Hlavní obsah

V Británii sečteno. Ve vládě zůstává pět ministrů, Mayová tvrdý brexit neprosadí

Předčasné parlamentní volby dopadly pro konzervativce nevalně - v Dolní sněmovně ztratili většinuVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Konzervativci sestaví vládu s podporou Demokratické unionistické strany. Kvůli ní ale Therese Mayové neprojde plánovaný tvrdý brexit.

Článek

Velká Británie se probudila do rána, v němž už přesněji zná odpovědi na dvě palčivé otázky: Zaprvé - jak teroristé dokážou zatřást uvažováním britských voličů, a zadruhé, jakou podobu může mít odcházení z Evropské unie.

Tyto dvě otázky - dopady terorismu a brexitu - byly totiž stěžejní v předčasných parlamentních volbách, v nichž si ve čtvrtek Britové zvolili novou vládu a parlament.

Ve volbách zvítězili konzervativci premiérky Theresy Mayové, přišli ale o většinu v parlamentu. Tu budou mít nově společně se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Mayová už má mandát k sestavení vlády od královny.

Aktuální volební výsledek

Z celkových 650 křesel Dolní sněmovny nakonec konzervativci obsadí 318. K udržení většinové vlády jim tak chybí osm křesel. Pod vedením Jeremyho Corbyna se do Sněmovny dostalo 262 labouristů. Vedle tradičních stran zasednou ve větším počtu i liberální demokraté - získali 12 křesel - a skotští nacionalisté - získali 35 křesel. Menší strany pak získaly celkem 23 míst. Mezi nimi celkem 10 křesel obsadí DUP.

Volby se konaly jen pár dní po sérii teroristických útoků, při nichž v Manchesteru a Londýně zemřely desítky lidí. Nervozita poznamenala i čtvrteční volby: Policie například vyklidila na půl hodiny Trafalgar Square a okolní stanici metra kvůli podezřelému balíčku.

Po celý den jsme sledovali sčítání volebních hlasů i reakce na výsledky:

22:00 - Konečně sečteno

Komise sečetla potřetí volební lístky v Kensingtonu. Obvod získali nově labouristé. Vyslovilo se pro ně 16 333 voličů, jen o 20 hlasů méně dostali konzervativci. Celkově tak v Dolní sněmovně labouristé obsadí 262 křesel.

19:30 - Třetí sčítání v Kensingtonu

Těsný výsledek posledního obvodu - londýnské čtvrti Kensington, který nezná svého zástupce v Dolní sněmovně - donutil komisi k opakovanému sčítání. Již třetí sčítání začalo v 19 hod SELČ. Konzervativci mají zatím 318 a labouristé 261 křesel. Výsledek posledního obvodu tak konečnou bilanci voleb již zvrátit nemůže.

18:30 - Pět ministrů zůstává ve svém úřadu

Downing Street potvrdila, že Philip Hammond (ministr financí), Boris Johnson (ministr zahraničí), Amber Ruddová (ministryně vnitra), Sir Michael Fallon (ministr obrany) a David Davis (ministr pro brexit) budou v nové vládě zastávat své dosavadní funkce.

Boris Johnson informaci potvrdil na svém Twitteru.

17:30 - Mayová promluvila k médiím

Šéfka konzervativců politovala ty, kteří o své místo v Dolní sněmovně přišli. Zároveň řekla, že změny ve svém týmu poradců nyní řešit nechce. Naopak se chce soustředit na sestavení vlády. S ohledem na ztráty, které konzervativci utrpěli, bude muset obsadit desítku ministerských křesel.

15:44 - Přestože mají jen 10 křesel, budou sestavovat vládu. Demokratická unionistická strana (DUP) dosáhla historicky nejlepšího úspěchu

Arlene Foster, šéfka DUP, se stala politikem, který po čtvrtečních volbách může rozhodovat o budoucnosti Velké Británie. Strana sice získala v Dolní sněmovně pouhých 10 křesel, konzervativcům ale tak pomůže sestavit vládu. Fosterová připustila, že s konzervativci vstoupí do diskuze o možnostech společného vládnutí.

