.

13:20 - Zatím 25 lidských životů má Irma na svědomí poté, co se prohnala Karibikem. Cestu hurikánu si připomeňte ve videu.

Drtivá cesta hurikánu Irma napříč KaribikemVideo: Reuters

13:02 - Oko hurikánu je asi 25 kilometrů od města Key West.

12:22 - Přívalové vlny a s nimi spojené záplavy, to je v tuhle chvíli podle meteorologů největší hrozba pro pobřeží prakticky celé Floridy. Na jihu by voda mohla podle předpovědi stoupnout dokonce o téměř 4,5 metru.

11:43 - Preventivní evakuace byla v předchozích dnech nařízena či doporučena asi 6,3 milionu lidí na Floridě, dalších asi 500 000 lidí se mělo preventivně evakuovat ve státech Jižní Karolína a Georgia. Podle nejnovějšího odhadu NHC by se ale Irma, nejspíš už jen jako tropická bouře, měla Jižní Karolíně vyhnout a začátkem týdne by měla postupovat přes jihozápad státu Georgia a severovýchod Alabamy.

11:10 - Oko hurikánu Irma je nyní asi 65 kilometrů od floridského ostrova Key West a provází ho vítr o rychlosti asi 210 kilometrů za hodinu. Informovalo o tom americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Podle něj by měl střed hurikánu dorazit na západ ostrovů Florida Keys ráno v sedm hodin místního času (asi 13:00 SELČ).

10:51 - V ohrožení hurikánem Irma, který se blíží k jižnímu cípu Floridy, je i dům slavného spisovatele Ernesta Hemingwaye. Stojí totiž ve městě Key West na floridských ostrovech. Správkyně domu Jacqui Sandsová v sobotu odmítla výzvu k evakuaci. Cítí se prý v domě bezpečně a chce dohlédnout i na několik desítek koček, které v domě žijí. Informoval o tom deník The Daily Telegraph.

10:31 - Věra Vopršalová Horowitz - Češka žijící na Floridě - se rozhodla sama s dětmi přečkat hurikán doma. Zabarikádovala okna, navařila guláš do sklenic a nyní čeká, až bouře ustane. Jak bude sledovat zpravodajství bez přívodu elektřiny a jak vyřešila problém s přídělem balené vody, se můžete podívat v rozhovoru.

Rozhovor s Věrou Vopršalovou Horowitz, Češkou žijící na floridském pobřeží.

10:06 - Silný vítr ničí v Miami lodě zakotvené v přístavu. 

9:55 - Floridě hrozí během dne další výskyt tornád, který souvisí s blížícím se hurikánem. Meteorologové z Tampy zveřejnili přehled nejohroženějších míst. Ta jsou převážně ve východní části poloostrova.

9:38 - Meteorologové upravili odhad dráhy centra hurikánu, měl by se vyhnout půlmilionové Tampě na západním pobřeží Floridy o několik kilometrů. Zasáhne ale asi sousední město St. Petersburg, v němž žije na 260 000 obyvatel.

8:58 - Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru zveřejnil páteční záběry letadla z oka hurikánu Irma. 

Letadlo vletělo do oka hurikánu IrmaVideo: Reuters

8:47 - Hurikán Irma posílil na čtvrtý stupeň. Nyní je asi 115 km od města Key West na ostrovech Florida Keys a provází ho vítr o rychlosti až 210 kilometrů za hodinu.

8:20 - Na záběrech ze severní a východní Kuby jsou vidět poničené střechy domů, vyvrácené sloupy elektrického vedení i stromy. Místní muzeum, okolo nějž prošlo oko hurikánu, je podle svědků v troskách. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov, informovaly úřady. Z ostrovů u severního pobřeží, kde vláda zbudovala v posledních letech desítky prázdninových resortů, bylo evakuováno přes 5000 turistů.

7:59 - „Musíte odjet - ne dnes večer, ne za hodinu, ale teď hned,“ vzkázal lidem, kteří zůstávají v jižní části Florida Keys, guvernér státu Rick Scott. „Je to nejkatastrofičtější bouře, kterou náš stát kdy zažil,“ dodal na tiskové konferenci. Hurikán by měl poprvé zasáhnout Floridu během nedělního rána místního času (kolem poledne SELČ).

