Hlavní obsah

ODS i po schůzce s prezidentem míří do opozice. Babiš už má jména osmi ministrů

Petr Fiala, předseda ODS, se v Lánech setkal s prezidentem Zemanem.

 

Reklama

Ani po včerejšku, kdy prezident Miloš Zeman pověřil vítěze voleb Andreje Babiše sestavením menšinové vlády, politická jednání nekončí. Dnes do Lán přijeli se svými požadavky občanští demokraté. S prezidentem ale společnou řeč nenašli. Reportéři Seznamu sledují vývoj v terénu.

Článek

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne v Lánech sešel s představiteli ODS, aby s nimi jednal o povolební situaci. V zásadních bodech, například v obsazení postu předsedy Sněmovny, se ovšem neshodli. Šéf ODS Petr Fiala po jednání s hlavou státu zopakoval, že občanští demokraté míří do opozice.

V úterý Zeman v Lánech pověřil jednáním o sestavení vlády předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a podpořil jeho záměr vytvořit menšinovou vládu. Občanští demokraté už dříve uvedli, že Babišův kabinet nepodpoří.

Dnešní jednání v Lánech bylo druhým setkáním Zemana s představiteli stran, které se dostaly do Sněmovny. Prezident je pozval postupně podle jejich volebního výsledku, poslední schůzka by měla být 16. listopadu.

Poprvé po pověření Babiše jednáním o sestavení vlády se dnes schází také poslanecký klub hnutí ANO. Pokračují rovněž povolební jednání mezi jednotlivými stranami, v plánu je schůzka tří nejmenších sněmovních uskupení: KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislých.

POVOLEBNÍ JEDNÁNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE:

18:17 - Dosavadní ministři za ANO by měli zůstat i v nově sestavované menšinové vládě. Stěhovat se bude jen dosavadní ministr obrany Martin Stropnický, který by měl nově vést Ministerstvo zahraničních věcí. Na Ministerstvo financí, kde ohlášeně skončí Ivan Pilný, by mohla usednout Babišova loajální oblíbenkyně Alena Schillerová, dosud Pilného náměstkyně, v jejíž gesci byl mimo jiné projekt EET.

17:39 - KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí domluvili spolupráci, společný klub nebude. Poslanci KDU-ČSL, TOP 09 a STAN budou ve Sněmovně spolupracovat na úrovni odborníků jednotlivých klubů. Možné společné nominace kandidátů do vedení dolní komory nebo do výborů musí lidovci ještě projednat. „Nejedná se o spojování klubů a stran. Každý poslanecký klub bude zasedat samostatně,” zdůraznil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Budou se ale moci konat i schůzky před každou sněmovní schůzí třeba nad návrhy zákonů. „Nebude to znamenat společné hlasování. Rozhodnutí už bude na každém zvlášť,” podotkl šéf frakce Starostů Jan Farský. KDU-ČSL má ve Sněmovně deset mandátů, TOP 09 zastupuje sedm poslanců a Starosty šest. Dohromady jde o 23 z celkových 200 hlasů.

17:36 - Birke podpoří sjezd ČSSD v únoru, zda bude kandidovat, neví. Místopředseda ČSSD Jan Birke do předčasného sjezdu strany neodstoupí z funkce. Dnes řekl, že ho k tomu vede podpora, kterou cítí ze strany kolegů z Královéhradeckého kraje, ale také finanční situace strany. „ČSSD má značné finanční potíže, v momentě, kdy bychom všichni rezignovali, mohli bychom se dostat do složité situace vůči bankám,” uvedl. Na pátečním jednání stranického vedení bude tlumočit názor královéhradecké organizace, aby se sjezd uskutečnil co nejdříve, tedy v únoru. Zda se na sjezdu bude o funkci znovu ucházet, se ještě nerozhodl. Za voláním krajů po co nejrychlejším řešení personální situace v čele strany po prohře ve sněmovních volbách stojí podle Birkeho blížící se komunální volby. „Po tom výprasku to nebude jednoduché, protože hnutí ANO bude mít pocit, že se může rozpínat. Bude dělat vše pro to, aby ovládlo i komunální volby,” uvedl.

17:02 - Babiš už má jasno o jménech sedmi až osmi ministrů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš má víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v menšinové vládě. Stále hledá odborníky mimo jiné na ministerstva průmyslu, kultury a školství. Ministerstvo školství dnes odmítl převzít rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Babiš dnes řekl, že víc možných tipů má na obsazení Ministerstva obrany. Podle některých informací už by v jeho čele neměl být Martin Stropnický (ANO), jenž by mohl zamířit do čela Ministerstva zahraničních věcí. Ostatní ministři, kteří jsou za ANO v současné vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), by pravděpodobně měli ve funkcích zůstat, u Karly Šlechtové není úplně jasné, zda dál povede Ministerstvo pro místní rozvoj. Babiš uvedl, že nechce obsazovat pozici ministra pro legislativu a lidská práva, kterou nyní zastává Jan Chvojka (ČSSD).

16:52 - Babiš chce sestavit vládu, která bude v EU aktivní. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce sestavit vládu, která se bude aktivně podílet na reformě Evropské unie. Babiš, kterého prezident Miloš Zeman v úterý pověřil jednáním o sestavení nové české vlády, to řekl po schůzce s lídrem frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem. Babiš prohlásil, že není důvod, proč by Česko nemohlo v EU důrazněji prosazovat vlastní zájmy. „Pokud se mi povede sestavit novou českou vládu a získám podporu nebo toleranci v Parlamentu, tak je pro nás velice důležité, abychom byli v Evropě aktivnější,” prohlásil Babiš. Verhofstadt podotkl, že považuje za důležité, aby nová česká vláda byla proevropská. Hlavním tématem pro budoucnost Evropy je podle obou politiků reforma EU. Shodli se na tom, že Česká republika má stejné právo se podílet na diskuzi o budoucí podobě EU jako velké země. „Nemůže to být jen otázka pro Francii a Německo. Všechny ostatní země musí hrát důležitou roli,” podotkl Verhofstadt.

16:09 - Zeman trvá na tom, že by šéfem Sněmovny měl být Radek Vondráček z ANO. Předseda ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem rovněž řekl, že během více než hodinové schůzky zástupci ODS prezidentovi sdělili své představy o uspořádání Sněmovny. Shrnuli mu také argumenty, proč by se měl stát Fiala jako předseda nejsilnější opoziční strany šéfem Sněmovny. „Názorem prezidenta je, že by měl být předsedou reprezentant vítězného hnutí, tedy v tomto případě ANO,” konstatoval Fiala. ANO chce do čela Sněmovny dosavadního místopředsedu Radka Vondráčka.

16:02 - Nebudeme opozice, která vše odmítá, řekl prezidentovi šéf ODS. Petr Fiala, předseda ODS, po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že diskutovali také o tom, jací budou občanští demokraté v opozici. „Ptal se, zda budeme kultivovanou opozicí, která je připravena věcně diskutovat, nebo budeme opozicí, která všechno za každou cenu odmítá. Na to jsem panu prezidentovi řekl, že my jsme vždy byli opozicí, která je připravena se domlouvat na dobrých věcech - a v tom budeme pokračovat i nadále,” vysvětlil Fiala.

15:57 - Kalouskův plán blokovat vznik Babišovy vlády u STAN narazil. Plán Miroslava Kalouska (TOP 09) na zablokování možnosti vzniku menšinové vlády v čele s předsedou hnutí ANO Andrejem Babiše pokládají Starostové a nezávislí za výkřik do tmy. Řekli to při příchodu na dnešní jednání o sněmovní spolupráci mezi KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Debata má být podle předsedy klubu Starostů Jana Farského například o tom, jak sdílet odborná stanoviska, když kluby mají společně 23 poslanců. „Když se práce rozdělí, jde jí udělat mnohem více,” řekl. Kalouskův záměr, aby Sněmovna nezvolila svého předsedu, díky čemuž by nemohla skončit ustavující schůze a tedy ani vzniknout Babišova vláda, pokládá Farský za neproveditelný. Postup by podle něho jen posílil prezidenta Miloše Zemana. Předseda hnutí Petr Gazdík podotkl, že pokud by Kalousek takový pokus myslel vážně, předjednal by jej. „Je to výkřik do tmy,” tvrdí Gazdík.

15:53 - Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda referuje přímo z Lán.

15:50 - Podpora vlády hnutí ANO je pro nás nepřijatelná, míní občanští demokraté. „Prezidentovi jsme jasně řekli, že půjdeme do opozice, že pro nás je účast ve vládě nebo podpora vlády hnutí ANO naprosto nepřijatelná. A prezident tomu dobře rozuměl,” uvedl šéf ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem v Lánech.

15:41 - Fiala: Kdo nedisponuje většinou hlasů, neměl by sestavovat vládu. „Nepovažujeme za dobré, aby byl pověřen sestavením vlády někdo, kdo nedisponuje potřebnou většinou hlasů,” řekl dnes odpoledne po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem předseda ODS Petr Fiala.

15:28 - Fiala po jednání se Zemanem: Prezident si ponechal svůj názor. Po jednání s Milošem Zemanem Petr Fiala, šéf ODS, řekl, že prezident chce, aby se předsedou Sněmovny stal politik z vítězného hnutí ANO. Jednání jsou podle něj složitá, protože není úplně zřejmé, jak bude Sněmovna vypadat.

 14:41 - Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda sleduje jednání Petra Fialy s Milošem Zemanem.

14:36 - Babiš vyrazí děkovat voličům do Ústeckého a Libereckého kraje, kde dostal nejvíc procent. Další jednání o složení Sněmovny a podpoře vlády plánuje hnutí ANO až na příští týden. Ve čtvrtek a v pátek jeho předseda Andrej Babiš vyrazí do krajů. „Teď budu mít dva dny výjezd. Půjdu na ta místa, kde jsme dostali nejvíce procent, půjdu poděkovat lidem, ve čtvrtek a v pátek,“ řekl. Mluvčí ANO Vladimír Vořechovský později doplnil, že ve čtvrtek Babiš navštíví Ústecký kraj a v pátek Liberecký. ANO dostalo ve sněmovních volbách 29,64 procenta hlasů, což pro něj znamená 78 mandátů. V Ústeckém kraji ovládlo všechna velká města. V Mostě získalo 39,93 procenta hlasů. Mimořádně úspěšné bylo v Lovosicích, kde je největším zaměstnavatelem společnost Lovochemie z holdingu Agrofert. ANO tam volilo přes 47 procent lidí. To je o téměř deset procent více, než byl krajský výsledek hnutí. V Děčíně a Chomutově, kde stojí i v čele radnic, získalo přes 38 procent hlasů. V Teplicích to bylo 37,16 procenta, v Ústí 36,37 procenta hlasů. V Libereckém kraji zvítězilo ANO ve většině z 215 měst a obcí, včetně těch největších - Liberce, Jablonce nad Nisou, České Lípy, Turnova, Nového Boru a Semil. Největší podíl hlasů získalo ANO v obci Rakousy na Semilsku, kde pro hnutí hlasovalo 50,98 procenta voličů.

14:26 - Šéfa hnutí ANO střídá v kanceláři mladý poslanec TOP 09.

14:00 - Fiala dá prezidentovi dárek.

13:45 - ANO nabídlo ČSSD vedení jednoho sněmovního výboru. Hnutí ANO nabídlo ČSSD vedení jednoho sněmovního výboru. Sociální demokraté nabídku proberou v poslaneckém klubu. O který výbor jde, úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec po dnešní schůzce zástupců obou uskupení nesdělil. Už dřív ČSSD vyslovila zájem o vedení sociálního, zdravotnického, bezpečnostního, branného, zahraničního nebo evropského výboru. „Nabídka předsedy výboru je bez podmínek,“ řekl Chovanec s poukazem na poměrné zastoupení stran. Podotkl také, že sociální demokraté nežádali křeslo místopředsedy dolní komory. Nabídku by zvážili, pokud by ji dostali bez dalších podmínek. „Pro mě to není alfa a omega,“ zdůraznil Chovanec. Už minulý týden přitom poslanecký klub podpořil do této funkce bývalého předsedu Sněmovny Jana Hamáčka.

13:30 - Hejtman Okleštěk bere výzvu ANO na vědomí, funkce si zatím ponechá. Olomoucký hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk bere výzvu širšího vedení ANO, aby nekumuloval funkce, na vědomí. Řekl, že o tom bude přemýšlet. V nejbližší době však neplánuje žádné kroky. Po svém zvolení uvedl, že si zřejmě ponechá obě funkce. V rozhodnutí jej prý podporují mimo jiné preferenční hlasy, které získal. „Výzvu vedení ANO beru na vědomí, budu o tom přemýšlet. Zůstává tady i to stanovisko, o kterém jsem mluvil dříve. Jde o preferenční hlasy, jež jsem získal, a výhodu provázanosti obou činností, to stále platí. Nicméně výzvu vnímám a beru na vědomí. Nebudu však nyní dělat žádné kroky,“ řekl Okleštěk. Poukázal i na to, že není dosud ustanovena vláda. „Uvidíme, co bude dál,“ dodal.

13:10 - Lidé k soudu poslali 25 volebních stížností, lhůta končí v pátek. Zvláštní senát Nejvyššího správního soudu, který má na starosti stížnosti spojené se sněmovními volbami, už dostal od začátku lhůty 25 podnětů od voličů. Lhůta pro zpochybnění voleb končí v pátek v 16:00. První jednání má volební senát naplánované na příští týden. Zatím soudci publikovali jen několik výzev, jejichž prostřednictvím vybízejí pisatele stížností k doplnění jejich návrhů. Je nutné, aby voliči označili konkrétní kandidáty, proti jejichž zvolení protestují. Musí také přesně formulovat, čeho se u soudu domáhají. Některé podněty jsou příliš obecné, lidé například chtějí zrušit volby jako celek. Někteří vyslovují nesouhlas s tím, že se ve sněmovních volbách nemohou ucházet o hlasy voličů nezávislí kandidáti.

12:30 - Vildumetzová se zatím nerozhodla, zda bude poslankyní. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) se chce o přijetí poslaneckého mandátu rozhodnout do 20. listopadu, kdy má poprvé jednat Poslanecká sněmovna. Reagovala tak na výzvu širšího vedení ANO, podle níž si mají hejtmani a zároveň poslanci vybrat, kterou funkci budou zastávat.

12:20 - Chovanec: ČSSD nemá požadavky na sněmovní výbory. ČSSD nebude v povolebních vyjednáváních klást požadavky, aby vedla některé sněmovní výbory. Před dnešním jednáním zástupců sociální demokracie a hnutí ANO to řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Strana si přeje ve Sněmovně důstojné podmínky k práci opozice, do níž směřuje. Sociální demokracie také podpoří rozpočet na příští rok, který připravila současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

11:25 - Postřeh reportéra Seznamu Radka Nohla.

10:51 - ANO: Hejtmani, kteří jsou poslanci, si mají vybrat jednu z pozic. Širší vedení hnutí ANO dnes vyzvalo své hejtmany, kteří se stali zároveň poslanci, aby si - stejně jako Jaroslava Pokorná Jermanová ze středních Čech - vybrali, kterou z funkcí budou zastávat. Andrej Babiš zároveň uvedl, že má víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v menšinové vládě, již skládá. Babiš uvedl, že hledá odborníky mimo jiné na ministerstva školství, průmyslu a obchodu a kultury. „Na obranu máme vícero možných tipů. Vedeme nějaké konzultace,“ řekl. Ministrem obrany už podle některých informací nemá být Martin Stropnický (ANO), jenž by mohl zamířit do čela Ministerstva zahraničních věcí. Výzva k tomu, aby se vzdali jedné funkce, míří na hejtmany Moravskoslezského, Karlovarského a Olomouckého kraje Ivo Vondráka, Janu Vildumetzovou a Ladislava Oklešťka. Jermanová se už v úterý rozhodla, že složí poslanecký mandát a zůstane jen hejtmankou.

10:28 - Tajemníkem poslaneckého klubu ČSSD se stal Sklenák. Někdejší předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který se po volbách nedostal do dolní parlamentní komory, bude nově tajemníkem klubu. Do funkce ho jmenoval Jan Chvojka, který Sklenáka v čele poslaneckého klubu sociálních demokratů vystřídal. Sociální demokracie, donedávna nejsilnější vládní strana, ve volbách v podstatě propadla. Přišla o 35 mandátů, počet jejích poslanců se ztenčil na 15. Úspěšný nebyl ve volbách ani Sklenák, který byl dvojkou na jihomoravské kandidátce strany hned za premiérem Bohuslavem Sobotkou. Svůj poslanecký mandát ve volbách ale neobhájil. Z kandidátky získal mandát jen Sobotka a bývalý brněnský primátor Roman Onderka.

10:25 - ODS chce předsedu Sněmovny. Zástupci ODS hnutí ANO řekli, že kromě funkce předsedy Sněmovny budou usilovat o vedení tří až čtyř výborů dolní komory. Schůzka se podle Fialy točila jen kolem uspořádání Sněmovny.

10:20 - Klaus ml. je expert na školství, řekl Babiš. Babiš, kterého včera odpoledne prezident pověřil jednáními o sestavení vlády, o víkendu prohlásil, že ostatním stranám nabídne podíl na vládě, částečně chce plnit i jejich program. Zmínil, že například Klaus ml. je expertem na školství, na obranu pak Černochová.

Lídr ODS Petr Fiala míří na jednání s prezidentem.

Reklama

Doporučované