Hlavní obsah

Ostrov Dominika hlásí po řádění hurikánu Maria sedm obětí. Portoriko je bez elektřiny

Podívejte se na úterní studio Seznamu o hurikánu Maria.

 

Reklama

Situaci kolem hurikánu Maria jsme sledovali živě.

Článek

Hurikán Maria je podle Národního střediska pro hurikány (NHC) „extrémně nebezpečný“. Za půl dne zeslábl z pátého na třetí stupeň. Úřady informovaly, že si živel vybral první dvě oběti na ostrově Guadeloupe, dalších sedm hlásí ostrov Dominika. Zasažené ostrovy se vyrovnávají s bleskovými povodněmi a v případě Portorika i vyřazením elektrické sítě z provozu. V obavách z hurikánu nařídilo Portoriko evakuaci části obyvatel.

Situaci okolo hurikánu Maria jsme sledovali online:

20:46 - V následujících dvou dnech Maria nepoleví

Nepředpokládá se, že by Maria měla v příštích 48 hodinách nějak výrazněji zeslábnout. Nyní se její oko posouvá rychlostí do 20 kilometrů v hodině severozápadním směrem.

19:32 - Portoriko je bez elektřiny

Celý ostrov Portoriko s 3,5 miliony obyvatel ztratil elektrický proud, uvedl s odkazem na místní úřady server BBC.

17:06 - Donald Trump se pro televizi ABC vyjádřil k situaci týkající se hurikánu Maria. „Nikdy jsem neviděl takový vítr," řekl a poté dodal, „myslím, že odvádíme dobrou práci."

16:04 - Americká meteorologická služba vyhlásila nouzovou povodňovou situaci v oblasti kolem řeky Río Grande de Manatí v centrální části Portorika. Hladiny řek tam vystoupaly do rekordní výše.

15:28 - Premiér ostrovů Svatý Kryštof a Nevis vyhlásil na středu 20. 9. státní svátek. Lidé se tak mohou zúčastnit takzvaného „National Clean Up Day”, tedy dne, kdy se vlastními silami pokusí vrátit zemi do normálu po zásahu ničivých hurikánů Irma a Maria.

14:55 - Blesková výstraha byla vydána pro velkou část východního Portorika. Důvodem je zvýšení hladiny řeky na rekordní úroveň.

14:20 - Video z řádění hurikánu ve městě Fajardo v Portoriku:

13:25 - Souhrn dosavadních informací:

  • Hurikán má nyní intenzitu čtvrtého, tedy druhého nejvyššího stupně. Stále však zůstává extrémně nebezpečný.
  • Maria prošla přes Panenské ostrovy a nyní se nachází nad územím Portorika. Vítr zde dosahuje rychlosti 177 km/h.
  • Je hlášeno 7 obětí z Dominiky a dvě oběti na Guadeloupu. Počty nejspíše porostou.
  • St. Lucia, Martinik, Trinidad a Tobago mobilizují svou pomoc pro Dominiku.
  • V téměř celém Karibiku stále platí varování před hurikánem.

12:50 - Ostrov Dominika hlásí 7 obětí. Počty obětí nejspíše porostou, uvedl britský list The Guardian s odvoláním na místní vládní zdroje.

11:45 - Maria mírně zeslábla a vstoupila nad území Portorika. Těsně před příchodem centra oka hurikánu nad portorickou pevninu zeslábla Maria na stupeň číslo 4, tedy druhý nejvyšší stupeň nebezpečnosti. Vítr dosahuje rychlosti až 250 km/h. Meteorologové očekávají, že Maria způsobí Portoriku mnohem větší škody než předchozí hurikán pátého stupně Irma.

11:00 - Guvernér Portorika: Prioritou je záchrana životů.“ Uvedl to v prohlášení na Twitteru. Se svým týmem se po úderu Irmy připravoval na nejhorší. Ve hře byl právě i scénář, který počítal s příchodem dalšího silného hurikánu. Portoriko je tak připraveno. V následujících 72 hodinách se tak podle jeho slov mají všichni soustředit na záchranu životů. Ty totiž na rozdíl od infrastruktury nahradit nelze, uvedl.

9:50 - Maria v úterý zasáhla ostrov Dominiku, kde zničila 90 procent budov. Podle amerického tisku se s ostrovem nelze spojit, informace přicházejí pouze prostřednictvím radioamatérů. Bouře způsobila rozsáhlé záplavy a výpadky elektřiny. Nyní se blíží k Portoriku. Maria bude nejspíše nejsilnější hurikán, jaký Portoriko zasáhl za posledních 85 let.

9:12 - Souhrn dosavadních informací o hurikánu Maria:

  • Hurikán je stále v kategorii 5. Rychlost větru dosahuje až 280 km/h. V současné době řádí na St. Croix.
  • Počítá se, že hurikán během pár hodin zasáhne Portoriko. Pravděpodobně bude v té době stále v kategorii 5. Lidé se ukrývají do sklepů a úkrytů. Podle úředníků bude mít Maria větší dopad než Irma.
  • Britské Panenské ostrovy varoval před hurikánem guvernér Gus Jaspert. Uvedl, že největším problémem je hledat úkryty pro obyvatele. Většina domů je totiž stále zničena od hurikánu Irma.
  • Nepotvrzené zprávy z ostrova Dominika mluví o nejméně šesti obětech hurikánu.

8:36 - Maria se blíží nad Portoriko. Podívejte se na to, jak vypadá blížící se hurikán.

8:07 - První záběry zničené Dominiky. Na Twitteru se objevily první letecké záběry Dominiky zničené hurikánem Maria.

1:47 - Maria opět zesílila. Hurikán podle meteorologů projde nad ostrovem St. Croix silou nejvyššího, tedy pátého stupně. Zesílil těsně před tím, než zasáhl Dominiku a Guadeloupe, kde si vybral první oběť.

Reklama

Doporučované