Hlavní obsah
Online

Online: Europoslanci drtivě schválili usnesení proti Babišovi

Hlasování Evropského parlamentu o vydání prohlášení k možnému střetu zájmů Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Od začátku srpna má Česká republika kvůli střetu zájmů Andreje Babiše pozastavené dotace z Evropské unie. Evropský parlament po poledni odhlasoval usnesení o střetu zájmů českého premiéra.

Článek

Dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet České republice žádné dotace, prohlásil komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger během debaty v Evropském parlamentu. Jeho mluvčí později upřesnila, že se to týká pouze dotací firmě Agrofert.

Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení.

Evropský parlament dnes schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a Zelených, mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert. Pro se vyslovilo 434 poslanců, proti bylo 64 a hlasování se zdrželo 47 členů EP. Europarlament má celkem 751 poslanců.

Klíčový bod rezoluce vyzývá komisi, „aby se touto otázkou neprodleně zabývala na základě stanoviska své právní služby" a přijala nezbytné kroky „včetně pozastavení veškerého unijního financování určeného koncernu Agrofert, dokud nebude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen".

Co stojí v usnesení Evropského parlamentu?

Parlament konstatuje, že podle zveřejněných odhalení je Andrej Babiš skutečným majitelem Agrofertu, společnosti ovládající koncern Agrofert. Jeho společnosti získávaly v letech 2013–2020 ročně z evropských strukturálních a investičních fondů částky pohybující se v rozmezí od 42 milionů eur až po 82 milionů eur. Český premiér je mimo jiné předsedou české Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Především má ale z pozice premiéra zásadní vliv na proces čerpání dotací, podle EP je tedy ve střetu zájmů.

Přijatý text vyzývá Evropskou komisi, aby zveřejnila všechny dokumenty, které se týkají střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Komise, tedy exekutiva EU, by také měla uvést, jaké kroky hodlá podniknout k nápravě situace.

Evropská komise by podle Evropského parlamentu měla:

- pozastavit platby společnostem napojeným na českého premiéra

- důsledně vyšetřit případ koncernu Agrofert

- ustanovit mechanismus pro řešení případů střetu zájmů

Právníci EK ve zmíněné analýze, která se objevila v médiích začátkem měsíce, dospěli k závěru, že Babiš stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Protože má zároveň jako premiér zásadní vliv na rozhodování spojené s využíváním peněz přicházejících z evropského rozpočtu, neměla by podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Poslanci v textu vyjadřují hluboké znepokojení nad tím, že Česko nedodržuje finanční nařízení týkající se střetu zájmů. Rovněž vyzývá státní orgány, aby důsledně uplatňovaly nová pravidla pro posuzování konfliktů zájmů, která v unii platí od srpna.

  • Stát dál platí Agrofertu nárokové zemědělské dotace

    Výplata nárokových zemědělských dotací pro holding Agrofert zatím pokračuje beze změny. Seznamu to potvrdila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. „Co se týká nárokových dotací, na ty samozřejmě firmy z holdingu Agrofert nárok mají, ale v tuto chvíli nejsem schopná říct, jakým způsobem zareagujeme, ještě je to příliš čerstvé, jedná se o tom," uvedla Nováková. Jde o peníze, které zemědělci získávají po splnění podmínek automaticky na výměr zemědělské plochy nebo počet zemědělských zvířat.

  • Ministerstvo financí proplatilo Agrofertu projekt za tři miliony, od EU je žádat nebude

    Ministerstvo financí proplatilo Agrofertu nejméně jeden projekt za 2,9 milionů korun, o jejichž proplacení kvůli střetu zájmů Andreje Babiše nežádá Evropskou komisi. ČTK to potvrdilo ministerstvo financí.

    Systém čerpání evropských dotací je založen na principu předfinancování ze státního rozpočtu. Až po splnění určitých podmínek peníze proplatí Evropská komise. Ta proplácí maximálně 85 procent objemu dané dotace, u některých programů je tento podíl nižší. Česko má na programové období 2014 až 2020 k dispozici 581 miliard korun.

  • Polčákovi píše rozhořčený zaměstnanec Vodňanské drůbeže

  • Babiš: Na vládě možná přijmeme opatření, abychom Evropské komisi vyšli vstříc

  • Čísla kolem Agrofertu. Dvě miliardy za rok nejsou všechno, slíbeny jsou další dotace

    Koncern Agrofert, který má český premiér Andrej Babiš zaparkovaný ve svěřenských fondech, načerpal minulý rok na dotacích z evropských a českých fondů necelé dvě miliardy korun. Přiznáno mu bylo ale ještě o sto milionů víc, a ani to nejsou všechny dotační přísliby, které 250 firem z holdingu má v kapse. Většina z nich podléhá kontrole Bruselu a po středečním jednání Evropského parlamentu hrozí, že o ně prozatím přijde.

  • Europoslanec Telička: ČR dnes kvůli své vládě nemá optimální pozici v EU

    Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, zvolený za ANOVideo: Zuzana Černá

  • Úřad vlády stále nepotvrdil, zda už obdržel dopis Evropské komise

    V něm podle komisaře Günthera Oettingera informují českou stranu, že Evropská komise nehodlá do prošetření a vyřešení situace kolem možného střetu zájmu premiéra Babiše proplácet dotace. Stále však není zcela jasné, jestli jde jen o dotace pro holding Agrofert, nebo veškeré dotace, které Češi z unie čerpají. Babiš, ministryně Dostálová i zdroje ČTK tvrdí, že jde pouze o dotace pro Babišův holding, toho času ve svěřenském fondu. Oettinger však Agrofert ve svém včerejším projevu před Evropským parlamentem nezmiňoval. Vyjasnit situaci by tak nyní mohl právě Úřad vlády, ten ale dosud na dotaz Seznamu poslaný ve čtvrtek v deset dopoledne nezareagoval. „Nevím, kolegyně se ozve,“ zněla odpověď na telefonickou urgenci před třetí odpoledne.

