Hlavní obsah
Online

ONLINE: Kalamitní stav na severu Čech byl odvolán, proud už má většina obyvatel

Na zprovoznění silnice na Božím Daru od hraničního přechodu směrem na Klínovec se intenzivně pracovalo.Video: Policie ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Společnost ČEZ Distribuce ve čtvrtek večer oznámila, že opravila všechny poruchy na vedení vysokého napětí a řeší už jen jednotlivé poruchy na nízkém napětí.

Článek

Energetici dnes večer odvolali kalamitní stav na Jablonecku, Semilsku a Děčínsku, který v těchto třech okresech na severu Čech platil od středečního večera kvůli sněhové kalamitě.

Společnost ČEZ Distribuce evidovala 25 poruch na vedení vysokého napětí, při vyhlášení kalamitního stavu bylo bez elektřiny zhruba 13 tisíc odběratelů ČEZ, během čtvrtka se tento počet postupně snižoval. Výpadek asi 500 odběratelů zaznamenala hlavně kvůli pádům stromů a větví na dráty elektrického vedení také společnost E.ON.

Jízdu od rána komplikovalo sněžení. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost i na některých hlavních tazích, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Sněžení nebo sněhové přeháňky byly ráno hlášeny na Pražském okruhu či dálnicích D1, D5, D8 a D11. V okolí Prahy a na Mladoboleslavsku se může vyskytovat mrholení, které by mohlo namrzat, pokud vydrží teploty pod bodem mrazu.

Zasněžené ulice v Liberci.Video: Michal Sofianidis

Dopravu kromě rozbředlého sněhu komplikují i popadané stromy. Hasiči je od noci odstraňovali asi na 20 místech především na Pelhřimovsku a Žďársku. Od poloh nad 500 metrů nad mořem by mohl vítr místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

V Čechách platí výstraha před náledím.

  • Silnice na Klínovec je opět průjezdná

    Silnice na Božím Daru od hraničního přechodu směrem na Klínovec je opět průjezdná, informovala policie.

  • Situace se uklidnila, na severu Čech končí kalamitní stav

    Energetici odvolali k dnešní osmé hodině večerní kalamitní stav na Jablonecku, Semilsku a Děčínsku, který v těchto třech okresech na severu Čech platil od středečního večera kvůli sněhové kalamitě. Bez dodávek proudu byly tisíce odběratelů.

    „Bez elektřiny jsou již jen jednotliví odběratelé," informovala ČTK mluvčí firmy Soňa Holingerová. Předběžné škody, které sněhová kalamita způsobila na distribučním zařízení ČEZ, budou podle odhadů do tří milionů korun. Situace v terénu se podle Holingerové už uklidnila, proto mohou energetici v okresech odvolat kalamitní stav.

    Očekává, že o nastávajícím víkendu budou odběratelé hlásit ještě poruchy na nízkém napětí poté, co lidé přijedou zkontrolovat své chaty a chalupy. Půjde však už jen o jednotlivé rekreační domy a čísla popisná, uvedla Holingerová. „Škody na distribučním zařízení teprve sčítáme, nicméně předběžné odhady se pohybují do tří milionů korun,“ dodala.

  • Dálnici D1 na Benešovsku uzavřela nehoda

    Dálnici D1 mezi Hořicemi na Pelhřimovsku a Loktem na Benešovsku uzavřela dnes odpoledne nehoda nákladního auta a dodávky. Na místě je nejméně jeden zraněný. Směr na Prahu je neprůjezdný, řekla ČTK policejní mluvčí Markéta Johnová. Nehoda se stala kolem 16:00 na 72. kilometru ve směru od Brna.

  • Děčínsko je bez proudu, Moldava vyhlásila kalamitní stav

    Energetici v noci vyhlásili kalamitní stav na Děčínsku v noci na dnešek. Poruchy hlásili lidé nejen z Děčínska, ale také z Ústecka a Chomutovska. „V obcích Kovářská a Kryštofovy Hamry jsme už dodávky obnovili," uvedla Mluvčí ČEZ Soňa Holingetová Silničářům se podařilo během dnešního dne zprovoznit několik cest na Chomutovsku. Stále je nesjízdná například trasa Mikulov – Moldava. Obec Moldava vyhlásila kvůli přívalům sněhu kalamitní stav. „Z české strany hor se lidé k nám nedostanou, nouzová cesta vede přes Německo. Děti nechodí do školy, lidé nemohou do práce. Máme v provozu veškerou obecní techniku, ale nestačí to. Musíme počkat, až se k nám dostanou silničáři,“ řekla ČTK místostarostka Eva Kardová. Nové Město v Krušných Horách, které je součástí Moldavy, je také zcela neprůjezdné. Sněhové jazyky jsou nad Ústím nad Labem u obce Nakléřov, kde silnici pokrývá až metr sněhu a je uzavřená stejně jako cesta u Libouchce.

