Hlavní obsah
Online

Do nejužšího vedení ANO se nikomu novému nechtělo. Babiš i Faltýnek obhájili bez boje

Tiskový brífink (staro)nového předsednictva hnutí ANO.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Šéf ANO na celostátním sněmu ANO zkritizoval předchozí vlády a pustil se do svých konkurentů včetně TOP 09 i koaliční ČSSD. Přiznal, že jeho hnutí nemá žádnou ideologii. Na rozdíl od svých kritiků to považuje za výhodu. Pražský sněm ANO sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Sněm hnutí ANO v neděli zvolil nové vedení. Babiš neměl protikandidáta. Prvním místopředsedou se znovu stal Jaroslav Faltýnek, jeho konkurenti nakonec do volby nešli. Řadovým místopředsedou byl poté poprvé zvolen Radek Vondráček. Stejný post obhájili i Richard Brabec, Petr Vokřál a Jaroslava Jermanová Pokorná. Ve volbě místopředsedů neuspěl Tomáš Macura.

Babiš v projevu také varoval před papalášstvím v ANO. Slíbil i zrušení superhrubé mzdy, snížení daní zaměstnancům, důležitá je podle něj rovněž revize sociálních dávek či omezení počtu kontrol podnikatelů.

Nechápu, proč tady někdo mluví o ohrožení demokracie, prohlásil Babiš na sněmu:

Projev Andreje Babiše na sněmu hnutí ANO v Praze.Video: ČTK, Seznam Zprávy

  • Ministři za ANO se na sjezdu pochválili

    Na nedělním sněmu hnutí ANO mimo jiné probírali jednotliví ministři své dosavadní úspěchy i vize ministerstev do budoucna. Mezi nimi i ministryně financí Alena Schilerová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nebo ministr dopravy Dan Ťok.

    Proslovy jednotlivých ministrů za hnutí ANOVideo: Karolína Štuková

    Schillerová ve svém projevu upozornila na snížení státního dluhu, který oproti roku 2013 klesl o 60 miliard. Za příčinu pozitivního ekonomického jevu považuje Schillerová kromě příznivé fáze hospodářského cyklu i efektivní opatření, díky nimž je stát schopný dobře vybírat daně a čerpat evropské dotace. ANO podle Schillerové díky novele zákona o elektronické evidenci tržeb také sníží daňové zatížení občanů o více než 100 miliard. Ministryně rovněž řekla, že vláda jde správným směrem a je důležité, aby v tom vytrvala. Češi by si také časem měli možnost vyřídit daně skrze portál MOJE daně.

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se na úvod svého proslovu pochválil vzpomínkou, jak se při nástupu do funkce postavil výzvě, rozhýbal Ministerstvo zdravotnictví a otevřel ho lidem. Na zdravotnictví se prý podíval jinak než jeho předchůdci, kriticky a systémově. Úspěch představuje podle Vojtěcha především úhradová vyhláška. Ministerstvo podle Vojtěcha rovněž pracuje na lepší transparentnosti v sektoru. Dalším motivačním krokem má být i navýšení platů a snaha o zatraktivnění profese zdravotní sestry.

    Dan Ťok se rovněž pochlubil úspěchy ministerstva. Navzdory kolapsům dopravy na dálnici D1 nebo výroku, kterým ministr pobavil tuzemská média, když obhajoval po sněhové kalamitě na českých silnicích silničáře tím, že sníh v prosinci neočekávali. Ministerstvo za Ťokova řízení pak postavilo 245 kilometrů dálnic a silnic I. tříd. Rozestavělo dalších 187 kilometrů a je připraveno k zahájení stavby 178 kilometrů.

  • Na brífinku členové ANO zopakovali to, co ve svých projevech

    Babiš znovu zopakoval, že hnutí ANO je tu pro všechny. Faltýnek přislíbil, že se bude dál věnovat práci ve Sněmovně.

    Členové předsednictva uvedli, že se budou znovu bavit o rozdělení gescí a snažit se o lepší propojení různých úrovní hnutí.

  • Babiš: Volba ukázala, že jsme stabilní hnutí

    „Jsem rád, že hnutí je jednotné, pokračujeme v našem plánu pro lepší Česko, jsme ve vládě a samozřejmě máme jasnou představu, jak pokračovat ve vládním programu,“ sdělil na brífinku po tajné volbě premiér Babiš.

    „Budeme nadále řešit důchody, spravedlivé důchody a nápravu těch minulých. No a máme program pro živnostníky, pokračujeme v digitalizaci, pokračujeme ve snižování daní, máme velice konkrétní a jasný program do Evropy, kde prosazujeme naše zájmy.“

  • Pirát Michálek přirovnal stranickou disciplínu v ANO ke komunistickým režimům

    Nad výsledkem sjezdu hnutí ANO se s nadsázkou pozastavil i pirátský poslanec Jakub Michálek.

  • Dycky Andrej, parodoval šéf TOP 09 Pospíšil sjezd ANO

    Na nepřekvapivý výsledek volebního sjezdu hnutí ANO reagoval předseda opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil. „Delegáti hnutí ANO si opět zvolili do svého čela člověka, kvůli kterému se naše země po všech jeho absurdních kauzách zase jednou ocitla na seznamu států východní Evropy,“ tweetoval.