  • Oettingerova slova o dotacích zněla v různých jazycích jinak

    Středeční projev eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera v Evropském parlamentu, který se týkal České republiky a potenciálního konfliktu zájmů premiéra Andreje Babiše, přednesl německý politik ve své mateřštině. Některé simultánní překlady ovšem nabídly různé verze lišící se v drobných, avšak důležitých detailech. Z toho důvodu panovaly kolem komisařových slov nejasnosti, a to nejen mezi politiky. Oettinger přitom hovořil spatra, jen s využitím poznámek.

  • Tiskový mluvčí Agrofertu jakákoliv pochybení odmítá

    K usnesení Evropského parlamentu se vyjádřil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka: „Máme informace jen z médií. Pokud je nám známo, kroky Evropského parlamentu jsou namířeny směrem k Evropské komisi. V Agrofertu v tuto chvíli nemáme žádný oficiální podnět, na který bychom měli reagovat. Nikdo nás nekontaktoval, nikdo s námi v této záležitosti nic neřešil. Pokud dojde k auditu dotací, jsme v posledních letech kontrolováni různými státními orgány tak intenzivně, že už kontroly intenzivnější být snad ani nemohou. Každopádně trváme na tom, že vše je podle práva. Potvrzují to i naše právní analýzy. Pan Andrej Babiš učinil vše, co po něm český právní systém vyžadoval. Svěřenské fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v ČR. Nevidíme jakýkoli právní důvod, proč bychom měli zastavit čerpání dotací, či dokonce dotace vracet.“

  • Evropský parlament schválil usnesení o střetu zájmů v České republice

  • Deník N: Zastavení dotací se týká pouze Agrofertu

    Zastavení evropských dotací se týká jen Agrofertu, nikoli celé ČR. Deníku N to řekla mluvčí eurokomisaře Oettingera.

  • Jurečka: Situace ohrožuje tisíce zemědělců

    I Marian Jurečka (KDU-ČSL) tvrdí, že se zastavení dotací netýká jen Agrofertu. „Současná situace okolo nevyjasněného střetu zájmů premiéra ohrožuje v případě zastavení výplaty dotací tisíce zemědělců a jejich rodin v ČR,“ napsal na Twitter.

  • Místopředseda EP Telička: Je pět minut po dvanácté, nedá se to zahrát do autu

    Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, zvolený za ANO.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

  • Podle Transparency International vyhrála spravedlnost, pravidla platí pro každého

    „Je to důležité vítězství pro spravedlnost, pravidla platí pro každého. Transparency přenesla hru na evropské hřiště, kde domácí kňučení nikoho nezajímá a kde se rozhoduje věcně,” komentuje ředitel české pobočky TI David Ondráčka debatu v Evropském parlamentu.

    „Byla to ostrá bitva, premiér nás lživě napadal, ale měli jsme pravdu. Jeho osobní máslo na hlavě dnes Česku dělá ostudu ve světě,“ dodává.

  • Babiš: Je to kampaň, s Agrofertem nemám nic společného

    „Já s tou společností (Agrofert) nemám nic společného,“ reagoval Babiš na nejnovější vývoj kolem evropských dotací. Debata europarlamentu je podle něj součástí předvolební kampaně, přičemž Zelení, kteří ji vyvolali, podle premiéra pracují pro české Piráty. „Politický boj přenesli do EP, dělají si na tom kampaň,“ uvedl český premiér. „Jsem přesvědčen, že se ukáže, že žádný střet zájmů nemám. Teď se komunikuje s Evropskou komisí, funguje to,“ dodal.

  • Zdechovský: V europarlamentu proběhla věcná debata, žádná kampaň

    Europoslanec Tomáš Zdechovský.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

  • Polčák: Zastavení dotací se zřejmě týká celé České republiky

  • SZIF zatím pokračuje ve vyplácení peněz Agrofertu

    Podle informací Seznamu zatím pokračuje Státní zemědělský intervenční fond ve vyplácení peněz pro holding Agrofert bez omezení. Jelikož však ministryně financí Alena Schillerová dnes potvrdila, že její resort nebude Unii dočasně žádat o proplacení dotací pro firmy spadající pod Agrofert, půjdou peníze nejspíš z tuzemského státního rozpočtu.

  • Gazdík: Pokud budou zastaveny všechny dotace, svoláme demonstrace samospráv

    Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík řekl ČTK, že pokud by hrozilo pozastavení dotací pro celé Česko, je jeho hnutí připraveno svolat demonstrace samospráv. „Jestli opravdu to jsou dotace pro všechny, tak jestli se to nevyřeší v nějakém brzkém čase, tak my jsme připraveni svolat demonstraci samospráv. Rozsáhlý protest samospráv proti tomu, že Andrej Babiš si řeší pouze svoje osobní zájmy a kašle na ČR a kvůli němu hrozí miliardové ztráty,“ řekl Gazdík.

  • Reakce senátora Lukáše Wagenknechta

Reklama

Hlavní zprávy