15:04 - Labouristé reagují na projev Theresy Mayové

„Theresa Mayová tvrdí, že se nic nezměnilo. Ale jasná zpráva od voličů je, že se změnilo všechno," zní z labouristického tábora. Jeho členové dále připomínají, že Mayová nedostala silný mandát, který žádala a mnozí jí ho předpovídali. Strana upozorňuje, že nebude postávat opodál, aby Mayová prosazovala politiku, pro niž nedostala patřičnou podporu.

14:56 - Tusk Mayové pogratuloval ke „znovujmenování"

Předseda Evropské rady Donald Tusk poslal Therese Mayové dopis ke „znovujmenování" premiérkou. Připomněl nejdůležitější úkol - vyjednávání o britském odchodu z Unie.

14:50 - Bernie Sanders pogratuloval Corbynovi

Senátor Bernie Sanders, loňský kandidát na amerického prezidenta za Demokratickou stranu, skrze Twitter pogratuloval vůdci labouristů Jeremy Corbynovi. Vedl prý velmi efektivní kampaň.

14:45 - Nejrozmanitější parlament v historii

Do nového britského parlamentu zasedne 51 příslušníků etnických menšin. Nejvíce v historii.

14:24 - V Kensingtonu se stále počítá

Zpráva, že v Kensingtonu vyhráli labouristé a všechny hlasy jsou tak sečteny, se nepotvrdila. Sama labouristická kandidátka uvedla, že nemá žádné nové zprávy o svém vítězství a výsledky má volební komise zveřejnit až v šest odpoledne místního času.

Výsledky byly v kensingtonském okrsku velmi těsné, a proto komise přistoupila k dalšímu přepočítání hlasů. Sčítači si ale musí odpočinout. Podle prvních zpráv vyhrála v tradiční baště konzervativců kandidátka Labouristické strany.

14:10 - Komentátoři: Projev byl stejný, jako kdyby konzervativci získali většinu

Někteří britští političtí komentátoři podle britského zpravodajského webu The Independent poukazují na to, že projev Theresy Mayové zněl podobně, jak ho plánovala pro případ, že by její konzervativci získali přesvědčivou většinu. Učinila jen drobnou narážku na koaliční stranu DUP a nezmínila propad důvěry a ztrátu většiny.

14:04 - Poslední okrsek sečten

Čekalo se na výsledky z londýnského Kensingtonu. V tradiční baště konzervativců těsně vyhráli labouristé.

13:55 - Theresa Mayová pronesla krátký projev v Downing Street

Oznámila, že byla u královny a sestaví vládu. Nová vláda podle ní vyvede Británii z Evropské unie, jak si lidé přejí. Jednání začnou za deset dnů. „Naplníme, co jsme ohledně brexitu slíbili. Dnes země potřebuje více než kdy dříve jistotu a bezpečnost. Pouze konzervatici a unionistická strana (DUP) mají mandát tyto věci přinést. Nyní se vraťme do práce," dodala.

Projev Theresy Mayové.

13:48 - Mayová se vrací do Downing Street. Očekává se projev

13:43 - Mayová zřejmě k Britům promluví po návratu od královny

13:40 - Sturgeonová: Mayová přišla o veškerou autoritu a důvěryhodnost

Sturgeonová zároveň přiznala zklamání nad ztrátami své vlastní Skotské národní strany (SNP). Británie by měla podle ní opustit „lehkomyslný" přístup konzervativců k jednání o odchodu z Evropské unie.

Pokud to bude možné, chce Sturgeonová spolupracovat s dalšími stranami, aby zbavila Konzervativní stranu premiérky Mayové moci.

13:37 - Fico: Británie by neměla vyjít z jednání o brexitu posílena

„Bylo by velmi nebezpečné, pokud výsledkem jednání o vystoupení Británie z EU bylo to, že Británie odejde posílena, silnější než členský stát EU. To by byl ten nejhorší příklad pro každého, pokud bychom konstatovali, že se vyplatí vystoupit z EU," citovala slovenská média premiéra Roberta Fica.