    Nakonec s odkazem na populární seriál Most! připojil zvolání „Dycky Andrej“.

  • Vondráček, Jermanová, Vokřál a Brabec jsou v předsednictvu

    Výsledky volby místopředsedů jsou sečteny. Členy předsednictva nově jsou: Vondráček, Brabec, Jermanová a Vokřál.

    Počet přítomných delegátů je 237, jeden hlas je neplatný.

    Nominanti získali následující počet hlasů (pro / proti / zdržel se):

    Richard Brabec: 213 / 5 / 18 – zvolen.

    Tomáš Macura: 115 / 47 / 74 – nezvolen.

    Jaroslava Pokorná Jermanová: 140 / 44 / 52 – zvolena.

    Petr Vokřál: 195 / 10 / 31 – zvolen.

    Radek Vondráček: 186 / 12 / 38 – zvolen.

  • Proč nezměnit celý svět? ptá se Vondráček

    Posledním nominantem ANO do předsednictva je předseda Sněmovny Radek Vondráček.

    Zopakoval, že má dost síly a že je připraven bojovat a prosazovat hodnoty hnutí.

    „My máme heslo, že měníme Česko, měníme i Evropu a já nevidím důvod pro to, nezměnit celý svět.“

  • Vokřál: Vím, že to Babiš nemá rád, ale jsem liberál

    „Já vím, že pan Babiš to nemá moc rád, ale já jsem liberál a liberalismus postavený na pragmatismu, postaveném z těch pravicových prvků, to je to, co v hnutí považuju za klíčové,“ prohlásil.

    Podle Vokřála je jediným měřítkem hodnocení výsledků kvalita života. „Ani pravice, ani levice.“

    Vokřál zopakoval, že situace po komunálních volbách v Brně, kdy ostatní strany za jeho zády sestavily koalici a poslaly vítězné hnutí ANO do opozice, pro něj byla velkou školou a zklamáním.

    Mezi priority po svém zvolení označil budoucí krajské volby.

  • Macura: Ve vedení by měl zaznít hlas z komunálu

    Dalším kandidátem do širšího předsednictva je ostravský primátor Tomáš Macura. „Vím, že mám tady nejslabší pozici. A přesně takové signály tady v sále ke mně putují.”

    Zmínil, že by nebylo od věci, kdyby ve vedení hnutí silněji zazněl hlas „z komunálu“.

  • Brabec si rýpnul do Jermanové. „Nominace se nevzdám,“ řekla na oplátku

    Ani ministr životního prostředí Richard Brabec si při svém kandidátském projevu do předsednictva neodpustil poznámku proti středočeské hejtmance.

    „Dokážeme lidem, že nejsme další papaláši v černých superbech,“ zdůraznil. Pokorná Jermanová vystoupila hned po něm: „Možná teď někoho zklamu, ale této nominace se nevzdám.“

  • Faltýnka zvolilo za 1. místopředsedu 80 % delegátů

    Faltýnek byl zvolen 1. místopředsedou s podporou 80 % hlasů.

    Zdrželo se 26, proti 21. Pro bylo 190 delegátů z 237 přítomných.

  • Vokřál se vzdal nominace, jediný nominant je Faltýnek

    Vokřál v nominačním projevu potvrdil to, co před několika hodinami řekl Seznamu.

    „Podpořím pana Faltýnka a nominace se vzdávám,“ řekl.

    Předseda klubu poslanců a první místopředseda hnutí ANO tak bude svůj post obhajovat bez protikandidáta.

  • Pokorná Jermanová: Vyslyšela jsem přání Babiše, podpořím Faltýnka

    „Rozhodla jsem se nepřijmout nominaci na 1. místopředsedu,“ uvedla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

    „Vyslyšela jsem i přání pana předsedy, který, myslím, má právo říct si, kdo bude 1. místopředsedou po jeho boku.“ Jermanová ve volbě podpoří Jaroslava Faltýnka.

  • „Kdyby to všude fungovalo jako v minulé koalici v Praze, můžeme to zabalit“

    „Teď mě překvapila slova pana předsedy ODS Fialy, který projev pana Babiše označil za prázdná slova. Asi nežije v této zemi,“ mluví v nominačním projevu 1. místopředseda hnutí Faltýnek.

    „Rád bych se vyjádřil k naprosto vymyšlenému sporu Faltýnek versus Babiš. Každý si na stránkách mohl přečíst, jak jsme se šéfem na kordy, prý si nevěříme. Jaká je pravda? Pravda je, že když naši odpůrci nebyli schopni porazit našeho předsedu skrze nesmyslné kampaně, tak přišli s tím, že se nás pokusí rozložit zevnitř,“ odmítl spekulace o upozadění Faltýnka Babišem.

    Zmínil, že si s Babišem občas vymění názory a že pokaždé zvítězí předseda Babiš. Vidí to ale jako normální, „protože je to prostě předseda“.

    Faltýnek kritizoval i poměry na pražském magistrátu v minulém volebním období: „Kdybychom celé hnutí vedli tak jako vítězové v Praze po minulých komunálních volbách, mohli bychom to celé zabalit.“

  • Babiš je předsedou hnutí ANO, získal 86 % hlasů

    Post předsedy hnutí ANO obhájil Andrej Babiš. Zvolilo si ho 86 % delegátů. Do čela hnutí kandidoval jako jediný.

    Z 238 delegátů se 19 zdrželo. Proti bylo 13. Pro bylo 206 přítomných.

  • Volba předsedy začíná

    Hlasování o předsedovi hnutí ANO bylo zahájeno. Jediným kandidátem je současný předseda Andrej Babiš. Na letošním sněmu nově funguje hlasování elektronicky, tak by výsledky měly být známy okamžitě.

  • „Jsem, tady, kandiduju a mám stále dost energie“

    Andrej Babiš zopakoval, že ho pohání podpora od lidí.

    „Ještě jsem dneska neudělal příběh týdne, ale je to fajn. Až budeme bilancovat, tak si to všechno vytáhnu. Chci jenom říct, že jsem tady, kandiduju a budu rád, když spolu potáhneme tu káru ve prospěch naší země, ve prospěch našich občanů. Jsem přesvědčen o tom, že naše země má skvělou budoucnost, mám stále dost energie na to, abych to s kolegy ve vládě pohnul dopředu. A přejme si všichni, aby naše hnutí bylo tak úspěšné jako doposud.“

    Babiš na závěr poděkoval členům hnutí za podporu.

  • „Můžu vám slíbit, že se nezměním, bohužel.“ Babiš obhajuje pozici předsedy

    „205 dní jsme byli v menšinové vládě, bylo to skvělé období. Jezdili jsme v autobuse, pan ministr Brabec tam neustále něco vypráví a chichotá se. A já jsem přesvědčen, že jsme skutečně tady pro všechny. Že máme program pro všechny,“ řekl Babiš během nominačního projevu.

    „A jsem přesvědčen, že stát má fungovat jako rodinná firma. Rodinná firma je solidární, má vizi, má všechno.“

    Babiš zopakoval, že mluvení mu moc nejde. Podle svých slov je stále spíš manažer: „Chodím po světě, stále se učím, a já vám můžu jenom slíbit, že už se nezměním. Jsem už moc starej na to, abych se měnil, ale chci se ze svých chyb učit. A je dobře, že mám kolem sebe lidi, kteří mají na plno věcí jiné názory. Občas se pohádáme, křičíme na sebe, ale myslím si, že je to dobře. Určitě bych se měl líp, kdybych byl jen podnikatel, ale člověk má celý život nějakou motivaci, a ta motivace se s věkem mění. To, o čem jsem toužil a snil za mládí, je dnes úplně jinak.“

  • Nacher: Hnutí ANO je garantem ochrany spotřebitelů

    „Celý den se tu mluví o nějaké pravici a levici a o tom, že se hnutí ANO kritizuje, že je příliš levicové. Ale kdo zvyšoval daně? To byla pravicová ODS a TOP 09. Když byla pravice u vlády, tak se příspěvek na péči nezvýšil ani o korunu. Teď házeli s ‚hausnumery’ neskutečnými, a na tom se ukázalo, jak jsou poslanci hnutí ANO zodpovědní,“ začal svůj projev Patrik Nacher.

    „Stejně je to u ochrany spotřebitelů. To se dá dělat buď dlouhodobě, chytře, nebo krátkodobě, pitomě.“

    Nacher zmínil příklady levicových návrhů, které podle něj nic neřeší. „Třeba zákon proti lichvě, zákaz reklamy na úvěry – to je neefektivní, naoko levicový koncept.“

    „Spotřebitel roku 2012, 2013 a spotřebitel roku 2019 jsou naprosto odlišné bytosti. V tomto se hodně změnilo. Považuju hnutí ANO za garanta tématu ochrany spotřebitele a věřím, že i v budoucnu se tomu budeme aktivně angažovat.“

    Nyní je podle Nachera na stole třeba institut hromadných žalob: „Toto není o pravici nebo o levici, je to o trvalé aktivitě a já budu rád, když v té aktivitě budeme i v budoucnu pokračovat.“

  • Vokřál: Na 1. místopředsedu spíše kandidovat nebudu, podpořím Faltýnka

    Petr Vokřál před zahájením druhé části programu Seznamu sdělil, že do funkce 1. místopředsedy spíše kandidovat nebude.

    „Sdělím to primárně delegátům. Zvážil jsem všechna pro a proti, a samozřejmě jsem si vědom, že se svojí jednou nominací oproti nominacím pana Faltýnka i jeho přednostem je jeho šance výrazně vyšší. Spíše si myslím, že ho podpořím. Jeho mandát je daleko silnější a ta platforma, ve které se momentálně pohybuje jako předseda poslaneckého klubu, je to, co by měl předsedovi první místopředseda hnutí poskytnout,“ dodal.

    Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Hlavní zprávy