7:32 - Hurikán opustil severní pobřeží Kuby a míří k americké Floridě. Na Kubě porážel živel stromy a sloupy elektrického vedení a zavalil silnice a ulice měst množstvím trosek. Podle agentury AP jsou jimi cesty zablokovány a z jednoho místního provinčního muzea, kolem kterého prošlo oko uragánu, zbyly jen rozvaliny. Úřady zatím nehlásily žádné mrtvé a zraněné, hovoří ale o velkých hmotných škodách.

Irma zasáhla Kubu a míří směrem k FloriděVideo: Reuters

7:24 - Hurikán Irma již ovlivňuje počasí na jihu amerického státu Florida. Více než 170 000 domácností je bez přívodu elektrického proudu. Meteorologové upravili odhad dráhy centra bouře, která by se nakonec měla vyhnout půlmilionovému městu Tampa na západním pobřeží floridského poloostrova, a to o několik kilometrů.

7:10 - Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval všechny Američany, vyskytující se v očekávané dráze hurikánu Irma, aby se bouři „klidili z cesty“ a neměli strach o svůj majetek. Nazval Irmu „bouřkou obrovské destruktivní síly“ a vyzval všechny, kteří jsou v cestě hurikánu, aby dbali pokynů úřadů. Ty připravily plán evakuace několika milionů osob.

„Majetek se dá nahradit, ale život ne, a bezpečnost musí mít přednost,“ uvedl Trump v krátkém videoposelství, které sdílel na Twitteru. Upozornil také, že jeho vláda monitoruje situaci kolem hurikánu „nepřetržitě“ a je v „neustálé komunikaci“ s guvernéry a dalšími představiteli z postižených oblastí. „Nikdy jsme nic takového neviděli,“ řekl.

6:56 - Irmu podle údajů poskytnutých průzkumným meteorologickým letadlem nyní provází vítr o rychlosti přes 190 kilometrů v hodině, který již naplno bičuje pás ostrovů Florida Keys, jižně od poloostrovního státu. Očekává se, že při přesunu nad teplými vodami oceánu opět hurikán zesílí. Jeho oko, které je nyní široké skoro 50 kilometrů, je vzdáleno od ostrova Key West asi 145 kilometrů.

6:50 - Na hurikán se připravila i zoo v Miami. Jak, se můžete podívat ve videu.

Zoo v Miami kvůli hurikánu stěhuje zvířataVideo: Reuters

6:39 - Hurikán José o intenzitě druhého nejsilnějšího stupně se v noci na dnešek vyhnul ostrovům Svatý Martin a Svatý Bartoloměj více, než se původně očekávalo. Na ostrovech panovala nejvyšší pohotovost a byla kvůli bouři opět přerušena veškerá letecká a námořní doprava.

6:28 - Irma už teď patří k nejsilnějším hurikánům, které se kdy oblastí Karibiku prohnaly. Jedním z důkazů je i zpráva z Baham, kde hurikán svojí silou vysál vodu kolem pobřeží. Videa tohoto málo vídaného jevu lidé sdílí na sociálních sítích. „Není tu doslova žádná voda. Pláž a oceán zmizely,“ píše uživatel @Piznack.

 

6:20 - V sobotu večer místního času (neděle ráno SELČ) byl na Floridě hlášen výskyt prvního tornáda, a to 50 kilometrů severně od Miami, v lokalitě Fort Lauderdale. Zatím není jasné, jaké tam způsobilo škody, uvedla agentura AP. Úřady varují před tornády i na jiných místech podél jihovýchodního pobřeží Floridy.

6:11 - Ticho před bouří, tak v sobotu popsal ve videu pro Seznam Zprávy současnou situaci Ondřej Zouhar žijící v oblasti Siesta Key v jihozápadní části Floridy. Hurikán Irma sem dorazí nejspíš během nedělního dopoledne.

Čech v Siesta Key na Floridě popisuje stav před hurikánem Irma.Video: Ondřej Zouhar

6:01 - Sobotní dění kolem hurikánu Irma, který se přehnal Karibikem a nyní míří na Floridu, jsme sledovali v online přenosu.

Reklama

Doporučované