13:35 - Varadkar: Britská vláda nemá mandát pro tvrdý brexit, Irsko z toho může těžit

„Výsledky voleb ve Spojeném království podle mě naznačují, že britská vláda nemá silný mandát, aby mohla provést tvrdý brexit, což představuje příležitost pro Irsko," uvedl budoucí premiér Irska Leo Varadkar. Obyvatelé Irské republiky i Severního Irska, které je součástí Spojeného království, se obávají, že by je v případě takzvaného tvrdého brexitu znovu rozdělila ostře střežená hranice. To by podle nich mohlo ohrozit prosperitu i mír v Severním Irsku. Vyjednání hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem je jednou z priorit EU při jednání o brexitu.

Takzvanému tvrdému brexitu může zabránit i podpora severoirské strany DUP, se kterou zřejmě konzervativci utvoří vládní koalici.

13:29 - Gabriel Britům: ještě brexit zvažte

Hlasování v Británii ukázalo, že si s občany nelze zahrávat a že odchod z EU je dobré ještě zvážit. Podle agentury Reuters to dnes řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové odmítla výsledek hlasování komentovat. „Německá vláda samozřejmě sledovala volby velmi pozorně, jako vždy u takto blízkých a důležitých partnerů, ale ze zdvořilosti a respektu nebudu komentovat výsledek, když se vytváří nová vláda," řekla Ulrike Demmerová.

13:20 - Theresa Mayová zamířila za královnou

K Britům nepromluvila.

12:35 - Evropská komise je připravena o brexitu jednat okamžitě

„Co se týká komise, my jsme připraveni zahájit jednání zítra ráno v půl desáté. Takže očekáváme návštěvu z Londýna," uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na tiskové konferenci v Praze. „Věřím, že se nedočkáme dalšího zdržení," doplnil.

12:25 - Čeká se na výsledky z posledního obvodu

Do oznámení konečných výsledků britských předčasných parlamentních voleb zbývá sečíst hlasy již jen v jednom volebním obvodu. Kdy londýnský obvod Kensington svůj výsledek oznámí, ale není jasné. Protože je rozdíl dvou prvních kandidátů velice těsný, rozhodli se komisaři pro jistotu provést nové sčítání. Pomocníkům, kteří byli vzhůru celou noc, ale před ním dali pauzu.

12:17 - Zeman: Mayová podstoupila zcela zbytečné riziko

Jiří Ovčáček citoval vyjádření Miloše Zemana, že se Mayové nevyplatilo jít do zbytečného rizika. Evropa i svět podle něj potřebují silnou Velkou Británii a je nutné, aby byla co nejdříve sestavena akceschopná vláda.

11:52 - Mayová míří ke královně, má většinu s podporou DUP

Downing Street oznámila, že Theresa Mayová se ve 13:30 sejde v Buckinghamském paláci s královnou. Požádá ji o právo sestavit vládu. S deklarovanou podporou severoirské Demokratické unionistické strany by většinu v parlamentu získala.

Mluvčí premiérky tak zřejmě vyvrátil spekulace některých médií o tom, že Mayová hodlá v projevu oznámit svou rezignaci.

Není jisté, zda před Brity Mayová před setkáním s Alžbětou II. předstoupí.

11:40 - Leader UKIP Paul Nuttall rezignoval

Euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království nezískala v parlamentu ani jedno křeslo. Europoslanec Nuttall stál v čele UKIP od loňského listopadu. Nahradil v čele strany Nigela Farage, jenž odstoupil v červenci poté, co dosáhl svého dlouholetého cíle, tedy odhlasování odchodu Británie z Evropské unie.

11:38 - Novináři čekají před Downing Street na projev Mayové

Novináři čekají na projev Theresy Mayové v Downing Street.

11:36 - Libra v reakci na výsledky voleb prudce oslabila

Britská měna oslabila o dva procentní body na své dvouměsíční minimum. Libra se nyní obchoduje za 29,71 Kč. O dvě procenta se propadlo také zlato. Naopak britské akcie v indexu FTSE 100 rostou, většina firem totiž obchoduje v zahraničí, a tak jim levnější libra zvyšuje příjmy.

11:00 - O místo v parlamentu přišel Salmond i Clegg

Do parlamentních lavic už nezasedne bývalý předseda Skotské národní strany Alex Salmond a bývalý předseda Liberálních demokratů Nick Clegg.

10:47 - Johnson v čele konzervativců?