  • Přívaly sněhu umožnily otevření sjezdovek a běžeckých okruhů

    Na Vysočině se podařilo upravit několik běžeckých tras v okolí Jihlavy a Nového Města na Moravě. V provozu je také několik sjezdovek v pěti areálech na Jihlavsku, Žďársku a Pelhřimovsku. Otevřená je i malá sjezdovka u Číchova na Třebíčsku. Svah s lyžařským vlekem v Brtnici na Jihlavsku nemá dostatek sněhu, sezonu tuto zimu ještě nezahájil. Harusův kopec u Nového Města na Moravě na Žďársku nabízí podle správce sjezdovky Karla Klapače ideální lyžařské podmínky. Na svahu leží asi 30 centimetrů sněhu, areál je v provozu denně do 21 hodin. O hodinu kratší provozní dobu má sjezdovka Křemešník na Pelhřimovsku, kde se podařilo sezonu zahájit v sobotu. Fajtův kopec na Žďársku má všechny tři sjezdovky pokryté asi 40 centimetry sněhu. Lyžuje se také v Lukách nad Jihlavou a Šacberku na Jihlavsku, kde je až šedesáticentimetrová vrstva sněhu. V okolí Jihlavy je od středečního večera upravený pro bruslařský běžkařský styl základní pětikilometrový okruh Vysoká a dnes přibude i úprava pro klasický běh na lyžích. U Nového Města na Moravě je upravená část základního příměstského okruhu a okruh pro klasické lyžování vedoucí od Vysočina Areny po obec Samotín, vyplývá z informací na webu města.

  • Více než 6 000 domácností je stále bez proudu

  • Silnici v Desné zablokoval kamion

  • Vlaky z Loučovic do Lipna nad Vltavou opět jezdí

    Na železniční trati Loučovice – Lipno nad Vltavou na Českokrumlovsku je od 11:15 obnovený provoz. Od rána byla neprůjezdná. Na trať spadl před 6:00 strom, který drážní hasiči v 7:45 odstranili, potom ale spadly na koleje další stromy. Jihočeské silnice jsou sjízdné s velmi zvýšenou opatrností. Nesjízdná a zavřená je silnice ze Zadní Zvonkové k hraničnímu přechodu s Rakouskem. „Jsou tam popadané stromy, nevíme, kdy se to vůbec zprovozní, nejdřív večer. Jinak jezdíme opět pořád všichni, protože začalo znovu sněžit,“ řekl po 11:30 dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný.

  • Kvůli sněhu zůstávají uzavřené některé silnice

    Uzavřena zůstává silnice od kruhového objezdu na Neklid a Klínovec, z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj v Krušných horách. Trvá také uzavírka silnice z Bublavy ke státní hranici, kterou silničáři uzavřeli dnes v noci, uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Průjezd z Jáchymova na Boží Dar po silnici I/25 dnes kromě sněhu zkomplikovalo také několik spadlých stromů. Slabě sněží i v nižších polohách, silnice v kraji jsou sjízdné jen s velkou opatrností.

  • Na Liberecku, Vysočině i Děčínsku jsou lidé bez proudu

    Bez dodávky elektřiny je nyní v Česku kvůli sněžení asi 8 500 odběrných míst. Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová ČTK řekla, že firma evidovala v 9:30 kvůli nepřízni počasí 32 poruch vedení vysokého napětí, počet od rána stoupl asi o deset. „Počet míst bez proudu naopak klesl. Vývoj je stále živý,“ uvedla. Nejvíce problémů podle ní ČEZ stále má v Libereckém kraji a na Děčínsku. „Kalamitní stav trvá. Předpokládáme ale, že se většinu výpadků podaří opravit během dnešního dne,“ dodala. Na Vysočině se výpadek elektřiny týká obcí Světnov, Cikháj a Herálec na Žďársku, jde přibližně o 350 odběrných míst. „Do domova s pečovatelskou službou v Herálci jsme se rozhodli poslat dieselagregát, aby mohla být zachována standardní péče o tamější klienty,“ podotkla.

