Hlavní obsah

ONLINE: 23. zimní olympijské hry začaly, oheň zapálila krasobruslařka Kim Ju-na

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu začaly.

Reklama

Sledujte online přenos, ve kterém se dozvíte vše důležité z letošních zimních olympijských her.

Článek

15:00 - Zahajovací ceremoniál je u konce, program se naplno rozběhne v sobotu

Na letošní olympijské hry se akreditovalo celkem 2952 sportovců, kteří budou zápolit ve 102 disciplínách. V sobotu jdou do akce například rychlobruslařka Martina Sáblíková, kvarteto českých biatlonistek nebo české běžkyně na lyžích. Vše pro vás budeme sledovat v tomto online přenosu.

14:10 - Olympijský oheň zapálila krasobruslařka Kim Ju-na

Olympijský oheň 23. zimních her zapálila vítězka z olympiády ve Vancouveru a dvojnásobná mistryně světa Kim Ju-na.

13:45 - Olympiáda v Jižní Koreji je oficiálně zahájena

Jihokorejský prezident Mun Če-in slavnostně zahájil 23. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu.

13:00 - Eva Samková přivedla na stadion českou výpravu!

50 cenných kovů. Tuto bilanci se budou snažit na olympiádě v Jižní Koreji rozšířit čeští sportovci. V originální olympijské kolekci přivedla české zástupce na stadion snowboardcrossařka Eva Samková.

12:40 - Potřetí za sebou s jedinou účastí z Bermud

Běžec na lyžích Tucker Murphy z Bermud je už na třetích zimních olympijských hrách jediným zástupcem své země, tím pádem i vlajkonošem. A jak jinak než v tradičním národním oděvu.

12:30 - První se divákům představili Řekové

Jak praví tradice, jako první vstoupili na plochu stadionu sportovci z Řecka. Z jejich země totiž pochází původní olympijská myšlenka.

12:25 - Výpravy přicházejí na stadion v Pchjongčchangu

Po korejské hymně Rainbow nyní přímo na stadion přicházejí jednotlivé výpravy, které se zúčastní letošních olympijských her. Celkem jich je 92.

12:15 - Slavnostní ceremoniál je v plném proudu

Efektní ohňostroj rozzářil nad Pchjongčchangem oblohu. Na scéně jsou maskoti a různé rostlinné i zvířecí motivy. Prostor, na kterém se aktéři pohybují, je působivě nasvícen barevnými efekty. Celá scéna má představovat ideální harmonický svět bez jakéhokoliv násilí.

11:45 - Olympiáda v Pchjongčchangu řečí čísel

Na letošních hrách v Pchjongčchangu se v závodech představí 94 českých sportovců. Češi budou obhajovat medailový úspěch ze Soči, odkud si odvezli celkem osm medailí, z toho dvě zlaté. Co říkají další čísla před začátkem 23. zimních olympijských her?

Zimní olympiáda v Pchjongčchangu v číslech (foto: ČOV/Pavel Lebeda).Video: Jakub Burian, AP

11:10 - Čeští hokejisté trénovali bez nemocného Michala Vondrky

„Michal Vondrka dnes z preventivních důvodů netrénoval a vedení výpravy pro něj zajistilo samostatný pokoj. Jeho místo vedle Tomáše Mertla a Milana Gulaše zaujal na tréninku Dominik Kubalík,“ řekl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

10:45 - Americký rychlobruslař prohrál los o vlajkonoše, zahájení se vůbec nezúčastní

Hlasování americké výpravy o tom, kdo ponese vlajku Spojených států amerických, skončilo nerozhodně 4:4. O tom, jestli bude vlajkonošem rychlobruslař Shani Davis, nebo sáňkařka Erin Hamlinová, tak musel rozhodnout los. Hod mincí nakonec přiřadil čestnou roli Hamlinové. Davis tuto skutečnost označil na svém twitterovém účtu za potupnou a rozhodl se, že na zahajovací ceremoniál vůbec nepůjde.

10:15 - Arbitrážní soud pro sport zamítl odvolání 45 ruských sportovců 

Skupina ruských sportovců se k arbitráži odvolala kvůli tomu, že je MOV nezahrnul mezi závodníky, kteří mohou na olympijských hrách startovat pod neutrální vlajkou. Rusko bylo už v prosinci vyloučeno ze ZOH v Jižní Koreji kvůli dopingovým podvodům na předchozích hrách v Soči. V Pchjongčchangu bude závodit jen skupina 169 olympijských sportovců z Ruska, kteří jako prokazatelně „čistí“ dostali pozvánku MOV. Budou startovat pod neutrální vlajkou a v případě zisku zlaté medaile se jim nebude hrát ruská hymna. Do Jižní Koreje se tak nepodívají například biatlonista Anton Šipulin, běžec na lyžích Alexander Legkov či rychlobruslař Viktor An.

7:30 - Pro dnešek je odsportováno, skončilo 4. kolo curlingu

Švýcaři v curlingu podlehli Norům, Jižní Korea rozdrtila USA, Kanada rovněž vysokým rozdílem přehrála Finsko a ruský tým zvítězil nad Čínou. Čtvrté kolo ve smíšených párech curlingu bylo pro dnešní den poslední disciplínou. Nyní se čeká na zahajovací ceremoniál, který začne ve 12:00. Během něj za Česko ponese vlajku talentovaná snowboardistka Eva Samková, která v Soči před čtyřmi lety získala zlatou medaili. Samkovou za vlajkonošku zvolili sami olympionici prostřednictvím ankety.

Samková vyhrála volbu mezi sportovci, při zahájení olympiády ponese českou vlajku

7:00 - Ve věku 33 let zemřel australský olympionik

Australským olympijským týmem otřásla zpráva o náhlém úmrtí 33letého Jarroda Bannistera, který na letních olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 skončil šestý v hodu oštěpem. Další podrobnosti o jeho smrti zatím nejsou známy.

5:40 - Týmovou soutěž v krasobruslení po krátkém programu vedou Kanaďané

Za nimi následují v průběžném pořadí Američané a Japonci.

5:00 - Český dům se slavnostně otevřel pro veřejnost

Český dům se nachází v jihokorejském Kangnungu. Nechybí v něm ani bar, ve kterém si olympionici a jejich fanoušci mohou dát „plzeň“ či tradiční české pokrmy.

4:40 - Dojeli mužští zástupci akrobatického lyžování

Kvalifikaci boulařů s přehledem vyhrál Kanaďan Mikael Kingsbury, který před čtyřmi lety v Soči získal stříbro. O medaile bude spolu s dalšími finalisty závodit v pondělí.

3:15 - Známe první finálovou desítku z ženského akrobatického lyžování

Nejlépe dopadla francouzská boulařka Perrine Laffontová, která se loni stala vicemistryní světa v duálech. Finále se pojede v neděli.

2:20 -  ZOH 2018 začaly, jako první se hrál curling

Vítáme vás u online přenosu, kde budeme sledovat vše podstatné z dění kolem zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Už ve čtvrtek probíhala například kvalifikace skokanů na středním můstku, dnešní program odstartovaly curlingové zápasy v 00:35 našeho času. Z nich vyšli nejlépe Norové, Kanaďané, Olympijští sportovci z Ruska (OSR) a Švýcaři.

Reklama

Doporučované