Některá média začínají spekulovat o nástupci Mayové v čele Konzervativní strany. Podle agentury Bloomberg by se jím mohl stát bývalý starosta Londýna a současný ministr zahraničí Boris Johnson.

10:36 - Corbyna podpořili mladí voliči

Velký podíl na vzestupu labouristů (před dvěma lety získali o deset procent hlasů méně) mají podle britských médií mladí voliči do 24 let, kteří ve velké většině podpořili Corbynovy labouristy. Podle dosavadních výsledků měli labouristé vyšší podíl hlasů v univerzitních městech jako Oxford, Cambridge nebo Sheffield a vůbec v obvodech s velkým počtem mladých voličů.

10:30 - Jsou Britové připraveni na brexit?

Hlavní vyjednavač o brexitu za Evropskou unii Michel Barnier na Twitteru napsal, že Britové mají s jednáním začít, až budou připraveni. Pozice EU je ale jasná a časový rozvrh, tedy dvouleté vystupování, platí.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky Britové na jednání stále nejsou připraveni.

10:17 - Labouristé chtějí vládnout menšinově

V reakci na těsný výsledek voleb už někteří labouristé vyjádřili přesvědčení, že by mohli sestavit stabilní menšinovou vládu.

09:49 - Mayová platí za svou chybu, komentuje volby česká pravice

Mayové nevyšel odvážný krok s vypsáním předčasných voleb, sdělil ČTK šéf ODS Petr Fiala. Doufá, že se Britům podaří nalézt uspořádání, které zemi zajistí stabilitu a přispěje k hladkému vyjednávání o brexitu. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška bude Mayová platit za hloupé rozhodnutí ztrátou křesel, přesto jí pogratuloval k vítězství.

09:35 - Ustojí Mayová velký tlak?

Za těžkou porážku pro premiérku Theresu Mayovou a za nečekaný úspěch pro lídra labouristů Jeremyho Corbyna považují britské listy výsledky čtvrtečních parlamentních voleb. Mayová podle některých deníků patrně neustojí velký tlak na svou rezignaci.

09:22 - Volby oslabily pozice skotských nacionalistů

Možnost uspořádání druhého referenda o skotské nezávislosti výsledek britských parlamentních voleb oslabil, když Skotská národní strana (SNP) přišla o zhruba dvacítku poslanců. Řada čelných politiků SNP podle agentury Reuters přišla o poslanecký mandát. Hlasy na úkor nacionalistů přitom získaly strany, které chtějí zachovat jednotu Spojeného království.

08:53 - Británii čeká období nestability

Britští politologové krátce před konečnými výsledky už predikují budoucnost. Británie podle nich bude po volbách čelit období nestability. 

Mayová bude mít jako vítěz voleb právo pokusit se zformovat koalici, ale podle politologů její nekompromisní postoj k odchodu země z Evropské unie hledání koaličních partnerů ztíží. Než nová vláda vznikne, zůstane kabinet Mayové ve funkci, i když by se měl vyhnout zásadním rozhodnutím.

08:26 - Mayová promluví v 11:00

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá v 11:00 hodin SELČ pronést projev k výsledkům parlamentních voleb. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na londýnskou rozhlasovou stanici LBC. Šéfka kabinetu, která po volebním neúspěchu konzervativců čelí výzvám k demisi, zatím své budoucí plány neoznámila. Řekla jen, že její strana se pokusí zajistit zemi stabilitu, kterou potřebuje.

07:59 - Propad libry

Britská libra se v reakci na překvapivě slabý výsledek konzervativců v předčasných parlamentních volbách propadla vůči dolaru až o dvě procenta na nejnižší úroveň od dubna. Investoři se obávají, že nerozhodný výsledek voleb v Británii vyvolá politický chaos.

Libra během obchodování v Asii sestoupila až na 1,2693 USD, nejníže od 18. dubna. Na začátku londýnského obchodování vykazovala pokles o necelá dvě procenta na 1,2708 USD, napsala agentura Reuters. Kurz eura vůči dolaru se drží téměř beze změny na 1,1210 USD.

07:51 - Mayová bude muset najít spojence

Mayová, která podle všeobecně rozšířeného názoru doplatila na nevýraznou kampaň, v níž předvedla několik názorových obratů, má kvůli překvapivému výsledku výrazně slabší pozici v rámci vlastní strany. Nyní však v parlamentu bude muset spoléhat na podporu některé z dalších stran - očekává se, že to budou severoirští unionisté - a může čelit velkým problémům při nespokojenosti prakticky jakéhokoli poslance z řad její názorově nejednotné strany.

Tato pozice nebude podle řady britských politických komentátorů pro Mayovou udržitelná a do čela strany i premiérského křesla se může postavit někdo další, ačkoli na jasném kandidátovi zatím nepanuje shoda.

Konzervativci těsně vedou, většinu mít zřejmě nebudou.Video: Nela Vejvodová

07:40 - Komplikace pro brexit

Výsledek voleb výrazně komplikuje Mayové výchozí pozici při vyjednávání o podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie. Získání silného mandátu byl přitom hlavní důvod, proč se premiérka rozhodla předčasné volby vyhlásit.

07:28 - Zbývá 17 křesel 

Ze 650 poslaneckých míst je zatím nově obsazeno 633. Konzervativní strana má na svém kontě zatím 308 mandátů, labouristé 258. Podle agentury AP už poslanecké křeslo ztratilo několik ministrů nynější vlády. Mayová v květnu uvedla, že pokud konzervativci přijdou ve volbách o šest křesel, bude volby považovat za neúspěšné a předá iniciativu Corbynovi.

07:11 - Tlak na Mayovou stoupá

Průběžné výsledky voleb jsou pro konzervativce šokující a politický osud Mayové visí na vlásku, napsala agentura Reuters. K jejímu odchodu vyzývají opoziční labouristé, zvážit svou pozici by premiérka měla i podle mnohých konzervativců.

Pokud by Mayová post ministerské předsedkyně skutečně opustila, byl by po 11 měsících ve funkci její mandát ve Spojeném království nejkratší za posledních sto let. V Londýně se už podle britských médií hovoří o ministryni vnitra Amber Ruddové jako o budoucí vůdkyni konzervativců. Ruddová svůj poslanecký mandát obhájila, i když jen těsně.

06:55 - Konzervativci nebudou mít většinu

Všechny hlasy sice ještě nejsou sečteny, nyní už je ale jisté, že konzervativci nemohou získat většinu v nové sněmovně. Na prahu jednání o odchodu Británie z Evropské unie tak zemi hrozí politická nejistota.

06:01 - Corbyn vyzval Mayovou k rezignaci

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn už vyzval premiérku Theresu Mayovou, aby podala demisi. Sama Mayová nicméně prohlásila, že se konzervativci pokusí zajistit Británii potřebnou stabilitu.

Vůdkyně skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová připustila nespokojenost s výsledky vlastní strany, která zřejmě přišla o několik křesel, nicméně volby se podle ní staly pohromou pro Mayovou.

05:54 - 314 pro konzervativce, 266 pro labouristy

Volby podle odhadů vyhráli konzervativci, ale zřejmě v Dolní sněmovně ztratí většinu. Podle průzkumu agentur GFK a Ipsos MORI budou mít konzervativci 314 křesel z celkového počtu 650, namísto dosavadních 330. Opoziční labouristé podle stejného odhadu získali 266 mandátů.

Jak vypadají průběžné výsledky kolem šesté hodiny, se podívejte ve tweetu.

05:30 - Naděje na většinu se Mayové vzdaluje

Britští konzervativci při postupném sčítání hlasů v parlamentních volbách předstihli opoziční labouristy a vedou v poměru 256 ku 231 křeslům. Chybí ještě výsledky ze 100 obvodů. Zbývající mandáty připadly menším stranám.

Podle agentury Reuters se rychleji sčítají hlasy v menších městských obvodech, které bývají baštou labouristů, zatímco výsledky z rozlehlejších venkovských obvodů, tíhnoucích ke konzervativcům, se nečekají před šestou hodinou ranní SELČ.

Kdo je Theresa Mayová, se podívejte ve videu.

Theresa Mayová, váhavá představitelka brexitu.Video: Oliver Sálus

Reklama

Doporučované