    Sníh v LiberciVideo: Seznam, Seznam Zprávy

  • Silnice na Boží Dar už je průjezdná

  • Jablonec vyhlásil kalamitní stav

    Magistrát Jablonce nad Nisou vyhlásil dnes ráno kvůli sněhu kalamitní stav. Ulice a chodníky jsou zavalené sněhem a technické služby je nestíhají uklízet. Úklid komplikují zaparkovaná auta, město proto dnes vypnulo parkovací automaty na všech parkovištích. Chce ulice uvolnit, aby bylo možné je uklidit. Do úklidu se vedle techniky a pracovníků veřejně prospěšných prací zapojili i vězni, řekla ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

  • V Alpách mohutně sněží, některé obce jsou odříznuté

    V německých, rakouských i švýcarských Alpách nadále hrozí vysoké riziko lavin, které si již vyžádaly několik životů. Osady Buchenhöhe u Berchtesgadenu a Jachenau v jižním Bavorsku jsou kvůli sněhu odříznuté od světa. S komplikacemi při úklidu sněhu se potýkají nejen silničáři, ale i železničáři. Obyvatelé Buchenhöhe a Jachenau mají podle úřadů dostatek potravin. Nedostupných je také několik oblastí v Rakousku, například Ort Galtür v Tyrolsku.

  • V Pardubickém kraji leží na silnicích sníh, v horách jsou potřeba řetězy

    Na Pardubicku pokryl vozovky sníh, často rozbředlý díky soli. Kluzké vozovky jsou například v okolí Litomyšle, Hlinska, Ústí nad Orlicí, Poličky, Skutče, Žamberka a v Železných horách. Silnice I/11 přes Suchý vrch je sjízdná jen se sněhovými řetězy. U Vysokého Mýta se místy tvoří sněhové jazyky, v okolí Lanškrouna náledí. Energetici v Pardubickém kraji evidují jednu poruchu na vedení vysokého napětí na Chrudimsku, která postihla obce Všeradov, Rváčov, Svatý Mikuláš, Svobodné Hamry a Veselý Kopec. Podle mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové jsou zčásti bez proudu.

  • Nákladní auta nesmí na silnici z Tanvaldu do Harrachova

    Provoz na silnici I/10 v úseku Tanvald–Harrachov a k hraničnímu přechodu s Polskem je omezen pro vozidla nad 3,5 tuny. Na silnici 2904 mezi Mníškem a Raspenavou nesmí vyjet vozidla nad 6 tun.

  • Pravá zima je teprve před námi. Přijde ale až v únoru a březnu, říká meteorolog Dvořák

    Videoblog meteorologa Petra Dvořáka. Video: Petr Dvořák

  • Problémy s elektřinou a poruchy na železnicích

    Sníh dále komplikuje dopravu na silnicích a železnici i dodávky proudu. Problémů v dopravě a poruch elektřiny ale oproti minulým dnům ubylo. Nadále jsou nesjízdné třeba silnice na krušnohorský Boží Dar. Přetrvává také kalamitní stav v dodávkách elektřiny. Míst bez proudu však oproti středě o více než čtvrtinu ubylo.

    Na jihu Čech byly silnice ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, ale neprůjezdná byla železniční trať Loučovice – Lipno nad Vltavou na Českokrumlovsku. Spadl tam strom a krátce před 6:00 zastavil těsně před stromem vlak. Do stromu podle Správy železniční dopravní cesty naštěstí nenarazil a nikdo se nezranil.

  • Kalamitu hlásí i České dráhy

    Mimořádnou událost v dopravě, způsobenou sněhovou kalamitou, hlásí České dráhy na trati Liberec-Harrachov a na trase z Rumburka do Děčína v úseku Bad Schandau – Mikulášovice dolní nádraží, na místě zatím není zajištěna náhradní doprava.

    Kalamitní stav hlásí i Rakousko a Německo.

    Sněžení v Rakousku.Video: Renáta Matoušková, Reuters

  • Silné sněžení v Praze komplikuje MHD

  • Silnice v Krušných horách jsou stále uzavřeny

    Silnice na Boží Dar, z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj v Krušných horách jsou kvůli sněžení stále uzavřeny. Silničáři uzavřeli také silnici z Bublavy ke státní hranici. Silnice I/25 z Jáchymova je směrem do hor sjízdná pouze do Abertamské zatáčky, řekl dispečer Údržby silnic Karlovarského kraje. Slabě sněží i v nižších polohách, silnice v kraji jsou sjízdné jen s velkou opatrností.

    „Situace na Božím Daru se zatím nezměnila. Zajišťujeme obslužnost pouze pro samotné město. Silnice na Zlatý Kopec, Neklid, Oberwiesenthal ani na Jáchymov sjízdné nejsou,“ řekl dispečer.

    Podle aktuálních informací z krajského úřadu stojí v Abertamské zatáčce policejní hlídka. V určitou dobu shromáždí místní obyvatele, autobusy a zásobování a přivolaný sypač kolonu odvede do Božího Daru. Zajištěn je také průjezd záchranářů. Turisty policie vrací zpět, aby neuvízli na cestě ve sněhu a neznemožnili průjezd pluhu. Na Přebuz se lidé mohou dostat od Krásné Lípy. Od Dolních Niv je sjízdná silnice na Háj.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy